NBA live bekijken in Nederland en België: tv en livestream

NBA live bekijken in Nederland en België: tv en livestream De Amerikaanse NBA is de sterkste en meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld. Door welke zenders worden in Nederland en België wedstrijden van de NBA live op tv uitgezonden? Waar kan men een livestream van deze basketbalwedstrijden vinden? Hoe is de geschiedenis van de NBA verlopen? Hoe zit het systeem van de NBA playoffs in elkaar?

Geschiedenis van de NBA

Ontstaan

NBA is een afkorting van National Basketball Association. Deze Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie bestaat sinds 1949. De NBA is ontstaan uit een fusie tussen twee Amerikaanse profbasketbalcompetities: de 'Basketball Association of America' (die sinds 1946 bestond) en de National Basketball League (die sinds 1937 bestond).

Erelijst

Welk team is anno 2021 de nummer één in de ranglijst van succesvolste teams uit de NBA-geschiedenis? Het succesvolste team uit de geschiedenis van deze basketbalcompetitie is de Boston Celtics. Zij wonnen 17 keer de NBA-titel. Op de tweede plek staan de Los Angeles Lakers. Zij wonnen 16 keer de NBA-titel, waarbij echter wel moet worden aangemerkt, dat zij de eerste 5 titels wonnen toen ze nog Minneapolis als thuisbasis hadden en dus de Minneapolis Lakers heetten. De Chicago Bulls staan derde in de ranglijst van teams met de meeste titels. Zij wonnen 6 keer de NBA Finals.

Elson

De enige Nederlandse speler die ooit de NBA-titel won, was Francisco Elson (geboren op 28 februari 1976 in Rotterdam). Hij speelde in het seizoen 2006/2007 voor de San Antonio Spurs. Dat team won in juni 2007 de NBA-titel, door in de Finals de Cleveland Cavaliers met maar liefst 4-0 te verslaan.

NBA, het systeem: reguliere competitie, playoffs en finals

Opzet van de reguliere competitie

Er doen 30 teams mee aan de NBA (29 ploegen uit de Verenigde Staten en één team uit Canada, namelijk de Toronto Raptors). De competitie is verdeeld in een 'Eastern Conference' en een 'Western Conference'. Die twee 'conferences' zijn vervolgens weer allebei verdeeld in drie 'divisions'. In totaal bestaat de NBA dus eigenlijk uit zes competitietjes van vijf teams. De ploegen spelen tijdens het reguliere seizoen doorgaans in totaal 82 wedstrijden. Ze spelen 4 wedstrijden tegen teams uit hun eigen 'division', daarnaast nog 3 of 4 wedstrijden tegen de andere teams uit hun eigen Conference en verder spelen ze nog 2 wedstrijden tegen teams uit de andere Conference.

Wie plaatsen zich voor de playoffs?

Per Conference kwalificeren zich acht teams voor de playoffs. (In totaal dus zestien teams.) Dit zijn: de drie winnaars van de divisions en de vijf beste andere teams per conference. Deze acht teams per Conference spelen tijdens de playoffs via een knock-out systeem om het kampioenschap van hun Conference. Tijdens deze knock-outfase gaat het in elke ronde om 'best of seven'-series. (Het team dat het eerst vier zeges heeft geboekt, gaat door naar de volgende ronde.) De playoffs beginnen in april.
De winnaars van de Eastern Conference en de Western Conference spelen uiteindelijk tegen elkaar in de NBA Finals om de algehele NBA-titel. Deze finalewedstrijden worden in mei en juni gespeeld. Ook in de 'Finals' gaat het om een 'best of seven'-serie.

Basketbal: NBA live op tv in het seizoen

Live op tv in Amerika

In de Verenigde Staten wordt de competitie live op tv uitgezonden door ESPN, ABC, NBA TV en door TNT. De finale van de Eastern Conference wordt uitgezonden door TNT. ABC en ESPN zenden de Western Conference Finals uit. De NBA Finals worden live op tv uitgezonden door ABC.

Live op tv in Nederland

In Nederland zijn de uitzendrechten van de NBA in handen van ESPN. Zij zenden tijdens het seizoen een groot aantal wedstrijden live op tv uit. Bij de Finals zenden ze in principe alle duels live uit. Tot aan oktober 2021 waren de uitzendrechten (live tv en livestream) in Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal.

NBA live op tv in België

In België zijn de uitzendrechten van de NBA in handen van de abonneezender Eleven Sports. Deze sportomroep heeft echter een deal met Telenet Play Sports, waardoor hun uitzendingen ook te zien zijn voor abonnees van Play Sports op tv (en livestream).

Livestream NBA in Nederland en België

Livestream ESPN

De officiële Nederlandse livestream van de NBA wordt verzorgd door ESPN Sports. Alle wedstrijden die bij hen live op tv te zien zijn, worden door hen ook via de livestream uitgezonden. Men kan via die livestream de NBA-wedstrijden dus op een smartphone of computer bekijken. Hun livestream bevindt zich op de ESPN Watch App. De livestream begint telkens tegelijk met de wedstrijd. Elke livestream is automatisch beschikbaar voor betalende abonnees van deze app. Bij ESPN bestaat niet de mogelijkheid om via PPV de livestream van één wedstrijd te kopen, zoals voorheen wel bij Ziggo Sport Totaal het geval was.

