Tennistips om zelf goed te kunnen leren tennissen

Tennistips om zelf goed te kunnen leren tennissen Er zijn vele mensen die willen leren tennissen en daarom is het handig om een aantal gouden tips te krijgen zodat het voor iedereen toegankelijk is om toch een simpel balletje te kunnen slaan of juist wat beter en sterker op de baan te staan. Dan gaat het vooral om de lichamelijke houding die je moet aannemen, de stand van het lichaam en het raakpunt.

Inhoud


Wel of geen lessen

Wil je leren tennissen dan kun je het beste tennislessen nemen, echter is dit niet voor iedereen weggelegd. Financieel kan het een probleem zijn, dit is ook niet zo gek want tennislessen zijn nu eenmaal aan de prijzige kant. Maar wil je om wat voor reden dan ook toch tennissen, of volg je misschien al wel tennislessen maar wil je toch wat meer hierover weten zodat je beter kunt worden in tennis, dan zijn tips natuurlijk erg handig.

De lichamelijk houding bij tennis

Om goed te kunnen tennissen is de houding die je aanneemt erg belangrijk, het zorgt ervoor dat je sneller en alerter op de baan staat en op die manier sneller bij de bal kunt zijn. Tevens verkleint het ook de kans op eventuele blessures.

Knieën

Om sneller en beweeglijker op de baan te kunnen staan, is het belangrijk om de knieën licht gebogen te houden. Dit zorgt ervoor dat je sneller naar de bal toe kunt rennen.

Stand van het lichaam

Er zijn in principe twee verschillende houdingen, de open en de gesloten stand-houding. De open houding betekent dat je met je buik naar het net gericht staat. Met deze open houding kun je wel een korte cross spelen, maar rechtdoor slaan is in deze houding bijna onmogelijk. 'Cross spelen' houdt in dat je schuin naar de andere kant van de baan speelt.

Door een gesloten houding aan te nemen, dus met de schouders haaks naar het net gericht, kun je wel rechtdoor slaan maar in deze houding is cross slaan bijna onmogelijk. Bedenk dus goed hoe je de bal wilt raken zodat je de goede houding kunt aannemen. In loop van de tijd, als je deze standen goed onder de knie hebt, kun je ook bewuster de bal ergens in het veld slaan. Ook kun je dan redelijk aan de stand van het lichaam van de tegenstander zien in welke richting deze geslagen gaat worden zodat je dan precies al weet wat je moet doen. Probeer daarnaast ook altijd bij iedere slag je hoofd stil te houden en blijf altijd naar de bal kijken.

Controle over de bal

Hooghouden

Hooghouden: het klinkt misschien stom maar hooghouden is de basis van tennis omdat je op die manier het beste de techniek kunt leren beheersen. Probeer simpel en rustig de bal steeds op hetzelfde punt te raken, dit is in het midden van het racket. Lukt dit probeer het dan terwijl je de bal wat hoger slaat. Breid dit uit tot je het foutloos ongeveer honderd keer kunt doen. Daarna kun je het gaan proberen met een draai. Sla de bal in het midden en draai je racket een slag zodat de bal de andere kant van het racket in het midden raakt, dit kun je dan om en om draaien.

Muur

Heb je al wat ervaring met het hooghouden dan is de volgende stap om tegen een muur te slaan. Zoek een muurtje op en ga daar tegen aan slaan, zowel forehand als backhand. Begin rustig en blijf dit regelmatig oefenen. Gaat dit goed probeer dan wat harder te slaan en op verschillende afstanden. Probeer ook verschillende hoogtes uit, zowel met als zonder stuit. Dit is perfect voor de bal-racketcoördinatie.

Een goede forehand en backhand

Het indraaien

De vaak voorkomende fouten bij een verkeerde slag is het te laat indraaien van het racket. Terwijl het indraaien van het racket juist het allerbelangrijkste is bij een juiste slag. Zodra je de bal ziet ga je meteen met je racket naar achter. Bij snelle ballen kan het wel zo zijn dat je de achterzwaai iets korter moet houden, omdat je de bal anders niet raakt.

