De oprichting en geschiedenis van Bayern München

De oprichting en geschiedenis van Bayern München Bayern München is de grootste en meest succesvolle voetbalclub in Duitsland. Ook Europees gezien heeft Bayern München grote successen gehaald en is de ploeg bijna niet weg te denken in de Champions League. De club heeft een rijke geschiedenis en kent vele hoogte-, maar ook dieptepunten. Hoe is de club opgericht en wat zijn de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis geweest?

Inhoud


De oprichting

Bayern München is in 1900 opgericht door spelers van de voetbalclub MTV München. Omdat MTV zich niet aansloot bij de Zuid-Duitse voetbalbond, verliet een aantal spelers de club om vervolgens zelf FC Bayern München op te richten. In 1902 deed de ploeg mee aan een stadscompetitie samen met MTV, 1. FC en Bavaria 1899. Het jaar daarop deed Bayern mee aan de Opper-Beierse competitie. In 1906 voegde de club zich samen met de Münchener Sport-Club, maar Bayern bleef wel een aparte voetbalclub. In 1909 nam de club deel aan de Ostkreisliga, een uitgebreidere competitie. In 1919 werd de samenwerking met Münchener Sport-Club beëindigd en werd er samengegaan met TV Jahn. De twee clubs gingen samen onder de naam TuSpv Bayern verder. De club startte in de Zuid-Beierse competitie, die in 1921 werd opgenomen in de Beierse competitie. In 1924 werd de samenwerking met TV Jahn beëindigd en ging Bayern als zelfstandige voetbalclub verder. In 1926 werd Bayern kampioen van de Beierse competitie en werd er in de Zuid-Duitse eindronde gewonnen van Fürth. De kampioen van Zuid-Duitsland mocht strijden om de landstitel. Helaas werd deze wedstrijd verloren.

Het eerste landskampioenschap

Na een aantal jaren met tegenvallende prestaties in de Beierse en Zuid-Beierse competitie, had Bayern het eerste echt grote succes in 1932. Hoewel het Zuid-Duitse kampioenschap niet werd gewonnen (in de finale werd van Eintracht Frankfurt verloren) plaatste de ploeg zich toch voor de nationale eindrondes. In de landelijke finale was Eintracht Frankfurt opnieuw de tegenstander. Ditmaal won Bayern en was de eerste landstitel een feit.

De Joodse invloeden

Het grote en snelle succes van Bayern was deel toe te wijzen aan de Joods president van de club, Kurt Landauer, en de Joodse coach Richard Dombi. Landauer speelde als tiener voor de club en toen hij later een succesvol bankier en zakenman werd, werd hij tot president van de club benoemd. Mede door zijn beleid behaalde de club het landskampioenschap in 1932. Door de opkomst van Adolf Hitler werd Landauer gearresteerd en getransporteerd naar het concentratiekamp in Dachau. Hij overleefde het kamp, maar kon niet teruggaan naar Duitsland. Hij verhuisde naar Zwitserland. Toen Bayern een wedstrijd in Zürich moest spelen, werd het de ploeg verboden om Landauer te ontmoeten. Ze konden Landaurer echter niet verbieden om de wedstrijd te bezoeken. Toen de spelers Landauer op de tribune zagen, stopten ze met spelen en applaudisseerden ze voor hun voormalige president. Na de oorlog keerde Landauer terug naar München en werd hij weer aangesteld als president van de club. Niet toevallig deed Bayern vrijwel direct weer mee om het kampioenschap. Als zakenman richtte Landauer zich vooral op het zakelijke aspect binnen de club. Een succesvol jeugdprogramma, financiële stabiliteit en een goed sponsorprogramma zijn zaken waar Bayern nog steeds om bekend staat.

De competitie na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog werd er een nieuwe competitie ingevoerd. Er waren vijf hoogste klasses, waarvan de Oberliga Süd er één van was. In deze competitie wist Bayern geen noemenswaardige resultaten te behalen. In 1963 werden de competities weer gedeeltelijk samengevoegd en zo kwam de Bundesliga, de huidige competitie, tot stand. Bayern moest het eerste seizoen in de klasse onder de Bundesliga starten (omdat stadsgenoot TSV 1860 München kampioen was geworden van de Oberliga en er geen twee ploegen uit dezelfde stad in de Bundesliga mochten uitkomen). Na twee seizoenen promoveerde Bayern naar de Bundesliga. In het eerste seizoen plaatste Bayern zich meteen voor Europees voetbal. Het eerste kampioenschap sinds 1932 werd in 1969 behaald.

De successerie

De grootste successen werden behaald in de jaren '80 van de 20e eeuw. In 1971 won Bayern de Duitse Beker, gevolgd door drie landstitels op een rij in 1972, 1973 en 1974. Als landskampioen van 1973 mocht Bayern München meedoen aan de Europa Cup 1 (de huidige Champions League), waarin het Spaanse Atletico Madrid met 4-0 werd verslagen. Ook het jaar daarna werd de Europa Cup 1 gewonnen, ditmaal door van het Engelse Leeds United te winnen. Het kunstje werd een jaar later nogmaals herhaald, door in de finale van Saint-Etienne te winnen. De successen namen in de jaren erna af. In de jaren '90 werden er geen Europese successen behaald en in 1992 eindigde Bayern in de competitie maar net boven de degradatiestreep. In 1991 was de Bundesliga nog de enige competitie in Duitsland (voor 1991 had de toenmalige DDR haar eigen competitie).

