Krachtbal: Ontdek deze spectaculaire sport!
In de schaduw van de “grote” sporten zoals koning voetbal zijn er nog zoveel aantrekkelijke andere sporten. Een van deze is de krachtbalsport. Iedereen heeft in de turnles wel eens zo een zware bal zien liggen. Maar wist je ook dat er, met een weliswaar zachtere maar even zware versie van die bal, een sport bestaat?
Het speelveld
Krachtbal is een balsport die gespeeld wordt tussen twee teams van 4 personen op een rechthoekig grasveld, van minimaal 46 meter lengte en 14 meter breedte, afgebakend door 2 zijlijnen en 2 achterlijnen. Het speelveld wordt in twee helften verdeeld door de middenlijn. Op 9 meter van de middenlijn bevindt zich aan beide speelhelften een vrijworplijn en op 13 meter van de middenlijn bevinden zich de doellijnen.
Spelconcept
Elk team kan scoren door 4kg-zware-bal (gewicht afhankelijk van categorie) via een nekworp (= 1 punt) of een rugworp (= 2 punten) in het doelgebied van de tegenstander te werpen. De bal dient dan wel de grond te raken. Elk team beschikt om te scoren over maximaal 3 worpen (of 4 voor de jongste categorieën).
Bij de aanvang van een wedstrijd (of na een doelpunt) start de aanvallende ploeg vanaf de vrijworplijn op de eigen helft met de eerst worp. Raakt de bal na de worp de grond, mag vanaf die plaats, de werpplaats, een tweede worp genomen worden. Raakt de bal na de tweede worp opnieuw de grond mag de derde worp genomen worden. Zo wordt er via terreinwinst opgeschoven richting doelgebied van de verdedigende ploeg. Men kan maximaal opschuiven tot de vrijworplijn die zich net voor het doelgebied van de verdedigende ploeg bevindt. Men is niet verplicht om de drie worpen te nemen en men is ook eveneens niet verplicht om een aanloop te nemen wat het spel heel wat kan versnellen maar de werpafstand van de werper vaak enorm verkleind. De verre en krachtigste werpers kunnen bijvoorbeeld de zware bal rechtstreeks in het doelgebied van de tegenstander werpen. Doch deze kracht en techniek is niet iedereen gegeven.
En uiteraard kan de verdedigende ploeg de bal onderscheppen om zo in balbezit komen. Dit doen zij door de bal te vangen vooraleer deze de grond raakt. Slagen zij hierin dan kunnen zij starten met aanvallen (1e worp) van op de plaats waar de bal gevangen is. Voor het onderscheppen van de bal worden vaak spectaculaire duiken en bewegingen uitgevoerd. Indien de bal buiten het speelveld terecht komt verliest het team dat laatst aan de bal is geweest uiteraard ook het balbezit.
Vervangingen
Elk team mag bij elk dood spelmoment in de wedstrijd vervangingen uitvoeren. Er staat geen limiet op het aantal vervangingen. Iemand die vervangen wordt, kan later tijdens de wedstrijd opnieuw opgesteld worden.
Time-outs
De teams beschikken tijdens elke speelhelft over 2 time-outs waar de coachen hun nodige tactische bijsturingen kunnen geven en de spelers even kunnen bekomen van de zware inspanningen. Een time-out duurt elke keer exact 1 minuut.
Nog enkele belangrijke regels
- Eenzelfde speler mag nooit tweemaal na elkaar werpen tijdens een aanval.
- De vijfsecondenregel: de volgende werper moet binnen de vijf seconden dat de gerecupereerde bal opnieuw het veld binnen gebracht wordt, de beweging voor de volgende worp inzetten.
- Aanvallers mogen verdedigers niet hinderen op minder dan 2 meter
- Elke contact tussen een aanvaller en verdediger is verboden en wordt bestraft met een vrijworp genomen vanaf de vrijworp lijn aan het doelgebied van het team dat de fout beging.
- De aanvallende ploeg mag nooit in het doelgebied van de tegenstrever komen.
- Een wedstrijd duurt 2x 25 minuten of 2x 20 minuten afhankelijk van de categorie
- Men mag maximaal twee passen geven (zijdelings of achterwaarts) dan moet er een aanvalsworp volgen.