Sporten na de vakantie

Sporten na de vakantie Je ziet het wel vaker, is het niet na de kerstperiode dan toch wel na de zomervakantie. We hebben teveel gegeten en gedronken en we starten weer fris met het werk… daar hoort dan ook wat extra beweging bij om die extra kilo’s weg te werken. Op zich niets mis mee, maar hoe er mee om te gaan maakt wel uit. Immers, de geoefende sporter weet wat te doen en zal hooguit de conditie weer op moeten krikken, de minder of niet geoefende sporter moet het rustiger opbouwen.

Starten met sporten

Wat je reden ook is, als je besluit te gaan sporten is dat altijd goed voor lichaam en geest. Wel is er een verschil tussen de sporten die je kunt doen om sneller kilo’s kwijt te raken versus de sporten waar je letterlijk en figuur een lange adem voor moet hebben.

Opbouw

Er is wel een verschil tussen de begeleide sport en de sporter die zelf aan de slag gaat. Een trainer zal altijd kijken naar je achtergrond, je lichamelijke conditie etc. Aan de hand van die gegevens kan je een training opbouwen. Als je zelf aan de slag gaat, ligt dat anders (hoewel er bij sommige sporten ook wel te downloaden apps zijn die je kunnen helpen). Waar het om gaat is dat je zorgvuldig met je lichaam omgaat en je lichaam goed kent. Bouw je sport dus op en wat je ook doet, er als een bezetene instappen kan wel, maar de kans dat je na de sport niet meer op of neer kunt - en dan heb ik het nog niet over de spierpijn de volgende dag - is groot. Je lichaam voelen dat je gesport hebt is niet erg, maar bouw het op in tijd en intensiteit. Verder geniet het de voorkeur om bijvoorbeeld 2 x 45/50 minuten per week te trainen dan 1 x 90/100 minuten.

Enkele sporten

Als je geen lichamelijke gebreken hebt die uitsluiten dat je intensief mag gaan sporten, zijn er verschillende mogelijkheden. Om snel aan de weg te timmeren en wat kilo’s kwijt te raken én conditie op te bouwen kan je bijvoorbeeld een van onderstaande sporten gaan doen:

Spinning

Spinning is staan of zitten op een speciale fiets, de ouderwetse hometrainer. Maar het is er wel een waar weerstand in opgebouwd kan worden, alsof je bijvoorbeeld een heuvel moet nemen. Maar ook moet je tussentijdse sprintjes plaatsen en dit alles in een complete workout. Spinning werkt uitermate goed voor hart en longen en uiteraard de beenspieren. Er zijn programma’s die je in je eigen omgeving toe kunt passen, maar de verschillende sportscholen hebben ook de diverse mogelijkheden. Allemaal op het individu afgestemd.

Cardiofitness

Cardiofitness is een fitnesssoort waar het trainingsprogramma afgesteld wordt op de individuele hartslag. Insteek van cardiofitness is dat je door de trainingen een constante hartslag kunt leren hanteren om zo de conditie op te bouwen. Verder wordt het ook vaak gebruikt als methode om af te vallen. Het is niet voor een specifiek gebied op het lichaam, maar een algehele training. Je kunt het in de huislijke sfeer doen, maar dan moet er wel behoorlijk wat zelfdiscipline zijn, anders zoek je de sportschool op. Daar worden regelmatig klasjes gegeven waar je structureel aan deel kunt nemen.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
Hardlopen
Een andere manier die goed voor de conditie is en waar je ook nog kilo’s kwijt kunt raken is hardlopen. Hardlopen is, behalve goed voor de conditie, ook goed om de spierengroepen in je lichaam te trainen. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat hardlopen goed is voor de mentale kracht. Hardlopen kan je in feite overal en binnen teams en onder begeleiding op de atletiekbaan of individueel op de weg of in de natuur. In het laatste geval moet je goed op je voeten en enkels letten. Het bos, de heide of het strand… de ondergrond is niet recht en stabiel en je kunt je gemakkelijk verstappen of je enkele verzwikken.

opwarmen en afkoelen

Warm het lichaam bij iedere sport op door oefeningen te doen en een stukje te lopen (kan ook dribbelen op de plaats zijn). Zorg dat de spieren opgewarmd zijn, de kans op blessures verklein je zo aanzienlijk. Ditzelfde geldt als je stopt na een intensieve training. Breng het lichaam langzaam weer in de normale leef modus.

Wat draag je?

Strikt genomen is er qua sportkleding ook genoeg modieus materiaal te vinden. Ieder seizoen komen er weer wat kleurtjes bij en zo nu en dan een nieuw materiaal wat nog beter het zweet opneemt, ademt etc. Qua schoenen, erg belangrijk, komt er slechts zelden nog echt iets revolutionairs bij. Wel is het zo dat de betere merken een eigen zoolmateriaal hebben ontwikkeld. Het is heel persoonlijk wat je prettig vindt. Kleding in fluor kleuren, gecombineerd met zwart is al weer even modieus en veel verkocht. Voor de buitensporter handig, want je bent tevens beter zichtbaar!

Schoenen

Let qua functionaliteit bij de schoen altijd goed op de ondersteuning die je bij je sport nodig hebt. Bij hardlopen wordt er een aanslag op je voeten gedaan, dus een goed dempende schoen (die iedere stap opvangt) kan een stuk van “de klap” opvangen. Even uitproberen in de sportwinkel en zorg dat de pasvorm goed is, een goede sportwinkel heeft medewerkers die je prima kunnen helpen bij de keuze voor de juiste sportschoen.

Kleding

Neem bij voorkeur natuurlijke materialen, want die ademen en zo kan je gemakkelijker je transpiratie kwijt. Goed passend en bij voorkeur minimaal twee lagen. Buiten krijg je nog te maken met isolatie, dus draag daar bij voorkeur drie lagen. Je transpiratie kan je kwijt, terwijl je lichaam niet direct helemaal nat wordt. Er wordt bij hardlopen zelfs aangegeven dat thermo ondergoed beter is te dragen, de volgende laag houdt de warmte vast en de buitenste laag moet dan winddicht zijn. Immers, als het koel of zelf koud is kan je niet met een vochtig lichaam rondlopen.

Tot slot

Sporten is goed… altijd, maar luister wel naar je lichaam en als je toch van je extra kilo’s af wilt, doe het dan rustig. Er is inmiddels aangetoond dat dit voor de lange duur beter is.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen, welke sport is de beste keus?Afvallen, welke sport is de beste keus?De helft van de Nederlanders wil graag afvallen. Afvallen is een lange en moeilijke weg, waarbij motivatie en vechtlust…
Hoe houd je het sporten vol?Hoe houd je het sporten vol?Wil je meer gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen? Dan is de kans aanwezig dat je heel enthousiast begint, m…
24/7 vet verbranden24/7 vet verbrandenAfvallen bereik je door het aanpassen van je dieet en het verhogen van je lichamelijke activiteit. In dit artikel vertel…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Verschillende manieren van stretchenVerschillende manieren van stretchenIedereen kent het wel, je hebt een zware workout gehad en de dag daarna heb je enorme spierpijn. Stretchen na het sporte…
Valkuilen van het Insanity trainingsprogrammaInsanity is een nieuwe rage op het gebied van fitness. Het is een fitnessprogramma dat je gemakkelijk thuis kan uitvoere…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.