Wat is Krav Maga?

Wat is Krav Maga? Het kan gebeuren dat je zomaar vanuit het niets wordt aangevallen. Wat moet je dan doen, de aanvaller zijn gang laten gaan of terugslaan? Vaak red je het niet met een gewone vuistslag, maar moet je alles uit huis halen wat je in je hebt. Soms ben je misschien net niet sterk genoeg, maar juist wel slim genoeg om de tegenstander uit te kunnen schakelen. Wat voor trucjes zou je zoal kunnen gebruiken? Een training in zelfverdediging is dus zo gek nog niet! Een voorbeeld van zo'n zelfverdedigingsmethode is Krav Maga. Maar wat is dat eigenlijk?

Inhoud


Krav Maga

Krav Maga, je spreekt dit trouwens uit als kraf magá (Hebreeuws voor contactgevecht) is een zelfverdigingsmethode die geschikt is voor iedereen, dus ook voor vrouwen! Het maakt niet uit of je jong of oud bent, veel of weinig conditie hebt; iedereen kan dit leren. Bij deze methode wordt géén gebruik van wapens gemaakt. Wel kunnen dingen die je bij je draagt worden gebruikt. Bijvoorbeeld sleutels, een pen of een aansteker. Voor de rest zijn er geen regels, met uitzondering natuurlijk de wettelijke regels. Je mag dus alles doen om jezelf te verdedigen. Zelfs bijten is geoorloofd. De lichaamsdelen die vaak tijdens een aanval worden "gepakt" zijn:
  • kruis
  • ogen
  • keel

Natuurlijke reacties en reflexen

Er wordt geen gebruik gemaakt van sierlijke bewegingen, zoals we bij andere zelfverdedigingstechnieken kennen. Wel wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke reacties en reflexen. Van oorsprong is Krav Maga een zelfverdedigingssyteem van de IDF, de Israeli Defense Force. Het was eerst trouwens strikt geheim en werd gebruikt door onder andere de Mossad en de leden van elite-eenheden van het Israëlische leger.

Imi Lichtenfeld (Imrich Sde-Or) - grondlegger Krav Maga

De man die Krav Maga heeft geïntroduceerd was Imrich Sde-Or. Hij is op 9 januari 1998 op 87-jarige leeftijd overleden. In 1910 werd hij in Boedapest geboren, maar groeide op in Bratislava. Sport en menselijkheid waren erg belangrijk in het gezin waaruit hij komt. Zijn vader - Samuel Lichtenfeld - leerde hem verschillende disciplines in sport en lichamelijke oefening. Zo deed hij aan zwemmen, turnen, worstelen en boksen. Hij deed zelfs mee met de lessen die zijn vader aan politie-agenten gaf. Samuel Lichtenfeld was namelijk hoofdinspecteur bij de politie en leerde hoe zijn manschappen zichzelf konden verdedigen en hoe ze gewelddadige aanvallen teniet konden doen.

Hoe hij zich verder ontwikkelde

Naast al die sporten hield Imi zich ook met acrobatiek bezig. In die jaren dat hij verder opgroeide, werd het leven steeds slechter in Bratislava. Er kwamen steeds meer straatgevechten tegen de joodse bevolking. Vanaf dat moment begon hij zelfverdedigingstechnieken te ontwikkelen om zichzelf te kunnen verdedigen. In 1940 verliet hij Bratislava omdat het voor hem te gevaarlijk werd. Hij vluchtte richting Israël, waar hij zich uiteindelijk in 1942 vestigde. Daar trad hij toe tot de Hagana-beweging (militaire organisatie), dat later de IDF (Israel Defense Forces) werd. Omdat hij ervaring had in man-tot-man gevechten, werd hij in deze organisatie opgenomen. In 1944 begon hij met het opleiden van Israëlische manschappen, de marine en de politie. In 1948 werd hij op de School of Combat Fitness hoofdinstructeur Krav Maga. Al met al heeft hij daar twintig jaar lang kopstukken van de Israëlische speciale eenheden getraind en de technieken van Krav Maga verder ontwikkeld en verfijnd. Later heeft hij de technieken zodanig veranderd dat iedereen dit kan gebruiken om zich te verdedigen. En met iedereen wordt dan ook echt iedereen bedoeld - man of vrouw, jongen of meisje, jong of oud.

