Mont Ventoux Dénivélé Challenge live op tv en livestream

Mont Ventoux Dénivélé Challenge live op tv en livestream De Mont Ventoux Dénivélé Challenge is een profwielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden op de flanken van één van de beroemdste bergen uit de wielergeschiedenis. De Mont Ventoux Dénivélé Challenge wordt live op tv uitgezonden. Ook is het mogelijk om deze klimkoers via een livestream op het internet te volgen.

Mont Ventoux

De reus van de Provence

Deze berg spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Deels komt dit doordat de Ventoux de enige hoge berg is (met een top rond de 2000 meter) in de Provence. Daardoor heeft deze opvallende berg de bijnaam 'de Reus van de Provence' gekregen. In de 14e eeuw schreef de legendarische Italiaanse dichter Petrarca over deze fascinerende berg. Hij beklom de Ventoux toen 'louter uit begeerte om zijn bijzondere hoogte nader in ogenschouw te nemen'. In de Nederlandse literatuur is de Ventoux vereeuwigd in een beroemd sonnet van Jan Kal, dat begint met de regel 'Dichten is als fietsen op de Mont Ventoux'.

Wielerhistorie: Tom Simpson

Sinds de tweede helft van de twintigste eeuw is de Ventoux vooral bekend vanwege het wielrennen. De klim is beroemd omdat hij zwaar is, omdat het landschap op de top er zo heroïsch uitziet (het lijkt op een maanlandschap), maar vooral omdat op die klim in 1967 de wereldtopper Tom Simpson overleed tijdens een etappe van de Tour de France. Hij stierf waarschijnlijk als gevolg van een combinatie van hitte, uitputting, uitdroging en amfetamines. Op de plek waar hij overleed is een monument geplaatst. Jaarlijks beklimmen duizenden wielertoeristen de Mont Ventoux en de meesten stoppen tijdens de klim even bij dat monument om Simpson te eren.

Etymologie

Wat is de oorsprong van de naam 'Mont Ventoux'? Over de etymologie van die naam bestaat enige onduidelijkheid. Meestal wordt aangenomen dat de berg vernoemd is naar Vintour. Dat was de Keltische 'God van de Wind'. Eén van bijnamen van de berg is ook 'de Berg van de Wind', omdat er vaak enorm harde windvlagen zijn bovenop die berg. Toch is die naamverklaring niet zeker. Er zijn ook taalkundigen die menen dat de naam van de berg een verbastering is van het Gallische 'Ven-tops', dat betekent 'besneeuwde top'.

Wielerwedstrijden op de Mont Ventoux

In 1951 werd de Ventoux voor het eerst opgenomen in het parcours van een etappe van de Tour de France. De etappezege ging toen naar Lucien Lazarides. In totaal is de Mont Ventoux in de periode 1951-2021 zeventien keer opgenomen in het parcours van de Tour. Ook is de berg diverse malen opgenomen in andere wielerkoersen, zoals Parijs-Nice en de Dauphiné.

Mont Ventoux Dénivélé Challenge

Sinds 2019 is de Mont Ventoux het decor van een jaarlijkse profwielerwedstrijd die op deze berg finisht: de Mont Ventoux Dénivélé Challenge. Hoe ziet, voorafgaand aan de editie van 2022, de erelijst van deze koers eruit? In de zomer van 2019 werd de eerste editie van deze Dénivélé Challenge gewonnen door de Spanjaard Jesus Herrada. In 2020 werd de wedstrijd gewonnen door de Rus Aleksandr Vlasov. In 2021 won de Colombiaan Miguel Angel Lopez.

Parcours

Hoe ziet het parcours van deze Dénivélé Challenge eruit? De route heeft een lengte van circa 180 kilometer. Tijdens deze wedstrijd wordt twee keer de Mont Ventoux deels beklommen. Beide keren rijden de renners op die berg niet helemaal tot aan de top. De eerste keer beklimming van die mythische berg vindt ongeveer halverwege de koers plaats. De renners klimmen vanuit Bedoin en rijden dan tot aan 'Chalet Reynard'. Die eerste beklimming heeft een lengte van circa 15 kilometer. Vanaf Chalet Reynard nemen ze een afdaling. Daarna rijden ze weer terug naar de berg en beklimmen hem wederom vanaf Bedoin. Deze tweede keer beklimmen ze de berg wat verder, namelijk tot aan het punt 'Col des Tempêtes' (kort na het monument van Simpson). Daar ligt de finish. Die tweede beklimming heeft een lengte van circa 21 kilometer.

