WK Brazilië - Verdwijnschuim of Vanishing foam

WK Brazilië - Verdwijnschuim of Vanishing foam Bij elk groot sportkampioenschap worden er voorzieningen ingesteld die de scheidsrechter moet helpen de situaties beter naar zijn hand te zetten. Kreeg hij eerder al twee grensrechters als assistenten, waar hij via een oortje mee kan communiceren, in editie 2014 van het Wereldkampioenschap voetballen in Brazilië wordt het 'vanishing foam' oftewel 'verdwijnschuim' ingevoerd. Daarna voerde de KNVB het 'vanishing foam' ook in bij de Nederlandse competitie.

Verdwijnschuim - vanishing foam

Het lijkt op scheerschuim of spuitsneeuw, maar het is een spuitflesje verdwijnschuim dat met fluit, waarschuwende woorden, gele en rode kaart in het arsenaal van de scheidsrechter zit. Het spul wordt voor het eerst door de FIFA-arbiters gebruikt op de WK in Brazilië, in juni 2014. Het zorgt af en toe voor komische situaties op het veld: een arbiter die een lijntje trekt op het veld, voor de voeten van een muurtje spelers.

Witte streepjes tijdens WK Brazilië

De scheids tekent daarmee uit waar hij wil de spelers blijven staan. Het witte lijntje voorkomt gedoe over de positie van de bal of de plaats van het muurtje. Waar voorheen de spelers, die het muurtje bevolkten, meesters waren in het smokkelen van centimeters of zelfs meters, is het met het strenge streepje van het witte schuim duidelijk waar ze mogen staan. De arbiter spuit een lijn op de uiterste plek
van de muur en een halve cirkel om de plaats van de bal aan te geven. De arbiters vinden het een ideale oplossing. Het voorkomt veel geduw en getrek en discussie en vermaningen op het veld bij het nemen van een vrije trap. Het schuim scheelt ook een hoop irritatie en een hoop tijd.

9.15 Fair Play

Het spuitbusje heeft de bijzondere naam van 9.15 Fair Play. Het is wit schuim, dat op het veld gespoten wordt en tijdelijk een zichtbare witte streep achterlaat. Het heet verdwijnschuim of vanishing foam omdat het na enkele tientallen seconden ook weer verdwijnt. Het wordt ook verkocht als Penalty Spray of Referee - Temporary Foaming Spray. De scheidsrechter heeft een speciaal holster op zijn rug, waar het spuitflesje in zit tijdens de wedstrijd. Hij kan het in een handomdraai uit zijn holster nemen en er stante pede mee spuiten.

Water en butaangaas

De substantie bestaat voornamelijk uit water en butaangas. Bij het veranderen van de druk zet het gas uit en vormt bubbeltjesschuim. Het is wit als sneeuw en is binnen een minuut als sneeuw voor de zon verdwenen. Het spul is niet schadelijk voor het milieu, het is biologisch afbreekbaar. Het butagas verdampt en het water zakt in de bodem onder de grasmat.
Het busje bevat genoeg schuim om vijf keer een lijn te trekken voor een vrije trap. De spuitbus met het verdwijnschuim kost zo’n acht euro per busje.

Naam

De naam 9.15 Fair Play is niet zomaar een naam voor het spuitbusje. De voorgeschreven minimale afstand tussen bal en muur is 9.15 meter. Met het spuiten van een streep heeft de scheidsrechter een stuk minder discussie en gedoe op het veld en voor de spelers is er geen ruimte meer om naar voren te schuiven en binnen de 9.15 meter te schuifelen. In wedstrijden waar geen schuim wordt gebruikt hobbelen de voetballers in de muur soms al pinguïns vooruit, zelf tot een afstand van 7 meter.
Af en toe werkt het spul op de lachspieren. Niet elke arbiter gaat er adequaat mee om.

Schuimduin

Sommige scheidsrechters spuiten een streep zo hoog als een duin voor de tenen van de spelers. Ook zijn er scheidsrechters die niet voor de schoenen maar op de neuzen van de schoenen spuiten. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de wedstrijd van Spanje tegen Nederland tijdens het WK. Scheidsrechter Nicola Rizzoli spoot de neuzen van de Nederlandse Puma-schoenen wit en de Oranje-spelers waren not amused.

KNVB

De KNVB was niet van plan om het schuim voor het seizoen 2014-2015 in te voeren, maar heeft dat uiteindelijk toch gedaan. Naar tevredenheid. In Brazilië floot de Nederlandse arbiter Björn Kuipers WK-wedstrijden en hij gebruikte de spray daar ook. Hij gaf zijn ervaringen door aan de KNVB. De voetbalbond besloot daarna dat de Nederlandse scheidsen het spul aan hun arsenaal toe kunnen voegen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
UEFA fair play klassementUEFA fair play klassementIeder jaar wordt door de UEFA aan een aantal clubs in Europa een flink geldbedrag vergeven op basis van een hoge noterin…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
Fair Play, code onder sportersFair Play, code onder sportersHoe sportief is de sport? Er is veel aangedaan om de sportiviteit weer terug te krijgen en het lijkt redelijk succesvol.…
Erelijst WK voetbal 1930-2018Erelijst WK voetbal 1930-2018In 2022 wordt in Qatar het 22ste Wereldkampioenschap voetbal georganiseerd. Brazilië is met 5 wereldtitels recordhouder…

Luis Suárez - de bijtende voetballerLuis Suárez - de bijtende voetballerLuis Suárez is een van de beste spelers van de wereld, maar hij heeft een probleempje: hij kan, als het spannend wordt,…
De bondscoaches van het Nederlands elftal tot en met 2016De bondscoaches van het Nederlands elftal tot en met 2016Nederland heeft al meer dan honderd jaar een nationaal elftal. Door de jaren zijn er vele bondscoaches geweest. Namen al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WK Braziliê logo
  • Leeuwarder Courant 19 juni 2014
  • www.lc.nl geraadpleegd op 22 juni 2014
  • http://www.apparata.nl/nieuws/alles-dat-je-moet-weten-over-het-magische-schuim-dat-scheidsrechters-gebruiken-op-het-wk-7818 geraadpleegd 223 juni 2014
  • http://www.fold-a-goal.com/prodinfo.asp?number=RVSPACK geraadpleegd op 23 juni 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.