Bekerfinale België 2019, live op tv en livestream

Bekerfinale België 2019, live op tv en livestream Op woensdag 1 mei 2019 wordt de finale gespeeld van de Beker van België (Croky Cup). Deze finale vindt plaats in het Koning Boudewijnstadion te Brussel. De bekerfinale gaat tussen AA Gent en KV Mechelen. De finale van de Beker van België 2019 is live op tv te zien in België en Nederland. Ook is de Belgische bekerfinale online via een livestream te bekijken. Hoe laat is de aftrap van deze finale van de Croky Cup? Op welke zender wordt deze Belgische bekerfinale uitgezonden en waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van de 'Beker van België' verlopen?

Geschiedenis Beker van België

Oertijd: provinciale selecties

Het Belgische bekertoernooi bestaat in theorie al sinds 1908. In die begintijd had het toernooi echter een totaal andere opzet. Er deden geen clubteams aan mee, maar provinciale voetbalselecties. Na twee edities met die provinciale ploegen als deelnemers kwam er een einde aan deze opzet van het Belgische bekertoernooi.

Moeizame decennia

Vervolgens is er diverse malen geprobeerd om in het Belgische voetbal (naar Engels voorbeeld) een jaarlijks bekertoernooi voor clubteams op te zetten. Deze pogingen waren echter decennialang geen groot succes. Zo werd er in de jaren twintig slechts één maal een toernooi om de Belgische voetbalbeker georganiseerd: in 1927.

Vervolgens moest het Belgische voetbal tot 1935 wachten totdat er wederom een toernooi om de Belgische beker kon plaatsvinden. En dat bekertoernooi van 1935 was meteen ook de enige keer in de jaren dertig dat het toernooi om de Belgische voetbalbeker doorging. In 1944 werd er een volgende poging gedaan om een toernooi om de Belgische voetbalbeker te organiseren. Dat toernooi ging wel van start, maar wegens de oorlogsomstandigheden moest het vroegtijdig beëindigd worden.

Na de Tweede Wereldoorlog

In de jaren vijftig ging men pas weer een voetbaltoernooi om de Belgische beker organiseren. Toen lukte het zo waar drie maal op rij om dit evenement te laten plaatsvinden: in 1954, 1955 en 1956. Maar na die editie van 1956 werd er weer jaren geen toernooi georganiseerd om de Belgische voetbalbeker. Pas sinds 1964 is het bekertoernooi in België een jaarlijks evenement geworden. Sinds 2015 is het chipsmerk Croky de hoofdsponsor van het toernooi en sindsdien is de officiële benaming veranderd in de 'Croky Cup'.

Erelijst

De succesvolste club uit de geschiedenis van de Belgische beker is Club Brugge. Dit team won de beker elf maal en was zeven keer de verliezende finalist. De op één na succesvolste 'cupfighter' in het Belgische voetbal is Anderlecht. Zij wonnen negen keer de beker en waren vier maal de verliezende finalist. Standard Luik won zeven maal de beker en was negen maal de verliezende finalist. Op de vierde plek in deze ranglijst staat KRC Genk. Dit team stond vier keer in de finale en slaagde er alle vier keren in om de voetbalbeker te winnen.

Locatie: Koning Boudewijnstadion, Brussel

De finale van de Beker van België 2018 wordt gespeeld in het Koning Boudewijnstadion, in de Belgische hoofdstad Brussel. De Franse naam van dit stadion is het 'Stade Roi Baudouin'. Op deze plek werd in 1927 een stadion geopend dat de naam 'Jubelstadion' droeg. Later kreeg dit stadion de naam 'Heizelstadion', aangezien het bij de Brusselse wijk Heizel ligt.

Op 29 mei 1985 vond er een gruwelijke ramp plaats in dit stadion: het Heizeldrama. Bij de finale om de Europacup I kwam het tot rellen tussen fans van Liverpool en Juventus. Hierbij overleden 39 mensen en raakten honderden gewond. Na deze ramp is het stadion diverse malen op rigoureuze wijze gerenoveerd en vooral ook veiliger gemaakt. Sinds midden jaren negentig heet dit complex het Koning Boudewijnstadion. Het heeft een capaciteit van ruim 50.000 toeschouwers.

Finalisten Beker van België 2019

Welke teams spelen in 2019 de finale van de Beker van België? De ene halve finale ging tussen KV Mechelen en Union Sint-Gillis. Hun eerste wedstrijd eindigde in een gelijkspel, de tweede wedstrijd werd met 1-2 gewonnen, zodat KV Mechelen zich dus plaatste voor de bekerfinale van de Croky Cup 2019.

