InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Super Bowl 2019 (American Football) live op tv en livestream

Super Bowl 2019 (American Football) live op tv en livestream

Super Bowl 2019 (American Football) live op tv en livestream Op zondag 3 februari wordt de Super Bowl 2019 gespeeld. Het is de 53e editie van dit evenement. De Super Bowl is de finale van het NFL American Football-seizoen. In deze wedstrijd spelen de winnaars van de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC) tegen elkaar. In 2019 gaat deze wedstrijd tussen de New England Patriots en de Los Angeles Rams. Tijdens de traditionele halftime show treedt Maroon 5 op, samen met Travis Scott en Big Boi. De Super Bowl 2019 wordt wereldwijd door veel zenders live op tv uitgezonden. Ook is de Super Bowl 2019 online via een livestream te volgen.

Geschiedenis van American Football

Deze sport is ontstaan als een variant op rugby. De eerste officiële American Footballwedstrijd werd in november 1869 gespeeld in New Jersey door twee universiteitsteams. Het spel had in die begintijd echter wel veel andere spelregels. Zo was het in de oertijd van het American Football verboden om met de bal in de hand te lopen. Met name in de laatste decennia van de 19e eeuw hebben er buitengewoon veel spelregelwijzigingen plaatsgevonden, zodat uiteindelijk het moderne American Football ontstond.

Populariteit van American Football

In de loop van de 20e eeuw groeide het uit tot één van de populairste sporten van Amerika. Velen beschouwen het zelfs als de ultieme nationale sport van de Verenigde Staten. Sociologen, psychologen en historici hebben op allerlei manieren geprobeerd om te verklaren waarom juist deze sport zo extreem populair is in Amerika, terwijl American Football buiten de Verenigde Staten, ondanks veel pogingen om het ook daar op grootse wijze te promoten, toch nooit buitengewoon populair is geworden.

Frontier mentaliteit?

Eén van de verklaringen voor de populariteit in de verenigde Staten is, dat American Football volgens sociologen qua mentaliteit goed zou aansluiten bij de 'Frontier mentality', die van oudsher bij de Amerikaanse cultuur hoort. Dit is de harde mentaliteit van kolonisten, die nieuwe stukken grondgebied voor zichzelf moesten veroveren. In het American Football gaat het (figuurlijk gezien) voor een belangrijk gedeelte ook om het veroveren van 'yards' grondgebied op de vijand.

Ontstaan NFL

Van oorsprong was American Football officieel een amateursport. Mede door de enorme populariteit van dit spel werden de amateurregels echter al snel grootschalig in het geheim overtreden. Reeds aan het einde van de 19e eeuw konden topspelers stiekem enorme kapitalen verdienen aan deze 'amateursport'. In de jaren twintig van de twintigste eeuw ontstond er een grote, officiële profcompetitie. Deze kreeg als naam de National Footbal League (NFL).

Ontstaan Super Bowl

Er waren in de loop der jaren diverse pogingen om naast de NFL nog andere grote profcompetities op te zetten. Een succesvolle concurrent van de NFL was de AFL (American Football League). De AFL ontstond in 1960. In de tweede helft van de jaren zestig kwamen er echter 'vredesbesprekingen' tussen de AFL en de NFL. Men besloot om met ingang van 1967 jaarlijks de kampioenen van de AFL en de NFL tegen elkaar te laten spelen om het 'overall kampioenschap American Football'. Dit superkampioenschap werd de 'Super Bowl' genoemd.

Fusie NFL en AFL

Uiteindelijk kwamen de NFL en de AFL in 1970 tot een fusie. Dit leidde tot een reorganisatie waarbij men wel de oude namen bleef gebruiken. De nieuwe, gezamenlijke organisatie droeg de oude naam NFL. Eén van de twee topcompetities van de vernieuwde NFL gaf men de naam AFL (en de andere noemde men NFC). De term Super Bowl bleef behouden voor de grote finale van het American Football-seizoen. In Amerika gebruikt men overigens doorgaans Latijnse cijfers om de edities van de Super Bowl te nummeren. De editie van 2018 is bijvoorbeeld de 52e editie en noemt men in Amerika daarom doorgaans ‘Super Bowl LII’.

Erelijst NFL Super Bowl

Recordhouder qua aantal eindzeges in de Super Bowl is Pittsburgh Steelers. Zij wonnen dit kampioenschap zes keer. De teams van de San Francisco 49ers, de New England Patriots en de Dallas Cowboys pakten vijf keer de zege in de Super Bowl. Ploegen die dit kampioenschap vier maal wonnen zijn de New York Giant en de Green Bay Packers.