IKMF

Het IKMF, voluit International Krav Maga Federation, is in 1996 opgericht om Krav Maga wereldwijd bekendheid te geven. Het hoofdkantoor zit in Israël. Anno 2020 zijn er 90 landen bij aangesloten en wekelijks trainen meer dan 100.000 mensen om zich weerbaarder te maken.

Scholen in Nederland

In bijna elke provincie zijn wel één of meerdere sportscholen die Krav Maga geven en ook een onderdeel van het IKMF zijn. Daarnaast zijn er andere sportscholen die ook Krav Maga geven, maar niet zijn aangesloten bij het IKMF. Op de site Krav Maga Scholen zijn sportscholen te vinden die bij het IKMF zijn aangesloten.

Wat leer je bij Krav Maga

In een vrij korte tijd leer je hoe je in nood- of levensbedreigende situaties kunt overleven. Je krijgt doorzettingsvermogen en (meer) zelfvertrouwen, leert hoe je jezelf kunt verdedigen en leert meer over zelfdiscipline. De trainingen zijn op realiteit gebaseerd. Je leert wat je moet doen bij een gewapende of ongewapende aanval, als je wordt bedreigd of als er sprake is van ontvoering of aanranding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van snelle, directe tegenaanvallen om je aanvaller hard en beslissend uit te schakelen. Ook leer je hoe je eenvoudige middelen - zoals een aansteker - hiervoor kunt gebruiken. Tevens wordt er aandacht besteed aan diverse drills, zoals aggression, determination, stamina en power drills.

Wat te doen bij een conflict

In eerste instantie probeer je een conflict te vermijden, lukt dit niet, dan ga je over tot "zachte" oplossingen om alsnog uit die conflictsituatie te komen. Lukt dit ook niet - dus als het echt niet anders kan - ga je over tot "harde" oplossingen, dus vechten.

Hoe zien trainingen eruit

Tijdens de trainingen leer je:
  • fysieke en mentale beheersing
  • vanuit alle richtingen en alle hoeken diverse valbreken en worpen
  • hoe je vanuit allerlei posities en houdingen je aanvallen en tegenaanvallen op diverse doelwitten kunt realiseren
  • welke voorwerpen je kunt gebruiken om je te verdedigen
  • hoe te stoten, slaan, trappen en schoppen bij ongewapende aanvallen
  • hoe je los kunt komen uit alle mogelijke verwurgingen en grepen
  • hoe je je moet verdedigen als je aanvaller gebruik maakt van stokken, messen, scherpe voorwerpen, vuurwapens etc
  • wat je moet doen als je uit verschillende hoeken wordt aangevallen door bijvoorbeeld meerdere aanvallers
  • hoe je je moet verdedigen in bijvoorbeeld een open of besloten ruimte
  • wat je moet doen als je weinig of juist te veel bewegingsruimte hebt
  • hoe je je het beste kunt verdedigen op verschillende soorten ondergrond
  • wat je moet doen vanuit diverse posities. Bijvoorbeeld een liggende positie (rug, buik of zij) of als je staat, zit of in beweging bent

Kleding en beschermende attributen

Tijdens de trainingen van Krav Maga wordt er gebruik gemaakt van beschermende attributen en draagt iedereen dezelfde soort kleding.

Beschermende attributen

De stoot-/trapkussens en wapens waarmee wordt geoefend worden door de instructeur verzorgd. Je dient zelf zorg te dragen voor de beschermende attributen:
  • een toque, de zogeheten kruisbescherming
  • een bitje om het gebit te beschermen
  • scheenbeschermers
  • free fight handschoenen
  • bokshandschoenen

Kleding

De kleding die tijdens trainingen wordt gebruikt bestaat uit:
  • een zwarte Krav Maga-trainingsbroek met het zwart/witte logo van IKMF erop
  • een wit t-shirt met op de rug en linkerborst het logo van IKMF en het nationaal embleem op de mouw
  • zaalschoenen

