InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Rondje Ameland - een wandeling om het eiland

Rondje Ameland - een wandeling om het eiland

Rondje Ameland - een wandeling om het eiland Rondje Ameland is een wandeling van bijna 50 kilometer. Het eerste officiële en georganiseerde Rondje Ameland werd in 1997 door tien Amelanders gelopen. Het was de start van een jaarlijks terugkerend evenement dat in juni plaatsvindt. Honderden wandelaars starten bij het krieken van de dag om aan het begin van de middag te finishen in het centrum van Hollum. Wat ze dan hebben gezien en meegemaakt geeft nog jaren stof tot verhalen. Ze liepen in Hollum, naar het badstrand, langs de dijk naar Nes, over schapenpaden naar de Kooi en via hazenpaadjes op 't Oerd naar het Noordzeestrand voorbij Buren. Daarna gingen ze door het zand langs de strandpaviljoens van Buren, Nes en Ballum, om ter hoogte van de Engelsmanduun linksaf te slaan, richting het dorp waar het allemaal begon. Op het Zwanenplein zien ze dan de finish en toen volgde een felicitatie, medaille en werden ze toegetrompetterd door de Hollumer Gromkes. Zo gaat het al twintig jaar, elk jaar weer.

De finish van Rondje Ameland op het Zwaneplein in Hollum

Geintje in de Commandeur

De pioniers in 1997 / Bron: Rondje AmelandDe pioniers in 1997 / Bron: Rondje Ameland
Het begon allemaal met Hollumer Piet Ney. Hij liep eind jaren 80 en begin jaren 90 regelmatig een rondje om Ameland met zijn gasten. Aan de bar van De Commandeur, het toenmalig eetcafé in het centrum van Hollum, ontstond in 1997 het idee om gezamenlijk het eiland rond te lopen. Normaal vervliegt kroegpraat bij het glijden van de kruk, maar die keer was het anders. Op een zonnige dag in juli in 1997 startten tien Hollumers een tocht van Hollum naar het Oerd en via het Noordzeestrand weer terug. Om vijf uur in de ochtend gingen ze op pad en ergens in de middag kwamen ze weer in Hollum aan. Van zonsopkomst naar hete middagzon, naar namiddaggloed. Toen ging de organisatie uit van een groei naar maximaal 13 deelnemers. In de loop der jaren groeide het aantal van 100 naar 250, 350 en inmiddels staat het evenement open voor duizend wandelaars.

De eerste deelnemers waren Richard Brink, Engele Visser, Asing Walthaus, Geert de Jong, Jeanet de Jong, Greetje Wijnberg-de Jong, Piet Neij, Sjouke Winia, Douwe Winia en Gerardus Visser.

Rondje Ameland is geen wedstrijd

5.30 uur / Bron: Persbureau Ameland5.30 uur / Bron: Persbureau Ameland
Rondje Ameland is van grap uitgegroeid tot een serieus jaarlijks terugkerend evenement, aangekleed met verzorgingsposten, EHBO'ers, bezemwagens, publiek, fans, supporters, bloemen, medailles en een muzikaal onthaal bij de finish. Onderweg staan op zes punten posten met vrijwilligers die de lopers van eten en drinken voorzien. Daar kunnen de lopers zich tevens melden als ze willen stoppen. De vrijwilligers roepen dan de bezemwagen op.

Rondje Ameland is beslist geen wedstrijd. Elke deelnemer bepaalt zijn eigen tempo. Er is geen plaats voor hardlopers; de organisatie is daar niet op ingespeeld. Rondje Ameland staat open voor iedereen, jong en oud, als de conditie maar goed is. Training voorafgaand aan de monsterwandeling wordt dringend aanbevolen, want het is beslist geen gemakkelijk te volbrengen prestatie. De organisatie beveelt de deelnemers tevens aan om een paar extra sokken mee te nemen en om goed ingelopen schoenen te dragen.