Mont Ventoux Dénivélé Challenge live op tv

Welke zender? L'Équipe

De wedstrijd wordt integraal live uitgezonden door L'Équipe. Dit is de Franse tv-zender van de gelijknamige krant. Dat houdt in dat hun live tv-uitzending al 's ochtends begint en de hele wedstrijd, van start tot en met finish, live bij hen te bekijken is.

Eurosport? Soms wel, soms niet

Eurosport heeft ook vaak de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze koers. In sommige jaren wordt de koers live uitgezonden op hun hoofdnet (Eurosport 1), maar sommige edities worden alleen live op tv uitgezonden door de abonneezender Eurosport 2. De koers is in de lage landen ook vaak online via een livestream bij hen te volgen. In 2021 was de koers helaas helemaal niet live bij Eurosport te zien.

Livestream Mont Ventoux Dénivélé Challenge

Livestream L'Équipe

De wedstrijd is op het internet via een livestream van L'Équipe te bekijken. Via hun livestream is de wedstrijd ook integraal te bekijken, vanaf de start 's ochtends.

Livestream Eurosport?

Is deze koers via een livestream van Eurosport te volgen? Veel voorgaande edities waren inderdaad live per stream bij hen te bekijken, maar dit is niet bij iedere editie het geval. Mede vanwege de reeds drukke kalender in deze periode was de koers in 2021 niet bij hen te zien. Mogelijk is de race in 2022 of 2023 wel weer bij hen per livestream (of op tv) te zien. Met zo'n livestream kan men de live-uitzending van Eurosport op een computer of smartphone bekijken. Deze livestream van de 'Dénivélé Challenge' bevindt zich op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport echter niet gratis. Om deze livestream van de Dénivélé Challenge bij die sportomroep te bekijken, dient men een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben. De Mont Ventoux-klassieker wordt gezien als een voorbereidingswedstrijd op de Tour de France. Die Tour wordt ook dagelijks via een livestream door Eurosport uitgezonden. Bij de Ronde van Frankrijk is Eurosport de enige omroep in Nederland en België elke etappe van start tot finish via een livestream uitzendt. Bij Sporza en de NOS zendt men bij die 'echte' Ronde van Frankrijk de meeste etappes op de livestream en op tv pas vanaf circa 14u10 uit. Bij de Giro heeft Eurosport zelfs officieel de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) voor Nederland en Vlaanderen. Ook extreem veel andere grote koersen zijn bij hen via de livestream te bekijken.

Livestream Go App

Is het mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) naar de Mont Ventoux Dénivélé Challenge te kijken op een computer of smartphone? Als de wedstrijd in een bepaald jaar live op Eurosport 1 te zien is, dan is hij ook via een openbare livestream op de Go App te zien. Als hij alleen live op Eurosport 2 uitgezonden wordt, kan die wedstrijd alleen met een aanvullend abonnement per livestream worden bekeken. Die zender zit namelijk niet in het standaardpakket van Ziggo. Via hun Go App kan men alleen per livestream naar de tv-zenders kijken die men als abonnee ook thuis op tv kan kijken. Die zenders zijn dan echter wel allemaal in de hele EU per livestream op die app te bekijken op een smartphone of computer. Ook in sommige landen buiten de EU is het mogelijk om via die app per livestream naar tv te kijken. Tot die landen behoren Noorwegen en IJsland. Edities die op tv te zien zijn bij Eurosport, zijn ook niet per livestream op de Go App te bekijken.

Livestream iTV-app

Is het mogelijk om de Mont Ventoux Denivélé Challenge live online via de iTV-app van KPN per livestream te bekijken? Ook bij die app geldt dat elke zender per livestream te ontvangen is die mensen in hun tv-pakket hebben. Alleen als de koers dus in een bepaald jaar bij Eurosport op tv te zien is, is hij ook per livestream via die app te bekijken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
New York Marathon - live op tv en livestreamNew York Marathon - live op tv en livestreamIn november wordt jaarlijks de TCS New York City Marathon georganiseerd. Deze marathon behoort tot de grootste hardloope…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…

Slotrit Tour de France, live op tv en livestreamSlotrit Tour de France, live op tv en livestreamSinds 1975 is het traditie dat de laatste etappe van de Tour de France finisht op de Champs-Élysées in Parijs. De eerste…
Biografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningBiografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningOp 22 maart 1967 werd Marcio Cippollini geboren in Lucca (Italië). In 1989 werd hij profwielrenner. De flamboyante Cipol…
Bronnen en referenties
  • Alpe d'Huez - Johan Faber - Uitgeverij Thomas Rap
  • Van Santender naar Santender - Peter Winnen - Uitgeverij Thomas Rap
  • Het laatste geel - Mart Smeets - Nieuw Amsterdam
  • Tourspecial 2018 - Wieler Revue
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.