WK volleybal dames 2018: live op tv en livestream

WK volleybal dames 2018: live op tv en livestream Op zaterdag 29 september 2018 begint het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen in Japan. De finale van dit WK volleybal voor dames wordt gespeeld op zaterdag 20 oktober. Nederland neemt deel aan dit WK. De wedstrijden van het Nederlands team op het WK damesvolleybal 2018 zijn live op tv en online via een livestream te volgen. Hoe is de geschiedenis van het WK volleybal voor vrouwen verlopen? Hoe ziet het programma van Nederland eruit op dit WK vrouwenvolleybal?

Geschiedenis: WK damesvolleybal

Het eerste wereldkampioenschap volleybal voor dames werd georganiseerd in 1952 (dat was drie jaar na het eerste WK volleybal voor heren). Dit eerste WK voor dames vond plaats in de Sovjet-Unie. Het gastland won het toernooi. De Sovjet-Unie zou ook winnen in 1956, 1960, 1970 en 1990. Met die vijf WK-zeges is deze inmiddels opgeheven communistische staat het succesvolste land uit de historie van het wereldkampioenschappen volleybal voor dames.

De tweede plek op de lijst van de succesvolste landen op deze WK's is Japan, dat drie keer de wereldtitel won, drie keer tweede werd en één keer brons won. Cuba won eveneens drie keer de wereldtitel en daarnaast won Cuba nog één keer zilver. Vierde op de lijst van succesvolste landen is China, dat twee keer de wereldtitel won en twee keer zilver pakte. Rusland (wat natuurlijk kan gelden als de opvolger van de vroegere volleybalgrootmacht de Sovjet-Unie), is in de 21e eeuw zeer succesvol bij het damesvolleybal. Zij wonnen de twee recentste edities van het WK volleybal voor vrouwen: in 2006 en 2010. In 2014 werd het WK volleybal bij de dames voor het eerst gewonnen door de Verenigde Staten.

Geschiedenis: Nederlandse volleybalploeg (dames)

Het Nederlandse damesvolleybalteam heeft in het verleden aardig wat internationale successen behaald, doch niet tijdens WK's. Een hoogtepunt uit de Nederlandse damesvolleybalgeschiedenis was het winnen van de Europese titel in 1995. Andere grote prestaties op het EK waren de tweede plekken die het team in 1991, 2009, 2015 en 2017 behaalde. Ook behaalden de Nederlandse volleybalvrouwen de derde plek op het EK van 1985. Een ander hoogtepunt was de eindwinst van het Nederlandse damesteam in de World Grand Prix van 2007. Zoals reeds vermeld was Nederland op WK's echter heel wat minder succesvol. De beste prestatie die de Nederlandse dames ooit op een WK hebben geleverd, was het behalen van de zevende plek op het WK van 1998.

Locaties WK Volleybal dames 2018

Het WK volleybal 2018 voor vrouwen wordt georganiseerd in Japan. Er wordt gespeeld in zes speelsteden: Yokohama, Sapporo, Kobe, Hamamatsu, Nagoya en Osaka. De finale vindt plaats in de Yokohama Arena. Die arena heeft een capaciteit van 12.000 toeschouwers.

Nederlandse selectie voor het WK volleybal voor dames

Welke speelsters zitten er in de selectie van Nederland voor dit WK? De volgende speelsters zijn door bondscoach Jamie Morrison opgenomen in de selectie voor dit WK vrouwenvolleybal: Anne Buijs, Britt Bongaerts, Kirsten Knip, Yvon Beliën, Celeste Plak, Maret Balkestein-Grothues, Juliet Lohuis, Myrthe Schoot, Nicole Oude Luttikhuis, Marrit Jasper, Tessa Polder, Nicole Koolhaas, Lonneke Slöetjes en Laura Dijkema.

Speelschema WK volleybal 2018 voor vrouwen

24 landen doen mee aan het WK volleybal voor dames. De landen zijn in de eerste ronde verdeeld over vier groepen van zes landen. Per poule plaatsen vier teams zich voor de tweede ronde, wat wederom een poulefase is. Ook in de derde ronde is er weer een poulefase (waarin Nederland tegen Amerika en China speelt). Vervolgens plaatsen de beste teams uit die derde ronde zich voor de halve finales.

