Boksen: World Boxing Super Series 2017-2018, live op tv

Boksen: World Boxing Super Series 2017-2018, live op tv De World Boxing Super Series is een prestigieuze competitie voor profboksers. Deze Super Series gaan van start in september 2017. De finales worden gehouden in 2018. Er staan wedstrijden voor twee gewichtsklassen op het programma: het 'cruiserweight' en het 'supper middleweight'. In beide gewichtsklassen strijdt men in deze competitie om de wereldtitel. Bij deze competitie is ook de Nederlander Nieky Holzken actief. De World Boxing Super Series zijn in Nederland live op tv te volgen bij RTL7.

Opzet World Boxing Super Series

Organisator en prijzengeld

De World Boxing Super Series worden georganiseerd door het bedrijf Comosa AG. Het totale prijzengeld is 50 miljoen dollar. De eindwinnaar van elke gewichtsklasse ontvangt de 'Muhammed Ali Trofee'. De World Boxing Super Series heeft een vernieuwend concept vergeleken met andere evenementen binnen de wereld van het profboksen.

Competitie

De Super Series zijn namelijk een soort competitie in toernooivorm (knock-out-systeem). Per gewichtsklasse doen er acht boksers mee. De bokser die wint, gaat door naar de volgende ronde. De bokser die verliest is uitgeschakeld. Uiteindelijk ontmoeten twee boksers elkaar in de finale en strijden om de eindoverwinning.

Toernooivorm

Het idee is dus eigenlijk heel simpel en lijkt in theorie qua opzet op toernooien in andere sporten. In het profboksen had men echter een andere traditie. Men was gewend om losstaande partijen te organiseren, waarmee men punten voor een ranking verdiende. En als men hoog genoeg op een ranking stond, kon een bokser hopen dat hij de kans zou krijgen om een titelgevecht te vechten bij één van de vele profbonden. Vergeleken met die oude traditie is de nieuwe opzet van de World Boxing Super Series dus duidelijk transparanter.

Undisputed Champion: WK boksen voor profs

In het cruisergewicht is er bijvoorbeeld al sinds 2006 geen 'undisputed champion' meer: diverse profbonden hebben ieder hun eigen wereldkampioen in deze gewichtsklasse. Daar moet verandering in komen dankzij de World Boxing Super Series. De eindwinnaar van dit toernooi zal de onbetwiste wereldkampioen boksen in het cruisergewicht zijn.

Opzet van het programma

Hierboven werd de opzet van de World Boxing Super Series deels vergeleken met toernooien in veel andere sporten. Toch is er wel één belangrijk verschil. Bij veel andere sporten (bijvoorbeeld tennis) wordt een toernooi doorgaans binnen een beperkte tijd (bijvoorbeeld een week) op een bepaalde locatie gehouden. Bij de World Boxing Super Series zijn de wedstrijden echter verspreid over vele maanden. Er worden op allerlei locaties 'Fight Nights' gehouden, waarbij telkens maar één wedstrijd van de World Boxing Super Series op het programma staat. Naast die wedstrijd van de Super Series staan er bij elke Fight Night ook nog allerlei andere bokswedstrijden op het programma.

RTL7 Fight Night

De zender RTL7 heeft in het verleden al vaak grote vechtsportevenementen uitgezonden. RTL7 heeft ook het programma Fight Night, waarin onder meer aandacht was voor boksen, kickboksen en MMA. In de loop der jaren heeft RTL7 veel wereldtitelgevechten uitgezonden van de legendarische gebroeders Klitschko. Ook waren op RTL7 veel grote gevechten te volgen van de Brit Anthony Joshua. Een absoluut hoogtepunt qua vechtsport op RTL7 was natuurlijk het wereldtitelgevecht in het voorjaar van 2017, tussen Wladimir Klitschko en Anthony Joshua, dat uiteindelijk door de Brit werd gewonnen. Op zaterdag 28 oktober 2017 zendt RTL7 ook weer het titelgevecht Anthony Joshua-Carlos Takam live op tv uit.

RTL7 heeft als motto 'meer voor mannen' en als 'mannenzender' hebben zij al lang de ambitie om nog meer aan vechtsport te doen. Daarbij hebben ze in Nederland echter grote concurrentie van andere zenders, die reeds in het bezit zijn van de uitzendrechten van andere grote evenementen. Zo heeft FOX Sports de uitzendrechten van de evenementen van de UFC (MMA), heeft Ziggo Sport de uitzendrechten van Glory Kickboxing en heeft Spike tv de uitzendrechten van de vechtportbonden Bellator en WFL.

