Atalanta Bergamo, voetbalclub in Italië
In het noorden van Italie, in de regio Lombardije, ligt in de schaduw van de Alpen de stad Bergamo. De stad is de thuisbasis van voetbalclub Atalanta Bergamasco Calcio, vaker kortweg Atalanta Bergamo genoemd. Ondanks dat de prestaties van de club weinig tot de verbeelding spreken is de naam van de voetbalclub bij veel voetballiefhebbers in binnen en buitenland bekend. Atalanta Bergamo staat ook wel bekend als “Regina delle provinciali”, de koningin van de Provincie. Het heeft deze bijnaam te danken aan het feit het door de jaren heen de best vertegenwoordigde club is in het Italiaanse profvoetbal die niet uit een van de grotere Italiaanse steden komt.
Historie
Atalanta Bergamo werd in 1907 opgericht als tweede voetbalclub in de stad, naast het al bestaande FC Bergamo. De club werd door de Italiaanse voetbalbond echter pas in 1914 erkend. De naam Atalanta is afkomstig uit de Griekse mythologie. In 1924 fuseerde Atalanta met de derde voetbalclub uit de stad, Bergamasca, tot Atalanta Bergamasca di Ginnastica e Scherma 1907. Deze fusie bepaalde meteen ook de kleuren van het shirt. Atalanta speelde tot dan in een zwart en wit shirt en Bergamasca in blauw en wit. Dit resulteerde uiteindelijk in het blauw zwart gestreepte shirt dat tot op heden nog steeds de kleuren van het thuisshirt van de club zijn. In 1929 trad de club toe tot de nationale Italiaanse competities waarin het vanaf 1937 meestal op het hoogste niveau speelde.
Sportieve successen
Atalanta Bergamo is een redelijk stabiele factor in het Italiaanse profvoetbal. Veel grote successen op het sportieve vlak heeft de club echter niet behaald. De enige trofee in de prijzenkast van de club is de Copa Italia die in 1965 werd gewonnen. Het grootste deel van haar bestaan heeft de club doorgebracht op het hoogste niveau in het Italiaanse profvoetbal. Maar er zijn ook redelijk wat seizoenen in de serie B en zelfs één seizoen in de serie C gespeeld. De hoogste eindnotering in de serie A haalde de club in 2018 toen knap de derde plaats werd bereikt en Atalanta voor het eerst zijn opwachting mocht maken in de Champions League. Daarnaast werd de club vier maal kampioen van de serie B.
Europees voetbal
Atalanta heeft regelmatig deelgenomen aan verschillende Europese toernooien. In één van de Europese toernooien wist de club in het seizoen 1987-1988 de halve finale te bereiken. In het Europacup II-toernooi, het voormalige toernooi voor nationale bekerwinnaars dat is opgegaan in de Europa League, werd het uitgeschakeld door de latere winnaar KV Mechelen. Opmerkelijk aan deze prestatie is dat de club toen in de serie B uitkwam en daarmee de beste Europese prestatie neerzette die een club die niet op het hoogste nationale niveau uitkwam ooit heeft behaald in een Europees toernooi.
In het seizoen 2018-2019 deed Atalanta voor het eerst mee in de groepsfase de Champions league waarvoor de club, na het behalen van een knappe derde plaats in de competitie in het voorgaande seizoen, rechtstreeks geplaatst was. In een groep met Manchester City, Shachtar Donetsk en Dinamo Zagreb werd op de laatste speeldag, door een 3-0 overwinning op Shachtar Donetsk, de vierde plaat ingeruild voor de tweede plaats in de groep en mocht Atalanta overwinteren.
In het seizoen 1990-1991 wist Atalanta de kwartfinale te bereiken van de UEFA cup, de voorloper van de Europa-league, waar het werd uitgeschakeld door latere winnaar Internazionale uit Milaan. Daarvoor had de club Dynamo Zagreb, Fenerbahce en 1.FC Köln uitgeschakeld in deze jaargang van het toernooi. In het seizoen 2017-2018 werd nog de tweede ronde bereikt van de Europa league, na in de groepsfase afgerekend te hebben met Everton en Olympique Lyon, waarin de club werd uitgeschakeld door Borussia Dortmund. In andere edities van Europese toernooien in 1963, 1989 en 2018 werd Atalanta in de play off danwel eerste ronde uitgeschakeld door, FC Kopenhagen, Spartak Moskou en Sporting Portugal. Atalanta Bergamo heeft in Europees verband nooit tegen een Nederlandse club gespeeld.
