InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK Atletiek 2019 live op tv en livestream: het programma

WK Atletiek 2019 live op tv en livestream: het programma

WK Atletiek 2019 live op tv en livestream: het programma Op vrijdag 27 september 2019 begint in Doha (Qatar) het wereldkampioenschap atletiek. De slotdag van dit WK atletiek 2019 is op zondag 6 oktober 2019. Het hoofdstadion van dit evenement is het Khalifa International Stadium. De wereldkampioenschappen atletiek zijn in 2019 bij diverse omroepen live op tv te zien. Ook kan men het WK atletiek 2019 online via een livestream bekijken.

Historie van het WK Atletiek

Anders dan veel andere grote sporten, heeft de atletiekwereld er erg lang mee gewacht, om een eigen wereldkampioenschap te organiseren. Pas in 1983 vond het eerste echte wereldkampioenschap atletiek plaats. Een belangrijke oorzaak hiervoor was de grote verbondenheid tussen de atletiek, als moeder aller sporten, en de Olympische Spelen. Men beschouwde de atletieknummers op de Olympische Spelen als de officiële wereldkampioenschappen atletiek.

Discussie: wel of geen eigen WK

In de jaren zestig en zeventig kwam er binnen de atletiekwereld steeds meer kritiek op de keuze van de internationale atletiekbond om geen eigen WK te organiseren. Ten eerste vonden veel critici dat de atletiekwereld zich hierdoor te sterk afhankelijk maakte van het Internationaal Olympisch Comité. Als bijvoorbeeld het IOC besloot om een bepaald onderdeel van het programma van de Olympische Spelen te laten verdwijnen, dan verdween daarmee automatisch ook het WK op dat onderdeel, zonder dat de atletiekwereld daar voldoende inspraak bij zou hebben.

Een andere reden waarom velen in de atletiekwereld wilden dat men naast de Olympische Spelen ook een eigen WK atletiek zou gaan organiseren, was dat men vond dat atletiektoppers meer kansen moesten krijgen om op mondiaal niveau te kunnen schitteren en een hoofdprijs te winnen. (Sterren van andere sporten hadden immers wel de kansen om, behalve op de Olympische Spelen, ook nog te schitteren op hun eigen WK's.)

Mini WK's in 1976 en 1980

In eerste instantie was het met name het argument dat hierboven als eerste werd genoemd, het verminderen van de afhankelijkheid van het IOC, het belangrijkste argument dat ervoor zorgde dat de internationale atletiekunie eigen WK's ging organiseren. In 1976 stond de 50 kilometer snelwandelen niet op het programma van de Olympische Spelen. De internationale atletiekunie (IAAF) besloot daarom dat jaar een eigen WK te organiseren met slechts één onderdeel: de 50 km snelwandelen.

In 1980 volgde voor de tweede keer zo'n mini-WK, waarbij naast de 50 km snelwandelen, ook de 400 meter hordes voor dames en de 3000 meter voor dames in het programma waren opgenomen. Dit waren onderdelen die niet opgenomen waren in het programma van de Olympische Spelen van 1980.

Het eerste echte WK: 1983

Na deze mini-WK's werd uiteindelijk in 1983 het eerste echte WK atletiek georganiseerd, met een compleet programma. Dit vond plaats in Helsinki. Van 1983 tot en met 1991 werd het WK om de vier jaar georganiseerd. Sindsdien vindt het WK eens in de twee jaar plaats. In 2013 werd het WK atletiek georganiseerd in Moskou. In 2015 vond het WK plaats in de Chinese stad Bejing (Peking).

WK atletiek 2019 in Doha Qatar

Het WK atletiek 2019 vindt grotendeels plaats in het Khalifa International Stadium. Dit is een stadion met een capaciteit van circa 40.000 toeschouwers. Het stadion is in de loop der tijd al voor diverse grote evenementen gebruikt, waaronder de Asian Cup (voetbal) en de Asian Games (Aziatische Spelen). In 2022 wordt dit stadion ook gebruikt voor het WK voetbal.

Deelnemers: Nederlandse selectie WK atletiek 2019

Voor veel Nederlandse topatleten is dit WK het hoofddoel van het seizoen 2019. Daartoe behoren sowieso de toppers Dafne Schippers en Sifan Hassan. Welke Nederlanders doen allemaal mee aan het WK atletiek 2019? Hieronder vindt u de Nederlandse selectie van dit WK atletiek.

