EK volleybal voor dames 2019 live op tv en livestream

EK volleybal voor dames 2019 live op tv en livestream Op vrijdag 23 augustus 2019 begint het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen. De finale wordt gespeeld op zondag 8 september. Er doen 24 landen mee aan dit EK volleybal voor dames, waaronder Nederland en België. De wedstrijden van dit EK vrouwenvolleybal worden in 2019 gespeeld in vier verschillende landen: Hongarije, Turkije, Polen en Slowakije. Men kan dit EK volleybal voor vrouwen live op tv en online via een livestream volgen. Hoe zien het programma en het speelschema van Nederland en België op dit EK eruit? Welke landen hebben in de loop der jaren de Europese volleybaltitel bij de dames gewonnen?

Historie: EK volleybal voor dames

Het eerste Europees kampioenschap volleybal voor dames werd in 1949 georganiseerd. (Eén jaar eerder was het eerste EK voor heren georganiseerd.) Dat eerste EK damesvolleybal vond plaats in Tsjecho-Slowakije. De Sovjet-Unie won het toernooi, het gastland werd tweede en Polen werd derde. Daarmee was de toon gezet voor de daaropvolgende decennia, waarin het Europese volleybal beheerst werd door Oost-Europese landen. Veruit het succesvolste land was de Sovjet-Unie, dat in de periode 1949-1991 maar liefst dertien van de zeventien Europese kampioenschappen volleybal voor dames won. Op de vier EKs die de Sovjet-Unie in deze periode niet won, behaalde het land toch nog de tweede plek in de eindstand.

Nadat de Sovjet-Unie in 1991 officieel uiteen viel, pakte Rusland, wat de grootste erfgenaam van de Sovjet-Unie was, nog zes keer de Europese volleybaltitel bij de dames. Andere succesvolle Oost-Europese landen uit de geschiedenis van het EK volleybal voor vrouwen waren onder meer Polen en de DDR, die allebei twee keer het EK wonnen. In 1995 was Nederland pas het eerste land dat niet in Oost-Europa lag, dat erin slaagde om het EK vrouwenvolleybal te winnen. Het enige andere niet-Oost-Europese land dat sindsdien de Europese damestitel in het volleybal won was Italië, dat in 2007 en 2008 de eindzege pakte.

Historie: Nederland versus België

Hoe verhouden de niveaus van de damesvolleybalteams van Nederland en België zich tot elkaar? Historisch gezien is het Nederlandse team in de loop der jaren succesvoller geweest dan het Belgische damesteam. Nederland won op de Europese kampioenschappen volleybal één keer goud, drie keer zilver en één keer brons. Het Belgische team heeft slechts één keer een medaille behaald op het EK volleybal (brons in 2013).

Op het WK volleybal van 2014 ontliepen beide landen elkaar qua spelniveau niet erg veel. De Belgen eindigden bij dit WK op een gedeelde elfde plaats en de Nederlanders eindigden het WK op een gedeelde dertiende plaats. Op het Ek volleybal voor dames van 2015, dat in Nederland en België werd georganiseerd, had Nederland het sterkste team van de lage landen: Oranje won zilver, terwijl de Belgische dames in de kwartfinales werden uitgeschakeld. Op het EK volleybal van 2017 won Oranje zilver en werd België pas veertiende.

EK volleybal voor dames - programma, groepsindeling en speelschema

In het onderstaande schema vindt u de groepsindeling van de eerste ronde van dit EK volleybal; deze indeling kwam via loting tot stand. Verderop vindt u het programma en de uitslagen van Nederland en België.

