Doping in het wielrennen in 2017: verschillende zaken

Doping in het wielrennen in 2017: verschillende zaken Het wielrennen heeft een lange historie met doping. Al vanaf het begin waren er velen die met behulp van sommige middelen betere prestaties wilden halen. Bekende wielrenners die zijn gepakt voor dopinggebruik zijn onder andere Lance Armstrong, Alejandro Valverde, Alberto Contador en Ivan Basso. Ook in 2017 zijn er weer een paar wielrenners die gepakt zijn op doping en gaan er weer genoeg geruchten.

Rahim Emami en Ebrahim Hajiizadehasl

Op 10 februari werd bekend dat de Iraniër Rahim Emami in oktober 2016 positief had getest op anabole steroïden. Rahim Emami was op dat moment aan het rijden in de Jelajah Malaysia, een wedstrijd op het laagste niveau van de UCI. Daarin won hij een etappe en werd hij vierde in het eindklassement. Het is niet de eerste keer dat Rahim Emami positief testte op doping. In 2011 werd hij twee jaar geschorst voor het gebruik van clenbuterol in de Tour of Iran. Op 26 april 2017 werd bekend dat de UCI Rahim Emami schorste tot 24 mei 2024. Daarnaast werd bekend dat ook Iraniër Ebrahim Hajiizadehasl positief heeft getest op anabole steroïden. Hij moet nog afwachten hoe lang zijn schorsing gaat duren.

Klanten van Fuentes

Op 16 februari 2017 maakte het WADA (het World Anti-Doping Agency) bekend dat de namen van de klanten van Fuentes voorlopig nog niet bekend gemaakt zouden worden. Voordat de namen bekend gemaakt kunnen worden moeten er een paar juridische problemen worden afgehandeld. Fuentes was een dopingdokter en had veel wielrenners, maar ook andere sporters, als klant. Het is al bekend dat onder andere Thomas Dekker, Alejandro Valverde, Ivan Basso en Jan Ullrich klant van hem zijn geweest. De meeste zijn daar ook voor geschorst. Op 18 juni 2017 werd echter bekend dat de namen toch niet openbaar gemaakt hoeven te worden.

Corticosteroïden

Het WADA maakte op 9 maart 2017 bekend dat ze willen dat er een volledig verbod komt voor corticosteroïden. Op het moment dat het WADA dit bekend maakte, was het alleen verboden om corticosteroïden te gebruiken in wedstrijden. Door deze wijziging zou het ook verboden zijn om het te gebruiken naast de wedstrijden.

Soul Brasil

Aan het begin van 2017 was de Pro Continental Tour-ploeg al geschorst, omdat Wilson Rincon, João Gaspar en Kleber Ramos allemaal in één jaar werden gepakt voor dopinggebruik. Op 27 maart werden nog twee dopinggevallen bekend. Alex Diniz had nogal wat afwijkingen in zijn bloedpaspoort en ook Otavio Bulgarelli overtrad de dopingregels. Beiden rijden in 2017 niet meer voor Soul Brasil, maar omdat ze in 2016 de regels overtraden, toen ze nog wel voor Soul Brasil reden, kreeg de ploeg op 26 mei 2017 te horen dat ze van 15 juli 2017 tot 19 augustus 2017 geschorst werden. Alex Diniz is al eens geschorst geweest voor het gebruik van EPO en kreeg daarom een schorsing van wel acht jaar. Bij Otavio Bulgarelli besloot de Braziliaanse wielerbond om hem vrij te spreken, waardoor hij toch geen schorsing opgelegd kreeg.

Meldonium

Op 13 april werd bekend dat Maksym Averin tijdens de Istrian Spring Trophy meldonium gebruikte. Het is voor Maksym Averin de eerste keer dat hij is betrapt op doping. Naast Maksym Averin is ook Eugen Wacker betrapt op meldonium. Dat gebeurde tijdens het Aziatische kampioenschap. Op 24 mei werd bekend dat Maksym Averin voor vijftien maanden werd geschorst. Eugen Wacker moet nog afwachten wat zijn schorsing wordt.

