InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK voetbal 2018 - live op tv en livestream

WK voetbal 2018 - live op tv en livestream

WK voetbal 2018 - live op tv en livestream Het WK voetbal 2018 vindt plaats in Rusland. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) en de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) hebben de uitzendrechten voor dit voetbaltoernooi. NOS Studio Sport en Sporza zenden alle wedstrijden van dit toernooi live op tv uit. Ook is dit WK voetbal per livestream op het internet te bekijken. Het toernooi begint op 14 juni. De finale van dit wereldkampioenschap voetbal wordt op 15 juli gespeeld. In totaal staan er bij dit WK voetbal 64 wedstrijden op het programma.

WK voetbal 2018

Er doen 32 landen mee aan het WK voetbal 2018. In de eerste ronde zijn de landen ingedeeld in acht poules van vier teams. De beste twee teams in de eindstand van elke poule gaan door naar de volgende ronde (achtste finales). Tot de favorieten voor de wereldtitel behoren onder meer Duitsland, Spanje, Brazilië en Argentinië. Belangrijke outsiders zijn onder meer Frankrijk, België en Portugal. Het organiserende land Rusland speelt op donderdag 14 juni in het Olympisch Stadion Loezjniki te Moskou de openingswedstrijd van het WK. De tegenstander van Rusland in die openingswedstrijd is Saoedi-Arabië. In datzelfde stadion wordt op zondag 15 juli de finale van het WK voetbal gespeeld.

Live op tv bij NOS Studio Sport (NPO)

In maart 2012 werd de uitzendrechten van de WK's van 2018 en 2022 gekocht door de European Broadcast Union (EBU). De EBU is het samenwerkingsverband van een groot aantal Europese publieke omroepen, waaronder de NOS en Sporza. Deze omroepen beschikken door dit contract niet alleen over de live uitzendrechten voor tv en radio, maar ook voor internet (livestream) en On Demand.

Uitzendingen WK voetbal - NOS Studio Sport

Alle 64 wedstrijden van het WK voetbal worden live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Dat geldt dus ook voor de laatste poulewedstrijden van dit WK, wanneer er telkens twee wedstrijden tegelijk zijn; die wedstrijden zullen door de NOS dus allebei tegelijk op twee verschillende zenders worden uitgezonden.

De meeste wedstrijden van het WK voetbal 2018 worden op de zender Nederland 1 (NPO1) uitgezonden. De enige uitzonderingen daarop zijn de helft van de laatste (derde) poulewedstrijden, aangezien de teams uit een poule dan tegelijk moeten spelen. De helft van die laatste poulewedstrijden wordt wel 'gewoon' op NPO1 uitgezonden en de andere helft tegelijk op een andere zender (afwisselend op NPO2 of NPO3).

Omkadering

Behalve de live-uitzendingen van de wedstrijden verzorgt de NOS (NPO) ook dagelijks een magazineprogramma over het WK voetbal. Het is qua opzet vergelijkbaar met het programma Studio Brasil dat tijdens het WK voetbal van 2014 door de NOS werd uitgezonden en het programma NOS Studio France dat tijdens het EK voetbal 2016 te zien was. Aan het programma werken in 2018 onder meer weer mee: Henry Schut, Hugo Borst en Rafael van der Vaart.

RTL4 heeft niet de rechten om de wedstrijden van het WK voetbal live op tv of online per stream uit te zenden. Zij hebben echter wel op elke doordeweekse dag een magazine-programma rondom de WK-wedstrijden. Dit wordt gepresenteerd door Wilfred Genee. Ook andere gezichten van Voetbal Inside werken mee aan dit programma, zoals Johan Derksen, René van der Gijp en Jan Boskamp. In tegenstelling tot Genee (die elke uitzending presenteert), zijn Derksen, Van der Gijp en Boskamp niet bij elke uitzending aanwezig; zij zitten enkele malen per week bij Genee aan tafel, op de overige dagen heeft hij andere gasten. De eerste uitzending van dit programma begint op maandag 11 juni om 21u50 op de zender RTL4.