Kijken

Kijken is heel erg belangrijk, dit begint al vanaf het moment dat de tegenstander de bal serveert. Verlaat de bal het racket van de tegenstander dan blijf je de bal volgen tot je de bal zelf raakt. Zorg dat je de bal voor je lichaam raakt, dus draai op tijd in zodat je de bal op tijd kunt raken. Blijf dus het hele spel de bal volgen.

Slag

Veel mensen denken dat harder slaan een beter effect zou hebben. Dit is absoluut niet het geval, met een te snelle zwaai zorg je er alleen maar voor dat de bal veel te snel van het racket kaatst en op deze manier bereikt de bal nooit de plek die je in gedachten had. En zeker voor de beginnende tennissers is een rustige gecontroleerde vaste zwaai heel erg belangrijk zodat je precies kunt leren aanvoelen wat de zwaai met de diepte, snelheid en richting doet.

Het raakpunt

Het raakpunt: het woord zegt het eigenlijk al, het punt waar je de bal raakt en juist dit is heel belangrijk om goed te kunnen worden in tennis. Het raakpunt bepaalt namelijk de richting van de bal, dus het punt waar de bal in het racketblad komt, bepaalt de richting van de bal.

Richting

Als de bal ver voor het lichaam geraakt wordt, zal de bal over het algemeen vrij cross gespeeld worden, dat houdt in schuin naar voren geslagen worden. Als de bal dichter bij het lichaam geraakt wordt dan zal de bal meestal rechtdoor gaan en op het moment dat je de bal naast, of achter het lichaam geraakt wordt ben je gewoonweg te laat en kun je er vanuit gaan dat de bal uit het speelveld geslagen wordt.

Richting veranderen

De bal van richting veranderen is eigenlijk iets voor de wat meer ervaren tennissers, omdat het de bedoeling is als je van richting wilt veranderen, de bal op het juiste moment te raken. Komt de bal bijvoorbeeld cross en wil je die rechtdoor slaan dan zal je de bal iets later moeten raken, hierbij komt timing kijken want sla je weer te laat dan zal de bal uitgeslagen worden. Dit kun je wel leren maar het is een kwestie van heel veel oefenen.

Kortom, wil je goed worden in tennis blijf dan vooral: oefenen, oefenen, oefenen.
© 2016 - 2024 Modelb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De backhandslagDe meeste mensen weten wel ongeveer wat een backhandslag inhoudt. Op de vraag "Wat is een backhandslag?" zullen veel men…
De viereenheid bij tennisEen verkeerde speelstijl kan tot blessures leiden. Soms kloppen de slagen niet helemaal, waardoor spelers in de probleme…
Palmares en erelijst Steffi GrafSteffi Graf (geboren 14 juni 1969) is één van de grootste iconen uit de tennisgeschiedenis. Ze is de enige ter wereld di…
Geschiedenis van de sport tennisTennis is een gezonde sport welke veel wordt beoefend door jong en oud. Vroeger was het zo dat tennis alleen voor mensen…

Grandslam tennis: succesvolste finalisten mannen enkelspelGrandslam tennis: succesvolste finalisten mannen enkelspelIn de tennissport worden elk jaar tussen januari en september vier grandslamtoernooien gehouden: de Australian Open, Rol…
Prijzengeld Wimbledon 1968-2019: geschiedenis en verloopPrijzengeld Wimbledon 1968-2019: geschiedenis en verloopProftennissers verdienen veel geld. Dit geldt vooral voor de wereldtoppers. Eén van de meest lucratieve toernooien is Wi…
Bronnen en referenties
  • http://www.leertennis.nl/news.php?extend.143
Modelb (25 artikelen)
Laatste update: 07-07-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.