Bijnamen van Engelse voetbalclubs
Voetbalfans zijn gek op bijnamen. Zo ook in Engeland, het land dat een aantal van de beste voetbalclubs ter wereld herbergt. Wat Engels voetbal – afgezien van de krankzinnige gebeurtenissen op de velden zelf - voor velen zo aantrekkelijk maakt, is de onvoorwaardelijke passie die spelers en fans drijft. Onlosmakelijk daaraan verbonden zijn de aansprekende bijnamen die Engelse voetbalclubs dragen. Maar welke bijnamen voor Engelse voetbalclubs zijn er nu precies? En waar komen die bijnamen voor Engelse voetbalclubs vandaan?
Engelse voetbalclubs
Dit artikel geeft een inzicht in de herkomst van bijnamen van de bekendste voetbalclubs uit Engeland. De clubs zijn gerangschikt op alfabetische volgorde. In het geval een club meerdere bijnamen heeft, noemt en verklaart dit overzicht alleen de meest bekende bijnaam.
Arsenal
Deze bijnaam verwijst naar het embleem van de club. Arsenal werd opgericht in het district Woolwich, in Oost-Londen. Het eerste wapen van de club had drie naar boven gerichte kanonnen, gelijk aan het wapen van het district Woolwich. Met het verhuizen van de club naar Highbury verdwenen de kanonnen aanvankelijk uit het clublogo, maar één kanon kwam al vlug – in gestileerde vorm – weer terug.
Aston Villa
Dit wordt ook wel als ‘Villains’ (slechteriken) gespeld. Welke spellingswijze je er ook op nahoudt, deze naam is overduidelijk afgeleid van de naam van de club zelf. Deze bestaat weer uit Aston (de naam van het district, afgeleid van ‘Estone’ of ‘oostelijke heuvel’), en Villa (afgeleid van de naam van een cricketclub die het fundament voor de voetbalclub legde).,
Charlton Athletic
Voor het ontstaan van deze bijnaam is geen eensluidende verklaring. ‘Addicks’ zou een verbastering zijn van ofwel ‘Athletic’, ofwel ‘addicts’, omdat de fans verslaafd zouden zijn aan de club. Er doet echter ook een historische verklaring de rondte: de lokale visboer zou de spelers, ook spelers van bezoekende teams, regelmatig op fish and chips trakteren. De uitspraak van deze vissoort – ‘haddock’ – zou in Londens dialect al vlug verbasterd worden tot ‘addick’.
Chelsea
Deze bijnaam verwijst simpelweg naar de kleuren waarin Chelsea uitkomt. De club heeft vanaf haar oprichting altijd in blauwe shirts gespeeld. In de vroegste geschiedenis was dit overigens niet het huidige donkerblauw, maar meer een blauwgroene kleur die was geïnspireerd door voormalig voorzitter Earl Cadogan.
Everton
De legende wil dat er in vroeger tijden in de wijk Everton een snoepwinkel was die onder meer toffees verkocht. Deze snoepwinkel lag precies tegenover de nog altijd bestaande gevangenentoren, die ook op het clublogo van Everton te vinden is.
Fulham
De bijnaam van Fulham verwijst naar het stadion waar de club in speelt, ‘Craven Cottage’. Het is een karakteristiek oud stadion aan de oever van de Thames. Op de plek van het stadion stond vroeger een echte ‘cottage’, die was gebouwd in opdracht van baron Craven en dienst deed als soort clubhuis voor een aantal welgestelde Londenaren.
Ipswich Town
Deze bijnaam is slechts in de recente geschiedenis opgedoken, en verwijst naar de agriculturele achtergrond van Ipswich. Voordien werd Ipswich Town met de algemenere bijnamen ‘The Blues’ of ‘The Town’ aangeduid.
Leeds United
Leeds United speelde de laatste decennia steeds in een wit tenue, vandaar deze toepasselijke bijnaam. Na jaren van blauwgele outfits werd er in de vroege jaren ’60 op een geheel wit shirt overgegaan, in een poging het grootse Real Madrid na te bootsen.
Liverpool
Net als in het geval van Chelsea verwijst deze bijnaam simpelweg naar de clubkleuren. Met uitsluiting van de periode van de oprichting in 1982 tot 1896, toen de club de blauwe kleur van stadgenoot en rivaal Everton adopteerde, heeft Liverpool altijd in het rood gespeeld. Aanvankelijk speelde de club in rode shirts en witte broeken en sokken, maar in 1964 werd er overgegaan op een geheel rood tenue omdat dit een nog indrukwekkendere uitstraling zou geven.
Manchester City
Dit verwijst simpelweg naar de naam van de club zelf. Overigens is de naam van de club niet altijd Manchester City geweest. De club werd in 1880 opgericht als Saint Mark’s, naar het cricketteam waar ze de accommodatie mee deelden. Een verhuizing later heet de club Ardwick FC, om vervolgens in 1894 Manchester City gedoopt te worden.
Manchester United
Vanaf het moment in de geschiedenis dat Manchester United in het rood ging spelen, stond de club simpelweg als de ‘Reds’ bekend. Het is niet geheel duidelijk waarom precies dit is veranderd naar ‘Red Devils’, maar een van de meest onderbouwde verklaringen is de volgende: toen de Salford Rugby Club geheel in hun rode tenues door Frankrijk toerde, was men zo onder de indruk dat de Fransen het team ‘Les Diables Rouges’ doopte. Een aantal jaren later wordt deze nickname overgenomen door Manchester United. Pas later is de afbeelding van de duivel in het clublogo terechtgekomen. Overigens stond Manchester United tot 1902 bekend als Newton Heath, en speelden ze in goudgeel en groen.