Livestream NBA via Go App

Via een livestream van deGo App (online tv) zijn ook wedstrijden van de NBA te bekijken. Via die app kan men per stream naar tv kijken. Dit geldt echter alleen voor de zenders die men ook op zijn of haar tv-toestel kan ontvangen. Het is daardoor wel moeilijker geworden om via die tv-app van Ziggo naar een stream van een wedstrijd te kijken, aangezien de wedstrijden allemaal niet meer op een 'open kanaal' (gratis voor Ziggo-klanten) te zien zijn, zoals voor oktober 2021 vaak het geval was. Door de verhuizing van de NBA-uitzendrechten (live tv en livestream) zijn de wedstrijden voortaan alleen nog maar op de ESPN-zenders te bekijken, waarvoor Ziggo-klanten een aanvullend abonnement dienen te hebben. Elke livestream van zo'n basketbalwedstrijd op die app is in de hele EU te bekijken. Ook in sommige andere landen is zo'n livestream te bekijken met die applicatie, waaronder Groot-Brittannië, Noorwegen, Martinique en Liechtenstein.

Livestream iTV-app

Is het mogelijk voor klanten van KPN om via de app van iTV (interactieve TV) per livestream naar deze Amerikaanse basketbalwedstrijden te kijken? Ja, zeker voor iedereen die een aanvullend abonnement op ESPN heeft, is het Amerikaanse basketbal om die app per livestream te bekijken. De hoofdzender ESPN 1 is zelfs voor alle KPN-klanten automatisch ('gratis') zonder aanvullend abonnement per livestream te bekijken. Op die laatstgenoemde zender worden echter zeker niet alle wedstrijden live uitgezonden. Op dat kanaal is immers doorgaans vooral veel voetbal te zien. Om de overige kanalen (exclusief ESPN 1) per livestream te kunnen bekijken, dienen ook klanten van KPN een aanvullend abonnement te hebben. Elke livestream die KPN-klanten op de iTV-app kunnen bekijken op een smartphone of tablet, kunnen zij overigens ook bekijken via de site van Interactieve Tv op een desktop computer.

Livestream Eleven Sports

De NBA is ook via een livestream van Eleven Sports te bekijken. Deze ambitieuze internationale sportomroep heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) in diverse landen, waaronder België. Om een livestream van de deze basketbalmatches bij hen te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement bij hen te hebben. Wie geen compleet abonnement bij hen wil hebben maar toch hun basketbaluitzendingen per livestream wil bekijken, kan een specifieke pass bij hen aanschaffen die alleen voor de uitzendingen van deze sport geldt. Eleven Sports is een grote speler geworden op de Belgische sportmarkt. Zij bieden bijvoorbeeld ook per livestream te uitzendingen van het Belgische betaalde voetbal aan.

Livestream Play Sports

De NBA is ook via een livestream van het Belgische Play Sports te bekijken. Elke livestream van hen is voor abonnees van hun tv-diensten te bekijken op hun website. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen maar een digitaal abonnement bij hen te hebben, via de Play Sports Go App. Het is bij Play Sports niet mogelijk om via PPV één livestream te kopen van een wedstrijd. Het is bij hen echter wel mogelijk om een dagpas of weekendpas te kopen, waarmee men een etmaal of een heel weekend live online elke livestream op de Play Sports Go App kan bekijken. De NBA-livestream bevindt zich op de Play Sports App in de kanalen van Eleven SPorts. Verder is de livestream van het Amerikaanse basketbal ook te bekijken via de livestream bij Eleven Sports (voor hen die rechtstreeks een abonnement bij die dienst hebben).

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Tennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestreamTennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestreamAan het einde van het tennisseizoen worden de ATP Finals gehouden. Dit is het officieuze WK tennis voor heren. Het is ja…
Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Op donderdag 24 september 2020 wordt de wedstrijd Willem II-Glasgow Rangers gespeeld. Dit is een duel in de voorronde va…
Tennis: Davis Cup live op tv en livestream in NederlandTennis: Davis Cup live op tv en livestream in NederlandDe Davis Cup is een tennistoernooi voor landenteams. De eerste editie van de Davis Cup werd georganiseerd in 1900. Sinds…

KLM Open 2019: de 100e editieKLM Open 2019: de 100e editieVan 12-15 september 2019 is de jubileumeditie van het KLM Open gespeeld op The International in Amsterdam. De 100e editi…
Beachvolleybal: het spelBeachvolleybal: het spelHet beachvolleybal is een variant van het gewone volleybal, dat is ontstaan op de stranden van Santa Monica, Californië,…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/National_Basketball_Association
  • http://en.wikipedia.org/wiki/2014%E2%80%9315_NBA_season
  • http://www.sport1.nl
  • http://www.nba.com/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 25-09-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.