Leif Hoste

De in 2012 gestopte Leif Hoste kreeg in 2013 een schorsing van twee opgelegd, omdat hij schommelingen had in zijn bloedpaspoort. Daarnaast moest hij, in eerste instantie, een boete van €300.000 betalen. Dat werd later naar beneden bijgesteld naar €150.000, maar Leif Hoste weigerde dat te betalen. Daarom ging Leif Hoste naar een Belgische rechtbank en die stelde hem op 19 april 2017 in z'n gelijk. De rechter vond dat Leif Hoste geen eerlijk proces heeft gehad, omdat hij alleen maar veroordeeld is op basis van schommelingen in het bloedpaspoort. Door deze beslissing hoeft Leif Hoste de boete niet te betalen.

Gebruikt de wielerploeg Sky doping?

In oktober 2016 kwam er een verhaal naar buiten dat er op 12 juni 2011 een verdacht pakketje is bezorgd bij Bradley Wiggins. De eerste reactie van wielerploeg Sky op 7 oktober 2016 was dat ze niet wisten wat er in het pakketje zat. Daarna vertelde de wielerploeg Sky dat er Fluimicile in zou zitten. Door deze twee verschillende reacties en argumenten die niet kloppen komt het niet heel erg geloofwaardig over. Verder werd er begin 2017 bekend dat Sky een heel grote hoeveelheid van het verboden middel triamcinolon heeft besteld. Mede daardoor wordt de ploeg ervan beschuldigd dat er in het pakje triamcinolon zou zitten. Verder is de hoeveelheid bestelde triamcinolon veel te veel voor alleen Wiggins dus als het klopt dan zou het best wel eens kunnen dat meer renners van Sky triamcinolon hebben gebruikt.

Team Elkov - Author

Op 1 mei 2017 werd bekend dat de Continental Tour-ploeg Team Elkov - Author voor 30 dagen werd geschorst, omdat twee renners uit die ploeg binnen één jaar positief testten op doping. Die twee renners waren Jan Kovar en Michal Brazda. Ze testten beiden op 12 november 2016 positief op Stanozolol en Clenbuterol. Daarvoor kregen ze beiden een schorsing van vier jaar.

Bardiani - CSF

De dag voor de start van de Giro d'Italia van 2017, op 4 mei werd bekend dat Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni positief testten op groeihormonen tijdens een out-of-competition controle op respectievelijk 26 en 25 april 2017. Voor beiden was het de eerste keer dat ze positief testten op doping. Op 19 mei 2017 werd bekend dat ook de B-stalen positief waren. Bardiani - CSF ontsloeg vervolgens de twee renners. Op 13 juni 2017 werd bekend dat de UCI Bardiani - CSF van 14 juni 2017 tot 14 juli 2017 schorstte en op 3 oktober 2017 maakte de UCI openbaar dat Stefano Pirazzi een schorsing van vier jaar kreeg die tot 3 mei 2021 duurde.

Verder werd er op 20 oktober 2017 bekend dat ook Michael Bresciani betrapt is op doping. De renner was begin juni aangetrokken als vervanger van Stefano Pirazzi en reed maar één koers voor Bardiani - CSF. Het middel dat Michael Bresciani gebruikte was Lasix.

Giampaolo Caruso

Al in 2015 werd bekend dat Giampaolo Caruso positief had getest op EPO bij een hertest van een staal uit 2012, maar de UCI had nog geen schorsing bekend gemaakt. Op 16 juni 2017 werd bekend dat hij een schorsing van twee jaar opgelegd kreeg. Het was niet de eerste keer dat Giampaolo Caruso positief testte op doping, want in 2003 testte hij positief op nandrolon.

André Cardoso

Op 27 juni 2017 werd bekend dat André Cardoso op 18 juni 2017 positief had getest op EPO. André Cardoso stond op de planning voor de Tour de France, maar mocht nu niet meer starten. De UCI moet de schorsing nog bekend maken. Het is voor hem de eerste keer dat hij positief testte op doping.

Op 27 augustus 2017 kwam www.tuttobiciweb.it met het nieuws dat de B-staal van André Cardoso negatief zou zijn. Dit is echter niet bevestigd door de UCI.

Jure Kocjan

Op 29 juni 2017 werd bekend dat Jure Kocjan een schorsing van vier jaar kreeg. Jure Kocjan testte op 8 maart 2012 positief op EPO, maar daar kwamen ze pas in 2016 achter door een hertest. Het is voor de eerste keer dat Jure Kocjan positief testte op doping.