Nederlandse selectie heren:

 • Nick Smidt: 400m horden
 • Douwe Amels: hoogspringen
 • Rutger Koppelaar: polsstokhoogspringen
 • Menno Vloon: polsstokhoogspringen
 • Denzel Comenentia: kogelstoten en kogelslingeren
 • Pieter Braun: meerkamp
 • Taymir Burnet: 200m en 4x100m estafette
 • Churandy Martina: 4x100m estafette
 • Joris van Gool: 4x100m estafette
 • Christopher Garia: 4x100m estafette
 • Hensley Paulina: 4x100m estafette

Nederlandse selectie dames:

 • Sifan Hassan: 1500m, 5000m en 10.000m
 • Dafne Schippers: 100m, 200m en 4x100m estafette
 • Nadine Visser: 100m horden en 4x100m estafette
 • Jamile Samuel 200m en 4x100m estafette
 • Marije van Hunenstijn: 100m en 4x100m estafette
 • Lisanne de Witte: 400m en 4x400m estafette
 • Maureen Koster: 5000m
 • Susan Krumins: 10.000m
 • Femke Bol: 400m horden en 4x400m estafette
 • Killiana Heijmans: polsstokhoogspringen
 • Jorinde van Klinken: discuswerpen
 • Nadine Broersen: meerkamp
 • Anouk Vetter: meerkamp
 • Emma Oosterwegel: meerkamp
 • Lieke Klaver: 4x400m estafette
 • Bianca Baak: 4x400m estafette
 • Maureen Ellsworth: 4x400m estafette
 • Naomi Sedney: 4x100m estafette
 • Nargélis Statia Pieter: 4x100m estafette

Live op tv: NOS en Sporza

De wereldkampioenschappen atletiek 2019 worden live op tv uitgezonden door diverse omroepen. Ook de Nederlandse en de Vlaamse publieke omroepen (respectievelijk de NOS en Sporza) zullen ruimschoots live op tv aandacht besteden aan het WK atletiek 2019.

WK atletiek 2019 live op tv bij NOS Studio Sport

NOS Studio Sport zal uitgebreid live aandacht besteden aan dit WK atletiek op de zenders NPO3 en NPO1. Hoe ziet het uitzendschema voor dit WK eruit? De avondsessie zijn doorgaans live te zien te zien op de tv-zender NPO3 (Nederland 3). Die uitzendingen beginnen gewoonlijk rond 20u00. Daarnaast zullen er ook live-uitzendingen van dit WK atletiek plaatsvinden op NPO1 (Nederland 1). In de weekends wordt er live verslag gedaan van het WK atletiek tijdens de middaguitzendingen van de NOS op NPO1. Deze middaguitzendingen op de zaterdagen en zondagen zijn echter niet exclusief gevuld met atletiek, er zal ook aandacht zijn voor andere grote sportevenementen die in deze periode worden gehouden. T.z.t. wordt hier het exact uitzendschema van het WK atletiek geplaatst.

Live op tv bij Sporza: op Eén, Canvas en Ketnet

In België wordt het WK atletiek 2019 uitgebreid live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Zij zullen dit WK atletiek afwisselend uitzenden op hun drie zenders: één, Canvas en Ketnet. T.z.t. vindt u hier het uitzendschema van dit WK atletiek. De eerste live tv-uitzending van Sporza bij dit WK atletiek begint op vrijdag 27 september om 15u30 op Canvas.

Live op tv bij Eurosport

Bij diverse voorgaande edities van het WK atletiek zond Eurosport nagenoeg het gehele programma van het toernooi live uit. In 2017 was dit niet meer het geval. Het is nog onduidelijk hoeveel men in 2019 exact gaat uitzenden van dit WK atletiek. Zodra het uitzendschema van Eurosport bekend is, wordt het hier gemeld.

Livestream WK atletiek 2019

Livestream NPO

Het WK atletiek 2019 is ook live op het internet te volgen via een stream. Met zo'n livestream kan men de wereldkampioenschappen atletiek 2019 dus live volgen op een smartphone, tablet, laptop of op een ander type computer. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) biedt een gratis livestream aan van dit WK atletiek 2019. Die livestream bevindt zich op alle wedstrijddagen van dit WK atletiek op de site van de NOS in de rubriek 'sport'. Ook kan men deze gratis livestream van de wereldkampioenschappen atletiek 2019 vinden op de NOS-app. Deze livestream van dit WK atletiek is overigens wel geo-restrictedt, zoals vaak het geval is bij streams. Dat houdt in dat men deze livestream van de NOS bij het WK atletiek officieel buiten Nederland niet mag bekijken.

