Luis Suárez - de bijtende voetballer

Luis Suárez - de bijtende voetballer Luis Suárez is een van de beste spelers van de wereld, maar hij heeft een probleempje: hij kan, als het spannend wordt, zijn neiging om de tegenstander te bijten niet beheersen. Het bezorgt hem het imago van bijtende voetballer. Een van de bijtincidenten speelt zich zelfs tijdens het wereldkampioenschap 2014 af. Tijdens de wedstrijd Italië tegen Uruguay bijt de Uruguayaanse voetballer Giorgio Chiellini in de schouder. Suárez was voor het WK al twee keer eerder bestraft wegens een bijtincident van een voetballende tegenstander tijdens een wedstrijd. Hoe kan het dat een volwassen kerel naar dit middel grijpt? Welke kortsluiting vindt er dan in je hoofd plaats?

Talentvolle voetballer uit Uruguay


Foto Jimmy Baikovicius / Bron: Jimmy Baikovicius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Foto Jimmy Baikovicius / Bron: Jimmy Baikovicius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Voetballer uit Uruguay

Het kampioenschap in Brazilië geeft uren voetbalplezier met en toe een uitwas die voetbalonwaardig is. Een van die kwesties betreft het bijtincident van Luis Suárez van Uruguay. In de groepsfase van het WK in Brazilië treft Uruguay Italië. Luis Suárez, de man waarvan wordt gezegd dat hij Uruguay naar de volgende ronde gaat helpen, staat in het veld. Op 24 juni 2014 haalt Uruguay ten koste van Italië de volgende ronde. De wedstrijd is spraakmakend vanwege een bijtincident met in de hoofdrol sterspeler Suárez.

Luis Suárez

Luis Alberto Suárez Díaz is in 1987 in Salto Uruguay geboren. Toen hij nog een jongen wad werd hij beschouwd als een van de grootste voetbaltalenten van het land. Hij was in 2006 het lievelingetje van FC Groningen, de club die hem voor 1,5 miljoen euro uit Uruguay haalde en er een spits van maakte. Een jaar later moest Groningen hem laten gaan en vertrok hij naar Amsterdam om bij Ajax te spelen. In 2007 werd hij international voor zijn eigen land en sinds 2011 is hij als aanvaller in dienst van Liverpool FC.

Recidivist

Drie keer werd Suárez tijdens een wedstrijd op een bijtgeval betrapt. De eerste keer beet hij in zijn Ajax-periode. Op 20 november 2010 was Otman Bakkel van PSV slachtoffer van een beet in het sleutelbeen. Coach Martin Jol noemde het destijds een ‘liefdesbeet’ om de glansrijke carrière die voor de jonge speler in het verschiet lag niet in de knop te breken. De KNVB schorste de vedette voor zeven wedstrijden. Het tweede incident vond in Engeland plaats en kwam hem op tien wedstrijden schorsing te staan. Op 21 april 2013 beet hij Chelsea-speler Branislav Ivanovic in de arm. De Engelse voetbalbond wilde hem tien wedstrijden niet op het veld zien. Na het incident met Ivanovic bood Suárez zijn excuses aan.

Beet tijdens WK in Brazilië

Op 24 juni 2014 is het weer raak. Tijdens de WK-wedstrijd tegen Italië zet hij zijn tanden in de Italiaanse verdediger. Chiellini liet aan alle camera’s die hij maar kon vinden de indrukken van het gebit zien. Hij vond het belachelijk dat Suárez niet met een rode kaart werd bestraft. De bijter waste zijn handen in onschuld en voerde een toneelstukje op alsof hij last van zijn tanden had. Ook deed hij alsof híj was aangepakt. Direct na afloop van de wedstrijd zei Suárez niets over het incident. In een uitzending op de Uruguayaanse televisie sprak hij diezelfde avond nog: "Zulke situaties komen vaak voor in het strafschopgebied. Dat gebeurt nu eenmaal. Ik botste tegen zijn schouder."

FIFA

De televisiebeelden spraken voor zich, maar de scheidsrechter en de FIFA buigen zich professioneel over het incident. De Mexicaanse scheidsrechter Marco Rodriguez maakt een rapport van zijn bevindingen en op basis daarvan neemt de FIFA een besluit over de voetbaltoekomst van de aanvaller uit Uruguay. Als de scheidsrechter schrijft het incident niet te hebben gezien en derhalve er geen straf op heeft gezet, dan kan de FIFA, mede op basis van de televisiebeelden een straf opleggen. Als de scheidsrechter het voorval heeft opgemerkt en met reden geen straf ter plekke heeft gegeven, dan is het oordeel van de scheids bindend en zal de FIFA geen extra straf opleggen. De FIFA heeft televisiebeelden opgevraagd en onderzoekt het voorval grondig.

Straf van de FIFA

De speler bewijst zijn land, zichzelf en zijn clubs Liverpool en Barcelona geen dienst. Op de dag na het WK-incident hangt het erom of Suárez mag blijven deelnemen aan het kampioenschap. De FIFA buigt zich diep over de kwestie. De internationale voetbalorganisatie bestraft de speler met uitsluiting van de volgende WK-wedstrijden van het toernooi van 2014. De marktwaarde van de voetballer daalde in luttele seconden twintig tot dertig miljoen.

