Bedoelingen bij tennis
Een bal terugslaan is niet zo moeilijk. Als je wedstrijden naar je hand wilt zetten en wilt winnen, zul je met elke bal die je slaat een bedoeling moeten hebben. Zo dwing je fouten af, scoor je punten en zorg je ervoor dat jouw tegenstander jou feliciteert en niet andersom. Bedoelingen zijn ontzettend belangrijk, elke slag weer!
Bedoelingen bij tenniswedstrijden
Als speler dien je met elke slag een bedoeling te hebben; over het net en binnen de lijnen is niet voldoende.
Je zult moeten proberen het initiatief naar je toe te trekken om jouw wil op te leggen aan je tegenstander.
Binnen het tennis zijn er 5 bedoelingen:
Neutraal spelen
Het spelen van makkelijk bereikbare ballen, zonder veel vaart, niet scherp en met weinig effect. Tegenstanders worden niet in de problemen gebracht. Men speelt elkaar als het waren aan. Neutrale ballen worden veel gespeeld tijdens het inspelen voor een wedstrijd en zijn uitstekend geschikt voor het ontwikkelen van ritme en vastheid.
Opbouwen
Het spelen van moeilijk bereikbare ballen, redelijk hard, scherp en eventueel met veel effect. Het gaat erom een makkelijke bal terug te krijgen om vervolgens het punt te winnen. Vaak volgt op een opbouwende bal een scorende.
Scoren
Een bal zodanig spelen, dat deze onbereikbaar is voor de tegenstander. De bal wordt niet meer teruggeslagen. Een passeerslag en een dropshot zijn voorbeelden van scorende ballen.
Voorkomen tot scoren
Dit wordt ook wel verdedigen genoemd. Het is het verwerken van een moeilijke bal om het punt niet direct tegen te krijgen. Vaak worden verdedigende ballen gespeeld op opbouwende ballen van de tegenstander. Deze ballen zijn vaak hoog, diep en cross.
Uitlokken
Een ogenschijnlijk makkelijke bal spelen, waarbij de tegenstander zich gemakkelijk kan verslaan. Vaak is een uitgelokte bal wat korter en heeft deze veel effect.
Een bal zonder bedoeling gespeeld, is meestal neutraal en veroorzaakt geen probleem bij de tegenstander. Als speler moet je, volgens ons, altijd een bedoeling met een bal hebben. Anders verval je in een spel van spelen om maar niet te verliezen…en spelen om niet te verliezen is iets heel anders dan spelen om te winnen…