De basisregels van een tenniswedstrijd

De basisregels van een tenniswedstrijd Het tennisspel kent veel verschillende regels en ingewikkelde termen. Voor iemand die zelf al een paar jaar tennist zal dit gesneden koek zijn. Maar voor iemand die net op les zit is dit vaak ingewikkeld en onoverzichtelijk.

Het veld

Bij tennis kun je enkelen of dubbelen. Bij enkelen speel je alleen tegen een tegenstander. Bij dubbelen speel je samen met een teamgenoot tegen twee tegenstanders. Het veld is bij het dubbelspel breder dan bij het enkelspel, de tramrails word dan namelijk.

Inspelen voor de wedstrijd

Het is toegestaan om voor de wedstrijd met je tegenstander in te spelen. Vaak worden er dan rally's vanaf de achterlijn gespeeld, gevolgd door de volley en de service. Hier heb je officieel 5 minuten de tijd voor. Maar vaak word hier bij het recreatief tennis 10 minuten voor uitgetrokken. Het inspelen heeft als doel om warm te worden en je tegenstander te observeren.

Start van de wedstrijd

Na het inspelen komen beide spelers naar het net om te tossen. Je gebruikt hiervoor het plaatje dat aan de onderkant van de grip zit. Wanneer je er voor kiest om zelf te tossen laat je de tegenstander kiezen wat hij wil. Bijvoorbeeld streepjes boven. De winnaar van de tos mag kiezen wie er begint met serveren of de kant waar hij wil starten.

De basis regels tijdens de wedstrijd

Bij elke game start de serveerder op de rechter speelhelft. Het aantal punten van de serveerder eerst benoemd gevolgd door het aantal punten van de ontvanger. De serveerder start ieder punt door de bal cross in het servicevak te spelen bij de ontvanger. Lukt het de serveerder niet om de bal over het net in dit vak te spelen gaat het punt naar de ontvanger. Wanneer dit wil lukt word de rally uitgespeeld. De bal moet over het net, binnen de lijnen blijven en mag maximaal een keer stuiten. Als de bal op de lijn raakt is deze bal goed. Als de bal via de netrand nog in het speelveld valt is deze ook goed. De ontvanger moet de bal bij een service een keer laten stuiteren. Na elke game wissel je van functie, dan word de serveerder dus ontvanger en andersom. Wanneer de games oneven zijn wissel je van speelhelft, bijvoorbeeld op "2-1, 5-4 of 5,0". Tijdens de wissel mag je even wat drinken. Op de eerste wissel na mag je ook altijd even gaan zitten.

Puntentelling

Wanneer de serveerder alle punten wint tel je "15-0, 30-0, 40-0 en Game". Maar de ontvanger kan ook punten winnen, waardoor het bijvoorbeeld 15-15, 0-40, 15-30 of 0-40 kan worden. Wanneer beide spelers 40 punten hebben noem je dat "douce" en moeten er nog twee punten speelt worden. Als de serveerder het punt wint word het "voordeel" en wanneer hij het punt verliest "nadeel". Als de serveerder nu het punt wint op voordeel heeft hij de game, wanneer hij verliest word het weer douce. De game is voor de ontvanger als hij het punt op nadeel weet te winnen, maar het word weer gelijk als hij punt verliest. Een game is een geel bordje en een set is een rood bordje op het telbord. Om de set te winnen moet je zes games hebben met twee games verschil, bijvoorbeeld "6-0, 6-4 en 7-5". Het kan gebeuren dat de spelers allebei zes games hebben in de set, dan word er een "ti-break" gespeeld. Het doel van de ti-break is om zeven punten te behalen met weer twee punten verschil, bijvoorbeeld "7-0, 7-5, 10-8 of 7-2". De serveerder start het eerste punt op rechts. Daarna wissel je van serveerder en speel je twee punten, het eerste punt op links en daarna op rechts.De wedstrijd heb je gewonnen bij twee gewonnen sets, bijvoorbeeld "2-0 of 2,1".

Na de wedstrijd

Wanneer de wedstrijd is afgelopen geef je elkaar altijd een hand. Dan bedank je de tegenstander voor het spelen of feliciteer je hem. Hierna moet je de ballen verzamelen en de banen vegen. Op ondergronden als kunstgras, smash court of tapijt hoef je niet te vegen. Het is gebruikelijk dat de winnaar de tegenstander wat te drinken aanbied.

Oefenen

Door het artikel rustig door te lezen kun je de regels gaan oefenen. Dit kun je goed doen op de de tennisbaan met een tennismaatje. Ook zijn er op de vereniging vaak hussel avonden, waar je laagdrempelig aan wedstrijden kan deelnemen. Vaak word er in de training ook aandacht aan besteed door de trainer. Zelf kun je daarnaast ook wedstrijden op tv volgen en mee tellen met de scheidsrechter. Maar de leukste manier is om met je kinderen of vrienden op de WII een tennisgame te spelen!
© 2011 - 2024 Schoofjuh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van de sport tennisTennis is een gezonde sport welke veel wordt beoefend door jong en oud. Vroeger was het zo dat tennis alleen voor mensen…
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
Herkomst en geschiedenis van de racketsport tennisHerkomst en geschiedenis van de racketsport tennisDe geschiedenis over de ware oorsprong van tennis is erg onduidelijk en heeft geleid tot enige discussie, omdat het niet…

Tennis, de geschiedenis erachterTennis is een populaire sport, maar wat is de geschiedenis erachter? Hoe en waar is het ontstaan, waarom is er zo'n vree…
De complete lijst van grand slam-winnaars: 1968-2020De complete lijst van grand slam-winnaars: 1968-2020Sinds jaar en dag zijn de grand slams de belangrijkste tennisafspraken van het seizoen. De titel veroveren op de courts…
Schoofjuh (1 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.