Loting: groepsindeling eerste ronde EK volleybal voor vrouwen 2019
Poule A
Bulgarije
Finland
Frankrijk
Turkije
Griekenland
Servië
Poule B
België
Polen
Italië
Slovenië
Portugal
Oekraïne
Poule C
Hongarije
Nederland
Azerbeidzjan
Kroatië
Estland
Roemenië
Poule D
Wit-Rusland
Duitsland
Slowakije
Rusland
Zwitserland
Spanje

Speelschema's van Nederland en België

Hieronder worden de programma's bijgehouden van de twee teams uit de lage landen: Nederland en België. De tijdstippen die bij de wedstrijden vermeld staan, zijn de tijdstippen in Nederland en België (Central European Time). Het tijdsverschil met de locaties waar de wedstrijden gespeeld worden, is in dit schema dus al verrekend. Dit tijdschema is vooral bedoeld door de volleybalfans die vanuit Nederland en België de wedstrijden live op tv of via een livestream willen bekijken.

Programma Nederland:

 • Vr. 23 augustus 17u30: Nederland-Roemenië 3-0
 • Zo. 25 augustus 15u30: Nederland-Azerbeidzjan 3-0
 • Ma. 26 augustus 18u00: Nederland-Kroatië 3-0
 • Di. 27 augustus 18u00: Nederland-Estland 3-0
 • Do. 29 augustus 18u00: Nederland-Hongarije 3-0
 • Zo. 1 september om 16u00, achtste finale: Nederland-Griekenland 3-0
 • Wo. 4 september om 18u30, kwartfinale: Nederland-Turkije 0-3

Programma België:

 • Vr. 23 augustus 14u00: België-Oekraïne 3-0
 • Za. 24 augustus 18u00: België-Slovenië 3-0
 • Ma. 26 augustus 18u00: België-Italië 0-3
 • Di. 27 augustus 18u00: België-Portugal 3-1
 • Wo. 28 augustus 17u30: België-Polen 3-2
 • Za. 1 september om 15u30, achtste finale: België-Rusland 1-3

Uitslagen slotweekend EK damesvolleybal 2019:

 • Halve finale: Servië-Italië 3-1
 • Halve finale: Turkije-Polen 3-1
 • Troostfinale: Italië-Polen 3-0
 • Finale: Servië-Turkije 3-2

EK volleybal voor vrouwen 2019 live op tv

Nederland: live op tv bij Ziggo Sport

In Nederland waren de uitzendrechten (live tv en livestream) van het EK volleybal in 2017 nog in handen van NOS Studio Sport. In 2019 zijn die live-uitzendrechten van het EK volleybal (dames) echter in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden alle wedstrijden van de Nederlandse vrouwen op dit EK volleybal live op tv uit. Het overgrote merendeel van die live tv-uitzendingen vindt plaats op hun 'open net' (Ziggo Sport 14). Die live tv-uitzendingen kan iedereen bekijken die een abonnement voor digitale tv bij Ziggo heeft. Soms is er echter geen plek in de programmering bij Ziggo Sport 14. Dan zendt men de wedstrijd tegelijkertijd uit op zowel een abonneezender van Ziggo Sport Totaal als ook op de zender Ziggo Tv. Die laatstgenoemde zender zit bij alle klanten van digitale tv van Ziggo in hun standaardpakket, namelijk op digitaal kanaal 13. Zo kunnen de Ziggo-klanten in principe dus alle wedstrijden van het Nederlands team live bekijken. Hieronder vindt u het uitzendschema (live tv en livestream) van Ziggo Sport Totaal. Naast de wedstrijden van de Nederlandse vrouwen zenden zij ook de finale live uit op zondag 8 september 2019.

EK volleybal (dames) bij Ziggo Sport Totaal: uitzendschema live tv en livestream

 • Vr. 23 augustus 17u15: Nederland-Roemenië live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zo. 25 augustus 15u15: Nederland-Azerbeidzjan live op Ziggo Tv (kanaal 13), Ziggo Sport Extra en livestream
 • Ma. 26 augustus 17u45: Nederland-Kroatië live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Di. 27 augustus 17u45: Nederland-Estland live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Do. 29 augustus 17u45: Nederland-Hongarije live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zo. 1 september 15u45, 8e finale: Nederland-Griekenland live op Ziggo Tv (kanaal 13), Ziggo Sport Extra en livestream
 • Wo. 4 september, 18u15 kwartfinale: Nederland-Turkije live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zo. 8 september, 18u15: Finale WK vrouwenvolleybal op Ziggo Sport Extra en livestream