Programma Nederland op het WK volleybal voor vrouwen 2018

Hieronder vindt u het programma van Nederland in de eerste ronde van dit WK volleybal. In dit schema worden de uitslagen bijgehouden. Tijdens het WK volleybal wordt dit schema aangevuld en geüpdatet. Vanwege het tijdsverschil met Japan worden de meeste wedstrijden die in Japan 's middags en 's avonds plaatsvinden, qua Nederlandse tijd 's ochtends of aan het begin van de middag gehouden. In het onderstaande overzicht zijn die tijdsverschillen verrekend. Dit zijn dus ook de Nederlandse tijden (voor kijkers die bijvoorbeeld live op tv of per livestream of per liveticker in Nederland deze wedstrijden volgen) en niet de plaatselijke Japanse tijden.

Wedstrijden Nederland in de 1e ronde:

 • Za. 29 september om 8u40: Nederland-Duitsland 3-1
 • Zo. 30 september om 12u20: Nederland-Japan 3-2
 • Ma. 1 oktober om 8u40: Nederland-Kameroen 3-0
 • Wo. 3 oktober om 6u40: Nederland-Argentinië 3-0
 • Do. 4 oktober om 6u40: Nederland-Mexico 3-0

Wedstrijden Nederland in de 2e ronde:

 • Zo. 7 oktober 9u10: Nederland-Puerto Rico 3-0
 • Ma. 8 oktober 9u10: Nederland-Dominicaanse Republiek 3-0
 • Wo. 10 oktober 6u15: Nederland-Brazilië 2-3
 • Do. 11 oktober 9u10: Nederland-Servië 3-0

Nederland in de 3e ronde:

 • Ma. 15 oktober 9u10: Nederland-Verenigde Staten 3-2
 • Di. 16 oktober 12u20: Nederland-China 1-3

Programma halve finale

 • Vr. 19 oktober om 6u40: halve finale: Nederland-Servië 1-3
 • Vr. 19 oktober om 9u00: China-Italië, halve finale 2-3

Programma van de finale en troostfinale

 • Za. 20 oktober om 10u20: troostfinale (strijd om het brons) Nederland-China 0-3
 • Za. 20 oktober om 12u40: finale Servië-Italië 3-2

WK volleybal 2018 (vrouwen) live op tv

De uitzendrechten van dit WK vrouwenvolleybal 2018 (live tv en livestream) zijn voor Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. De wedstrijden van het Nederlands vrouwenteam zijn live bij hen te zien. Zij zenden het merendeel van de wedstrijden van de Oranje dames op dit WK uit op hun open net (kanaal 14). De eerste live tv-uitzending van dit WK volleybal is Nederland-Duitsland en begint op zaterdag 29 september 's ochtends om 8u30 op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). De wedstrijd Nederland-Japan op zondag 30 september wordt live uitgezonden op de zender Ziggo Sport Extra en daarnaast ook op de zender Ziggo Tv. Die laatstgenoemde zender is voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo gratis te bekijken op het digitale kanaal 13. Die tweede poulewedstrijd (Nederland-Japan) kan niet op Ziggo Sport (kanaal 14) live worden uitgezonden, aangezien men op die zender dan de Formule 1 GP van Rusland uitzendt. Daarom heeft men gekozen voor Ziggo tv (kanaal 13) als een alternatief om zo toch deze wedstrijd live aan een groot publiek te kunnen aanbieden. De wedstrijden in de derde ronde (tegen de USA en China) zijn weer gewoon op kanaal 14 live te zien.

Uitzendschema Nederland live op het WK volleybal voor vrouwen (tv en livestream)