Livestream Sporza

Er wordt ook door het Vlaamse Sporza (VRT) een gratis livestream beschikbaar gesteld bij dit WK atletiek 2019. Hun livestream is op elke wedstrijddag (van 27 september tot en met 6 oktober) onder meer te vinden in de rubriek 'Nu Live' op hun site. Ook kan men hun gratis livestream bekijken via de Sporza App. Voor die livestream van de Vlaamse publieke omroep geldt echter evenals voor de livestream van de NOS, dat ook deze 'geo-restricted' is. De livestream van Sporza bij dit WK atletiek mag men officieel alleen in België bekijken. De eerste livestream van Sporza bij dit WK atletiek is op vrijdag 27 september om 15u30 te bekijken.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream aan bij dit WK atletiek. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Voor die livestream van het WK atletiek dient men echter wel een betaald abonnement voor de Eurosport Player te hebben.

WK atletiek 2019 via een livestream op een tv-app

Het is ook mogelijk om het WK atletiek 2019 via een livestream op een tv-app bekijken. Via zo'n app kan men per livestream naar de live tv-uitzendingen van het WK atletiek kijken. Soms is dit echter wel een nadeel, aangezien sommige onderdelen van het WK atletiek door bepaalde omroepen wel online via een livestream worden uitgezonden, maar niet live op tv. Eén van de voordelen van de tv-app is echter wel, dat men hiermee vaak niet alleen in Nederland (of België), maar in de hele EU per livestream naar tv (en dus naar het WK atletiek) kan kijken.

WK atletiek 2019 via een livestream op de Go App (online tv)

Het is mogelijk om dit WK atletiek via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Hierop kan men in hele Europese Unie en in diverse andere landen (waaronder IJsland en Noorwegen) per livestream naar de live tv-uitzendingen van Sporza, de NOS en Eurosport kijken. De Go App is een dienst van VodafoneZiggo. Elke klant van digitale tv bij Ziggo kan deze app gebruiken. Men kan hierop de tv-uitzendingen van het WK atletiek 2019 niet alleen per livestream op bekijken. Men kan al die uitzendingen van dit WK atletiek 2019 ook nog een week terugkijken via een stream op die app.

Livestream WK atletiek bij NLziet

Het is ook mogelijk om dit WK atletiek 2019 te volgen via een livestream op de NLziet-app. Hierop kan men echter alleen de tv-uitzendingen van de NOS via een livestream bekijken. De tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport zijn niet per livestream op die app te bekijken. Om de NLziet-app te gebruiken om per livestream de tv-uitzendingen van de NOS van dit WK atletiek te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream iTV-app

Het is ook mogelijk om het WK atletiek 2019 per livestream op de iTV-app te volgen. Deze dienst waarmee men per livestream tv kan kijken is bedoeld voor klanten van interactieve tv bij KPN. Het heeft ongeveer dezelfde voorwaarden als de GO App bij Ziggo: ook op die app van de KPN kan men dus per livestream het WK atletiek 2019 in de hele EU bekijken. Alle tv-uitzendingen die men thuis kan bekijken, kan men via die app dus per livestream dus ook op andere locaties bekijken. Via die app kan men dus de live tv-uitzendingen van Eurosport, de NOS en Sporza per livestream. Live-uitzendingen die alleen per livestream en niet op tv worden uitgezonden, zijn daarentegen vanzelfsprekend niet via die app te bekijken. De iTV-app is geoptimaliseerd voor tv-kijken via een livestream op een smartphone. Ook is deze app geschikt om per livestream tv te kijken op een tablet.

Livestream WK atletiek via Interactieve Tv

Klanten die een abonnement op interactieve tv hebben bij de KPN, kunnen ook per livestream tv kijken door in te loggen bij de specifieke site van 'Interactieve Tv' van KPN. Via die site heeft men ongeveer dezelfde mogelijkheden om per livestream tv te kijken als bij de iTV-app. Het verschil is dat deze site vooral bedoeld is om per livestream tv te kunnen kijken op een desktop computer of laptop. Via die site kan men in principe ook per livestream tv kijken op een smartphone of tablet, maar bij de apparaten kan men beter de geoptimaliseerde iTV-app gebruiken.