Matija Kvasina

Op 3 juli 2017 werd bekend dat Matija Kvasina twee keer positief had getest op doping tijdens de Flèche du Sud. Hij zou Molidustat gebruikt hebben en won daardoor die Flèche du Sud. Het is voor Matija Kvasina de eerste keer dat hij positief test op doping.

Ralf Matzka

Op 21 juli 2017 maakte de teammanager Ralph Denk van Bora - Hansgrohe bekend dat Ralf Matzka op 3 maart 2016 positief had getest op Tamoxifen. De UCI heeft nooit iets bekend gemaakt over dit dopinggeval en Ralf Matzka is dan ook niet geschorst. Toch heeft Bora - Hansgrohe hem in 2016 geen wedstrijden meer laten rijden na de positieve test en kreeg hij geen contract meer voor 2017.

Samuel Sánchez

Op 17 augustus 2017 werd bekend dat Samuel Sánchez positief had getest op het groeihormoon GHRP-2 op 9 augustus 2017. Door zijn positieve dopingtest mocht hij niet starten in de Vuelta a Espana, waar hij wel voor op de planning stond. Het is voor Samuel Sánchez de eerste keer dat hij positief heeft getest op doping. Op 5 oktober 2017 bleek dat ook de B-staal positief was en daarom ontsloeg BMC de renner.

Kirill Pozdnyakov

Halverwege augustus 2017 werd bekend dat Kirill Pozdnyakov positief had getest op methylfenidaat tijdens de Tour of Maroc van 2017. De Rus die onder een Azerbaijaanse licentie rijdt, eindigde daar derde in het eindklassement. Een paar maanden later wist hij ook de Tour d'Azerbaïdjan te winnen. Beide resultaten zijn geschrapt en hij heeft een schorsing van acht maanden gekregen. Door de korte schorsing mag hij vanaf 6 december 2017 al weer koersen.

Leontien van Moorsel

Op 9 september stond er een interview met wielerarts Janssen in de Volkskrant waarin die aangaf dat Leontien van Moorsel epo zou hebben gebruikt tijdens haar carrière. Leontien van Moorsel ontkende dat later die dag. Janssen had het echter niet alleen over Leontien van Moorsel maar hij beschuldigde ook Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse, omdat hij hun in de Tour de France van 1988 twee keer van een bloedtransfusie zou hebben voorzien. Als laatste werden met Ruben Plaza en Lars Ytting Bak ook nog twee in 2017 actieve wielrenners beschuldigd.

Alessio Taliani

Halverwege 2017 gingen de geruchten al dat Alessio Taliani doping zou hebben gebruikt en die werden op 6 oktober 2017 door zijn ploeg in 2017 Androni - Giocattoli bevestigd. De ploeg maakte bekend dat Alessio Taliani een schorsing van vier jaar opgelegd kreeg omdat hij betrapt is op een te grote hoeveelheid triamcinolonacetonide.
© 2017 - 2024 Wicow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meldonium, van hartmedicijn tot dopingnieuws uitgelichtMeldonium, van hartmedicijn tot dopingIn maart 2016 is de sportwereld opgeschrikt door het gebruik van doping door grote Russische sporthelden, waaronder Shar…
Meldonium: verboden middel in de sport, populair in RuslandMeldonium: verboden middel in de sport, populair in RuslandMeldonium is een middel dat de prestaties van sporters kan verbeteren en staat sinds 1 januari 2016 op de lijst van verb…
Recensie: Doping – Jean NelissenrecensieRecensie: Doping – Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…
Teckel Messi de populaire stamgast van Studio Brasil 2014Teckel Messi de populaire stamgast van Studio Brasil 2014Teckel Messi heeft de harten van menig voetbalfan, die naar het commentaar op het WK in Studio Brasil in 2014 keken, ges…

Springsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensportSpringsport: Klasse B rijstijlparcours in de paardensportDe springsport is een populaire discipline binnen de paardensport. Wanneer een ruiter heeft besloten wedstrijden te gaan…
Weidegang voor sportpaardenWeidegang voor sportpaardenDe meeste paardenliefhebbers zien een paard graag in de wei staan. Bij recreatiepaarden, fokmerries en de jonge aanwas i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Editor182, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.wielerflits.nl/?s=doping
  • http://www.procyclingstats.com
  • http://www.cqranking.com
  • http://www.uci.ch/pressreleases/
  • https://www.volkskrant.nl/4515744
Wicow (4 artikelen)
Laatste update: 26-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.