 • Za. 29 sept. om 8u30 live op tv bij Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-Duitsland
 • Zo. 30 sept. om 12u10 live op tv bij Ziggo (open kanaal 13), Ziggo Sport Docu en livestream: Nederland-Japan
 • Ma. 1 okt. live om 8u30 op tv bij Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-Kameroen
 • Wo. 3 okt. live om 6u30 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-Argentinië
 • Do. 4 okt. live om 6u30 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-Mexico
 • Zo. 7 okt. live om 9u00 op Ziggo (open kanaal 13), Ziggo Sport Docu en livestream: Nederland-Puerto Rico
 • Zo. 7 okt. let op: vanaf circa 9u45 (na de Formule 1) is Nederland-Puerto Rico ook live op Ziggo Sport (kanaal 14)
 • Ma. 8 okt. live om 9u00 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-Dominicaanse Republiek
 • Wo. 10 okt. live om 6u15 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-Brazilië
 • Do. 11 okt. live om 9u00 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-Servië
 • Ma. 15 oktober om 9u00 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-Verenigde Staten
 • Di. 16 oktober om 12u10 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-China
 • Vr. 19 oktober om 6u30 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream, halve finale: Nederland-Servië
 • Za. 20 oktober om 10u00 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream, troostfinale: Nederland-China

Programma live-uitzendingen halve finales, finale en troostfinale:

 • Vr. 19 oktober om 6u30 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-Servië, halve finale
 • Vr. 19 oktober om 9u00 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: China-Italië, halve finale
 • Za. 20 oktober om 10u00 op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream: Nederland-China, troostfinale
 • Za. 20 oktober om 12u10 op Ziggo Sport Extra en livestream: Servië-Italië, finale

Livestream WK volleybal 2018 (dames)

De wedstrijden van het Nederlandse team op het WK damesvolleybal 2018 zijn live via een livestream te volgen. De officiële livestream voor dit WK volleybal wordt beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Elke livestream begint tegelijk met hun live tv-uitzending van de wedstrijd. Met zo'n livestream kan men dus op een computer of smartphone live naar de wedstrijden van de Nederlandse volleybalvrouwen kijken.

Livestream Ziggo Sport Totaal Go App

De livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Men dient wel een abonnement op de Ziggo Sport Totaal Go App te hebben, om die officiële livestream te kunnen bekijken. Met die app kan men per livestream naar alle kanalen van Ziggo Sport Totaal kijken.

Livestream Ziggo Go App

Voor klanten van Ziggo bestaat er overigens wel een alternatief om toch wedstrijden van dit WK volleybal online via een livestream te bekijken, buiten de Ziggo Sport Totaal Go App om. Er bestaat namelijk ook de Ziggo Go App. Dit is een dienst waarmee men online tv kan kijken via een livestream. Het gaat hierbij om het per livestream bekijken van de 'reguliere kanalen'. Via die dienst kan men dus ook per livestream naar kanaal 14 en kanaal 13 kijken, waarop toch de meeste wedstrijden van de Nederlandse volleybalvrouwen op dit WK volleybal live worden uitgezonden.

Livestream PPV

Wat is een andere mogelijkheid om de officiële livestream van dit evenement te bekijken? Wie geen abonnement heeft bij Ziggo of Ziggo Sport Totaal en wie toch een officiële livestream van dit WK volleybal voor vrouwen wil bekijken, kan dit regelen via PPV (Pay Per View). Men betaalt dan enkele euro's om zo alsnog via de website van Ziggo Sport of via de app een livestream kopen van een live-uitzending van dit toernooi.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK volleybal voor dames 2019 live op tv en livestreamEK volleybal voor dames 2019 live op tv en livestreamOp vrijdag 23 augustus 2019 begint het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen. De finale wordt gespeeld op zondag…
EK handbal voor dames 2020, live op tv en livestreamEK handbal voor dames 2020, live op tv en livestreamOp donderdag 3 december begint het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen. Dit EK handbal vindt plaats in Noorwegen…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…
Volleybal: het spelVolleybal: het spelIn 1895 bedacht de Amerikaan Morgan volleybal door de spelregels van tennis, basketbal en baseball samen te voegen. Tege…

Het Europees Kampioenschap voetbal 1964Het Europees Kampioenschap voetbal 1964Ondanks het matig verlopen eerste toernooi met matige publieke belangstelling steeg het deelnemersveld voor het EK van 1…
WK Atletiek 2019 live op tv en livestream: het programmaWK Atletiek 2019 live op tv en livestream: het programmaOp vrijdag 27 september 2019 begint in Doha (Qatar) het wereldkampioenschap atletiek. De slotdag van dit WK atletiek 201…
Bronnen en referenties
 • http://www.volleybal.nl
 • http://en.wikipedia.org
 • http://nl.wikipedia.org
 • www.fivb.org/

Reageer op het artikel "WK volleybal dames 2018: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!