Beginnen met tennis, wat heb je nodig?
Tennis is een sport waar je niet perse als kind mee hoeft te beginnen om toch op competitieniveau uit te kunnen komen. Belangrijk is dat je goed les krijgt zodat je de fijne kneepjes van het spel bijgebracht kunnen worden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je over het juiste materiaal beschikt. Dan moet je denken aan de juiste kleding maar ook racket en toebehoren zijn natuurlijk erg belangrijk.
Kleding
Bovenkleding
Als het gaat om je outfit ben je redelijk vrij in je keuze. Als je de baan op gaat zal je meestal beginnen in een trainingspak, of een trainingsjack en een trui er boven. Maar het is een actieve sport, dus je zult het al snel warm krijgen en dan is het prettig om verder te gaan met alleen een t-shirt. De kunststof waar ook voetbalshirts van gemaakt zijn zit dan erg prettig omdat het minder aan je lichaam plakt en vaak speciaal gemaakt is om te 'ademen'. De stof is ook licht waardoor je er minder last van zult hebben bij het bewegen. Na het inslaan kun je je jack of trui uitdoen en lekker verder spelen in je shirt of polo met korte mouwen.
Onderkleding
Wat geldt voor de bovenkleding, geldt ook voor de onderkleding. Het is lekker om met het inslaan een lange trainingsbroek aan te doen, maar daarna wil je iets wat een beetje koeler is. Daarom kun je het beste, als het weer dat tenminste toelaat, een kort broekje er onder aantrekken, zodat je je gewoon na het inslaan op de baan kunt omkleden.
Sokken
Je kunt natuurlijk de gewone witte sportsokken aantrekken, en die zijn er ook prima voor. Maar er zijn ook sokken speciaal voor tennis, zoals die er ook voor hardlopen, klimmen, of zelf golf zijn, zijn er ook speciale
tennissokken. Ze zijn speciaal ontwikkelt om steun te geven op die plekken waar een tennisser het nodig heeft, en die bovendien goed omgaan met de transpiratie. Je kunt deze sokken bij alle sportwinkels kopen, maar bijvoorbeeld ook bij de Hema.
Schoenen
Dit is een gebied voor de specialist. Want er zijn ontzettend veel verschillende baansoorten: hardcourt, gravel, cushion court, porous cushion court, beton, mateco, gras, tapijt, rebound ace, en de reeks is nog lang niet ten einde. Je begrijpt dat er dan dus ook verschillende soorten schoenen zijn. Het is dus het handigst om te kijken welke ondergrond je eigen club heeft en schoenen te kiezen die hierbij passen. Speel je op verschillende baansoorten, dan is het wellicht handig te kiezen voor een tweede paar schoenen, of schoenen te kopen die voor meerdere soorten banen geschikt zijn. Zo is bijvoorbeeld Brooks erg geschikt voor hardcourt, en heeft Babolat weer schoenen met een handige
gravelstopper om te voorkomen dat je sokken oranje worden van al het gravel dat er in komt.
Zweetbandjes
Omdat je waarschijnlijk veel zult zweten, is het lekker om een of twee zweetbandjes om te doen. Bij sommige mensen wordt het zelfs een beetje een tick om continu het voorhoofd droog te vegen. Je hebt ze in allerlei kleuren en maten, van vrij klein tot de 'armtowel' die werd uitgevonden door Pete Sampras.
Matriaal
Racket
Bij tennis is het allerbelangrijkste natuurlijk een goed racket. Ook hiervoor zul je de specialist om advies moeten vragen, want er komt nog heel wat bij kijken. Ten eerste is er
de grip. Welke grip je nodig hebt ligt aan de grootte van je hand. Een te grote of te kleine grip kan leiden tot vervelende blessures, dus kies wijs. Dan is er het
formaat van je blad, wordt het een midsize, of toch een oversize? En de
bespanning, hoeveel kilo wil je er in? Wil je het zwaar bespannen voor optimale controle, of juist licht, voor meer snelheid? Allemaal dingen die je kunt overleggen met een racketspecialist.
Demper
Dat kleine strookje of rondje dat je vaak ziet in rackets is een
demper. Bij het slaan kan een bal krijg je veel trillingen. Deze trillingen kunnen gedeeltelijk worden opgevangen door een dempertje in je racket te zetten. Je hebt kleine rondjes, die je in het midden plaatst, of strookjes die je over meerdere snaren heen spant. Er zijn ook rackets waar ze al worden meegevlochten in de bespanning. Maar er zijn ook mensen die een hekel hebben aan die dingetjes, en bij sommige typen spel is het ook niet nodig. Wat je nog wel eens ziet is dat die rondjes bij een slag uit je racket kunnen springen, dus als je deze gebruikt, kun je er het beste nog een als reserve meenemen in je tas.
Grip en overgrip
De steel van je racket is van hout. Als je dat in je handen zou houden bij het slaan, dan is dat niet prettig, en kun je zelfs last krijgen van splinters. Daarom zit er altijd nog iets over heen. Deze
grip zorgt ervoor dat je een goede greep hebt. Je kunt kiezen uit verschillende soorten. In de winkel zitten ze op rolletjes in allerlei kleuren. Vaak handen er wat gripjes om zelf even te kunnen voelen. Je hebt ze voor extra grip, extra houdbaarheid, extra vochtabsorbtie, extra demping van trillingen, met relief of zonder relief.
Overgrips kunnen ook gebruikt worden voor het corrigeren van een iets te kleine steel, waar je hand net te groot voor is. Op de achterkant van de verpakking staat hoe je de grip om je racket moet rollen. Als het gaat slijten is het tijd om er een nieuwe om te doen.
Ballen
Om te spelen heb je tot slot nog ballen nodig. Deze kun je kopen van allerlei merken, in blikken en in kokers. Sommige zijn speciaal voor een type baan, andere voor allemaal. Ze zijn er per drie, vier of vijf in een verpakking.
Balclip
Een
balclip wordt gebruikt om een extra bal bij je te kunnen houden, voornamelijk bij het serveren. Dit is handig als je als vrouw een rokje draagt of gewoon geen zakken in je broek hebt.