Programma WK atletiek 2019

Hieronder vindt u het programma van het WK atletiek 2019. In dit schema is het tijdsverschil met Nederland verrekend. De onderstaande tijden zijn dus de tijdstippen waarop de kijkers (op tv of per livestream) in Nederland de onderdelen live zen. Per dag wordt in dat schema vermeld, welke wedstrijden er dan worden gehouden en hoe laat de sessies beginnen.

Programma WK atletiek dag 1, vrijdag 27 september:

 • 15u30: verspringen heren, kwalificatie
 • 15u35: 100m heren, voorronde
 • 15u40: kogelslingeren dames kwalificatie A
 • 16u10: 800m dames, eerste ronde
 • 16u30: polsstokhoogspringen dames, kwalificatie
 • 17u05: 100m heren, eerste ronde
 • 17u10: kogelslingeren dames, kwalificatie B
 • 17u40: hoogspringen dames, kwalificatie
 • 18u00: 3000m steeplechase dames, eerste ronde
 • 18u25: hinkstapsprong heren, kwalificatie
 • 18u55: 5000m heren, eerste ronde
 • 19u30: 400m horden heren, eerste ronde
 • 22u59: Marathon dames

Programma WK atletiek dag 2, zaterdag 28 september:

 • 15u15: discuswerpen heren, kwalificatie A
 • 15u30: 100m dames, eerste ronde
 • 16u05: 800m heren, eerste ronde
 • 16u30: polsstokhoogspringen heren, kwalificatie
 • 16u45: discuswerpen heren, kwalificatie B
 • 17u05: 400m horden heren, halve finale
 • 17u45: 100m heren, halve finale
 • 18u15: 800m dames, halve finale
 • 18u25: kogelslingeren dames, finale
 • 19u00: 4 x 400m estafette mixed, eerste ronde
 • 19u40: verspringen heren finale
 • 20u10: 10.000m dames, finale
 • 21u15: 100m heren, finale
 • 22u30: 50km snelwandelen dames
 • 22u30: 50km snelwandelen heren

Programma WK atletiek 2019 dag 3, zondag 29 september:

 • 19u05: 200m heren, eerste ronde
 • 19u40: polsstokhoogspringen dames, finale
 • 20u20: 100m dames, halve finale
 • 20u45: hinkstapsprong heren, finale
 • 20u55: 800m heren, halve finale
 • 21u35: 4 x 400m estafette mixed, finale
 • 22u20: 100m dames finale
 • 22u30: 20km snelwandelen dames

Programma WK atletiek 2019 dag 4, maandag 30 september:

 • 15u30: speerwerpen dames, kwalificatie A
 • 16u05: 200m dames, eerste ronde
 • 17u00: speerwerpen dames, kwalificatie B
 • 17u20: 400m dames, eerste ronde
 • 19u05: 110m H heren, eerste ronde
 • 19u30: hoogspringen dames, finale
 • 19u50: 200m heren, halve finale
 • 20u20: 5000m heren, finale
 • 20u25: discuswerpen heren, finale
 • 20u50: 3000m steeplechase dames, finale
 • 21u10: 800m dames, finale
 • 21u40: 400m horden heren, finale

Programma WK atletiek 2019 dag 5, dinsdag 2 oktober:

 • 15u30: kogelslingeren heren, kwalificatie A
 • 15u35: 400m heren, eerste ronde
 • 15u50: hoogspringen heren, kwalificatie
 • 16u30: 400m horden dames, eerste ronde
 • 17u00: kogelslingeren heren kwalificatie B
 • 17u15: 3000m steeplechase heren, eerste ronde
 • 19u05: polsstokhoogspringen heren, finale
 • 19u50: 400m dames halve, finale
 • 20u20: speerwerpen dames, finale
 • 20u35: 200m dames, halve finale
 • 21u10: 800m heren, finale
 • 21u40: 200m heren, finale

Programma WK atletiek, dag 6, woensdag 2 oktober:

 • 15u35: 100m (tienkamp) heren
 • 15u45: kogelstoten dames kwalificatie
 • 16u05: 100m horden (zevenkamp) dames
 • 16u30: verspringen (tienkamp) heren
 • 16u35: 1500m dames eerste ronde
 • 17u00: discuswerpen dames kwalificatie A
 • 17u15: hoogspringen (zevenkamp) dames
 • 17u25: 5000m dames eerste ronde
 • 17u50: kogelstoten (tienkamp) heren
 • 18u25: discuswerpen dames, kwalificatie B
 • 19u05: 110m horden heren, halve finale
 • 19u30: kogelstoten (zevenkamp) dames
 • 19u35: 400m heren, halve finale
 • 19u40: hoogspringen (tienkamp) heren
 • 20u05: 400m horden dames, halve finale
 • 20u40: kogelslingeren heren, finale
 • 20u50: 200m (zevenkamp) dames
 • 21u35: 200m dames finale
 • 21u55: 110m horden heren finale
 • 22u15: 400m (tienkamp) heren

