InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK handbal voor dames 2018, live op tv en livestream

EK handbal voor dames 2018, live op tv en livestream

EK handbal voor dames 2018, live op tv en livestream Op vrijdag 30 november 2018 begint het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen. Dit EK handbal vindt plaats in Frankrijk. De finale staat op zondag 16 december 2018 op het programma. Er doen zestien landen mee aan dit EK dameshandbal, waaronder Nederland. Het EK handbal 2018 voor dames is live op tv en online per livestream te volgen.

Historie: Handbal

Verschillende balspelen zijn als mogelijke historische voorlopers van de handbalsport te beschouwen. In de Middeleeuwen werden in Frankrijk en Engeland balspelen beoefend, die door sommige sporthistorici als oervormen van handbal worden beschouwd. In de 19e eeuw bestonden er in Noord-, Midden- en Oost-Europa diverse, uiteenlopende balspelen, die eveneens mogelijk voorlopers van de handbalsport waren.

De echte basis voor het moderne handbal werd echter pas in de eerste decennia van de 20e eeuw gelegd. Het spel werd in die tijd mede beschouwd als een balspel voor dames; het was bedoeld als een soort vrouwelijke tegenhanger van het voetbal. In de loop van de 20e eeuw hebben er nog heel wat wijzigingen in het handbalspel plaatsgevonden. In 1936 was het voor het eerst een Olympisch sport, maar dit betrof het zogenaamde veldhandbal (oftewel: handbal dat buiten op een veld werd gespeeld). Pas in 1972 keerde handbal terug op het Olympische programma, maar nu in een andere vorm: zaalhandbal. Sindsdien is zaalhandbal altijd een Olympisch onderdeel gebleven.

Handbal is in de laatste decennia van de 20e eeuw uitgegroeid tot één van de populairste mondiale zaalsporten. Met name in Scandinavië, Duitsland en Oost-Europa is zaalhandbal een zeer grote sport. Het WK handbal voor heren bestaat sinds 1938. Het WK handbal voor dames wordt sinds 1957 georganiseerd. Lange tijd bestonden er naast die wereldkampioenschappen nog geen Europese kampioenschappen.

Historie: EK handbal voor vrouwen

Pas sinds 1994 worden er Europese kampioenschappen handbal voor dames georganiseerd. Het vindt sindsdien in elk even jaartal plaats. Het eerste EK voor dames werd in Duitsland georganiseerd. Het toernooi werd gewonnen door Denemarken, dat in de finale het thuisland versloeg met 27-23. Denemarken was in die begintijd van het EK voor dames een buitengewoon sterk land. Ook in 1996 en 2002 werd het EK door Denemarken gewonnen.

Noorwegen is echter het succesvolste land uit de geschiedenis van het EK voor de dames. Het Noorse vrouwenteam won het EK zeven keer: in 1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014 en 2016. Behalve de twee Noord-Europese grootmachten, Denemarken en Noorwegen, zijn slechts twee andere landen erin geslaagd om de Europese titel bij de dames te winnen: in 2000 werd Hongarije Europees kampioen en in 2012 pakte Montenegro deze titel.

Nederland op de EK's

Nederland heeft zes keer deelgenomen aan het EK handbal voor dames. De succesvolste deelname was in 2016, toen Nederland de finale haalde. Daarin verloor Nederland van Noorwegen.

Selectie Nederland EK handbal dames 2018

Hoe ziet de selectie van Nederland eruit bij dit EK handbal voor vrouwen? De volgende speelsters zitten in de definitieve selectie van de Oranje handbalvrouwen voor dit EK: Nycke Groot (Györi), Debbie Bont (Kopenhagen), Rinka Duijndam (Dortmund), Delaila Amega (Metzingen), Angela Malestein (Bietigheim), Estavana Polman (Esbjerg), Laura van der Heijden (Bietigheim), Mererl Freriks (Bensheim), Dione Housheer (Nykobing), Lynn Knippenborg (Holstebro), Charris Rozemalen (Bietigheim), Martine Smeets (Molde), Jessy Kramer (Toulon), Lois Abbingh (Rostov), Tess Wester (Odense), Kelly Dulfer (Kopenhagen) en Maura Visser (Bietigheim). Danick Snelder ontbreekt in de selectie van dit EK vrouwenhandbal wegens blessureleed.