Newcastle United
The Magpies (de eksters) is een bijnaam die is afgeleid van de bekende zwartwitte clubkleuren. Ook voor deze club geldt dat ze niet altijd in de huidige kleuren uitkwam; van de oprichting tot 1894 was er nooit sprake van een zwart-wit gestreept tenue.
Norwich City
Bij het ontstaan van deze bijnaam hebben Nederlanders en Vlamingen een rol gespeeld. Tegen het einde van de 19e eeuw kende de regio rond Norwich een toename aan immigranten uit de lage landen, die de vogels met zich meebrachten. Norwich kwam bekend te staan vanwege de uitheemse vogelsoort. In 1907 doopte de toenmalig voorzitter, zelf een kanarieliefhebber, zijn club ‘The Canaries’ en introduceerde tegelijkertijd de daarvoor toepasselijke geelgroene clubkleuren.
Queens Park Rangers
Dit is een verwijzing naar het ontwerp van de shirts. Een ‘hoop’ moet hierbij begrepen worden als een soort band rond je middel, zoals in ‘hoela hoep’. Queens Park Rangers speelt al sinds 1892 in horizontaal gestreepte shirts. Dit is vrij uniek, omdat de meeste shirts verticaal gestreept zijn; horizontaal gestreepte shirts komen bij voetbal – in tegenstelling tot rugby – veel minder vaak voor.
Reading
Deze bijnaam (de ‘koninklijken’) is gebaseerd op het feit dat de plaats Reading gelegen is in het graafschap Berkshire, net ten westen van Londen. Dit graafschap is koninklijk verklaard omdat Windsor Castle er ligt.
Southampton
In 1885 besluit een kerkgenootschap in Southampton een vereniging op te richten met als doel actieve recreatie onder jongeren te stimuleren. In lijn met de kerkelijke grondslag wordt de club Southampton Saint Mary’s Young Men Association genoemd. Sinds de vroegste geschiedenis droeg de club dan ook de bijnaam ‘The Saints’. Deze geschiedenis wordt ook aangestipt door de halo die in het clublogo te vinden is.
Stoke City
Stoke-on-Trent en omstreken staan sinds oudsher bekend om de ‘pottery’ industrie (aardewerkindustrie). Hoewel hier in het huidige clublogo geen spoor meer van over is, gebruikte de club in haar logo’s door de jaren heen verschillende verwijzingen naar de aardewerkindustrie. Zo was er op het oorspronkelijke logo een kameel te vinden, als verwijzing naar Egypte, bron van aardewerkindustrie.
Sunderland
Deze bijnaam vindt haar oorsprong in een symbool van de stad Sunderland. In vroeger tijden stond er een stel kanonnen aan de monding van de rivier de Wear. Deze dienden ter bescherming van de stad, en werden vanwege hun vorm in de volksmond ‘The Black Cats’ genoemd.
Swansea City
Swansea City wordt ook wel ‘The Jacks’ genoemd, net als de inwoners van Swansea in het algemeen. Deze bijnaam vindt haar oorsprong in het levensverhaal van een labrador genaamd Jack. Tijdens zijn leven in kustplaats Swansea redde labrador Jack, volgens de overlevering in de jaren ’30, vele levens van mensen die dreigden te verdrinken in de ruwe zee. Sindsdien leeft zijn naam voort als bijnaam voor niet alleen inwoners van Swansea an sich, maar ook voor voetbalclub Swansea City.
Tottenham Hotspur
Deze bijnaam is een verwijzing naar de naam van de club zelf. De club werd opgericht als ‘Hotspur f.c.’, maar om verwarring te voorkomen werd daar later ‘Tottenham’ aan toegevoegd, verwijzend naar de Londense wijk waar de club vandaan komt. ‘Hotspur’ is een naam die door de eerste leden werd aangedragen, bij wijze van eerbetoon voor Sir Henry Percy. Dit omdat Sir Henry Percy en diens adellijke familie de eerste accommodatie voor de club mogelijk maakten. Sir Henry Percy droeg de bijnaam ‘Harry Hotspur’ vanwege zijn heldendaden tijdens veldslagen in de 13e en 14e eeuw.
West Bromwich Albion
Over de oorsprong van deze bijnaam zijn verschillende lezingen in omloop. Een daarvan leert ons dat het oude stadion slechts twee ingangen had: achter elk doel één. Wanneer alle toeschouwers binnen waren, werd het entreegeld in grote zakken van beide doelmonden naar binnen gedragen. Een andere verklaring stelt dat supporters in vroeger tijden recht vanuit hun werk naar de wedstrijden gingen. De meeste supporters bleven in hun werkkloffie: wijd zittende ‘baggy’ kleding die de werkers wat comfort bood tegen de intense hitte in de fabrieken.
West Ham United
Je zou zeggen dat deze bijnaam in direct verband staat met de naam van de club. Vreemd genoeg is dit echter niet het geval; dit is puur toeval. De ware oorsprong van deze bijnaam is terug te vinden in het clublogo. Hier zijn twee grote gekruiste hamers op afgebeeld, als verwijzing naar de scheepswerf ‘Thames Ironworks’, het bedrijf dat de basis legde voor het ontstaan van West Ham United.
Wigan Athletic
Deze nickname is simpelweg voortgekomen uit een verkorting van de clubnaam: Athletic werd ‘Latic’. In het regionale dialect van Wigan wordt de eerste lettergreep bij deze uitspraak gemakshalve ingeslikt.
Lees verder