InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK voetbal 2018 - live op tv en livestream

WK voetbal 2018 - live op tv en livestream

WK voetbal 2018 - live op tv en livestream Het WK voetbal 2018 vindt plaats in Rusland. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) en de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) hebben de uitzendrechten voor dit voetbaltoernooi. NOS Studio Sport en Sporza zenden alle wedstrijden van dit toernooi live op tv uit. Ook is dit WK voetbal per livestream op het internet te bekijken. Het toernooi begint op 14 juni. De finale van dit wereldkampioenschap voetbal wordt op 15 juli gespeeld. In totaal staan er bij dit WK voetbal 64 wedstrijden op het programma.

WK voetbal 2018

Er doen 32 landen mee aan het WK voetbal 2018. In de eerste ronde zijn de landen ingedeeld in acht poules van vier teams. De beste twee teams in de eindstand van elke poule gaan door naar de volgende ronde (achtste finales). Tot de favorieten voor de wereldtitel behoren onder meer Duitsland, Spanje en België. Het organiserende land Rusland speelt op 14 juni in het Olympisch Stadion Loezjniki te Moskou de openingswedstrijd van het WK.

NOS Studio Sport (NPO)

In maart 2012 werd de uitzendrechten van de WK's van 2018 en 2022 gekocht door de European Broadcast Union (EBU). De EBU is het samenwerkingsverband van een groot aantal Europese publieke omroepen, waaronder de NOS en Sporza. Deze omroepen beschikken door dit contract niet alleen over de live uitzendrechten voor tv en radio, maar ook voor internet en On Demand.

Uitzendingen WK voetbal - NOS Studio Sport

Alle 64 wedstrijden van het WK voetbal worden live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Dat geldt dus ook voor de laatste poulewedstrijden van dit WK, wanneer er telkens twee wedstrijden tegelijk zijn; die wedstrijden zullen door de NOS dus allebei tegelijk op twee verschillende zenders worden uitgezonden.

De meeste wedstrijden van het WK voetbal 2018 worden op de zender Nederland 1 (NPO1) uitgezonden. De enige uitzonderingen daarop zijn de helft van de laatste (derde) poulewedstrijden, aangezien de teams uit een poule dan tegelijk moeten spelen. De helft van die laatste poulewedstrijden wordt wel 'gewoon' op NPO1 uitgezonden en de andere helft tegelijk op een andere zender (waarschijnlijk NPO3).

Behalve de live-uitzendingen van de wedstrijden zal de NOS (NPO) ook dagelijks een magazineprogramma uitzenden. Het zal qua opzet vergelijkbaar zijn met het programma Studio Brasil dat tijdens het WK voetbal van 2014 door de NOS werd uitgezonden en het programma NOS Studio France dat tijdens het EK voetbal 2016 te zien was.

Livestream NOS - WK voetbal 2018

Alle wedstrijden van dit WK voetbal zijn in Nederland ook live op het internet te bekijken via een gratis openbare stream op de website van de NOS. Waarschijnlijk zal de NOS voor de sportzomer van 2018 ook weer een NOS Sport Live App ontwikkelen, waarop de livestreams van de grote evenementen, waaronder dit WK voetbal, te vinden zijn. De officiële livestream van de NOS voor het WK voetbal is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de wedstrijden van dit WK voetbal alleen binnen Nederland via de livestream van de NOS zijn te bekijken. In andere landen zal de livestream van de NOS voor deze voetbalwedstrijden geblokkeerd ('geo-blocked') zijn. De NOS heeft immers alleen de uitzendrechten voor deze voetbalmatches binnen Nederland.

Sporza - VRT

Ook de Vlaamse publieke omroep VRT heeft, als onderdeel van de European Broadcasting Union (EBU), de uitzendrechten verworven van het WK voetbal 2018. Net als de andere sportuitzendingen van de VRT, zullen ook de uitzendingen van het WK voetbal plaatsvinden onder de merknaam Sporza. Het WK voetbal wordt door Sporza live uitgezonden op tv, radio en via livestreams ook op het internet.

De tv-uitzendingen van Sporza vinden afwisselend plaats op de Vlaamse publieke zenders één en Canvas. Vanzelfsprekend zal Sporza in haar uitzendingen vooral focussen op het Belgische nationale team, de Rode Duivels, dat tot de belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel behoort. Zodra er meer informatie definitief bekend is over de tv-uitzendingen van Sporza voor dit WK voetbal, dan wordt die info hier gemeld.

Livestream Sporza

Net als bij NOS Studio Sport worden ook bij het Vlaamse Sporza de wedstrijden eveneens live op het internet uitgezonden via een stream. Vanwege de contracten met betrekking tot de uitzendrechten geldt echter ook voor de livestreams van Sporza voor dit WK voetbal 2018, dat ze 'geo-restricted' zijn. Buiten België zijn deze livestreams dus geblokkeerd.

Programma WK voetbal 2018: de live-uitzendingen

Hieronder wordt na afloop van de loting voor het WK voetbal 2018 het complete programma voor de eerste ronde van dit WK geplaatst. Zodra kort voor het WK het uitzendschema van de tv-zenders bekend is, wordt hierbij ook gemeld op welke zenders de wedstrijden worden uitgezonden. Tijdens het WK voetbal wordt dit programma steeds geüpdatet. De openingswedstrijd wordt gespeeld op donderdag 14 juni. De laatste wedstrijd van dit WK voetbal is de finale. Die wordt zondag 15 juli gespeeld in hetzelfde stadion als de openingswedstrijd: het Olympisch Stadion Loezjniki te Moskou.

Lees verder

© 2016 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK 2014, de uitzendingen live volgen op tv/radio/internetWK 2014, de uitzendingen live volgen op tv/radio/internetHet Wereldkampioenschapvoetbal wordt in 2014 gehouden van donderdag 12 juni tot en met de finale op zondag 13 juli 2014.…
Play-offs kwalificatie WK 2018: Zweden - Italië, live op tvPlay-offs kwalificatie WK 2018: Zweden - Italië, live op tvIn november 2017 staan de nationale teams van Zweden en Italië tegenover elkaar in het kader van de play-offs van de kwa…
Schaatsen 2014 - 2015 live op tv en internet bij de NOSSchaatsen 2014 - 2015 live op tv en internet bij de NOSSchaatsen is een favoriete sport in Nederland. Dit blijkt onder meer uit de hoge kijkcijfers die in 2014 werden geregist…
Giro d'Italia 2017 live op tv - exclusief op EurosportGiro d'Italia 2017 live op tv - exclusief op EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2017 van start op Sardinië. Dit is de honderdste editie van de Ronde van Italië. De openingsrit…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2017-2018Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2017-2018Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2017-2018 weer veel schaatsen live…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/1.2375155
  • http://nos.nl/artikel/2075085-het-complete-speelschema-van-het-ek-voetbal-2016.html
  • http://www.nu.nl/mixed-zone/3382084/nos-koopt-uitzendrechten-ek-2016.html
  • http://www.totaaltv.nl/nieuws/nos-behoudt-uitzendrechten-wk-voetbal/

Reageer op het artikel "WK voetbal 2018 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!