Deelnemers, speelschema en programma EK handbal 2018 (dames)

Hoe zien het speelschema en programma van dit EK handbal eruit? Er doen 16 landen mee aan dit toernooi. In de eerste ronde zijn deze landen ingedeeld in vier poules van vier teams. Hieronder vindt u de groepsindeling van die eerste ronde, die middels loting tot stand is gekomen. Tijdens dit toernooi wordt er gespeeld in zes verschillende Franse steden: Nantes, Brest, Nice, Pau, Metz en Parijs.

Loting: groepsindeling eerste ronde EK dameshandbal 2018

Groep AGroep BGroep DGroep E
Denemarken
Servië
Polen
Zweden
Frankrijk
Montenegro
Slovenië
Rusland
Hongarije
Spanje
Nederland
Kroatië
Noorwegen
Roemenië
Duitsland
Tsjechië

Speelschema en programma van Nederland

De Nederlandse handbalvrouwen spelen in de eerste ronde van het EK handbal 2018 dus tegen Hongarije, Spanje en Kroatië. De wedstrijden van deze poule vinden plaats in de plaats Montbeliard. Op welke data en hoe laat staan de wedstrijden van Nederlandse dames hun wedstrijden tijdens dit EK vrouwenhandbal op het programma? Hieronder vindt u het (voorlopige) speelschema van de Nederlandse handbalvrouwen voor de eerste ronde. In theorie is het mogelijk dat er nog kleine wijzigingen plaatsvinden in dit programma. Tijdens het toernooi worden in het onderstaande schema de uitslagen ingevuld; ook wordt dit programma van de Oranje handbalvrouwen tijdens dit EK handbal telkens aangevuld en geüpdatet.

Programma Nederland: EK handbal voor dames 2018, eerste ronde

 • Za. 1 december 15u00: Nederland-Hongarije 28-25
 • Ma. 3 december 21:00: Nederland-Spanje 28-27
 • Wo. 5 december 18u00: Nederland-Kroatië 34-23

(Nederland is in de eerste ronde overtuigend groepswinnaar geworden en heeft zich zo geplaatst voor de tweede ronde.)

Programma Nederland: EK handbal voor dames 2018, tweede ronde

 • Zo. 9 december 18u00: Nederland - Roemenië 29-24
 • Di. 11 december 21u00: Nederland - Noorwegen 16-29
 • Wo. 12 december 21u00: Nederland - Duitsland 27-21

(Nederland is ook in de tweede ronde poulewinnaar geworden. De Nederlandse handbaldames hebben zich daarmee geplaatst voor de halve finale van het EK handbal 2018.)

Programma Nederland: EK handbal voor dames 2018, finaleronde

 • Vr. 14 december 21u00, halve finale: Nederland - Frankrijk 21-27
 • Zo. 16 december14u00, troostfinale (strijd om het brons): Nederland - Roemenië 24-20

Live op tv bij Ziggo Sport Totaal

Door de goede prestaties van de Nederlandse handbaldames sinds het WK handbal van 2015, is de populariteit van handbal in Nederland enorm gestegen. Daarom zendt Ziggo Sport Totaal alle wedstrijden van Nederland op dit EK handbal 2018 live op tv. De meeste wedstrijden van Nederland zendt Ziggo Sport live uit op hun open net (kanaal 14, dat automatisch gratis te ontvangen is voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo). Een deel van dit EK wordt echter live uitgezonden op de betaalzenders (abonneezenders) van Ziggo Sport Totaal. De wedstrijden die live worden uitgezonden op de tv-zender Ziggo Sport (kanaal 14, het 'open net') zijn automatisch ook live te zien op de abonneezender Ziggo Sport Select. Hieronder vindt u het schema van de live-uitzendingen.

Uitzendschema: live wedstrijden van het EK dameshandbal 2018 bij Ziggo Sport Totaal

 • Za. 1 december 14u30: Nederland-Hongarije live op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream
 • Ma. 3 december 20u50: Nederland-Spanje live op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream
 • Wo. 5 december 17u50: Nederland-Kroatië live op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream
 • Zo. 9 december 17u30: Nederland - Roemenië, live op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream
 • Di. 11 december 20u50: Nederland - Noorwegen, live op Ziggo Sport Extra (abonneezender) en livestream
 • Wo. 12 december 20u50: Nederland - Duitsland, live op Ziggo Sport Extra (abonneezender) en livestream
 • Vr. 14 december, 17u20: halve finale Rusland-Roemenië live op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream
 • Vr. 14 december, 20u50: halve finale Nederland-Frankrijk live op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream
 • Zo. 16 december, 13u50: troostfinale Nederland-Roemenië op Ziggo Sport (kanaal 14) en livestream
 • Zo. 16 december, 17u20: finale EK handbal op Ziggo Sport Docu en livestream

Diverse wedstrijden EK vrouwenhandbal live op de zender Ziggo Sport Extra?