België: live op tv bij Sporza

In België zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) in van dit Europees kampioenschap volleybal in handen van de publieke omroep VRT (Sporza). Zij zenden de wedstrijden van de Belgische vrouwen op het EK volleybal allemaal live uit. Het merendeel van hun live tv-uitzendingen vindt plaats op de zender Canvas, maar incidenteel zendt men dit EK vrouwenvolleybal ook op andere zenders live uit. Hieronder vindt u het uitzendschema van de poulefase van dit EK volleybal voor dames. De achtste finale van België op dit EK volleybal op zondag 1 september wordt niet live op tv uitgezonden (om 18u35 is er op de zender VRT één een uitgebreide samenvatting te zien). Die achtste finale van het EK volleybal is op die zondagmiddag in België wel via een gratis livestream van Sporza (VRT) te bekijken. Behalve de wedstrijden van België zenden zij ook de finale live op tv en via een gratis livestream uit. Het begin van die finale is live te zien op de tv-zender Canvas, tot circa 20u00. Daarna is de rest van de finale live te zien bij Ketnet.

EK volleybal (dames) live bij Sporza: uitzendschema live tv en livestream

 • Vr. 23 augustus 13u55: België-Oekraïne live op VRT één en livestream
 • Za. 24 augustus 17u55: België-Slovenië live op Canvas en livestream
 • Ma. 26 augustus 17u55: België-Italië live op Canvas en livestream
 • Di. 27 augustus 17u55: België-Portugal live op Canvas en livestream
 • Wo. 28 augustus 17u25: België-Polen live op Canvas en livestream
 • Zo. 1 september 15u30: België-Rusland via livestream van Sporza (geen live tv-uitzending)
 • Zo. 8 september 18u25: Finale EK volleybal live op tv bij Canvas en online via een livestream

Livestream EK volleybal 2019 (vrouwen)

Livestream Ziggo Sport Totaal

Er wordt een livestream beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal van de wedstrijden van het Nederlands team op dit EK volleybal. Deze officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. De livestream begint bij di EK volleybal telkens tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Om via deze app per livestream naar deze wedstrijden van het EK volleybal (vrouwen) te kunnen kijken, dient men wel een abonnement op deze app te hebben.

Livestream Go App

Men kan dit EK volleybal ook via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Met die app kan men per livestream op een smartphone of computer live naar tv kijken. Elke livestream hierop kan men niet alleen in Nederland, maar in de hele Europese Unie bekijken. Ook in diverse andere landen kan men via deze app per stream naar tv kijken, waaronder IJsland en Noorwegen. Deze app is een dienst van VodafoneZiggo. Men kan als klant van Ziggo op die app dezelfde zenders online (via een livestream) bekijken als thuis op tv. Wie een standaard digitaal tv-pakket bij Ziggo heeft, kan via deze app dus sowieso alle wedstrijden per livestream bekijken die live worden uitgezonden op Ziggo Sport 14. Aangezien echter ook kanaal 13 (Ziggo Tv) in het standaard tv-pakket zit bij klanten van digitale tv van Ziggo, kan men ook die zender via deze app per livestream bekijken. Op die zender worden incidenteel wedstrijden van dit Europees kampioenschap volleybal uitgezonden, indien er geen ruimte is in de programmering van Ziggo Sport 14. Via die app kan men overigens ook de wedstrijden van de Belgische vrouwen op die EK volleybal per livestream bekijken. De Vlaamse zenders Canvas, VRT één en Ketnet (waarop Sporza uitzendt) zijn immers ook beschikbaar per livestream in het standaardpakket van de Ziggo Go App.