De andere halve finale ging tussen AA Gent en KV Oostende. De eerste wedstrijd tussen deze twee teams eindigde in een 2-2 gelijkspel. Ook de tweede wedstrijd tussen AA Gent en Oostende eindigde oorspronkelijk in een 2-2 gelijkspel. Daarna volgde er een penaltyreeks waarin uiteindelijk AA Gent zich plaatste voor de finale van de Croky Cup.

KV Mechelen

Deze club werd opgericht in 1904 en heette oorspronkelijk Football Club Malinois. In de begintijd was het vooral een club van Mechelse studenten die aan de universiteit van Leuven studeerden. In de loop der jaren groeide de vereniging echter uit tot één van de beste voetbalclubs van België. Een grote sportieve succesperiode beleefde de club in de jaren veertig. Drie maal won de club uit Mechelen in dat decennium de Belgische titel: in 1943, 1946 en 1948.

In de jaren zeventig is deze Mechelse club totaal vervlaamst. Sindsdien gebruikt men officieel voor deze club ook de Vlaamse naam KV Mechelen en niet meer de Waalse naam Malinois. In de jaren tachtig beleefde KV Mechelen opnieuw een topperiode. KV Mechelen won de Belgisch beker in 1987 en het Belgisch kampioenschap in 1989. Daarnaast behaalde KV Mechelen ook grote Europese successen. Zo wonnen ze de Europacup II (het toernooi voor de bekerwinnaars) in 1988. Dat jaar won KV Mechelen ook de Europese Supercup. Rond het jaar 2002 verkeerde KV Mechelen in zware financiële problemen en leek de club definitief ten onder te gaan. Daarna is KV Mechelen echter toch weer opgekrabbeld.

AA Gent (KAA Gent)

Deze vereniging werd al in 1864 opgericht, maar was oorspronkelijk een atletiekvereniging. Dat is nog altijd te zien aan de naam:
de afkorting AA staat voor Atletiek Associatie. Sinds 1900 wordt er bij bij AA Gent ook gevoetbald.

AA Gent werd één keer Belgisch kapmioen: in 2015. Drie keer won AA Gent de Beker van België: in 1964, 1984 en 2010. De bijnaam van AA Gent is "De Buffalo's". Net als KV Mechelen draagt AA Gent ook het predicaat 'Koninklijk'. De officiële naam van de club is daarom KAA Gent, maar in de volksmond noemt men de club meestal AA Gent.

Bekerfinale België 2019, KV Mechelen-AA Gent: opstellingen en aftrap

De aftrap van de finale van de 'Beker van België' was op woensdag 1 mei 2019 om 14u30. De scheidsrechter was Erik Lambrechts. Er waren ruim 44.000 toeschouwers aanwezig bij deze finale van de Belgische beker. KV Mechelen won deze wedstrijd met 2-1. Daarmee won de club uit Mechelen dus voor de tweede keer in zijn geschiedenis de Belgische bekerfinale.

Opstelling KAA Gent (en wissels)

Kaminski, Souquet (Dejaegere/64), Bronn, Derijck, Asare, Sörloth, Odjidja-Ofoe, David (Bezoes/68), Verstraete, Dompé en Kvilitaja.

Opstelling KV Mechelen (en wissels)

Verrips, Peyre (Corryn/71), Swinkels, Mera, Bijker, Tainmont, Van Damme, Schoofs (Matthys/83), De Witte, Storm (Engvall/72) en De Camargo.

Uitslag AA Gent-KV Mechelen: 1-2

 • Goal Gent: Dompé (32)
 • Goals Mechelen: Storm (38) en Mera (62)

Gele kaarten

 • KAA Gent: Verstraete en Asare
 • KV Mechelen: Peyre en Van Damme

Finale Beker van België 2019 live op tv (1 mei), AA Gent-KV Mechelen

België: de Cup live op Sporza

Door welke zender wordt de finale uitgezonden en hoe laat begint de uitzending? Deze finale van de Beker van België wordt in Vlaanderen live op tv uitgezonden door de publieke omroep VRT (Sporza). De uitzending van de finale van de Cup begint om circa 13u30 op de Vlaamse zender één'.

Nederland: in 2019 niet live op Ziggo Sport Totaal

In Nederland werd de Belgische bekerfinale diverse jaren live op tv uitgezonden door Ziggo Sport. Er werd verwacht dat in 2019 wederom deze bekerfinale live te zien zou zijn op die zender. Helaas zendt Ziggo Sport in 2019 deze wedstrijd echter toch niet live op tv uit. (In plaats daarvan zendt men die middag de wielerwedstrijd GP Frankfurt live op tv uit.) Toch is het beslist geen ramp voor de Nederlandse voetbalfans, dat de bekerfinale niet live te zien is op Ziggo Sport. De Vlaamse zender één (VRT) zit immers bij de meeste Nederlanders in het standaard tv-pakket. Zij kunnen deze finale van de 'Croky Cup' dus op die zender live bekijken.