Om de zender Ziggo Sport Extra te kunnen bekijken dient men een abonnement te hebben op het gehele tv-pakket van Ziggo Sport Totaal. Dit pakket kan men kopen, doch wanneer men bepaalde abonnementen van Ziggo en Vodafone combineert is het ook mogelijk om dit zenderpakket 'gratis' te ontvangen als bonus (cadeau). De zender Ziggo Sport Extra bevindt zich doorgaans bij op kanaal 406. Deze zender wordt vooral gebruikt voor uitzendingen live-sport, wanneer er ruimtegebrek is in de programmering van de reguliere kanalen. (In sommige verouderde tv-gidsen heet deze zender op kanaal 406 overigens nog Ziggo Sport Extra 2.)

Livestream EK handbal voor dames 2018

De wedstrijden van het Nederlands vrouwenhandbalteam op dit EK handbal zijn ook online te volgen via een livestream. De officiële Nederlandse livestream wordt beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Met deze livestream kan men naar het EK handbal 2018 kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer.

Ziggo Sport Totaal Go App

De livestream van dit EK handbal bevindt zich online op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om zo'n livestream van het EK dameshandbal 2018 te kunnen bekijken, dient men doorgaans wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om zo'n livestream van Ziggo Sport Totaal via PPV (Pay Per View) te kopen. Wie geen abonnement op die app heeft, kan zo alsnog voor enkele euro's de officiële livestream van een wedstrijd van de Oranje dames op het EK handbal verkrijgen. De livestream van het EK dameshandbal begint doorgaans tegelijk met live tv-uitzending. De livestream van de eerste wedstrijd begint dus op zaterdag 1 december 2018 om 14u30.

Voorgaande edities: acties m.b.t. de livestream

In het verleden is het meermaals voorgekomen dat Ziggo Sport Totaal, als een soort reclamestunt, een livestream gratis maakte. Dat was in het verleden ook weleens het geval bij de handbaldames. (Zo was de livestream bij het EK dameshandbal 2016 diverse malen geheel openbaar en gratis toegankelijk. Ook bij diverse Europese voetbalwedstrijden van Ajax bood Ziggo zo'n gratis livestream aan.) In 2018 wordt er bij het EK handbal echter niet wederom zo'n reclame-actie uitgehaald met de livestream.

Livestream Ziggo Go App

Hoe kan men verder via officiële kanalen per livestream naar de wedstrijden van Nederland op het EK handbal voor vrouwen 2018 kijken? Wie geen abonnement heeft op de livestream-app van Ziggo Sport Totaal Go App, maar als klant van Ziggo wel de beschikking heeft over hun reguliere 'Go App', kan de wedstrijden van Nederland op het EK handbal 2018 die op kanaal 14 uitgezonden worden sowieso online via een stream bekijken. Met de Ziggo Go App kan men immers tv kijken per livestream. Zo kan men bijvoorbeeld dus ook op de middag van 1 december per livestream naar de eerste wedstrijd van de Oranje dames kijken. Ook de overige poulewedstrijden uit de eerste ronde worden sowieso live uitgezonden op kanaal 14 en zijn dus eveneens op die manier via de livestream te bekijken. Voor diverse wedstrijden uit de tweede ronde van het EK dameshandbal geldt het helaas niet dat deze ook automatisch op deze manier per livestream bekeken kunnen worden, aangezien die EK-wedstrijden op zenders worden uitgezonden waarvoor men een extra abonnement dient te hebben.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagEK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagDe kwalificatie van het EK handbal bepaalt welke landen aan de dertiende editie van het EK voor vrouwen, dat gehouden wo…
Handbal: de basisregelsHandbal: de basisregelsHandbal is een onbekende sport in Nederland. Veel mensen weten niet wat handbal precies is. In dit artikel de algemene h…
Bronnen en referenties
 • http://huncro2014.ehf-euro.com/home/
 • http://nos.nl/artikel/714743-visser-niet-in-handbalselectie.html
 • http://www.youtube.com/user/ehfeuro
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.handbal.nl/
 • http://www.eurohandball.com/

Reageer op het artikel "EK handbal voor dames 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!