Super Bowl 2019 (Super Bowl LIII), locatie: Atlanta, Georgia

De Super Bowl wordt in 2019 gehouden in het Mercedez-Benz Stadium, dat zich bevindt in de Amerikaanse stad Atlanta, in de staat Georgia. Dit is de thuisbasis van het NFL-team Atlanta Falcons. Het heeft een capaciteit van circa 71.000 toeschouwers.

Entertainment: halftime show Super Bowl 2019 met Maroon 5

Voorafgaand aan de Super Bowl 2019 wordt het Amerikaanse volkslied, 'The Star-Spangled Banner', gezongen door de legendarische zangeres Gladys Knight, 'The Empress of Soul'. Tijdens de halftime show van deze editie van de Super Bowl wordt er een optreden gegeven door de band Maroon 5. Zij treden op samen met Big Boi (bekend van Outkast) en Travis Scott.

Reclamespots

Door het sportieve belang van de wedstrijd, maar ook door het vele entertainment er omheen, is de Super Bowl doorgaans het grootste mediaspektakel van het jaar in Amerika. Het evenement behaalt enorme kijkcijfers. Daar wordt vanzelfsprekend ook op ingespeeld door veel marketingmensen. Vaak maken zij nieuwe reclamespots speciaal voor Super Bowl. De zendtijd van die spots is peperduur. Zo moest men in 2016 voor een halve minuut zendtijd 5 miljoen dollar betalen.

Naamgeving: Super Bowl LIII

In de Verenigde Staten gebruikt men doorgaans Latijnse cijfers om aan te geven om welke editie van de Super Bowl het gaat. De Super Bowl van 2019 is bijvoorbeeld de 53e editie. Het getal 53 omgezet in Latijnse cijfers is 'LIII'. Vandaar dat men in Amerika deze editie van de Super Bowl doorgaans de 'Super Bowl LIII' noemt.

Voorbeschouwing, teams Super Bowl LIII: New England Patriots en Los Angeles Rams.

In de Super Bowl 2019 spelen tegen elkaar de kampioenen van de twee grote American Football-competities: de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). Welke teams zijn dat in 2019?

New England Patriots

De New England Patriots staan in de finale van de NFL als kampioenen van de AFC. De New England Patriots, met sterspeler Tom Brady, behoren al jaren tot de allerbeste American Football-teams van de NFL. Tijdens het reguliere seizoen 2018-2019 presteerden de New England Patriots nochtans niet eens erg overtuigend. Ze wonnen tijdens de reguliere competitie 11 wedstrijden, maar leden ook zes nederlagen. In de eindstand van de AFC East eindigden de New England Patriots wel als eerste, maar in de algemene eindstand van alle AFC-ploegen eindigden ze in de reguliere competitie als tweede achter de Kansas City Chiefs. Uiteindelijk ontmoetten de New England Patriots en de Kansas City Chiefs elkaar ook in de finale van de AFC. Na de reguliere speeltijd was de stand gelijk. Uiteindelijk wonnen de New England Patriots in de verlenging en kwalificeerden zich zo voor de Super Bowl 2019.

Los Angeles Rams

De Los Angeles Rams behaalden tijdens de reguliere competitie van de NFC dertien zeges en verloren drie wedstrijden. Met hun statistieken eindigden zij nipt tweede in de einstand van de NFC, achter de New Orleans Saints. Tijdens de playoffs kwalificeerden deze twee ploegen zich voor de finale van de NFC. Net als bij de AFC, kwam het ook in de finale van de NFC tot een verlenging. En net als bij de AFC, won ook bij de NFC uiteindelijk de ploeg die in de reguliere competitie als tweede was geëindigd: de LA Rams.

Voorspelling: favoriet?

Tijdens de wedstrijden van de reguliere competitie leken de LA Rams een wat stabielere ploeg te hebben dan de New England Patriots. Toch lijken de Patriots, mede vanwege hun enorme ervaring, weer de favorieten te zijn voor de zege in de Super Bowl.

