InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK voetbal 2018 - live op tv en livestream

WK voetbal 2018 - live op tv en livestream

WK voetbal 2018 - live op tv en livestream Het WK voetbal 2018 vindt plaats in Rusland. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) en de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) hebben de uitzendrechten voor dit voetbaltoernooi. NOS Studio Sport en Sporza zenden alle wedstrijden van dit toernooi live op tv uit. Ook is dit WK voetbal per livestream op het internet te bekijken. Het toernooi begint op 14 juni. De finale van dit wereldkampioenschap voetbal wordt op 15 juli gespeeld. In totaal staan er bij dit WK voetbal 64 wedstrijden op het programma. De loting voor dit WK voetbal vond plaats op vrijdag 1 december 2017 en was live te volgen op tv, maar ook online via een livestream.

WK voetbal 2018

Er doen 32 landen mee aan het WK voetbal 2018. In de eerste ronde zijn de landen ingedeeld in acht poules van vier teams. De beste twee teams in de eindstand van elke poule gaan door naar de volgende ronde (achtste finales). Tot de favorieten voor de wereldtitel behoren onder meer Duitsland, Spanje, Brazilië en Argentinië. Belangrijke outsiders zijn onder meer Frankrijk, België en Portugal. Het organiserende land Rusland speelt op 14 juni in het Olympisch Stadion Loezjniki te Moskou de openingswedstrijd van het WK.

Loting WK voetbal 2018 live op tv

Op vrijdag 1 december 2017 vindt in Rusland de loting plaats voor het WK voetbal 2018. Deze loting is live op tv te bekijken bij onder meer het Nederlandse NOS Studio Sport en het Vlaamse Sporza (VRT). De uitzending van de loting begint bij Sporza om 15u40 op de Vlaamse zender één. De uitzending van Studio Sport van deze WK-loting begint omstreeks 16u00 op de zender Nederland 2 (NPO2).

Livestream loting WK voetbal 2018

De loting van het FIFA WK voetbal 2017 is ook live op het internet te volgen via een stream. Er is onder meer een livestream van de WK-loting beschikbaar op de website van het Vlaamse Sporza. Deze stream van de loting begint op 1 december 2017 's middags om 15u40. Deze livestream is te vinden in het 'Match Center'. Ook het Nederlandse NOS heeft op die middag van 1 december een livestream van de loting van het WK voetbal 2018 op haar website. Die livestream van de NOS is beschikbaar vanaf circa 15u58.

NOS Studio Sport (NPO)

In maart 2012 werd de uitzendrechten van de WK's van 2018 en 2022 gekocht door de European Broadcast Union (EBU). De EBU is het samenwerkingsverband van een groot aantal Europese publieke omroepen, waaronder de NOS en Sporza. Deze omroepen beschikken door dit contract niet alleen over de live uitzendrechten voor tv en radio, maar ook voor internet en On Demand.

Uitzendingen WK voetbal - NOS Studio Sport
Alle 64 wedstrijden van het WK voetbal worden live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Dat geldt dus ook voor de laatste poulewedstrijden van dit WK, wanneer er telkens twee wedstrijden tegelijk zijn; die wedstrijden zullen door de NOS dus allebei tegelijk op twee verschillende zenders worden uitgezonden.

De meeste wedstrijden van het WK voetbal 2018 worden op de zender Nederland 1 (NPO1) uitgezonden. De enige uitzonderingen daarop zijn de helft van de laatste (derde) poulewedstrijden, aangezien de teams uit een poule dan tegelijk moeten spelen. De helft van die laatste poulewedstrijden wordt wel 'gewoon' op NPO1 uitgezonden en de andere helft tegelijk op een andere zender (waarschijnlijk NPO3).

Behalve de live-uitzendingen van de wedstrijden zal de NOS (NPO) ook dagelijks een magazineprogramma uitzenden. Het zal qua opzet vergelijkbaar zijn met het programma Studio Brasil dat tijdens het WK voetbal van 2014 door de NOS werd uitgezonden en het programma NOS Studio France dat tijdens het EK voetbal 2016 te zien was.

WK zonder Nederland

Oranje heeft zich niet gekwalificeerd voor het WK voetbal 2018. Desondanks is het voor de ware voetballiefhebbers natuurlijk nog steeds een zeer interessant toernooi. Veel Nederlanders zullen met extra veel aandacht kijken naar de prestaties van hun buurland België (de Rode Duivels) op dit WK. Een ander team dat veel Nederlanders met extra aandacht bekijken is het Marokkaans elftal. Bij dit team (bijnaam: de Leeuwen van de Atlas) zitten diverse prominente spelers die hun roots in de Nederlandse eredivisie hebben.

Livestream NOS - WK voetbal 2018

Alle wedstrijden van dit WK voetbal zijn in Nederland ook live op het internet te bekijken via een gratis openbare stream op de website van de NOS. Waarschijnlijk zal de NOS voor de sportzomer van 2018 ook weer een NOS Sport Live App ontwikkelen, waarop de livestreams van de grote evenementen, waaronder dit WK voetbal, te vinden zijn. De officiële livestream van de NOS voor het WK voetbal is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de wedstrijden van dit WK voetbal alleen binnen Nederland via de livestream van de NOS zijn te bekijken. In andere landen zal de livestream van de NOS voor deze voetbalwedstrijden geblokkeerd ('geo-blocked') zijn. De NOS heeft immers alleen de uitzendrechten voor deze voetbalmatches binnen Nederland.

