Veilig sporten met rugpijn
Pijnloos kunnen sporten is heel erg welkom voor de geoefende sporter. Heerlijk tot het uiterste kunnen gaan, zonder pijn te lijden, is immers erg belangrijk voor wie veel sport. Allerlei lichamelijke kwaaltjes kunnen spijtig genoeg de sportbeoefening hinderen. Een voorbeeld van een dergelijk kwaaltje is rugpijn. Rugpijn kan onschuldig zijn, maar eveneens ook heel pijnlijk waardoor sporten ongezond en onveilig kan worden. Zwemmen, fietsen en wandelen zijn uitstekende sporten voor de rugspieren. Minder veilig en gezond voor de rug zijn gewichtheffen of roeien.
Sporten: ontspannend en plezierig
Regelmatig sporten wordt door alle dokters aangeraden om de conditie en de gezondheid op peil te houden. Té intensief sporten is helemaal niet nodig. Twee of drie keer een half uurtje tot een uurtje sporten werkt al heel goed. Sport moet een plezier zijn en blijven. Eveneens moet het dienen als ontspanningsmethode in de drukke hectische dagen. Fysieke hinder, zoals rugpijn, kan een serieuze handicap zijn bij de plezierige beleving van je sportactiviteit.
Veilige sporten om te beoefenen bij rugpijn
Wandelen of lopen
Wandelen is een hele goede sport indien je rugklachten hebt. Je hoeft zelfs niet traag te wandelen. Wandelen houdt je lichaam in beweging en vermijdt stramme spieren. Het parcours van je wandeling kan je zelf bepalen. De ene keer wandel je op een vlak parcours en de andere keer zoek je iets meer heuvels of de bossen op. Lopen is fysiek meer veeleisend dan wandelen. Je gewichten worden er immers zwaar mee belast. Toch is het veelal geen probleem als je rugklachten hebt. Een zachte bosgrond of een Finse piste zijn de ideale ondergronden om te gaan lopen.
Fietsen
Fietsen wordt positief ervaren door rugpatiënten. Zorg voor een juiste houding van het zadel en let erop dat je met een rechte rug fietst. Fiets bij voorkeur in een rustig tempo en stap geregeld eens af om even te wandelen.
Rollerbladen/skeeleren
Rollerbladen heeft weinig impact op de rugspieren. Je werkt aan je conditie zonder de rugspieren al te zwaar te belasten. Bovendien train je automatisch de rug- en buikspieren door het lichaam in evenwicht te houden op de rollerblades.
Zwemmen
Rugzwemmen is een ideale training omdat je rugspieren worden getraind en de wervelkolom in een centrale positie blijft. Je lichaam wordt gedragen door het water. De crawl-zwemtechniek is een aanrader. De zwemtechnieken schoolslag en vlinderslag vermijd je best omdat je een te holle houding aanneemt van je lage rug.
Dansen
Dansen kan zowel goed als slecht zijn voor je rugspieren. Lijndansen, volksdansen en salsa worden goed verdragen door dansers met rugklachten. Ballet, hiphop en intensieve aerobics-oefeningen zijn uiteraard te vermijden.
Onveilige sporten
Wielrennen
Wielrennen zorgt voor extra veel druk op de tussenwervelschijven. Je zit een hele tijd voorovergebogen wat heel nefast is voor de rugspieren. Fietsen is best mogelijk, maar dan aan een rustig tempo zodat je je lichaam en rug niet te zwaar belast.
Bron: Simon, Pixabay Skiën
Bij het skiën worden je rugspieren heel intensief belast. De zwarte en rode pistes zijn enorm belastend. Daarnaast kan je tijdens het skiën zwaar vallen, met een groot risico op (rug)kwetsuren en lichamelijke letsels.
Roeien en gewichtheffen
Deze twee sporten zijn heel belastend voor de tussenwervelschijven. Bij roeien belast je de wervelkolom door het voortdurend buigen en strekken ervan. Gewichtheffen is, naast de belasting voor de tussenwervelschijven, ook erg belastend voor de facetgewrichtjes.
Sporten met rugpijn: doen of niet?
Afhankelijk van het soort sport en de pijn die je voelt, moet je een beslissing maken of sporten met rugpijn wel nog veilig en gezond is. In de meeste gevallen is (matig) sporten toch gezond bij rugpijn. Toch kan het in een aantal gevallen echt aan te raden zijn om te stoppen met sporten.
Sport is veilig bij onschuldige rugpijn
Bij onschuldige rugpijn flakkert de rugpijn met periodes weer op. Onschuldige rugpijn is er ook wanneer je rugpijn hebt door te lang stil te zitten of door te lang een zelfde houding aan te nemen. In vele gevallen zal de rugpijn verbeteren wanneer je in beweging bent. Sporten is dus veilig wanneer je één van deze symptomen herkent. Indien je echter niet zeker bent of twijfelt, dan kan je steeds contact opnemen met een arts of kinesitherapeut.
Niet veilig bij hevige en ernstige rugpijn
Stoppen met sporten is aangeraden wanneer je constante en uitstralende rugpijn hebt naar andere ledematen. Het is eveneens af te raden wanneer je net gevallen bent. Verminderde kracht of een tintelend gevoel in je benen zijn ook redenen om onmiddellijk te stoppen met sporten. Doorgaans ondervinden sporters heel snel het verschil tussen een aanvaardbare rugpijn (verder sporten) of een ernstige rugpijn, waarmee je beter direct stopt met sporten.
Drie tips om veilig te sporten met rugpijn
- Sporten met rugpijn is niet aan de orde. Pijn is een signaal waarbij het lichaam aangeeft dat de pijndrempel overschreden is. Beweeg je dus telkens onder de pijngrens van je lichaam, om zo rugpijn te voorkomen.
- Indien je toch rugpijn hebt, dan kies je beter tijdelijk voor sporten die de gewrichten niet belasten. Zwemmen, wandelen en yoga zijn hier mooie voorbeelden van.
- Rugpatiënten doen er goed aan om recreatief te sporten, buiten competitieverband. Wedstrijden vereisen immers heel wat van je lichaam. Indien je niet in competitieverband speelt, heb je gemakkelijker de mogelijkheid om al eens een training over te slaan.