Valkuilen van het Insanity trainingsprogramma

Insanity is een nieuwe rage op het gebied van fitness. Het is een fitnessprogramma dat je gemakkelijk thuis kan uitvoeren achter de televisie. Insanity haalt het uiterste uit je. Het programma duurt zestig dagen en belooft je het lichaam waar je altijd al van gedroomd hebt. Voordat je aan Insanity begint is het belangrijk om je bewust te zijn van een aantal valkuilen. In dit artikel lees je over de valkuilen die Insanity met zich meebrengt.

(Knie)Blessures

Insanity is zeer belastend voor het lichaam. Je moet gedurende zestig dagen zes keer per week een work-out doen. Veel mensen zijn dit niet gewend en krijgen al snel te maken met blessures. In het programma zitten veel sprongen verwerkt. Dit is zeer belastend voor het kniegewricht.

Jumpers knee

Een veel voorkomende blessure bij Insanity deelnemers is de jumpers knee, ook wel de springsknie. Dit is een blessure aan de knie die ontstaat door overbelasting of door het te snel opbouwen van de trainingsbelasting. Het is een hardnekkige blessure van de kniepees die ligt tussen de knieschijf en het scheenbeen. De blessure is niet snel te verhelpen en revalideren duurt daarom enkele maanden.

Slijmbeursontsteking knie

De slijmbeurs van de knie is een soort van stootkussentje, deze zit direct voor de knieschijf. Door langdurige druk of overbelasting kan de slijmbeurs gaan ontsteken. De slijmbeursontsteking ontstaat vaak bij mensen die veel op de knieën zitten. Het is daarom belangrijk om een dempend matje te gebruiken tijdens de trainingen met oefeningen die op de knieën worden uitgevoerd.

Ken je eigen grens

Luister naar je lichaam. Het programma Insanity moedigt aan om tot het gaatje te gaan en dit zes keer per week. Neem bij overbelasting rust, ook al houd je je dan niet aan het schema. Wanneer je bij vermoeidheid te lang doorgaat krijg je last van overbelasting en dit resulteert weer in blessures.

Eet gezond voor het beste resultaat

Zes keer per week een work-out vergt veel energie van je lichaam. Daarom is het belangrijk om gezond te eten. Eet voeding die je energie geeft en de spieren opbouwt. Daarnaast kunnen de resultaten tegenvallen wanneer je niet gezond eet naast de trainingen.

Eiwitten

Eiwitten zijn bouwstenen voor de spieren. Ze zorgen ervoor dat je spieren groeien en herstellen na een intensieve training. Eiwitten worden in het lichaam afgebroken tot aminozuren. Zonder deze aminozuren kan het lichaam geen spier opbouwen. Je kan dan zoveel trainen als je wil, maar zonder genoeg eiwitten zal de training geen effect hebben op je spieren. Sporters die intensief trainen hebben meer eiwitten nodig, omdat de spierafbraak groter is.

Jezelf meten aan de deelnemers op de dvd

Het is heel verleidelijk om mee te gaan in het tempo van de deelnemers op de dvd. Laat je niet demotiveren als je niet dezelfde resultaten haalt als de deelnemers op de dvd. Houdt je eigen tempo aan, op deze manier voorkom je vervelende blessures.

Verslavend

Het programma kan zeer verslavend werken. Let op dat je geen sportverslaving krijgt en alleen nog maar bezig bent met het programma Insanity. Zie het niet als een zonden wanneer je een dag overslaat.

Conclusie

Aan het fitnessprogramma Insanity zitten veel voordelen en het programma geeft razendsnel resultaten. Maar houd rekening met de valkuilen op deze manier houd je de training langer vol en heb je uiteindelijk een beter resultaat.
© 2013 - 2024 Sharona1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insanity: het fitnessprogramma voor een superstrak lichaamInsanity: het fitnessprogramma voor een superstrak lichaamThuis sporten en in 60 dagen een superstrak lichaam? Volg de workouts van Insanity. Met dit slopende fitnessprogramma be…
Afvallen met InsanityAfvallen met InsanityOp zoek naar een zwaar fitnessprogramma om flink mee te zweten en kilo's mee kwijt te raken? Dan ben je bij Insanity op…
Veelvoorkomende sportblessuresVeelvoorkomende sportblessuresSporten is gezond, maar zeker niet zonder risico's. Veel sporters hebben wel eens een verstuikte enkel, gebroken pols, o…
Sportblessures: voorkomen is beter dan genezenSportblessures: voorkomen is beter dan genezenIs sport wel zo gezond als beweerd wordt? Hoe zit het dan met blessures? Is sporten onnodig risico nemen, of kunnen we v…

Sporten na de vakantieSporten na de vakantieJe ziet het wel vaker, is het niet na de kerstperiode dan toch wel na de zomervakantie. We hebben teveel gegeten en gedr…
Les Mills GRIT, supersnel superfit in slechts 30 minutenLes Mills GRIT, supersnel superfit in slechts 30 minutenSupersnel superfit? Dan is GRIT misschien wel wat voor jou. Een les van 30 minuten en daarna nog uren calorieën verbrand…
Bronnen en referenties
  • http://www.optimaalsporten.nl/blessures/jumpers-knee-behandeling-en-oefeningen.asp
  • http://www.thuisarts.nl/knieproblemen/ik-heb-ontstoken-slijmbeurs-in-knie
Sharona1991 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.