Dierlijke impuls en kortsluiting

Het bijten wordt omschreven als een dierlijke impuls. Bijten doe je als kind, maar een volwassen kerel heeft andere technieken en vaardigheden om van zich af te bijten. Daar hoeven de tanden niet voor te worden gebruikt. Het lijkt dat Suárez nooit over zijn kinderlijke reactie heen is gegroeid. Er wordt gesproken over 'kortsluiting' die optreedt als iemand onder grote spanning zijn beheersing verliest. Het is als een ‘bevriezen, vechten of vluchten’ in extreme situaties, het rationele denken verliest het van het instinct. Suárez heeft die dierlijke impuls niet onder controle. De driften komen boven als het spannend wordt, zoals in de wedstrijd waarin het pompen of verzuipen was voor zowel Uruguay als Italië.

Cursus woedebeheersing

In Liverpool kreeg de bijter van de Engelse spelersvakbond een cursus woedebeheersing aangeboden. Of hij verder mentale bijstand heeft gekregen is niet duidelijk. Ook onduidelijk is of de voetballer zijn dierlijke gedrag alleen op het voetbalveld vertoont of dat er in dagelijkse situaties, die soms ook stressvol zijn, ook wel eens kortsluiting optreedt. Als hij het bijtgedrag alleen op het voetbalveld vertoont, dan kan gedragstherapie hem goed helpen. Als hij het ook in dagelijkse situaties praktiseert, dan ligt het probleem dieper en is ingrijpender hulp nodig.

Antibiotica

De slachtoffers van de bijtincidenten, ook de Italiaan Giorgio Chiellini, moeten meteen na de aanval behandeld worden. Chiellini liet zijn schouder zien en de indrukken van Suárez’ gebit waren duidelijk in het vlees te onderscheiden. Er was geen bloed te zien. Als er daadwerkelijk een wond is gebeten, is er kans op infectie. Een mensenbeet geeft een grotere kans op ontstekingen dan een hondenbeet. Er moet subiet antibiotica worden toegediend.

Muilkorf

Na het bijtincident verschijnen op social media verschillende fotocollages van Suárez als zombie, met muilkorf, hondenkraag, Silence of the Lambs masker en Dracula-tandjes. Ook werd er een foto op internet geplaatst van Suárez bij de tandarts die de tanden trekt: “Get ‘em out!” Twitter is onverbiddelijk.


Twitter

PhilpCocu_PSC

@Eindhoven1913 Middelijk ventje levenslang schorsen!! #Suarez #Worldcup

Corine Hulshof

@corinehulshof Uruguayaanse kranten geloven niet dat #Suarez echt beet. Als ik journalist zou zijn had ik hem goed aan de tand gevoeld. #URUITA #ITAURU

Jolanda Kruize

@nozempje #Suarez heeft toch gewoon een ziekte of ben ik nou gek. Rijp voor een goeie psychiater die Pipo #URUITA

2smart4u

@BREAKING: What really happend during #URUITA – shocking! #Suarez (met foto van Suárez die aan de arm kluift)

Pieter Reimer

@Pieterreimer Suárez verloor nooit een duel waarin hij iemand beet
Ajax-PSV, Bakkal, 0-0
Livche Ivanovic, 2-2
#uruita Chiellini, 1-0 (via @Guus_Bekker)

Rene van Veldhoven

@renevVeldhoven
Suarez bijt zich naar de volgende ronde #uruita

Rel rond Dracula Suáres

Advocaten van Suárez vliegen over naar Rio de Janeiro om de aanvaller te verdedigen. Een van de advocaten meent dat er sprake is van een rel rond zijn cliënt en dat die twee achtergronden heeft. Ten eerste zijn er veel mensen die een hekel hebben aan Luis Suárez en ten tweede stoken Engeland en Italië het vuurtje op omdat ze niet kunnen verkroppen dat ze zijn uitgeschakeld tijdens het WK. Wereldwijd schrijven de kranten dat het zo niet langer kan met de vedette uit Uruguay. Engelse tabloids spreken van "Animal" en "De Vampier is terug" en de Italiaanse sportkrant meldt op de voorpagina "Einde WK voor Dracula". Er wordt zelfs gevreesd voor het einde van een carrière. In Uruguay kijkt men anders naar de kwestie. Het kan niet, vindt men daar, maar het land staat niet op de achterste benen. De Uruguyaanse krant El País presteert het zelfs om het handelen van Chiellini onder de loep te nemen en te melden dat de foto met de tandindrukken gefotoshopt is. Sponsor Adidas beraadt zich op het al dan niet afbreken van de samenwerking. De kleding- en schoenenfabrikant wachtte de beslissing van de tuchtcommissie, maar bleef de bijtende voetballer trouw: het sponsorcontract werd niet verbroken.