Livestream Sporza

Via de livestream van Sporza (VRT) worden alle wedstrijden van het Belgische team uitgezonden op dit EK volleybal. Deze livestream van dit Europees kampioenschap volleybal is geheel gratis. Deze gratis livestream is tijdens dit Europees kampioenschap volleybal te vinden op de site van Sporza, onder meer via hun rubriek 'nu live'. Ook kan men hun livestream vinden op de gratis Sporza App. Hun gratis livestream van dit WK damesvolleybal 2019 begint doorgaans tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Deze gratis livestream van het EK volleybal is overigens wel geo-restricted: de gratis stream is bedoeld voor kijkers in België. Voor de overige landen heeft Sporza niet de 'online uitzendrechten' en dus is die gratis livestream voor bezoekers uit andere landen 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wat dat betreft is de situatie in België in 2019 dus gelijk aan die in 2017 in Nederland. Bij het EK vrouwenvolleybal van 2017 bood ook in Nederland de publieke omroep zo'n gratis livestream aan (geo-restricted). Op die gratis livestream waren alle wedstrijden van het Nederlands team te zien. In 2019 heeft de NOS echter niet meer de live-uitzendrechten, vandaar dat de Nederlandse publieke omroep niet meer zo'n gratis livestream van dit Europees kampioenschap volleybal kan aanbieden. De Nederlandse kijkers moeten in 2019 voor de officiële livestream bij Ziggo terecht. Het voordeel van Ziggo Sport is daarentegen wel, dat zij veel meer wedstrijden van het toernooi live op tv uitzenden, dan de NOS voorheen deed. Bij de NOS waren in 2017 slechts enkele wedstrijden live op tv te zien, terwijl bij Ziggo in 2019 alle wedstrijden van de Nederlandse volleybalvrouwen op dit Europees kampioenschap volleybal live op tv te zien zijn.

Livestream iTV-app?

Is het ook mogelijk om dit EK volleybal voor vrouwen online te bekijken via een livestream op de iTV-app van KPN? Als men alleen een standaard pakket voor interactieve tv bij KPN heeft, kan men alleen de uitzendingen van Sporza per livestream op die app bekijken (dat zijn dus alleen de uitzendingen van de Belgische dames). Die live-uitzendingen van Sporza vinden bij dit EK volleybal immers plaats op zenders (zoals Canvas en VRT één) die men in het standaard tv-pakket van KPN heeft en die dus op die app per livestream kunnen worden bekeken. Kan men op die app dus niet automatisch als klant van KPN de wedstrijden van de Nederlandse dames op dit EK volleybal per livestream bekijken? Neen, men dient een aanvullend abonnement op het zenderpakket Ziggo Sport Totaal te hebben, om ook de live-uitzendingen van de Nederlandse vrouwen via een livestream op de iTV-app te kunnen bekijken. Die vinden immers plaats op zenders zoals Ziggo Sport, die niet in het standaard zenderpakket van KPN zitten.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK volleybal dames 2018: live op tv en livestreamWK volleybal dames 2018: live op tv en livestreamOp zaterdag 29 september 2018 begint het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen in Japan. De finale van dit WK volle…
EK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2021 georganiseerd in Amsterdam (Nederland). Het EK ho…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…

WK volleybal 2018 (heren), live op tv en livestreamWK volleybal 2018 (heren), live op tv en livestreamIn september 2018 wordt de 19e editie gehouden van het WK volleybal voor mannen. Dit wereldkampioenschap volleybal wordt…
EK handbal voor dames 2020, live op tv en livestreamEK handbal voor dames 2020, live op tv en livestreamOp donderdag 3 december begint het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen. Dit EK handbal vindt plaats in Noorwegen…
Bronnen en referenties
 • http://www.cev.lu/Competition-Area/competition.aspx?ID=701&PID=1333
 • http://www.cev.lu/News.aspx?NewsID=13578&ID=1
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_volleybal_vrouwen
 • http://www.volleybal.nl/volleybal/oranje/oranje-dames/nieuws/oranje-loot-italie-polen-en-frankrijk-of-slovenie
 • http://en.wikipedia.org/wiki/2014_FIVB_Volleyball_Women%27s_World_Championship
 • http://www.sportuitslagen.org/volleybal-europees-kampioenschap-dames-2017-epr73875.html

Reageer op het artikel "EK volleybal voor dames 2019 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!