Een introductieduik, leren duiken in een zwembad

Een introductieduik, leren duiken in een zwembad Onder water ademen... het is mogelijk met duiken! Snorkelen geeft een voorproef, maar hoe is het om echt in- en uit te ademen onder water? Wie zich afvraagt of het onderwaterleven iets voor hem of haar is, kan een introductieduik doen in een zwembad en leren duiken. Na een introductieduik kan ieder voor zich bepalen om wel of niet verder te gaan voor een duikbrevet.

Leren duiken in een zwembad

Waarom leren duiken in een zwembad in Nederland als er zoveel andere mooie plekken in de wereld zijn om een eerste duikervaring op te doen? Voor sommige mensen kan de zee een overweldigende plek zijn. Niet iedereen voelt zich direct op zijn of haar gemak in het water. In Nederland is het zicht onder water vaak minder goed dan in tropische zeeën. Niet iedereen is direct gecharmeerd van andere levende wezens onder water. Daarnaast is het zeewater in Nederland vaak een stuk kouder.

Redenen om een introductieduik in een zwembad te doen

Voor mensen die zich niet direct als "een vis in het water" voelen, kan een zwembad gezien worden als een comfortabele plek om een eerste duikervaring op te doen. Een confrontatie met andere wezens onder water blijft uit. Er kan niet tot grote diepte gedoken worden, het gaat om een afgegrensde ruimte, het water is kalm en voelt aangenaam en het zicht is goed. Er hoeft er niet gewacht worden tot een vakantie waar gedoken kan worden. Ook speelt het weer geen rol waardoor iemand niet afhankelijk is van mooi weer. Groot voordeel is natuurlijk ook dat iemand tegen een leuk prijsje het duiken uit kan proberen zonder direct een hele duikcursus te hoeven volgen. Na deze kennismaking kan iemand zelf beslissen het bij een introductieduik te laten of verder te gaan met een vervolgcursus om een duikbrevet te halen.

De opbouw van een introductieduik

Vaak begint een introductieduik met een deel theorie. Na een kennismaking met de instructeurs, wordt er uitleg gegeven over onder andere de duikuitrusting, gebaren onder water, oren klaren, wat te doen bij bepaalde situaties onder water en wat er later staat te wachten onder water. Vervolgens gaat men met een duikuitrusting aan het water in. Het oefenen van het in- en uitademen via een mondstuk wordt eerst met het hoofd boven water geoefend. Daarna met de mond onder water en uiteindelijk met het hoofd volledig onder water vlak onder het wateroppervlak. Bepaalde oefeningen of situaties die tijdens de theorie behandeld zijn, worden nu in de "praktijk" uitgevoerd. Eerst worden een aantal oefeningen gedaan in ondiep water. Als dat goed gaat, volgen er een paar oefeningen in het diepere water. Alles gebeurt in het bijzijn van en onder toeziend oog van instructeurs. Door de verschillende oefeningen krijgt iemand een indruk van hoe het is en voelt om onder water te zijn. In totaal duurt een introductieduik ongeveer een uur of twee, maar dit kan onderling verschillen.

Hoeveel kost een introductieduik?

De kosten van een introductieduik variëren per duikschool. Meestal wordt tussen de 20 en 40 euro gerekend voor een introductieduik inclusief duikuitrusting. Wil iemand toch een stap verder dan een zwembad; bij sommige duikscholen is het mogelijk een introductieduik te doen in een buitenwater (vaak tegen een meerprijs). Informeer vooraf bij de desbetreffende duikschool voor de actuele tarieven.

Overige informatie over een introductieduik

Let op dat de introductieduik wordt begeleid door goed opgeleide en gecertificeerde duikinstructeurs! Neem geen onnodige risico's en duik alleen met instructeurs die duidelijk en alert zijn en continue de welzijn van de duikers onder water in de gaten houden! Houd tevens rekening met lichamelijke klachten of ongemak die het duiken onaangenaam kunnen maken, bijvoorbeeld rugpijn en/of verkoudheid.

Bevalt een introductieduik zo goed dat het smaakt naar meer, informeer dan bij een duikschool naar de mogelijkheden en kosten van vervolgcursussen voor het halen van een duikbrevet. Naast duiken in Nederland kan er ook een introductieduik in het buitenland gedaan worden. Ook een duikcursus volgen voor het halen van een duikbrevet tijdens een duikvakantie in het buitenland is een mogelijkheid. Als iemand besluit een vervolgcursus te doen bij de duikschool waar dezelfde persoon ook de introductiecursus heeft gevold, worden de kosten van de introductieduik bij sommige duikscholen verrekend met de kosten van de vervolgcursus.
© 2010 - 2025 Rinfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duikbrevet behalenDuikbrevet behalenDuiken is de laatste deccenia een steeds populairdere sport geworden. Je mag echter niet zomaar spontaan gaan duiken. He…
De onderwaterwereld: Leren duikenDuiken is een prachtige sport en voor (bijna) iedereen weggelegd – van jong tot oud, van dik tot dun en van fit tot niet…
NAUI: de opleidingenNAUI: de opleidingenNAUI staat voor National Asscoiation of Underwater Instructors. Het lijkt alsof het een nationale organisatie is, maar h…

Oefeningen voor roeiersVoor het aanleren van roeien bestaan een heleboel oefeningen. Een aantal belangrijke, voor het begin maar ook voor meer…
Welke antifouling voor uw onderwaterschip?Als het voorjaar zich aandient wordt het de hoogste tijd voor booteigenaren het nodige onderhoud te verrichten, voordat…
Rinfo (8 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.