Cheick Tioté: een portret
Op vijf juni 2017 werd het nieuws wereldkundig gemaakt dat voetballer Cheick Tioté een hartaanval had gekregen bij zijn Chinese werkgever Beijing Enterprises en dat de oersterke middenvelder hieraan overleden was. De ex-speler van onder andere Anderlecht werd amper 30 jaar. Hoe verliep de carrière van deze Ivoriaanse middenvelder?
FC Bibo
Zoals zoveel Afrikaanse voetballers leerde de jonge Cheick Tioté, op 21 juni 1986 geboren in de Ivoriaanse hoofdstad Yamoussoukro, voetballen op straat. Hij werd, samen met zijn jeugdvriend Sekou Cissé, ex-Feyenoord en Racing Genk, ontdekt door de lokale club FC Kossou Bibo, op zo'n 250 kilometer van Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. Cissé mocht in 2004 zijn kunnen tonen bij Roda JC. Eén jaar later mocht de toen 19-jarige Tioté zijn geluk beproeven bij Anderlecht.
Geen succes in België, kampioen in Nederland
Onder trainer Frank Vercauteren kreeg de oersterke middenvelder weinig kansen. Hij mocht dan wel eens aantreden met een veredeld B-elftal in Champions League tegen Betis Sevilla, wanneer paars-wit al uitgeschakeld was en het een paar dagen later Club Brugge partij moest geven. Uiteindelijk zou hij vier competitiematchen, twee bekerwedstrijden en één Champions League match later, na amper twee seizoenen de deur achter zich dicht trekken in het Astridpark.
In 2007 werd de verdedigende middenvelder uitgeleend aan Roda JC, waar hij zijn jeugdvriend Cissé terugvond. Daar kon hij wel overtuigen, met onder andere een verloren bekerfinale tegen Feyenoord, maar de club uit Kerkrade kon niet aan de transfereisen, naar verluidt 2,5 miljoen euro, voldoen. Hierop verkaste hij naar FC Twente, een andere ploeg uit de Eredivisie. Daar kon hij zich ook niet meteen opwerpen als basisspeler. In zijn eerste seizoen, onder trainer Steve McCLaren, moest hij de strijd op het middenveld aangaan met Theo Janssen en begon hij er zowat de helft van de wedstrijden als basisspeler. Voor het tweede seizoen op een rij gaf hij zich gewonnen in de bekerfinale, waarin hij 120 minuten op het veld stond. De Tukkers gingen onderuit tegen Heerenveen na het nemen van strafschoppen.
Het daarop volgende seizoen haalde hij slechts 10 basisplaatsen in de Eredivisie en viel hij 18 keer in. Twente werd in 2010 wel voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Nederland, maar de bijdrage van Tioté was eerder beperkt.
Steunpilaar bij Newcastle
Ondanks de weinige speeltijd kon het Ivoriaanse beest toch een lucratieve transfer afdwingen naar Newcastle. Daar werd hij in een mum van tijd bijzonder populair door zijn harde manier van spelen. In zijn eerste seizoen pakte hij in 26 competitiewedstrijden maar liefst 14 keer geel. Uiteindelijk zou hij er zes seizoenen blijven. De laatste twee jaar verliepen in mineur door blessureleed. Zo miste hij begin 2015 de volledige terugronde door een zware knieblessure. Ook in 2016 sukkelde hij van de ene blessure in de andere en tot overmaat van ramp degradeerden de Magpies naar de Championship. Tioté woog zwaar op het budget, maar vond geen nieuwe club. Hierdoor werd hij aan de kant geschoven.
Niet veilig voor de tabloids
In Engeland was de Afrikaan ook geliefd voer voor de tabloids. Zo moest hij zich in 2011 verantwoorden voor verschillende verkeersovertredingen en voor het rijden zonder rijbewijs. In februari 2013 werd hij aangehouden op het oefencomplex van Newcastle en werd zijn Chevrolet in beslag genomen. Hij reed rond met een vervalst rijbewijs, waarvoor hij 15.000 euro neertelde. Uiteindelijk kwam hij er vanaf met een voorwaardelijke gevangenisstraf en 180 uren werkstraf.
In september 2014 kwam hij opnieuw in het oog van de storm. In The Daily Mail werd hij immers beschuldigd van Polygamy. Zo huwde hij in Ivoorkust met Laeticia Doukrou terwijl hij in Engeland samen leefde met zijn eerste vrouw Madah en hun twee kinderen. Daarnaast hield hij er een minnares op na, Nkosiphile Mpofu, waarmee hij ook een zoontje had. Tioté verdedigde zich door te stellen dat hij in Ivoorkust de normaalste zaak van de wereld is om verschillende vrouwen te hebben. Maar de tabloids hadden hun werk al gedaan en het kwaad was al geschied.
China: van Beloofde Land tot eindstation
Uiteindelijk zou de 52-voudige international in februari 2017 een nieuwe uitdaging vinden. Hij werd voor meer dan tien miljoen euro verkocht aan de Chinese tweedeklasser Beijing Enterprises Group, het nieuwe Beloofde Land voor voetballers. Op vijf juni kreeg de defensieve middenvelder er een hartaanval op training. De onfortuinlijke speler werd amper 30 jaar.