RTL7 heeft daarom het binnenhalen van de World Boxing Super Series als een buitenkans beschouwd. Deze 'Super Series' zijn een nieuw concept en dus nog onbekend bij het grote publiek, het is in eerste instantie ook nog slechts beperkt tot twee gewichtsklassen, maar het lijkt voor velen wel een concept te zijn met grote groeipotentie.

Live op tv - uitzendschema RTL7

In Nederland worden de Super Series dus door RTL7 uitgezonden. De eerste uitzending is op zaterdag 10 september 2017 om 22u00. Ook op veel andere zaterdagavonden beginnen de uitzendingen van deze Super Series op RTL7 rond 22u00. Dit is echter bijvoorbeeld niet het geval wanneer er op RTL7 op die avond andere grote live-evenementen te zien zijn. Op zaterdag 16 september begint de uitzending van de Super Series bijvoorbeeld pas rond 23u30 aangezien RTL7 eerder die avond live de PDC Champions League of Darts 2017 uitzendt.

De Boxing Super Series worden evenmin door RTL7 om 22u00 op zaterdagavond uitgezonden wanneer de bokswedstrijden op een ander continent en dus in een andere tijdzonde plaatsvinden (zoals de gevechten die in de Verenigde Staten plaatsvinden). De wedstrijd die op 22 september plaatsvindt in Antonio (USA), wordt bijvoorbeeld pas op zondagavond 23 september in Nederland om 22u15 uitgezonden op RTL7 (in samenvatting).

30 september: Super Series op RTL7 maar elders ook live Glory Kickboxing

Op zaterdag 30 september worden de World Boxing Super Series weer om 22u00 live op tv uitgezonden door RTL7. Vechtsportliefhebbers moeten die avond echter wel een keuze maken, want op deze zaterdagavond is er vanaf 21u15 ook een ander groot evenement live op tv te zien: het kickboksgala Glory 45 - Amsterdam op Ziggo Sport.

7 oktober en 14 oktober

Op zaterdag 7 oktober begint de uitzending van de World Boxing Series op RTL7 wat later, namelijk rond 23u00. Dit heeft te maken met de finale van de World Grand Prix Darts die op deze avond door RTL7 live wordt uitgezonden.

Op zaterdag 14 oktober begint de uitzending van de Boxing Super Series om 22u30. Zaterdag 14 oktober is overigens een mooie dag voor liefhebbers van vechtsport: op die middag wordt door Ziggo Sport Totaal namelijk de kickbokswedstrijd Rico Verhoeven - Big Foot Silva live op tv uitgezonden, die plaatsvindt op het vechtsportgala 'Glory 46 - China'. De uitzending van dat kickboksgala begint 's middags al om 12u00 op Ziggo Sport Totaal, de wedstrijd van Verhoeven begint rond 14u00.

21 oktober

Op zaterdag 21 oktober worden de Boxing Super Series niet live door RTL7 uitgezonden, aangezien men op die avond de German Darts Masters - World Series live uitzendt. Later wordt er op RTL7 nog wel een uitgebreide samenvartting uitgezonden.
Die is mogelijk al op zaterdagavond te zien (als de German Darts Masters bijtijds zijn afgelopen) en anders sowieso in de nacht van zondag op maandag om 0u20.

27 en 28 oktober

Op 28 oktober zou in Duitsland bij de Super Series het gevecht plaatsvinden tussen Brähmer (Duitsland) en Brant (USA). Op die datum wordt echter ook in Groot Brittannië het grote wereldtitelgevecht in het zwaargewicht boksen gehouden tussen Anthony Joshua en Carlos Takam. Daarom heeft men besloten om het gevecht Brähmer-Brant van de Super Series te verhuizen naar de datum vrijdag 27 oktober 2017. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt dit gevecht (gewichtsklasse: Super Middengewicht) door RTL7 live uitgezonden na afloop van de uitzending van het EK darts.

Op zaterdag 28 oktober 2017 zendt RTL7 live het wereldtitelgevecht in het zwaargewicht boksen uit: Anthony Joshua - Carlos Takam, dat dus niet tot de World Boxing Super Series behoort (aangezien de mondiale koningsklasse van het boksen, de gewichtsklasse 'zwaargewicht', geen onderdeel is van deze Super Series).

Er is in dat weekend van 28 en 29 oktober sowieso veel interessante vechtsport op tv te zien. Op zaterdagavond 28 oktober zendt Ziggo Sport Totaal bijvoorbeeld het Kickboksgala Glory 47 - Lyon live uit en op zondagavond 29 oktober zendt Spike Tv de wedstrijd Remy Bonjasky-Melvin Manhoef live uit.