Verschillende soorten lesprogramma's

In Nederland zijn er speciale soorten lesprogramma's gericht op kinderen, vrouwen en mannen. Naast Krav Maga voor burgers zijn er ook oefeningen, technieken en trainingsmethoden specifiek voor politie, beveiligingspersoneel, defensie, justitie of gevangenismedewerkers. Daarnaast is Krav Maga ook voor air marshals, antiterreur-eenheden en diverse andere eenheden zoals commando-eenheden. De leeftijdsgrens voor Civilian (burger) is minimaal 16 jaar. Je mag geen strafblad hebben en geen vijanden in de Nederlandse of Israëlische staat.

Specialisaties binnen Krav Maga

De volgende specialisaties vallen binnen Krav Maga. Voor elk specialisatie is er weer een anders soort training.
  • Military
  • Law Enforcement
  • VIP Protection
  • Security
  • Civilian
  • Women Self Defense
  • Kids Krav Maga

Gradaties

Bij sommige vechtsporten ontvang je een bepaalde kleur band of slip als je een bepaald niveau hebt behaald. Bij Krav Maga werken ze daar niet mee. Zodra je je graad hebt behaald, ontvang je een level patch voor op je broek en een diploma. Tevens wordt het in je IKMF-paspoort afgetekend en gaat er een melding naar het IKMF.

Categorieën

Er zijn vier hoofdcategorieën. Dit zijn Practitioner, Graduate, Expert en Master. In iedere categorie zitten vijf rangen. Zij worden aangeduid met de letter van de categorie en het niveau. Bijvoorbeeld P1.

Practitioner

Gradatie P1 tot en met P5 zijn de studentniveaus. Hierbinnen blijven de meeste mensen die aan Krav Maga doen. Zodra P1 tot en met P5 zijn afgerond en je daarmee alle P-niveautechnieken beheerst, kun je doorstromen naar Graduate.

Graduate

In deze categorie worden de vechtvaardigheden verder ontwikkeld. Zoals al eerder werd gemeld kun je pas in deze categorie komen, als je het P-niveau geheel hebt behaald.

Expert

Je kunt pas in deze categorie komen als je zowel het P- als G-niveau hebt behaald en over uitstekende vaardigheden beschikt. De trainingen in dit niveau zijn gericht op militaire technieken en geavanceerde sparring- en vechtvaardigheden.

Master

Iemand die het Expert-niveau heeft behaald zou kunnen doordringen tot het Master-niveau. Dit is alleen voor weinig mensen weggelegd. Je moet namelijk je leven geheel aan Krav Maga wijden en een waardevolle bijdrage hebben geleverd in het ontwikkelen van het Krav Maga-systeem en het Krav Maga-onderwijs.

Ten slotte

Naast dat er wereldwijd steeds meer aan Krav Maga wordt gedaan, blijft het in Israël ook nog steeds erg belangrijk. Niet alleen de Israëlische politie en de Israëlische veiligheidsdiensten krijgen hier trainingen in. Ook op scholen, particuliere studio's en instituten en in nederzettingen wordt deze discipline aangeleerd.
© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Vechtende vrouwen, het is een veel voorkomend verschijnsel. Alleen er zijn verschillende soorten manier waarop je als vr…
Wing Chun, wat is het precies?Wing Chun, wat is het precies?Wat is de vechtsport Wing Chun, wat is kenmerkend voor deze sport en waar komt het vandaan. Een effectieve vechtsport ge…

Jack Johnson, de eerste zwarte bokskampioenJack Johnson, de eerste zwarte bokskampioenBegin jaren 1900 heerste er veel racisme en armoede in de buitenwijken van de Verenigde Staten. Zwarten waren minderwaar…
De zes principes van tai chi – 'kleven' (Nien)De zes principes van tai chi – 'kleven' (Nien)De drie tai chi-principes 'luisteren (Ting), 'terugtrekken' (Tsou) en 'kleven' (Nien) zijn in de praktijk onlosmakelijk…
Bronnen en referenties
  • http://www.kravmaga-ikmf.nl
  • http://www.kravmaganederland.nl
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Krav_maga
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 08-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.