WK zonder Nederland

Oranje heeft zich niet gekwalificeerd voor het WK voetbal 2018. Desondanks is het voor de ware voetballiefhebbers natuurlijk nog steeds een zeer interessant toernooi. Veel Nederlanders zullen met extra veel aandacht kijken naar de prestaties van hun buurland België (de Rode Duivels) op dit WK. Een ander team dat veel Nederlanders met extra aandacht bekijken is het Marokkaans elftal. Bij dit team (bijnaam: de Leeuwen van de Atlas) zitten diverse prominente spelers die hun roots in de Nederlandse eredivisie hebben.

Livestream NOS - WK voetbal 2018

Alle wedstrijden van dit WK voetbal zijn in Nederland ook live op het internet te bekijken via een openbare stream op de website van de NOS. Ook is die livestream te vinden op de NOS-app. Met zo'n livestream kan men alle wedstrijden van de wereldkampioenschappen voetbal 2018 live online bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of desktopcomputer. Elke livestream van de Nederlandse publieke omroep bij dit WK voetbal is geheel gratis.

Stream van de NOS is geo-restricted

De officiële livestream van de NOS voor het WK voetbal is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de wedstrijden van dit WK voetbal alleen binnen Nederland via de livestream van de NOS zijn te bekijken. In andere landen is de livestream van de NOS voor deze voetbalwedstrijden officieel geblokkeerd ('geo-blocked'). De Nederlandse publieke omroep heeft namelijk alleen de online uitzendrechten voor deze voetbalmatches binnen Nederland.

Sporza (VRT)

Ook de Vlaamse publieke omroep VRT heeft, als onderdeel van de European Broadcasting Union (EBU), de uitzendrechten verworven van het WK voetbal 2018. Net als de andere sportuitzendingen van de VRT, worden ook de uitzendingen van het WK voetbal geproduceerd onder de merknaam Sporza. Het WK voetbal 2018 wordt door Sporza live uitgezonden op tv, radio en per livestream ook op het internet. Vanzelfsprekend heeft Sporza in haar uitzendingen een grote focus op het Belgische nationale team, de Rode Duivels, dat tot de belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel behoort.

Het overgrote merendeel van de live tv-uitzendingen van Sporza vindt bij dit WK voetbal plaats op de Vlaamse zender één. Er is echter ook een deel van dit toernooi live te zien op de zenders Canvas en Ketnet. Bij sommige wedstrijden is het zelfs zo, dat de eerste helft live op één wordt uitgezonden en de tweede helft live op Canvas. Dit komt onder meer doordat op de Vlaamse zender één doorgaans het zeven uur journaal ('s avonds om 19u00) voorrang heeft boven het WK voetbal. Op zaterdag 16 juni zendt men bijvoorbeeld de eerste helft van Peru-Zwitserland live uit op de zender één. Daarna begint op die zender echter het zeven uur journaal, waardoor de tweede helft live wordt uitgezonden op Canvas.

Van maandag 25 juni tot en met donderdag 28 juni wordt ook een deel van de wedstrijden door Sporza live uitgezonden op de zender Ketnet. Tijdens de derde (laatste) poulewedstrijden speelt men op het WK per poule immers per poule twee wedstrijden tegelijk. De ene match wordt dan live uitgezonden op VRT één en de andere op Ketnet of Canvas.

Livestream WK voetbal 2018 bij Sporza

Net als bij NOS Studio Sport worden ook bij het Vlaamse Sporza (VRT) de wedstrijden ook live op het internet uitgezonden via een stream. Elke livestream van de VRT voor dit WK voetbal is op de wedstrijddag te vinden op de website van Sporza. Deze Vlaamse livestream is ook geheel gratis (net als de stream van de Nederlandse publieke omroep). De livestream van Sporza begint doorgaans tegelijk met de live tv-uitzending; dit houdt in dat deze stream omstreeks 10 minuten voor de aftrap van de match begint.

Geo-restricted livestream van Sporza

Vanwege de contracten met betrekking tot de online uitzendrechten geldt echter eveneens voor elke livestream van Sporza bij dit WK voetbal 2018, dat die 'geo-restricted' is. Buiten België is de livestream van Sporza dus geblokkeerd ('geo-blocked'). Vanuit Nederland mag men dus officieel niet naar de livestream van Sporza kijken. Als men dit WK in Nederland online wil bekijken op een smartphone of computer, dan dient men dat dus te doen via een livestream van de NOS.