Super Series in januari en februari 2018 bij RTL7

Op zaterdag 27 januari wordt de eerste uitzending van de Super Series van het jaar 2018 uitgezonden op RTL7. De uitzending van de wedstrijd Oleksandr Uysik-Mairis Briedis (halve finale Cruisergewicht) begint pas omstreeks 23u59, na afloop van de live-uitzending van de PDC Darts Masters 2018.

Op zaterdag 3 februari wordt de tweede halve finale in het Cruisergewicht gehouden. Deze wedstrijd gaat tussen Murat Gassiev en Yunier Dorticos. De uitzending begint op RTL7 om circa 22u30. Op 17 februari wordt er de eerste halve finale uitgezonden in het Super Middengewicht: Georges Groves-Chris Eubank Jr. Die live tv-uitzending begint eveneens om 22u30.

Nieky Holzken live op tv op 24 februari

Op 24 februari wordt de tweede halve finale in die gewichtsklasse uitgezonden en ook die live tv-uitzending begint om 22u30 op RTL7. Oorspronkelijk zou deze wedstrijd gaan tussen Callum Smith en Jürgen Brähmer. Wegens ziekte moest Brähmer echter afzeggen. De vervanger voor hem is de Nederlander Nieky Holzken. Dit is een opvallende keuze, maar ook een grote kans voor Holzken. Al jarenlang behoort Nieky Holzken tot de absolute wereldtop in het kickboksen. Reeds lange tijd droomde hij ervan om ook de wereldtop te bereiken in het 'gewone' boksen. Hij vocht reeds een behoorlijk aantal reguliere profbokspartijen en won ze allemaal. Nieky Holzken had echter nog niet de kans gekregen om het op te nemen tegen de echte wereldtoppers. Door een toevallige samenloop van omstandigheden is dat nu dus veranderd.

Finale Cruiserweight niet op 11 mei, maar op 21 juli

Oorspronkelijk zou de finale in het Cruiserweight (Oleksandr Usyk-Murat Gassiev) plaatsvinden op 11 mei, maar wegens een blessure van Usyk werd er naar een nieuwe datum gezocht voor deze partij. Die nieuwe datum is 21 juli. De uitzending van die finale begint op RTL7 rond 23u59, na afloop van de live-uitzending van de Darts World Matchplay 2018.

Finale Super Middengewicht verplaatst naar 28 september: live op RTL7, Groves vs Smith

Ook de finale in het 'Super Middengewicht' kreeg een nieuwe datum en een nieuwe locatie. De oorzaak daarvan was blessureleed van Groves. De finale tussen Georges Groves en Callum Smith vindt uiteindelijk op vrijdag 28 september 2018 plaats in de King Abdullah Sports City in Jeddah, Saoedi-Arabië. Deze finale wordt live op tv uitgezonden door RTL7 vanaf 22u35.

Overige zenders World Boxing Super Series

Door welke overige omroepen, naast het Nederlandse RTL7, worden de World Boxing Super Series 2017-2018 uitgezonden? Andere zenders die de uitzendrechten van deze bokscompetitie hebben, zijn onder meer Sat1 (Duitsland), Super Channel (Canada) en WBSS (diverse Balkanlanden).

Programma World Boxing Super Series

Hieronder vindt u het programma van de World Boxing Super Series in het seizoen 2017-2018. Dit schema wordt in de loop der tijd regelmatig geüpdatet en uitgebreid. Ook worden in dit schema de uitslagen bijgehouden.

9 september 2017, Max Schmeling-Halle te Berlijn

Cruisergewicht: Oleksandr Usyk (Oek) - Marco Huck (Dui).
Usyk won deze wedstrijd via een TKO (technische knock-out) in de tiende ronde.

16 september 2017, Echo Arena te Liverpool

Super middengewicht: Callum Smith (UK) - Erik Skoglund (Zwe)
Smith won deze wedstrijd via een unanieme jurybeslissing.

23 september 2017, Aladome te Sant Antonio

Cruisergewicht: Yunier Dorticos (Cub) - Dmitry Kudryashov (Rus)
Dorticos won via een knock-out in de tweede ronde.

30 september 2017, Arena Riga

Cruisergewicht: Mairis Briedis (Let) - Mike Perez (Cub)
Briedis won via een unanieme jurybeslissing op punten.

7 oktober 2017, Hanns Martin Schleyer Halle te Stuttgart

Super middengewicht: Chris Eubank Jr. (UK) - Avni Yildirim (Tur)
Eubank won via een knock-out in de derde ronde.