Stadion
Atalanta Bergamo speelt de thuiswedstrijden in het Atleti Azzurri d'Italia stadion, dat midden in een woonwijk is gesitueerd. Het stadion kan plaats bieden aan ruim 26.000 toeschouwers. Als gevolg van de slechte staat van het stadion is vanwege veiligheidsredenen de capaciteit teruggebracht tot een kleine 25.000 toeschouwers. Het stadion is in 1928 gebouwd en heette tot 1945 Stadio Marrio Brumana. In mei 2017 heeft de club het stadion gekocht van de gemeente Bergamo op voorwaarde dat het binnen 6 jaar gemoderniseerd wordt. Hiermee behoort Atalanta Bergamo samen met onder andere Juventus, Udinese en Sassuolo tot een select gezelschap Italiaanse voetbalclubs dat zelf eigenaar is van het stadion waarin men de thuiswedstrijden speelt. In het stadion heeft het nationale Italiaanse voetbalelftal twee interlands afgewerkt, in 1987 tegen Malta (5-1 winst) en in 2006 tegen Turkije (1-1). Tijdens competitiewedstrijden is het stadion zelden uitverkocht, gemiddeld komen er zo’n 15.000 toeschouwers naar de thuiswedstrijden van Atalanta.
Fans
Waar bij Nederlandse fans de keuze voor hun favoriete voetbalclub geen verband lijkt te houden met hun politieke voorkeur, ligt dit in Italië wel anders. Veel fanatieke supportersgroepen afficheren hun supporterschap met een linkse of rechtse politieke richting. De fanatieke supporters van Atalanta Bergamo staan bekend als uitgesproken links. Vooral in de jaren 70 tot eind jaren 90 werden er bij wedstrijden van Atalanta spandoeken van Ché Guevara door de supporters omhoog gestoken. De verschillende supportersgroepen die aanvankelijk onder namen als Brigate Neroazzure, Nuova Gurdia, Wild Kaos Atalanta en Nomadi de wedstrijden van Atalanta Bergamo bezochten, zijn later allen opgegaan in de fangroep ‘dell’Atalanta Supporters’ die wat meer apolitiek kan worden genoemd. Een kleine groep heeft zich hier echter weer van afgesplitst en heeft de linkse fanclub Forever Atalanta opgericht.
De harde kern van Atalanta Bergamo heeft een gewelddadige reputatie maar is daarbij wel bekend om het gebruik van enkel hun vuisten en hun afkeer van het gebruik van wapens, wat in Italië vrij ongebruikelijk is bij fanatieke supporterskernen. Er is grote rivaliteit met de supporters van het eveneens in Lombardije gelegen Brescia en met de supporters van AS Roma na een steekpartij waarbij drie supporters van Atalanta werden neergestoken door aanhangers van de club uit de Italiaanse hoofdstad. Deze fanatieke supporterskern is bij thuiswedstrijden grotendeels te vinden op de Curva Nord, ook wel Curva Pisani genoemd, met uitzondering van de supportersgroep Forever Atalanta die meestal op de Curva Sud resideert. Omdat de fanatieke supporters van Atalanta Bergamo weigeren het Italiaanse equivalent van de clubcard te accepteren, zijn deze zelden aanwezig bij uitwedstrijden van de club.
Bekende spelers
De meeste bekende spelers die voor Atalanta Bergamo hebben gespeeld komen uit Italië. In het verleden droegen Roberto Donadoni, Filippo Inzaghi, Christian Vieri, Cesare Prandelli, Alessio Tacchinardi en Gianluigi Lentini het shirt van Atalanta Bergamo. Bekende voetballers van niet Italiaanse afkomst die in het verleden voor Atalanta Bergamo uitkwamen zijn de Zweed Glenn Strömberg, de Bosniër Zlatan Muslimović en de Argentijn Claudio Cannigia.
Nederlandse spelers
In de geschiedenis van de club hebben in totaal 4 Nederlanders het shirt van Atalanta in officiële wedstrijden gedragen. De 31-voudig international Jan Peters was de eerste Nederlander in dienst van Atalanta. Hij speelde in het seizoen 1985-1986 voor Atalanta Bergamo en kwam hierin éénmaal tot score in acht wedstrijden. In het seizoen 2014-2015 speelde oud-Ajacied Urby Emanuelson in de tweede seizoenshelft negen wedstrijden voor Atalanta Bergamo. Aan het einde van dat seizoen vertrok hij echter weer transfervrij. In de zomer van 2015 wordt Marten de Roon door Atalanta overgenomen van SC Heerenveen en speelt in het seizoen 2015-2016 in de hoofdmacht van de Italiaanse club. De populaire de Roon verdient hier onder de supporters de bijnaam "de golfbreker" omdat hij de aanvalsgolven van de tegenstanders zo succesvol weet te onderbreken. Vanwege zijn opvallende prestaties bij Atalanta Bergamo vertrok de Roon echter na één seizoen weer voor een recordbedrag van 15 miljoen euro naar het Engelse Middlesbrough. Na één jaar keert de Roon echter voor hetzelfde bedrag weer terug naar Atalanta na degradatie van Middlesborough. In de winterstop van het seizoen 2016-2017 wordt verdediger Hans Hateboer overgenomen van FC Groningen. Beide spelers schoppen het tot international in het Nederlands elftal als gevolg van hun prestaties bij Atalanta Bergamo.
Lees verder