Livestream Bekerfinale België 2019 (1 mei): AA Gent-KV Mechelen

Livestream in België: Sporza

De Belgische bekerfinale kan men bekijken via een livestream van Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream. Met deze livestream van Sporza kan men in Vlaanderen naar deze finale van de Croky Cup kijken op een computer. Ook is het mogelijk om deze livestream van de bekerfinale op een smartphone te bekijken. Deze officiële livestream van Sporza bij de Belgische bekerfinale is echter wel geo-restricted. Dat houdt in dat men deze livestream officieel alleen in België kan bekijken. De livestream van de wedstrijd begint om 14u30. De gratis livestream van de bekerfinale tussen AA Gent en KV Mechelen bevindt zich op de middag van 1 mei op de site van Sporza. Men kan deze gratis livestream van de bekerfinale op die middag onder meer vinden via het menu 'Nu Live'. Ook zijn er op de die middag van 1 mei 2019 links naar die livestream te vinden op zowel de voorpagina van de site van Sporza. Eveneens is de livestream van die finale te vinden in hun voetbalrubriek. De gratis livestream van de bekerfinale van België is ook te vinden op de Sporza App. Die app kan men gratis downloaden.

Livestream alternatief: Go App

Het is ook mogelijk om deze bekerfinale via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met deze app kan men namelijk live online (per livestream) naar televisie kijken op een laptop, smartphone, tablet of een ander type computer. Alle zenders uit het standaard zenderpakket van Ziggo zijn per livestream op die app te bekijken. Onder de zenders die men hierop per livestream kan bekijken is de zender VRT één waarop men de live tv-uitzending van Sporza van deze bekerfinale kan bekijken. Hoewel de livestream op de site van Sporza nochtans 'geo-blocked' is voor kijkers van buiten België, kan men via deze app op de Go App dus alsnog geheel legaal in Nederland live naar deze stream van de finale van de Beker van België kijken. De Ziggo Go App is een streamingdienst die bedoeld voor alle klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Men kan op deze manier niet alleen in Nederland deze Belgische bekerfinale via een livestream bekijken. Elke livestream op die app (dus ook de stream van deze bekerfinale) kan men als klant in de gehele EU bekijken.

Livestream bij Ziggo Sport Totaal? Niet in 2019

In Nederland was in 2018 de Belgische bekerfinale online te bekijken op de Ziggo Sport Totaal Go App. Dit was niet een openbare livestream, men diende een abonnement op de Ziggo Sport Totaal Go App te hebben om deze stream van de Belgische bekerfinale te bekijken. Daarnaast was het mogelijk om zo'n livestream van de Belgische bekerfinale bij hen via PPV (Pay Per View) te kopen. In 2019 is er helaas geen livestream beschikbaar van deze Belgische bekerfinale (Croky Cup) op Ziggo Sport Totaal Go App.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de finale van de Beker van België 2019 te bekijken via een livestream op de online tv-dienst NLziet? Neen, op die dienst is op 1 mei geen livestream beschikbaar van de Belgische bekerfinale. Via die app kan men immers alleen per livestream naar zenders van de grote Nederlandse omroepen kijken (NPO, RTL en Talpa). Het Belgische VRT (Sporza) is niet beschikbaar per livestream op die app.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Finale WK basketbal 2019, live op tv en livestreamFinale WK basketbal 2019, live op tv en livestreamOp zondag 15 september 2019 wordt de finale gespeeld van het wereldkampioenschap basketbal. Deze finale vindt plaats in…
EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamEK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamHet EK vrouwenvoetbal 2022 wordt in Engeland georganiseerd. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Dit…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
EuroMillions Basketball League België - erelijst 1928-2019EuroMillions Basketball League België - erelijst 1928-2019De EuroMillions Basketball League is de hoogste basketbalcompetitie in België. In een gesloten competitie strijden 10 pl…

Ajax 1927-1928: Soeverein afdelingskampioenAjax 1927-1928: Soeverein afdelingskampioenAjax werd in dit seizoen soeverein afdelingskampioen en behaalde daardoor de vijfde afdelingstitel in haar historie in d…
Play-offs Jupiler Pro League 2020: speeldataPlay-offs Jupiler Pro League 2020: speeldataNa de laatste speelronde zijn alle teams bekend die aan de play-offs 1 en 2 meedoen in de voetbalcompetitie van België.…
Bronnen en referenties
 • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/beker_van_belgie
 • http://www.belgianfootball.be/nl/category/section/beker
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Beker_van_Belgi%C3%AB_(voetbal)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Beker_van_Belgi%C3%AB_2016-17
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/KV_Oostende
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/SV_Zulte_Waregem
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koning_Boudewijnstadion

Reageer op het artikel "Bekerfinale België 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!