Sporza - VRT

Ook de Vlaamse publieke omroep VRT heeft, als onderdeel van de European Broadcasting Union (EBU), de uitzendrechten verworven van het WK voetbal 2018. Net als de andere sportuitzendingen van de VRT, zullen ook de uitzendingen van het WK voetbal plaatsvinden onder de merknaam Sporza. Het WK voetbal wordt door Sporza live uitgezonden op tv, radio en via livestreams ook op het internet.

De tv-uitzendingen van Sporza vinden afwisselend plaats op de Vlaamse publieke zenders één en Canvas. Vanzelfsprekend zal Sporza in haar uitzendingen vooral focussen op het Belgische nationale team, de Rode Duivels, dat tot de belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel behoort. Zodra er meer informatie definitief bekend is over de tv-uitzendingen van Sporza voor dit WK voetbal, dan wordt die info hier gemeld.

Livestream Sporza

Net als bij NOS Studio Sport worden ook bij het Vlaamse Sporza de wedstrijden eveneens live op het internet uitgezonden via een stream. Vanwege de contracten met betrekking tot de uitzendrechten geldt echter ook voor de livestreams van Sporza voor dit WK voetbal 2018, dat ze 'geo-restricted' zijn. Buiten België zijn deze livestreams dus geblokkeerd.

Programma WK voetbal 2018: de live-uitzendingen

Hieronder wordt na afloop van de loting voor het WK voetbal 2018 het complete programma voor de eerste ronde van dit WK geplaatst. (De WK-loting vindt plaats op 1 december 2017.) Zodra kort voor het WK het uitzendschema van de tv-zenders bekend is, wordt hierbij ook gemeld op welke zenders de wedstrijden worden uitgezonden. Tijdens het WK voetbal wordt dit programma steeds geüpdatet. De openingswedstrijd wordt gespeeld op donderdag 14 juni. De laatste wedstrijd van dit WK voetbal is de finale. Die wordt zondag 15 juli gespeeld in hetzelfde stadion als de openingswedstrijd: het Olympisch Stadion Loezjniki te Moskou.

WK-loting voor het WK voetbal 2018 op vrijdag 1 december 2017

Hoe ziet het systeem van de loting van het WK voetbal 2018 eruit? In totaal doen er 32 teams mee. Zij worden bij de loting voor de eerste ronde ingedeeld in acht poules van vier landen. Per poule komt er bij die loting uit elk van de onderstaande vier potten één land. Wanneer landen in het onderstaande schema bij elkaar in één pot zitten, dan kunnen ze bij de loting van die eerste ronde dus niet samen in één poule komen. Hieronder vindt u eerst de indeling voorafgaand aan de loting en daaronder vindt u het resultaat van de loting.

Indeling voorafgaand aan de WK-loting, 1 december 2017

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
Rusland
Duitsland
Brazilië
Portugal
Argentinië
België
Frankrijk
Polen
Spanje
Kroatië
Zwitserland
Engeland
Colombia
Peru
Mexico
Uruguay
Zweden
Tunesië
Denemarken
IJsland
Costa Rica
Iran
Egypte
Senegal
Servië
Nigeria
Australië
Japan
Zuid-Korea
Saoedi-Arabië
Marokko
Panama

Resultaat van de WK-loting

Groepsindeling, eerste ronde WK voetbal 2018 te Rusland
Groep A
Rusland
Saudi Arabië
Egypte
Uruguay

Groep B
Portugal
Spanje
Marokko
Iran

Groep C
Frankrijk
Australië
Denemarken
Peru

Groep D
Argentinië
IJsland
Kroatië
Nigeria
Groep E
Brazilië
Zwitserland
Costa Rica
Servië

Groep F
Duitsland
Mexico
Zuid-Korea
Zweden

Groep G
België
Panama
Engeland
Tunesië

Groep H
Polen
Senegal
Colombia
Japan

Lees verder

© 2016 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro d'Italia 2018, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2018, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2018 van start in Israël. Dit is de 101e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt p…
WK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamWK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit…
Tour de France 2018 live op tv, livestream en talkshowsnieuws uitgelichtTour de France 2018 live op tv, livestream en talkshowsIn de zomer van 2018 is er op tv weer volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaandere…
Play-offs kwalificatie WK 2018: Zweden - Italië, live op tvPlay-offs kwalificatie WK 2018: Zweden - Italië, live op tvIn november 2017 staan de nationale teams van Zweden en Italië tegenover elkaar in het kader van de play-offs van de kwa…
Handzame Classic 2018 live op tvHandzame Classic 2018 live op tvOp vrijdag 16 maart 2018 wordt de Bredene - Handzame Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd i…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/1.2375155
  • http://nos.nl/artikel/2075085-het-complete-speelschema-van-het-ek-voetbal-2016.html
  • http://www.nu.nl/mixed-zone/3382084/nos-koopt-uitzendrechten-ek-2016.html
  • http://www.totaaltv.nl/nieuws/nos-behoudt-uitzendrechten-wk-voetbal/

Reageer op het artikel "WK voetbal 2018 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!