Programma WK atletiek dag 7, donderdag 3 oktober:

 • 15u35: 110m horden (tienkamp) heren
 • 15u40: hinkstapsprong dames, kwalificatie
 • 16u30: discuswerpen (tienkamp) heren A
 • 17u15: verspringen (zevenkamp) dames
 • 17u35: discuswerpen (tienkamp) heren B
 • 18u05: polsstokhoogspringen (tienkamp) heren A
 • 18u20: kogelstoten heren kwalificatie A
 • 19u05: polsstokhoogspringen (tienkamp) heren B
 • 19u10: speerwerpen (zevenkamp) dames
 • 21u00: 1500m heren, eerste ronde
 • 21u05: speerwerpen (tienkamp) heren A
 • 21u35: kogelstoten dames, finale
 • 22u00: 1500m dames, halve finale
 • 22u10: speerwerpen (tienkamp) heren B
 • 22u50: 400m dames, finale
 • 00u05: 800m (zevenkamp) dames finale
 • 00u25: 1500m (tienkamp) heren finale

Programma WK atletiek dag 8, vrijdag 4 oktober 2019:

 • 19u10: 1500m heren, halve finale
 • 19u15: hoogspringen heren, finale
 • 19u40: 4 x 100m estafette dames, eerste ronde
 • 20u00: discuswerpen dames, finale
 • 20u05: 4 x 100m estafette heren, eerste ronde
 • 20u30: 400m horden dames, finale
 • 20u45: 3000m steeplechase heren finale
 • 21u20: 400m heren, finale
 • 22u30: 20km snelwandelen heren

Programma WK atletiek dag 9, zaterdag 5 oktober 2019:

 • 15u30: speerwerpen heren, kwalificatie A
 • 16u15: 100m horden dames, eerste ronde
 • 16u50: verspringen dames, kwalificatie
 • 17u00: speerwerpen heren, kwalificatie B
 • 18u55: 4 x 400m estafette dames, eerste ronde
 • 19u05: kogelstoten heren finale
 • 19u25: 4 x 400m estafette heren, eerste ronde
 • 19u35: hinkstapsprong dames, finale
 • 19u55: 1500m dames, finale
 • 20u25: 5000m dames, finale
 • 21u05: 4 x 100m estafette dames, finale
 • 21u15: 4 x 100m estafette heren, finale
 • 22u59: Marathon heren

Programma WK atletiek dag 10, zondag 6 oktober:

 • 18u05: 100m horden dames, halve finale
 • 18u15: verspringen dames, finale
 • 18u40: 1500m heren, finale
 • 18u55: speerwerpen heren, finale
 • 19u00: 10.000m heren, finale
 • 19u50: 100m horden dames, finale
 • 20u15: 4 x 400m estafette dames, finale
 • 20u30: 4 x 400m estafette heren, finale
© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK indoor atletiek 2019 live tv en livestream: het programmaEK indoor atletiek 2019 live tv en livestream: het programmaDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden in 2019 georganiseerd in Glasgow (Schotland). Het evenement vindt da…
WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestreamWK allround schaatsen 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 maart en zondag 3 maart 2019 worden de wereldkampioenschappen allround schaatsen gehouden. Het WK allround…
EK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamEK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamVan vrijdag 11 januari tot en met zondag 13 januari 2019 wordt het EK schaatsen gehouden. Dit EK vindt plaats in Colalbo…
Snooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamSnooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamVan zondag 13 januari tot en met zondag 20 januari 2019 worden de Dafabet Snooker Masters gespeeld in Londen. Dit is de…
Darts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDarts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDe vijfde editie van de World Series of Darts Finals wordt gehouden van vrijdag 1 november tot en met zondag 3 november…
Bronnen en referenties
 • http://www.atletiekunie.nl/
 • http://iaaf.com
 • http://en.wikipedia.org
 • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "WK Atletiek 2019 live op tv en livestream: het programma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!