Drie dingen die elk trainingsprogramma zou moeten bevatten

Drie dingen die elk trainingsprogramma zou moeten bevatten Een compleet, veilig en effectief trainingsprogramma moet spierkracht, het uithoudingsvermogen en flexibiliteit trainen. Conditionele trainingen doen goede dingen voor je cardiovasculair systeem en is een belangrijk onderdeel van gewichtsbeheersing. Spiertraining helpt bij het verbeteren van de kracht en de houding, het verminderd het risico op rugpijn en het is een belangrijk onderdeel van een gewichtscontrole programma. Flexibiliteitstraining is nodig om het lichaam soepel te houden.

Conditionele Trainingen

Conditietraining kan zo simpel zijn als lopen. Wandelen, joggen, touwtje springen en dans-oefeningen zijn allemaal goede vormen om het uithoudingsvermogen te trainen. Indien je overgewicht hebt of snel last hebt van je gewrichten kun je kiezen voor activiteiten zoals; (stationair) fietsen, zwemmen en roeien. Alle zijn een vorm van aerobe-activiteiten. Dat wil zeggen een activiteit die veel zuurstof en grote spiergroepen gebruikt in een continue, ritmische wijze voor een langere periode.

Houd het tempo comfortabel. Een zeer belangrijk aspect van je trainingsprogramma is de intensiteit. Je moet trainen in een comfortabel tempo. Je kunt dit meten door de hartslag te controleren voor de intensiteit van je training.

Hartslag meten

Voor het meten van de hartslag, neem je de pols zodra je stopt met oefenen. Tel je hartslag gedurende 10 seconden, daarna vermenigvuldigen met zes, om te verrekenen naar een hartslag per minuut. Als je de hartslag houd binnen een bereik van 55 tot 90% van de naar schatting maximale hartslag (220 minus uw leeftijd), zit je goed.

De 'praattest' is nog gemakkelijker te gebruiken. Gewoon trainen in een tempo waarmee je een gesprek kunt voeren terwijl je de oefeningen doet.

Hoe vaak moet je de conditie trainen?

Twee tot vijf dagen per week conditionele activiteiten doen is goed voor het algemene onderhoud. Als je probeert om gewicht te verliezen zijn vijf tot zes dagen per week, aan te bevelen, waarbij je ten minste een dag per week rust.

Hoe lang moet je trainen?

Train 30 of meer minuten (of drie x 10-minuten sessies per dag) voor de algemene gezondheid en onderhoud. Voor gewichtsverlies, werk je geleidelijk tot aan 45 minuten of langer op een gemiddelde intensiteit.

Krachttraining voor je spieren

Wees er zeker van dat je krachttraining oefeningen bevat voor elke grote spiergroep, met inbegrip van de spieren van de armen, borst, rug, buik, heupen en benen.

Begin met een gewicht / weerstand dat comfortabel te hanteren is en waarmee je acht herhalingen kunt uitvoeren. Voer geleidelijk op naar meer herhalingen tot je 12 herhalingen kunt voltooien. Voor een zwaardere krachttraining, voeg je meer gewicht en / of meer herhalingen of sets toe wanneer de oefeningen gemakkelijker worden.

Stretching voor flexibiliteit

Juist stretchen doe je door een lichte rek vast te houden voor 15 tot 30 seconden, terwijl je goed doorademt. Altijd opwarmen voordat je gaat rekken! Net als met krachttraining moet trainen flexibiliteits-oefeningen omvatten voor alle grote spiergroepen.

Een ding om niet te vergeten...

Check altijd met een arts voordat je begint met een trainingsprogramma, vooral als je boven de 50 bent, of cardiovasculaire risicofactoren hebt, zoals roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes of een familiegeschiedenis van hart ziekte.
© 2010 - 2024 Fitness, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness VoorspellingenFitness VoorspellingenFitness was vroeger alleen voor de zeer actieve jonge volwassenen, tegenwoordig kan iedereen deelnemen aan fitnessprogra…
Fabels over BuikvetFabels over BuikvetAls je traint om je buikvet te verminderen, zodat je een wasbordje kunt blootleggen, dan ga ik je nu onthullen waarom je…
Bootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: steeds vaker hoor je ervan of lees je erover. Het is een sportmethodiek die in de Verenigde Staten is ontstaan…
Surfset FitnessSurfset Fitness is een fitness concept waarbij je op een intensieve, speelse manier naar het lichaam toe werkt van een s…

Veilig Trainen, zo doe je dat!Veilig Trainen, zo doe je dat!Een training voor een professionele sporter vereist een andere aanpak dan de training voor de gemiddelde sporter. Veilig…
Het optimale aantal spelers in een teamHet optimale aantal spelers in een teamOnderzoekers zijn al jaren geïnteresseerd in het effect van groepsgrootte. Een belangrijke vraag die gesteld wordt in on…
Fitness (18 artikelen)
Laatste update: 05-02-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.