Super Bowl live op tv: o.a. FOX Sports voor Nederland, CBS voor Amerika

Door welke zenders wordt de Super Bowl live uitgezonden? In de Verenigde Staten wordt de Super Bowl 2019 live op tv uitgezonden door CBS. Daarnaast produceert ESPN Deportes in Amerika de live tv-uitzending van de Super Bowl LII voor de Spaanstalige markt. Voor Nederland heeft het bedrijf FOX de uitzendrechten van het NFL American Football. Zij zenden de Super Bowl 2019 live uit op de abonneezenders van FOX Sports.

Hoe laat en welke zender?

Hoe laat begint bij FOX Sports de live tv-uitzending van de Super Bowl 2019? Op welke zenders vindt die live-uitzending plaats Op zondag 3 februari begint om 22u00 het eerste deel van de voorbeschouwing te zien in een live-uitzending van de Eretribune. Om 23u30 begint het tweede deel van de voorbeschouwing in de Eretribune. Deze voorbeschouwing is te zien op de zenders FOX Sports 1 en FOX Sports 4. Vervolgens is op die zenders vanaf circa 0u30 de wedstrijd te zien.

Daarnaast kan men op die avond van zondag 3 februari ook naar de zender FOX Sports 6 kijken. Daarop zijn verschillende andere programma's te zien waarin men uitkijkt naar de Super Bowl 2019, zoals 'the Road to the Super Bowl'. Vervolgens kan men vanaf 0u00 op die zender naar de Amerikaanse (Engelstalige) live-uitzending van de Super Bowl 2019 kijken.

Super Bowl 2019 live op tv in Nederland bij FOX Sports

Om de Super Bowl live te bekijken op de zenders van FOX Sports, dient men een abonnement op deze zenders te hebben. Het is overigens ook mogelijk om voor de live tv-uitzending deze Super Bowl een 'dagpas' (een abonnement voor één etmaal) te kopen bij FOX Sports.

Super Bowl 2019 in Nederland niet live op het open net van FOX tv

Bij diverse voorgaande edities van de Super Bowl werd dit evenement in Nederland door FOX niet alleen live uitgezonden op de betaalzenders van (FOX Sports), maar daarnaast ook op hun 'open net', de digitale zender FOX Tv, die ook te ontvangen is voor mensen die geen abonnement op FOX Sports hebben. In 2018 was er helaas echter geen live tv-uitzending van de Super Bowl op dat 'open net' van FOX. In 2019 is er helaas wederom geen live tv-uitzending op het 'open net'.

Overige zenders live op tv in Europa: BBC

In Groot-Brittannië wordt de Super Bowl live op tv uitgezonden door zowel de BBC als Sky Sports. Met name dat de BBC het live uitzendt is mooi nieuws voor veel Nederlanders. Nederlandse kijkers die geen abonnement op FOX Sports hebben, kunnen via die zender dus alsnog 'gratis' naar de Super Bowl 2019 kijken. De live tv-uitzending van de Super Bowl LIII begint bij de Britse publieke omroep op zondag 3 februari om 23u45 op de zender BBC One.

België: live op Eleven Sports

In België wordt de Super Bowl 2019 live op tv uitgezonden door Eleven Sports. Hun live tv-uitzending begint in de nacht van zondag 3 februari op zondag 4 februari om 0u30. Daarvoor begint om 23u30 al de voorbeschouwing 'Road to the Super Bowl'.

Livestream Super Bowl 2019

Livestream FOX Sports (Nederland)

Er wordt bij de NFL Superbowl 2019 een livestream verzorgd door Fox Sports. Men kan bij hen deze Super Bowl dus niet alleen live op tv volgen, maar ook live op het internet. Via die livestream kan men in de nacht van zondag 3 februari op maandag 4 februari live naar de Super Bowl 2019 kijken op bijvoorbeeld een computer of een smartphone. Deze officiële livestream voor Nederland bevindt zich op FOX Sports Go App. Men dient een abonnement op die app te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken. Met de livestream kan men de tv-uitzendingen van FOX Sports zien. Behalve de wedstrijd kan men op die livestream dus ook de voorbeschouwingen op de Super Bowl 2019 bekijken.

Dagpas livestream FOX Sports?

Het is anno 2019 helaas niet meer mogelijk om een livestream bij FOX Sports via PPV (Pay Per View) te kopen. Ook is het niet meer mogelijk om bij FOX Sports een dagpas voor de livestream te kopen, waarmee men online naar de Super Bowl kan kijken. Wel is het mogelijk om een dagpas voor FOX Sports te kopen waarmee men op tv naar de Super Bowl kan kijken.

