Serveren, meer dan een balletje opgooien

De service is meer dan een balletje opgooien en deze een dreun verkopen, het gaat om de richting, de vaart en het effect. De opgooi bij de service is erg belangrijk. Niet goed opgooien is ook niet slaan...opvangen en opnieuw beginnen. We leggen de diverse manieren van serveren in een notendop uit.

Serveren

De service is meer dan een balletje opgooien . . . .

In de tennisliteratuur zijn door de jaren heen complete boeken volgeschreven over de service. Toch willen we een belangrijk onderdeel van de service wat nader onder de loep nemen; namelijk de opgooi.

Het is niet zo dat bij elke speler de bal op dezelfde manier opgegooid moet worden; de opgooi is namelijk sterk afhankelijk van de manier waarop de speler het racket vasthoudt tijdens de service. Globaal kun je de deze manieren onderverdelen in drie soorten:
  • De vlakke greep (in vaktermen eastern forehand grip genoemd)
  • De tussengreep (de continental grip of tussengreep)
  • De backhand greep (eastern backhand grip)

Met een andere manier van het vasthouden van het racket is er automatisch ook een ander ideaal punt van raken tijdens de service ten opzichte van het lichaam.

Bij de vlakke greep is het ideale raakpunt rechts van je, voor je en ruim boven je hoofd. Bij de tussengreep ligt het raakpunt dichterbij, nog wel iets rechts en bovendien hoger boven je hoofd dan bij de service uit de vlakke greep. Je raakt de bal als het ware ‘op de klep van je pet’. Wanneer je uit de backhandgreep serveert, bevindt het ideale raakpunt zich recht boven je hoofd en het lichaam.

Zo heeft elke manier zijn eigen voorwaarden en voordelen en is de ene stijl niet verkeerd of fout ten opzichte van de andere.
Wel is het zo dat het bij een service uit de vlakke forehandgreep makelijker is om een harde service te slaan, terwijl je bij een service uit de backhandgreep veel meer en makkelijker effect aan de bal kunt geven.

Voeten en opgooien

Ook is het belangrijk te weten dat je je voeten anders moet gaan neerzetten om uit een andere stijl te gaan serveren; hoe meer backhandgreep des te dwarser moet je staan ten opzichte van de speelrichting.

Ook de hoogte van de opgooi is net als de richting enorm belangrijk; zo heb je bij een juiste hoogte, meestal iets hoger dan het uiteindelijke raakpunt, de gelegenheid voor een mooie lange en vooral ritmische beweging om de bal op het ideale punt ten opzichte van je lichaam te raken.

Continental service

De continental service is in het hedendaagse tennis de meest gebruikte greep om mee te serveren, zeker bij de toppers. Uit deze greep kun je namelijk door de juiste polsactie alle mogelijke services slaan; zowel met vaart, richting als effect. Maar wat nog beter is: een combinatie van deze drie. Serveren uit de ‘tussengreep’ is echter niet de meest eenvoudige manier om te serveren en vereist best veel oefening.

Mocht je nog vragen hebben of inlichtingen willen inwinnen, neem gerust even contact op. Over opgooien en serveren valt nog veel meer te zeggen dan dat we hier in een notendop hebben verteld.
© 2008 - 2023 Tekst-en-uitleg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
De viereenheid bij tennisEen verkeerde speelstijl kan tot blessures leiden. Soms kloppen de slagen niet helemaal, waardoor spelers in de probleme…
Tennis: hoe speel je een tiebreak?Tennis: hoe speel je een tiebreak?Hoe kan het dat een set in tennis een eindstand kan hebben van 7-6? De standaard regel in tennis is een set te winnen me…
Squash, de sportSquashen, is dat niet dat tennissen tegen een muur aan waar geen conditie voor vereist is? Nou, een deel klopt wel van d…

Pushbal, de sport met de grootste balPushbal, soms in het Engels gespeld als pushball, is een vrij zeldzame sport. Vooral in Engeland en Amerika wordt dit in…
Krachtbal: de nekworp en de rugworpHet krachtbal is een sport waar het werpen met een zware bal één van de basisprincipes is. In aanvallend opzicht kan men…
Tekst-en-uitleg (3 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.