Evenement op het eiland

Na de eerste keer is het Rondje Ameland verhuisd van juli naar juni. De organisatoren zoeken in de weken voor de langste dag van het jaar een dag die wat betreft het tij van de Noordzee het beste te lopen is. Met hoog water is er niet over het harde strandzand te gaan: daar staat dan Noordzeewater. Alleen in de tijd van afnemend water tot aan laag water en dan naar opkomend tij, is er 6 uur lang een brede strook stevig zand waarop het goed lopen is. De afstand die over het strand moet worden afgelegd is bijna 20 kilometer. In de loop van de jaren is het evenement verhuisd naar begin juni, omdat het dan beter in de evenementenkalender van het eiland past.

Start in Hollum

Nog 29,1 kilometer te gaan / Bron: Persbureau AmelandNog 29,1 kilometer te gaan / Bron: Persbureau Ameland
De start is bij het krieken van de dag. De eerste keer was dat bij de Commandeur, daarna bij ontmoetingscentrum Ons Hol en sinds de 19e editie vanaf het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg in Hollum. De burgemeester, locoburgemeester of iemand van de organisatie geeft dan het startsein: om 5.00 uur loeit een sirene. De eerste meters van de 49,3 kilometer lange tocht gingen over de Oranjeweg richting vuurtoren. Sinds de startplaats is verplaatst gaan de wandelaars via de Bosweg en het bos naar de Oranjeweg en de vuurtoren. Via het Hollumer badstrand voert de tocht over het westelijkste strand van het eiland naar het Suudwest.

Nes, Buren en Kooi

Ter hoogte van het paardengraf steken de wandelaars de duinen over en vervolgen hun weg aan de binnenzijde van de waddendijk. Bij de pier komen de lopers de eerste verzorgingspost tegen. Koffie, thee en water staat klaar en iedereen krijgt een lunchpakketje mee met broodjes, vruchtensap, water, druivensuiker en een rolletje drop. De wandelaars lopen ten oosten van Buren, op weg naar de Kooi. De meest oostelijke stempelpost staat op bijna de helft van de route. Volgens het Rondje Ameland routebordje is het dan nog 29,1 kilometer te gaan.

Lepelaar bij Ballum

De weg terug loopt van oost naar west via het strand. De ene keer komen de wandelaars ter hoogte van Nes Beach Rugbyers tegen die juist op die dag hun toernooi spelen, dan weer moeten ze om grote buizen voor een zandsuppletie slingeren of staan er zomaar vier lepelaars in het Noordzeewater bij het strand van Ballum. Elke editie is er wel iets bijzonders.

Editie 2008 eindigt met een huwelijksaanzoek: De finish had voor Carola Metz een extra verrassing in petto. Haar vriend Theodoor Metz had een spandoek opgehangen met de tekst: “Carola, wil je met me trouwen.” Carola kon nauwelijks een woord uitbrengen maar maakte Theodoor duidelijk dat ze wel wilde. Door vermoeidheid en emoties overmand viel ze flauw. In de EHBO-tent kwam de aanstaande bruid weer bij haar positieven.