Livestream NFL (PPV)

Er is ook een mondiale livestream voor de Super Bowl van de NFL. Deze livestream is beschikbaar via 'Pay Per View' (PPV). Om die officiële Amerikaanse livestream te bekijken, dient men online een 'NFL Game Pass' te kopen.

Go App livestream?

Veel mensen in Nederland zijn inmiddels gewend geraakt om tv per livestream te kijken via de Go App. Is het mogelijk om via zo'n livestream op die app naar de Super Bowl te kijken bij FOX Sports? Of kan men de Super Bowl bekijken via een livestream van de BBC op die Ziggo GO app? Hiervoor geldt in principe hetzelfde als op tv. Aangezien de BBC in het basispakket van de digitale tv-zenders van Ziggo zit, kan men automatisch per livestream naar de live-uitzending van de BBC bij de Super Bowl kijken op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer.

Indien men voor de betaalzenders van FOX Sports niet een extra tv-pakket heeft, dan is het niet mogelijk om op die manier per livestream naar de Super Bowl op FOX Sports te kijken. Indien men wel over een extra pakket beschikt van FOX Sports, dan bestaat die mogelijkheid wel om online per livestream naar zo'n zender te kijken.

BBC livestream?

De BBC heeft ook een eigen livestream waarmee men deze Super Bowl uitzendt. Dit is echter een livestream die puur bedoeld is voor de Britse kijkers. Deze livestream van de Super Bowl is dus 'geo-restricted'. Dit is nochtans een gratis livestream. Voor kijkers in Nederland en België is deze livestream op de site van de BBC echter 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wanneer men toch de BBC live-uitzending per livestream wil bekijken, dan is in Nederland daarvoor een prime legaal alternatief de stream van de BBC op de Ziggo Go App. Die livestream is echter bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo.

Livestream België

In België wordt deze editie van de Super Bowl live via een stream uitgezonden door Eleven Sports. Hun livestream is onder meer te verkrijgen bij Telenet Play Sports. Zo'n livestream is bij Telenet Play Sports te bekijken door vaste abonnees, maar het is ook mogelijk om deze stream te bekijken met een dagpas.

Super Bowl 2019 terugkijken (wedstrijd en halftime show)

Via de eerder genoemde Ziggo Go App kunnen kijkers de BBC-uitzending van de Super Bowl (inclusief de halftime show) terugkijken via een stream op deze app. Die app is beschikbaar bij Ziggo voor Nederlandse kijkers. Wanneer men de beschikking heeft over deze app, dan kan men hiermee in de gehele EU dit evenement terugkijken via deze app.

Uitslag Super Bowl 2019

De strijd om de Super Bowl 2019 stond grotendeels in het teken van de ijzersterke defensies van beide ploegen. Pas in het vierde kwart van de wedstrijd werd de eerste en enige touchdown gescoord. De New England Patriots wonnen deze wedstrijd met 13-3. De quarterback van de Patriots, Tom Brady, pakte zo zijn zesde eindzege in de Super Bowl. Hij is met die zesde zege de recordhouder geworden: nooit eerder slaagde een speler erin om zo vaak de Super Bowl te winnen. Volgens velen is hij de G.O.A.T. (Greatest Of All Time) als quarterback in het American Football.

Voorgaande editie: uitslag Super Bowl 2018

De Super Bowl 2018 werd gewonnen door de Philadelphia Eagles. Zij wonnen deze wedstrijd met 41-33. Het was de eerste keer in de geschiedenis van dit team dat zij de Super Bowl wonnen. De uitblinker in deze wedstrijd was hun quarterback Nick Foles.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
EK voetbal 2020 - live op tv en livestreamEK voetbal 2020 - live op tv en livestreamHet EK voetbal 2020 begint op vrijdag 12 juni 2020. De finale wordt gespeeld op zondag 12 juli 2020. De Nederlandse publ…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Gratis live voetbal kijken op je pcWil je gratis live voetbal of andere sporten bekijken op je pc? Dat kan! Je kunt gratis alle wedstrijden volgen uit de N…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/NRG_Stadium
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Super_Bowl_LI
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Frontier_myth
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Halftime_show
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2016_NFL_season
  • http://www.nfl.com/schedules
  • http://thecelebritycafe.com/2017/01/lady-gaga-hints-expect-super-bowl-halftime-performance/

Reageer op het artikel "Super Bowl 2019 (American Football) live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!