Eerste dag WK voetbal 2018 op tv en livestream

Donderdag 14 juni is de eerste dag van het WK voetbal 2018. De aftrap van de openingswedstrijd van het WK is die middag om 17u00. Daarvoor begint men om 16u00 op de Vlaamse publieke zender één met een voorbeschouwing op het WK. In die uitzending is deels ook de openingsceremonie te zien. Voor Belgische kijkers is deze eerste WK-uitzending ook op de livestream van Sporza te zien. In Nederland begint men om 16u15 op de zender Nederland 1 (NPO1) met de uitzending met de voorbeschouwing op het WK (en een deel van de openingsceremonie). Ook is die live-uitzending voor Nederlanders online per livestream te volgen bij de NOS.

WK-loting voor het WK voetbal 2018

Hoe ziet het speelschema van het WK voetbal 2018 eruit? De loting vond op 1 december 2017 plaats en was live op tv en online per livestream te volgen. In totaal doen er 32 teams mee aan dit WK voetbal. Zij zijn bij de loting voor de eerste ronde ingedeeld in acht poules van vier landen. Hieronder vindt u de eindstanden van de eerste ronde. Van elke poule gaan de beste twee teams in de eindstand door naar de tweede ronde (achtste finales). Vanaf die tweede ronde wordt het toernooi gespeeld volgens het knock-out-systeem. Uiteindelijk wordt op zondag 15 juli de finale van het WK voetbal 2018 gespeeld.

Eerste ronde WK voetbal 2018

Groepsindeling en eindstanden, eerste ronde WK voetbal 2018 te Rusland
Groep A:
 1. Uruguay 3-9 (5-0) *
 2. Rusland 3-6 (8-4) *
 3. Saoedi-Arabië 3-3 (2-7)
 4. Egypte 3-0 (2-5)
Groep B:
 1. Spanje 3-5 (6-5) *
 2. Portugal 3-5 (5-4) *
 3. Iran 3-4 (2-2)
 4. Marokko 3-1 (2-4)
Groep C:
 1. Frankrijk 3-7 (3-1) *
 2. Denemarken 3-5 (2-1) *
 3. Peru 3-3 (2-2)
 4. Australië 3-1 (2-5)
Groep D:
 1. Kroatië 3-9 (7-1) *
 2. Argentinië 3-4 (3-5) *
 3. Nigeria 3-3 (3-4)
 4. IJsland 3-1 (2-5)
Groep E:
 1. Brazilië 3-7 (5-1) *
 2. Zwitserland 3-5 (5-4) *
 3. Servië 3-3 (2-4)
 4. Costa Rica 3-1 (2-5)
Groep F:
 1. Zweden 3-6 (5-2) *
 2. Mexico 3-6 (3-4) *
 3. Zuid-Korea 3-3 (3-3)
 4. Duitsland 3-3 (2-4)
Groep G:
 1. België 3-9 (9-2) *
 2. Engeland 3-6 (8-3) *
 3. Tunesië 3-3 (6-7)
 4. Panama 3-0 (2-11)
Groep H:
 1. Colombia 3-6 (5-2) *
 2. Japan 3-4 (4-4) *
 3. Senegal 3-4 (4-3)
 4. Polen 3-3 (2-5)

Programma en speelschema WK voetbal 2018: de live uitzendingen (tv en livestream)

Hieronder vindt u een overzicht van alle wedstrijden die in de eerste ronde worden gespeeld. De tijdstippen in dit schema zijn de tijden voor mensen in Nederland en België (CET: Central European Time). Op deze tijdstippen vindt dus voor de tv-kijkers in de lage landen de aftrap van elke wedstrijd plaats. De live tv-uitzending en de livestream beginnen logischerwijs al wat eerder dan de hieronder gemelde tijdstippen (vanwege de voorbeschouwing, de volksliederen, enzovoort). Doorgaans beginnen de tv-uitzending en de livestream van Sporza bij middagwedstrijden ongeveer een half uur voor de match. Bij avondwedstrijden begint de live tv-uitzending en de livestream bij Sporza vaak omstreeks een twintig minuten voor de aftrap. (Dat geldt echter niet voor elke match; bij wedstrijden van de Rode Duivels beginnen de live tv-uitzending en de livestream bijvoorbeeld al veel eerder voor de wedstrijd).

