Wat is Flyboarden: springen als een dolfijn

Wat is Flyboarden: springen als een dolfijn De meest spectaculaire sport van dit moment (2012) is flyboarden. Met een Zapata-flyboard kun je springen als een dolfijn, salto’s maken en op en neer in het water springen en duiken.

Springen als een dolfijn

Springen als een dolle dolfijn. Het is niet langer voorbehouden aan de dieren sinds de introductie van het zogenaamde flyboard. Er gaat voor de mens een waterwereld open sinds de uitvinding van het flyboard door de Fransman Franky Zapata. Het vereist enige oefening, maar als je het onder de knie hebt kun je op het water alle stunts uithalen die je maar wilt.

Hoe werkt het?

Een Zapataflyboard bestaat uit twee schoenen met daarin kleine motoren. De motoren zijn met een slang aangesloten met een jetski, een soort scooter die wordt aangedreven door een waterjetmoter. Het water wordt via de slang uit bijvoorbeeld de oceaan gezogen waarna het vervolgens met hoge snelheid uit de motoren wordt geblazen. Als bestuurder van de flyboard kun je zelf de waterkracht van de motoren regelen. Als je de basistechnieken een beetje beheerst, kun je enorme sprongen op het water maken tot wel tien meter hoogte. Voor en achteruit springen: niets is te gek. De maximaal bereikbare snelheid is 40 kilometer per uur. Goedkoop is het niet: het basismodel kost 6500 dollar.

Jetlev jetpack

Eerder werd de Jetlev jetpack geïntroduceerd, een gelijkwaardig product aan de Zapata Flyboard. Het verschil tussen de producten is dat je met de Flyboard niet alleen boven het water kunt vliegen, maar ook in en uit het water kunt duiken. De Jetlev is ontworpen door de in China geboren maar in Canada woonachtige Raymond Li. Toen hij 14 jaar was keek Li naar de James Bondfilm Thunderball. Sinds dat moment kon hij zijn droom om een soortgelijk pak te ontwerpen niet meer loslaten. Hij ging samen jet het National Research Council van Canada aan de slag. In 2005 werd in het Amerikaanse Florida de eerste ‘’proef’’vlucht gelanceerd. Er bleek nog het een en ander technisch gezien niet te kloppen. Li ging terug naar de tekentafel om vervolgens in 2008 zijn vondst wereldwijd te introduceren.

Franky Zapata

De Zapata Flyboard is een uitvinding van de Fransman Franky Zapat, woonachtig in Marseille. Hij is geen onbekende in de watersportwereld: al sinds zijn 17e beoefent hij de jetskisport. Hij maakt en ontwerpt zijn eigen jetski’s, begeleid door een professioneel team: het Zapata Racing Team. Franky Zapata staat al jaren aan de jetski-top. Zo won hij in 1996 en 1998 de Franse Kampioenschappen, de Europese Kampioenschappen in 1998, 1999, 2005, 2006, 2007, 2008 en 2010 en het Wereldkampioenschap in 2007 en 2008.

Flyboarden

Flyboarden/Landboarden an sich bestaat al langer: sinds 2000. Het is een sport waarbij je je door middel van een vlieger (ook wel kiter genoemd) en een skateboard voort laat trekken over een terrein, bijvoorbeeld een strook hard zand of een grasland. De kunst van het flyboarden over land is zo slim mogelijk gebruik te maken van de wind. Als board gebruik je een skateboard op luchtbanden oftewel een fly of mountainboard. Met het board sta je haaks op de wind, althans dat is de bedoeling. Hierdoor bouw je de druk op die nodig is om vooruit te komen.
© 2011 - 2022 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flyboarden en de flyboard experienceFlyboarden en de flyboard experienceWatersport kent een nieuw lievelingetje, een nieuwe rage die de in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw in o…
Flyboarden geeft een kick: zelf leren via een clinicFlyboarden geeft een kick: zelf leren via een clinicHet zou zomaar kunnen dat je iemand op het water ziet die ineens meters hoog de lucht invliegt en waarbij onder beide vo…
De leukste strandsportenHet is heerlijk weer. Tijd om lekker naar het strand te gaan. Maar je hebt geen zin om alleen te luieren, maar wil ook a…
Kitesurfen, wat is dat?Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, begint zijn opmars te maken in Nederland en de rest van Europa. Bij deze waters…
Wedstrijdzeilen en wedstrijdboten, sensatie gegarandeerd!Wedstrijdzeilen is een buitengewoon fascinerende sport. Vooral bij de grote zeilregatta's staan enorme belangen op het s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chusa8, Pixabay
  • Franky Zapata: www.frankyzapata.com
Enroute (48 artikelen)
Laatste update: 19-12-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.