De rentree onder Beckenbauer en Hitzfeld

Franz Beckenbauer speelde tussen 1964 en 1977 voor Bayern München en maakte zo de grootste successen als speler mee. In het seizoen 1993/1994 werd hij trainer van de club en behaalde hij meteen de landstitel. Daarna werd hij voorzitter van de club maar in 1996 werd hij opnieuw trainer en won het met het team de UEFA Cup. In 1998 stelde Bayern Ottmar Hitzfeld aan als coach. Hitzfeld had geen indrukwekkende carrière als speler opgebouwd, maar zijn prestaties als coach waren geweldig. Hij wist met Borussia Dortmund de Champions League winst te behalen, de eerste in de historie van de club. De aanstelling van Hitzfeld was een succes. Met goed georganiseerd voetbal, gecombineerd met de Duitse vechtersmentaliteit, werd Bayern tussen 1998 en 2004 viermaal kampioen van Duitsland en werd tweemaal de finale van de Champions League behaald, waarvan er één werd gewonnen.

De Nederlandse invloeden

Na het vertrek van Hitzfeld braken een aantal matige jaren aan. De landstitel werd nog wel tweemaal veroverd, maar in de Duitse beker en in Europa werden weinig successen behaald. In 2009 werd Louis van Gaal de nieuwe trainer van Bayern. In dat jaar werd ook Arjen Robben toegevoegd aan de selectie. Bayern zette zichzelf Europees gezien weer op de kaart. In 2010, 2012 en 2013 werd de finale van de Champions League behaald, waarvan de editie in 2013 werd gewonnen. De finales in 2012 en 2013 werden behaald onder leiding van Karl-Heinz Rummenigge, nadat Louis van Gaal als trainer was ontslagen.

Inmiddels is Bayern München één van de grootste ploegen in Europa, gezien de Europese resultaten die sinds de oprichting van de club zijn behaald.

Het stadion

Bayern München speelde tot 2005 in het Olympiastadion in München. Daarna is de club in het gloednieuwe Allianz Arena gaan spelen. Sponsor Allianz heeft een deel van de bouwkosten voor haar rekening genomen in ruil voor de naam die verbonden werd aan het stadion. Het stadion biedt plaats aan 75.000 supporters. Inmiddels is Bayern München volledig eigenaar van het stadion. Dit hebben ze bereikt door een deel van de aandelen van de club te verkopen, waarmee geld is vrijgemaakt om de schulden af te betalen.

Financiële stabiliteit

Bayern München heeft met Allianz, Audi en Adidas drie grote sponsoren. De club heeft de financiële stabiliteit, wat door Landauer is ingevoerd, weten te behouden. De club is als één van de weinige Europese topclubs geheel schuldenvrij en is niet volledig afhankelijk van de sportieve successen. Door investeringen in onroerend goed, winkelcentra etc. heeft de club de beschikking over een stabiele inkomstenstroom naast de inkomsten uit het voetbal.

Clubkleuren en bijnamen

Bayern München speelt over het algemeen in een overwegend rood shirt, wat door de jaren heen vaker is gecombineerd met witte of blauwe strepen. Deze drie kleuren komen ook terug in het logo van de club. De belangrijkste bijnamen van de club zijn Der Rekordmeister (omdat de club in Duitsland veruit de meeste sportieve successen heeft behaald) en FC Hollywood (refererend naar de jaren '90, waarin de club weinig sportieve successen behaalde en de spelers meer bezig leken te zijn met hun uiterlijk, roddelen en uitgaan dan met voetbal).
© 2015 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Champions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersChampions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…
Bundesliga (Duitsland): alle kampioenen tot en met 2019-20Bundesliga (Duitsland): alle kampioenen tot en met 2019-20Vanaf het seizoen 1963-64 wordt jaarlijks in het Duitse voetbal op het hoogste niveau gespeeld in de Bundesliga. De club…

De oprichting en geschiedenis van Manchester CityDe oprichting en geschiedenis van Manchester CityManchester City is één van de topclubs in de Engelse Premier League. Toch is de hoge jaarlijkse notering van de club nie…
Champions League: een overzicht van de gespeelde finalesChampions League: een overzicht van de gespeelde finalesIn 1992 verving de Champions League de Europa Cup 1 voor clubteams en sinds de invoering van de Champions League zijn er…
Bronnen en referenties
  • https://www.fcbayern.de/de/club/fcb-ev/organe/kurt-landauer/index.php
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/FC_Bayern_M%C3%BCnchen
  • http://www.flashscore.nl/voetbal/europa/champions-league/
Frank1982 (89 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.