Buikspieroefeningen: Opwarming en Cooling down

Opwarming is voor iedere sport of beweging cruciaal. De opwarming behoort minimaal 10 minuten te duren en het is belangrijks tijdens deze periode de juiste techniek te gebruiken. Hieronder de opwarming voor buikspiertrainingen. Tevens is een cooling down ontzettend belangrijk om na iedere sessie af te koelen.

Opwarming

Een goede opwarming zorgt voor een verhoging van je lichaamstemperatuur en voor soepele spieren. Dit bevordert de flexibiliteit en vermindert de kans op blessures. Daarom is een goede opwarming zo belangrijk.

Een goede opwarming is bijvoorbeeld 10 minuten fietsen op de hometrainer, of 10 minuten langzaam joggen. Forceer niets tijdens de opwarming, laat je lichaam wennen aan het verhoogde ritm. Na deze 10 minuten wordt het aangeraden te stretchen.

Strechoefeningen

Oefening 1
  • Ga op je buik liggen
  • Plaats je handen enkele centimeters voor je schouders en duw je bovenlichaam van de grond, tot je armen volledig gestrekt zijn en je rug gebogen is. Zorg ervoor dat je dijen op de grond blijven
  • Terwijl je deze positie aanhoudt, wijs je met je kin helemaal naar het plafond
  • Houd deze positie gedurende 10 seconden aan en herhaal nog 2 maal

Oefening 2
  • Ga op de grond zitten met je benen gestrekt voor je op de grond en je rug recht
  • Buig langzaam voorover en neem je enkels met beide handen vast. Plaats je hoofd tussen je knieën
  • Houd deze positie gedurende 10 seconde aan en herhaal deze oefening nog tweemaal

N.B.
Het is belangrijk de dokter te raadplegen vooraleer je begint met sporten. De schrijfster van dit artikel, Jootje, is niet aansprakelijk voor eventuele blessures en/of klachten na het uitoefenen van de oefeningen.

Meestal wordt het afkoelen vergeten, toch wordt het aangeraden dit te doen.

De voordelen

  • Verlaagt je hartritme
  • helpt het lichaam om de normale controles weer uit te voeren
  • vermindert de kans op blessures, die kunnen ontstaan als je plotseling stopt met trainen

Cooling down

Techniek voor het afkoelen van de buikspieren

  • trek beide knieën naar je borst toe terwijl je op je rug ligt
  • ga op je rug liggen met je knieën gebogen en laat je knieën naar 1 kant vallen. Wissel daarna van kant en doe dit een aantal keren. Dit maakt je buikspieren soepel

Drink veel water wanneer de afkoeling afgelopen is. Dit brengt het vochtgehalte terug op peil en helpt om blessures te vermijden.

N.B.
Het is belangrijk de dokter te raadplegen vooraleer je begint met sporten. De schrijfster van dit artikel, Jootje, is niet aansprakelijk voor eventuele blessures en/of klachten na het uitoefenen van de oefeningen.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende manieren van stretchenVerschillende manieren van stretchenIedereen kent het wel, je hebt een zware workout gehad en de dag daarna heb je enorme spierpijn. Stretchen na het sporte…
De zin en onzin van stretchenDe zin en onzin van stretchenBijna iedere sporter staat regelmatig te stretchen. Dat voorkomt blessureleed en houdt je spieren langer. Toch rekken bi…
Het nut of de onzin van buikspieroefeningenHet nut of de onzin van buikspieroefeningenBen jij die buik ook zo zat en wil je strakke buikspieren? Allerlei apparaten, programma's en diëten beloven je een stra…
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…

Buikspieroefeningen en mythes over BuikspierenWie droomt er niet van een strakke buik of een six-pack? In dit artikel worden buikspieroefeningen besproken om jou te h…
Wat is bloeddopingWat is bloeddopingHoe werkt bloeddoping en wat is bloeddoping? Topsporters moeten presteren, langlaufers, wielrenners ook. Zo is dat nu ee…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 07-11-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.