Bij de NOS beginnen de uitzending op tv en per livestream bij middagwedstrijd vaak rond een half uur voor de aftrap. Bij avondwedstrijden beginnen de live tv-uitzending en de livestream van de NOS al ongeveer veertig minuten voor de aftrap. In de uitzending bespreekt men dan wat WK-nieuws en beschouwt men voor op de wedstrijd. Omstreeks tien minuten voor de aftrap schakelt men live naar het stadion, waar dan de teams het veld betreden en men vervolgens naar de volksliederen luistert. In het onderstaande schema zijn de uitslagen ingevuld.

Programma: wedstrijden WK voetbal 2018 (Nederlandse tijdstippen), poulefase:

 • Do. 14 juni om 17u00 in poule A: Rusland Saoedi-Arabië 5-0
 • Vr. 15 juni om 14u00 in poule A: Egypte Uruguay 0-1
 • Vr. 15 juni om 17u00 in poule B: Marokko Iran 0-1
 • Vr. 15 juni om 20u00 in poule B: Portugal Spanje 3-3
 • Za. 16 juni om 12u00 in poule C: Frankrijk Australië 2-1
 • Za. 16 juni om 15u00 in poule D: Argentinië IJsland 1-1
 • Za. 16 juni om 18u00 in poule C: Peru Denemarken 0-1
 • Za. 16 juni om 21u00 in poule D: Kroatië Nigeria 2-0
 • Zo. 17 juni om 14u00 in poule E: Costa Rica Servië 0-1
 • Zo. 17 juni om 17u00 in poule F: Duitsland Mexico 0-1
 • Zo. 17 juni om 20u00 in poule E: Brazilië Zwitserland 1-1
 • Ma. 18 juni om 14u00 in poule F: Zweden Zuid-Korea 1-0
 • Ma. 18 juni om 17u00 in poule G: België Panama 3-0
 • Ma. 18 juni om 20u00 in poule G: Tunesië Engeland 1-2
 • Di. 19 juni om 14u00 in poule H: Colombia Japan 1-2
 • Di. 19 juni om 17u00 in poule H: Polen Senegal 1-2
 • Di. 19 juni om 20u00 in poule A: Rusland Egypte 3-1
 • Wo. 20 juni om 14u00 in poule B: Marokko Portugal 0-1
 • Wo. 20 juni om 17u00 in poule A: Uruguay Saoedi-Arabië 1-0
 • Wo. 20 juni om 20u00 in poule B: Iran Spanje 0-1
 • Do. 21 juni om 14u00 in poule C: Denemarken Australië 1-1
 • Do. 21 juni om 17u00 in poule C: Frankrijk Peru 1-0
 • Do. 21 juni om 20u00 in poule D: Argentinië Kroatië 0-3
 • Vr. 22 juni om 14u00 in poule E: Brazilië Costa Rica 2-0
 • Vr. 22 juni om 17u00 in poule D: Nigeria IJsland 2-0
 • Vr. 22 juni om 20u00 in poule E: Zwitserland Servië 2-1
 • Za. 23 juni om 14u00 in poule G: België Tunesië 5-2
 • Za. 23 juni om 17u00 in poule F: Zuid-Korea Mexico 1-2
 • Za. 23 juni om 20u00 in poule F: Duitsland Zweden 2-1
 • Zo. 24 juni om 14u00 in poule G: Engeland Panama 6-1
 • Zo. 24 juni om 17u00 in poule H: Japan Senegal 2-2
 • Zo. 24 juni om 20u00 in poule H: Polen Colombia 0-3
 • Ma. 25 juni om 16u00 in poule A: Uruguay Rusland 3-0
 • Ma. 25 juni om 16u00 in poule A: Saoedi-Arabië Egypte 2-1
 • Ma. 25 juni om 20u00 in poule B: Portugal Iran 1-1
 • Ma. 25 juni om 20u00 in poule B: Marokko Spanje 2-2
 • Di. 26 juni om 16u00 in poule C: Denemarken Frankrijk 0-0
 • Di. 26 juni om 16u00 in poule C: Australië Peru 0-2
 • Di. 26 juni om 20u00 in poule D: Nigeria Argentinië 1-2
 • Di. 26 juni om 20u00 in poule D: Kroatië IJsland 2-1
 • Wo. 27 juni om 16u00 in poule F: Zuid Korea Duitsland 2-0
 • Wo. 27 juni om 16u00 in poule F: Zweden Mexico 3-0
 • Wo. 27 juni om 20u00 in poule E: Servië Brazilië 0-2
 • Wo. 27 juni om 20u00 in poule E: Zwitserland Costa Rica 2-2
 • Do. 28 juni om 16u00 in poule H: Japan Polen 0-1
 • Do. 28 juni om 16u00 in poule H: Senegal Colombia 0-1
 • Do. 28 juni om 20u00 in poule G: België Engeland 1-0
 • Do. 28 juni om 20u00 in poule G: Panama Tunesië 1-2