Van uur tot uur – het tiende Rondje Ameland - 2006

 • 5.00 uur: Om vijf uur klinkt de startsirene van het tiende Rondje Ameland. Een groep van 238 wandelaars gaat op weg via de Oranjeweg naar het badstrand bij Hollum.
 • 7.30 uur: De snelsten zijn al meer dan een half uur geleden de eerste halte bij de pier gepasseerd. De eerste uitvaller is met een hooikoortsaanval naar huis gegaan. Bij de pier krijgen alle deelnemers koffie, thee of water en een lunchpakket.
 • 9.00 uur: Het grootste deel van de deelnemersgroep passeert rond 9.00 uur de Kooiplaats. "Het gaat heerlijk voor de wind. We hebben zoveel vogeltjes gezien onderweg," vertelt een ervaren Rondje Ameland loopster. Het lange stuk strand tussen Buren en Hollum vindt zij saaier en moeilijker om te lopen dan het stuk tussen Hollum en Buren langs de dijk.
 • 10.00 uur: Mario Bunicich (68), de oudste deelnemer van het veld, passeert als eerste de stempelpost op het badstrand bij Nes. In zijn kielzog komt Richard Thomassen tien minuten later stempelen.
 • 11.00 uur: Mario heeft het zwaar. Hij krijgt water bij de stempelpost van Ballum en loopt als eerste door richting Finnegatspad bij Hollum. Richard Thomassen oogt fit. Hij volgt op enkele minuten afstand. Tussen deze twee en de rest zit een groot gat. Zes deelnemers hebben hun tocht inmiddels gestaakt.
 • 12.00 uur: De finish is open en de eerste deelnemers zijn binnen. Dweilorkest RouwspouleWee en De Hollumer Gromkes verwelkomen op de finish de lopers met muziek.
 • 16.00 uur:
  Bloemen en een medaille / Bron: Persbureau AmelandBloemen en een medaille / Bron: Persbureau Ameland
  In goeie conditie passeren de laatste deelnemers de finishlijn. Alle deelnemers ontvangen een herinneringsmedaille. De EHBO prikt enkele blaren en geeft een viertal mensen die bijna flauwvallen zout en druivensuiker. "De lopers hebben een gebrek aan zout. De waterhuishouding is helemaal in de war," zegt de EHBO'er. De mensen die dreigen flauw te vallen moeten met de benen omhoog zitten. "Maar dat willen ze niet op het terras."

Zwartlopers

In 2010 neemt de organisatie van Rondje Ameland voor het eerste maatregelen tegen zwartlopers. De zogenaamde zwartlopers maken wel gebruik van de organisatie en de faciliteiten, maar delen niet in de kosten door geen inschrijfgeld te betalen. Bovendien wil de organisatie inzicht hebben in het werkelijke aantal deelnemers. Officiële Ronde Ameland lopers krijgen sinds 2010 een armbandje, dat toegang geeft tot de Rondje Ameland catering, verzorging en andere diensten.

Het terras van De Zwaan

Niet alle deelnemers halen de eindstreep. Met last van de knieën, warmgelopen heupgewrichten, hooikoorts, oververmoeidheid en blaren worden afvallers opgepikt door EHBO'ers en bezemwagen en naar het eindpunt gebracht. Daar wacht het terras van De Zwaan.

Duizend

Editie 2015 wordt een gedenkwaardige, want Rond Ameland gooit de aanmelding open tot 1000 deelnemers. Tot aan deze editie was het aantal deelnemers in de loop van de jaren gegroeid van tien naar 500. Het Zwaneplein blijft het middelpunt van de finish-activiteiten en de winkeliers en horeca van Hollum gaan daar een mooi evenement omheen bouwen. De organisatie van Rondje Ameland houdt zich met de wandeling bezig. Aanmelden kan via de website van www.RondjeAmeland.nl.

De pioniers twintig jaar later / Bron: Persbureau AmelandDe pioniers twintig jaar later / Bron: Persbureau Ameland

Half Rondje Ameland

In 2017 verandert de organisatie een paar dingen. Er wordt aan het Rondje van bijna 50 kilometer een half Rondje toegevoegd. Wandelaars voor wie 50 kilometer te ver is kunnen dan toch meelopen door een kortere afstand te kiezen en de sfeer van Rondje Ameland mee beleven.

Lustrum

In 2016 werd Rondje Ameland voor de twintigste keer gelopen. Het tweeëntwintigste Rondje Ameland is op 2 juni 2018.

Lees verder

© 2012 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hollum – Het westelijkste dorp op AmelandHollum – Het westelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
NL Street Awards en Leukste winkelstraat van AmelandNL Street Awards en Leukste winkelstraat van AmelandLandelijk is een verkiezing uitgeroepen voor de Leukste Winkelstraat van het land. NLStreets Awards organiseert de verki…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Ballum – Dorp op Waddeneiland AmelandBallum – Dorp op Waddeneiland AmelandWaddeneiland Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap…
Midzomerfeest in Buren op AmelandMidzomerfeest in Buren op AmelandIn het midden van de zomer vindt in Buren op Ameland het Midzomerfeest plaats. Dorpsbelang Buren is de organisator van d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rondje Ameland logo
 • Rondje Ameland
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Rondje Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Rondje Ameland - een wandeling om het eiland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 11-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Special: Amelandsport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!