Niet naar de training

Suáres ontbreekt op de training, daags na de wedstrijd waarin het bijtincident plaatshad. Het hotel waar de spelers logeren wordt met bewapende soldaten bewaakt.

De straf

De FIFA maakt op donderdag 26 juni 2014 uitkomst van hun onderzoek bekend. De internationale voetbalorganisatie straft Luis Suárez met een schorsing van negen interlands en vier maanden, wat neerkomt op meer dan twintig officiële duels. De straf gaat met onmiddellijke ingang in. Dat betekent dat Uruguay het in de volgende WK-wedstrijd zonder de sterspeler moet stellen.

De vier maanden schorsing geldt voor alle wedstrijden en alle voetbalactiviteiten. Liverpool deelt daarmee in de strop. Die club moet het tot eind oktober zonder Suárez doen. Hij heeft tevens een stadionverbod voor die vier maanden. Daarbij moet de voetballer een boete betalen van zo'n 82.000 euro. Bij de strafmaat hield de FIFA rekening met het feit dat het bijtincident op het hoogste voetbalplatform plaatsvond. Er is nog beroep tegen de straf mogelijk.

Beroep

De Uruguayaanse voetbalbond laat het er niet bij zitten en tekent beroep aan tegen de FIFA-straf. De voetbalbond van Uruguay vindt de straf overdreven en meldt dat de strafmaat niet alleen Suárez treft maar het hele land in verslagenheid achterlaat. Reclameborden met de voetballer in de hoofdrol en waarop hij zijn tanden bloot juicht, zijn voer geworden voor voetballiefhebbers en grappenmakers die selfies maken met zogenaamd hun arm in de mond van Suárez."Todo ou nada" staat er op de poster, alles of niets. Voor Suárez werd het nada. De eerste wedstrijd van Uruguay na het bijtincident, de eerste van de knock out fase, verliest het team in het lichtblauw. Het landenteam speelde zonder Suárez.

Excuses

Op maandagavond 30 juni 2014 komen dan toch nog excuses van Luis Suarez. De man uit Uruguay laat aan de Italiaan Giorgio Chiellini weten dat het hem spijt dat hij hem heeft gebeten. Hij doet het via Twitter.

"Na een aantal dagen thuis te zijn geweest met mijn familie heb ik de kans gehad om weer kalm te worden en na te denken over wat er is gebeurd tijdens Italië-Uruguay."

Barcelona

Nog tijdens het WK wordt bekend dat Suárez van Liverpool overgaat naar FC Barcelona.

Getrouwd en kinderen

Suárez trouwde in 2009 in Amsterdam met zijn jeugdliefde. Samen hebben ze twee kinderen. Over de twee eerste incidenten zei hij in een interview dat hij zich er voor schaamt en dat hij het heel erg vindt dat zijn kinderen de beelden ooit ook zullen zien.
Toch ging hij een derde keer in de fout.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK Voetbal 1950Na 12 jaren was er in 1950 dan eindelijk weer een WK om te organiseren, de reden hiervan was de oorlog die tussen 1940 e…
WK voetbal 1970In 1970 heeft Mexico de eer om de 9e editie van het WK in hun land te mogen houden. Voor het eerst zijn er twee reserves…
WK Voetbal 1930In veel landen is het om de 4 jaar groot feest tijdens het WK Voetbal. Het is een van de grootste toernooien die gehoude…
WK voetbal 1962Chili was in 1962 het gastland voor de 7e versie van het WK. Aan de voorronden deden 51 landen mee, waarvan er uiteindel…

Teckel Messi de populaire stamgast van Studio Brasil 2014Teckel Messi de populaire stamgast van Studio Brasil 2014Teckel Messi heeft de harten van menig voetbalfan, die naar het commentaar op het WK in Studio Brasil in 2014 keken, ges…
De bondscoaches van het Nederlands elftal tot en met 2016De bondscoaches van het Nederlands elftal tot en met 2016Nederland heeft al meer dan honderd jaar een nationaal elftal. Door de jaren zijn er vele bondscoaches geweest. Namen al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lluís, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Leeuwarder Courant 24 juni 2014 - 26 juni 2014 - 27 juni 2014
  • Friesch Dagblad 25 juni 2014 - 27 juni 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Luis_Alberto_Suárez geraadpleegd op 25 juni 2014
  • http://www.nrc.nl/wk/2014/06/24/de-bijt-van-suarez-grappen-gevolgen-en-de-schouder-van-chiellini/ geraadpleegd op 25 juni 2014
  • http://nos.nl/wk2014/artikel/666847-fifa-schorst-suarez-vier-maanden.html geraadpleegd op 26 juni 2014
  • http://www.nu.nl/sport/3816164/suarez-biedt-chiellini-excuses-bijtincident.html geraadpleegd op 1 juni 2014
  • https://www.ad.nl/sport/adidas-blijft-luis-suarez-ook-na-bijtincident-trouw~ad6f6b1f/63122739/ geraadpleegd op 23 juli 2019
  • Afbeelding bron 1: Jimmy Baikovicius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 23-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.