Keepen met een lange keepersbroek
Als je keeper bent dan heb je de keuze tussen het dragen van een korte en een lange keepersbroek. Waar de lange broek in het profvoetbal bijna niet meer voorkomt zijn er in het amateurvoetbal redenen te over om voor een lange broek te kiezen. Niet alleen is het lekker warm, het biedt door de extra padding ook nog eens meer protectie voor de heupen en knieën. Dit kan verstandig zijn wanneer je op een slecht en hard veld speelt. Daarnaast is het ook een bescherming van de gezondheid wanneer je op kunstgras speelt.
Lange keerpersbroek
Lange keepersbroek wordt niet veel gedragen
Wanneer je keeper bent in het amateurvoetbal en je kleding wordt niet gesponsord dan moet je vaak zelf zorg dragen voor de juiste outfit. Bij het uitzoeken van de juiste broek kun je dan kiezen tussen een korte en een lange keepersbroek of eventueel een 3/4 broek. Wie veel naar voetbal op tv kijkt zal het niet zijn ontgaan dat een lange keepersbroek in het profvoetbal nauwelijks voorkomt. Veel keepers geven aan dat ze zich bij het dragen van een lange keepersbroek te beperkt voelen in hun beweging. Dit komt doordat de lange broeken vaak strak zitten en een elastiek onder de voet hebben zodat de broekspijpen niet steeds omhoog schuiven. Daarnaast zijn keepers natuurlijk vaak ook gewoon ijdel en een korte broek wordt als een stuk modieuzer beschouwd. Het verschil tussen de broekjes van spelers en keepers in het profvoetbal is vaak alleen maar de kleur, want ook de extra padding op de heupen wordt anno 2020 eigenlijk nauwelijks meer gebruikt.
Welke profkeepers keepen in een lange broek?
Alhoewel er anno 2020 niet veel voor geopteerd wordt, zijn er wel degelijk voorbeelden te vinden van keepers die ongeacht het weer en de kwaliteit van het veld kiezen voor een lange broek. Een van de bekendste voorbeelden is wellicht de Hongaarse doelman
Gábor Király, die namens zijn land actief was op Euro 2016. Opmerkelijk genoeg draagt hij niet een normale keepersbroek maar een grijze joggingbroek. De cultheld, die ooit in zijn eerste interland al na vier minuten een penalty stopte, heeft het bijna altijd zo gedaan. In een interview gaf hij aan dat ooit noodgedwongen in een joggingbroek moest keepen omdat zijn keepersbroek nog in de was zat. Toen zijn club vervolgens acht of negen keer op rij won werd het een soort bijgeloof en is hij altijd zo zijn wedstrijden blijven keepen.
Voor bekende dragers van een 'gewone' lange keepersbroek in het profvoetbal moet je wat verder terug in de tijd. Tot aan ongeveer halverwege de jaren 90 was dit wat minder zeldzaam. Zo zag je bijvoorbeeld keepers als Raymond van der Gouw en Massimo Taibi nog weleens aantreden in een lange broek. Oud PSV-keeper Andreas Isaksson was nog weleens in een lange keepersbroek te zien wanneer hij wedstrijden speelde op kunstgras. Ook Geronimo Rulli, de Argentijnse keeper van Real Sociedad speelt nog weleens in een lange keepersbroek.
Waarom kiezen voor een lange keepersbroek?
Er kunnen meerdere redenen zijn om te kiezen voor het gebruik van een lange keepersbroek. In de eerste plaats natuurlijk omdat je dit lekker vindt zitten. Waar het sommige keepers tegenstaat dat de broeken nogal strak zitten, vinden anderen dit juist wel fijn. Wanneer je van mening bent dat je in je bewegingsvrijheid beperkt wordt door de elastieken banden onder de voeten dan zou je deze natuurlijk ook kunnen afknippen.
Daarnaast kun je ook kiezen voor het dragen van een lange keepersbroek omdat dit een stuk warmer is dan een korte broek. Veel keepers die deze overweging hebben kiezen er echter voor om een
maillot te dragen onder hun korte broekje. Alhoewel niet alle scheidsrechters in het amateurvoetbal hierop zullen letten, is het wel belangrijk om te weten dat volgens de spelregels de maillot dezelfde kleur moet hebben als de korte broek die je erover draagt.
De belangrijkste reden om te opteren voor een langere broek lijkt echter toch vooral de
extra protectie te zijn. Het kenmerkende van een keepersbroek - al worden in het profvoetbal vrijwel alleen maar gewone korte broeken gebruikt - is dat deze extra padding bevatten voor een zachtere landing bij het duiken. Juist op de lagere amateurniveau's kom je natuurlijk velden tegen van mindere kwaliteit, waardoor je flinke blauwe plekken en zelfs schaafwonden kunt overhouden aan een wedstrijd. De extra padding op de knieën en heupen moet dit risico beperken.
Lange keepersbroek juist gebruiken op kunstgras?
Er zijn keepers die standaard hun wedstrijden op gewoon gras afwerken in een korte broek en alleen bij wedstrijden op kunstgras kiezen voor een lange keepersbroek. Dit kan een verstandige keuze zijn op velden van slechtere kwaliteit omdat de landing bij het duiken op een inferieure kunstmat nogal hard kan zijn. Voor sommigen is het echter ook een keuze voor de gezondheid.
Over de
link tussen kunstgras en kanker is al veel geschreven. De conclusies van het RIVM na een uitgebreid onderzoek in 2017 sluiten gezondheidsrisico's uit waardoor amateurclubs in Nederland gebruik kunnen blijven maken van kunstgrasvelden. Hier tegenover staan desondanks verontrustende - en tevens wetenschappelijk nog onverklaarbare - gegevens met betrekking tot gezondheidsproblemen bij keepers in de Verenigde Staten, waar
colleges al veel langer dan in Nederland gebruik maken van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Vrouwenvoetbalcoach Amy Griffin luidde daar in 2014 de noodklok toen zij constateerde dat opvallend veel jonge keepers te maken kregen met kanker. Zij vond ruim vijftig gevallen van kanker bij jonge voetballers en opvallend genoeg was het merendeel hiervan keeper.
Alhoewel door diverse onderzoeksinstituten geen link gevonden is tussen keepen op kunstgras met rubberkorrels en het krijgen van kanker zijn de verhalen toch verontrustend. Als er al een link is dan is onbekend op welke manier het kunstgras de gezondheid dan zou beïnvloeden. Komt dit bijvoorbeeld door het inademen van dampen bij het vele vallen of kan het ermee te maken hebben dat de korrels bij het dragen van een korte broek soms in de huid achter kunnen blijven, waardoor schadelijke stoffen in de bloedbaan komen? Zo lang we hier geen zekerheid over hebben kun je misschien maar beter het zekere voor het onzekere nemen en opteren voor een broek die de knieën niet bloot laat.
Lees verder