14 oktober 2017, Wembley Arena te Londen

Super middengewicht: George Groves (UK) - Jamie Cox (UK)
Groves won via een knock-out in de vierde ronde.

21 oktober 2017, Prudential Center, Newark (New Jersey)

Cruisergewicht: Murat Gassiev (Rus) - Krzysztof Wlodarczyk (Pol)
Gassiev won via een knock-out in de derde ronde.

28 oktober 2017, Sport- und Kongresshalle te Schwerin

Super middengewicht: Jürgen Brähmer (Dui) - Robert Brant (USA)
Brähmer won deze wedstrijd op punten (via een unanieme jurybeslissing).

27 januari 2018, Arena Riga

Cruisergewicht, halve finale: Oleksandr Uysik-Mairis Briedis
Uysik won deze wedstrijd uiteindelijk op punten.

3 februari 2018, Bolshoy Ice Dome, Sochi

Cruisergewicht, halve finale: Murat Gassiev-Yunier Dorticos
Gassiev won deze wedstrijd via een T.K.O. (technische knock-out) in de 12e ronde.

17 februari 2018, Manchester Arena

Super middengewicht, halve finale: Georges Groves-Chris Eubank Jr.
Groves won deze wedstrijd op punten (via een unanieme jurybeslissing).

24 februari 2018, Arena Nürnberger Versicherung, Neurenberg

Super middengewicht, halve finale: Callum Smith-Nieky Holzken
Smith won deze wedstrijd op punten (via een unanieme jurybeslissing).

21 juli 2018 in Moskou, finale Cruiserweight:

Oleksandr Usyk (Oekraïne) - Murat Gassiev (Rusland), zou oorspronkelijk op 11 mei plaatsvinden, maar werd uitgesteld i.v.m. blessureleed bij Usyk. De nieuwe datum is 21 juli 2018. Oorspronkelijk zou de finale tussen Usyk en Gassiev plaatsvinden in Jeddah (Saoedi Arabië), maar de finale vond uiteindelijk plaats in de Russische hoofdstad Moskou. Usyk won deze finale op indrukwekkende wijze op punten (unanieme jurybeslissing).

28 september 2018 in Jeddah (Saoedi-Arabië), finale Super Middengewicht:

De finale in het super middgewicht, Georges Groves - Callum Smith, zou oorspronkelijk op 2 juni plaatsvinden in de O2 Arena Londen (UK), maar deze wedstrijd werd verplaatst wegens een schouderblessure van Groves. De nieuwe datum was 28 september 2018. De nieuwe locatie is de King Abdullah Sports City in Jeddah (Saoedi-Arabië). De finale werd door Smith gewonnen via een knock-out in de zevende ronde.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Darts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDarts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDe vijfde editie van de World Series of Darts Finals wordt gehouden van vrijdag 1 november tot en met zondag 3 november…
Het ontstaan van Boxing DayBoxing Day viert men op 26 december, daags na Kerstmis. Het is een nationale feestdag in Groot-Britannië, Canada, Austra…
WFL: Boxing Influencers 2020WFL: Boxing Influencers 2020Op zaterdag 28 maart 2020 zou het evenement 'Boxing Influencers - The Gold Edition' plaatsvinden. Vanwege het coronaviru…
Boxing Yoga, wat is het?Boxing Yoga, wat is het?Boxing Yoga is anno 2015 een hype en het wordt wel eens de yoga voor stoere jongens genoemd. Het is een manier om je fys…

Kickboksen 2019: Glory in Chicago, live op tv en livestreamKickboksen 2019: Glory in Chicago, live op tv en livestreamIn november 2019 organiseert Glory Kickboxing twee grote evenementen in Chicago (USA). Op vrijdag 22 november vindt daar…
Glory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik, live tv en livestreamnieuws uitgelichtGlory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik, live tv en livestreamIn 2020 vindt er waarschijnlijk een wedstrijd plaats tussen Badr Hari en Remy Jamal Ben Saddik. De organisatie van deze…
Bronnen en referenties
  • http://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/world-boxing-super-series-sluit-tv-deal-nederland-en-balkan/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017%World_Boxing_Super_Series_Cruiserweight_division
  • http://www.tv-visie.be/nieuws/nederland/rtl-7-brengt-gloednieuwe-bokscompetitie-world-boxing-super-series_85212/
  • http://uk.businessinsider.com/world-boxing-super-series-like-a-gladiatorial

Reageer op het artikel "Boksen: World Boxing Super Series 2017-2018, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-11-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!