Programma: achtste finales (Nederlandse tijdstippen, live tv en livestream):

 • Za. 30 juni om 16u00: Frankrijk Argentinië (op Ned. 1, VRT één en livestream) 4-3
 • Za. 30 juni om 20u00: Uruguay Portugal (op Ned. 1, VRT één en livestream) 2-1
 • Zo. 1 juli om 16u00: Spanje Rusland (op Ned. 1, VRT één en livestream) 1-1, Rus. wns
 • Zo. 1 juli om 20u00: Kroatië Denemarken (op Ned. 1, VRT 1 en livestream) 1-1, Kro. wns
 • Ma. 2 juli om 16u00: Brazilië Mexico (op Ned. 1, VRT één en livestream) 2-0
 • Ma. 2 juli om 20u00: België Japan (op Ned. 1, VRT één en livestream) 3-2
 • Di. 3 juli om 16u00: Zweden Zwitserland (op Ned. 1, VRT één en livestream) 1-0
 • Di. 3 juli om 20u00: Colombia Engeland (op Ned. 1, VRT één en livestream) 1-1, Eng. wns

Programma: kwartfinales (Nederlandse tijdstippen, live tv en livestream):


Programma: halve finales (Nederlandse tijdstippen, live tv en livestream):


Programma: troostfinale en finale (Nederlandse tijdstippen, live tv en livestream):


Voetbal live op tv

De finale van het WK voetbal is officieel het einde van het mondiale voetbalseizoen 2017-2018. Tijdens het WK voetbal is echter voor veel profclubs al de voorbereiding op het voetbalseizoen 2018-2019 begonnen. In dat nieuwe seizoen is er ook weer veel voetbal live op tv en per livestream te zien. De officiële openingswedstrijd van het Nederlandse voetbalseizoen is op zaterdag 4 augustus de Johan Cruijff Schaal 2018.

Oranje Leeuwinnen en Oranje Leeuwen live

Een andere prominente wedstrijd aan het begin van het seizoen is de vrouwenvoetbalwedstrijd Noorwegen-Nederland op 4 september 2018. Deze spannende laatste WK-kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen is eveneens live op tv en online per livestream te volgen. Ook het Nederlands herenteam speelt weer in september. Op 6 september speelt Oranje de oefeninterland Nederland-Peru (afscheidswedstrijd Sneijder). Kort daarna speelt Oranje zijn eerste wedstrijd in de Nations League: Frankrijk-Nederland op 9 september 2018.

Lees verder

© 2016 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamBelgië speelt op maandag 2 juli tegen Japan in de achtste finale van het WK voetbal 2018. De match België-Japan wordt ge…
WK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 vindt op het wereldkampioenschap voetbal de kwartfinale plaats tussen België en Brazilië. Deze ma…
Uitzendingen Tour de France 2018 op tvUitzendingen Tour de France 2018 op tv105de editie van de Ronde van Frankrijk, of ook wel de Tour de France genoemd, begint op zaterdag 7 juli 2018 met de sta…
WK voetbal 2018: België-Engeland live op tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Engeland live op tv en livestreamOp donderdag 28 juni 2018 speelt België zijn derde poulewedstrijd op het WK voetbal. De tegenstander van de Rode Duivels…
WK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamWK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 wordt 's middags de eerste kwartfinale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal 2018. Deze kw…
Bronnen en referenties
 • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/1.2375155
 • http://nos.nl/artikel/2075085-het-complete-speelschema-van-het-ek-voetbal-2016.html
 • http://www.nu.nl/mixed-zone/3382084/nos-koopt-uitzendrechten-ek-2016.html
 • http://www.totaaltv.nl/nieuws/nos-behoudt-uitzendrechten-wk-voetbal/

Reageer op het artikel "WK voetbal 2018 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!