Fitness: de verschillende trainingsvormen

Het aanbod van sportscholen in Nederland is groot. Dat is een logisch gevolg van de gestegen populariteit van het fitnessen. Fitness blijft echter niet bij het simpelweg rennen op een loopband of het herhaaldelijk liften van een gewicht. Er zit veel meer achter, en voor de serieuze sporter is het beheersen van de juiste theorie essentieel. Wat de meeste sporters niet weten is dat er namelijk vier verschillende trainingsvormen zijn die voorkomen bij het fitnessen. Elke trainingsvorm heeft dan ook een apart resultaat.

Massa trainen

Deze manier van trainen wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het creëren van meer spiermassa. Het is dan ook de bekendste trainingsvorm onder bodybuilders. De definitie van de spier is hierbij bijzaak, het gaat om het volume van de spieren. Om massa te trainen worden er weinig herhalingen gedaan bij elke oefening, maar deze worden wel met zware gewichten uitgeoefend.

Een belangrijk punt bij het trainen van massa is dat er een rustig tempo moet zijn bij het uitvoeren van de oefening en deze ook uiterst gecontroleerd moet worden uitgevoerd. Controle wil zeggen dat er een juiste houding moet worden gehouden bij de oefening. Zodat alleen de juiste spieren getraind worden. De pauzes die er gehouden worden tussen de verschillende oefeningen mag niet langer zijn dan 1,5 tot 2 minuten.

Bij deze trainingsvorm worden als gevolg van het trainen de lichaamsreserves omgezet in spiermassa. Het is daarom van belang niet een te veel aan cardio (hardlopen, fietsen etc.) te doen wanneer er massa wordt getraind. Dat zal er namelijk voor zorgen dat er geen of minder lichaamsreserves over zijn voor de spieropbouw.

Droog trainen

Droog trainen is in tegenstelling tot massa trainen gefocust op het verbranden van lichaamsvet. Het gaat bij droog trainen dan ook niet om het volume van de spieren maar om de definitie van de spier. Bij deze trainingsvorm worden er veel herhalingen gedaan met vooral lichter gewicht.

Van rust en regelmatige pauzes zijn bij deze trainingsvorm geen sprake. Er moet een flink tempo inzitten om zo de hartslag hoog te houden en het verbrandingsproces te optimaliseren. Door dit hoge tempo is het belangrijk om een goede positie en houding te hebben. Anders is de kans aanwezig een blessure op te lopen.

Kracht trainen

Het primaire doel van kracht trainen spreekt voor zich, namelijk de spierkracht verbeteren. De spierdefinitie en het volume van de spier zijn hierbij dus niet belangrijk. Deze trainingsvorm lijkt op massa trainen omdat het voornamelijk weinig herhalingen zijn met zware gewichten. Het verschil is dat de herhaling (rep) zelf anders moet worden uitgevoerd.

Bij het bankdrukken bestaat een herhaling bijvoorbeeld uit het van je af duwen van de stang met het gewicht, en vervolgens het laten zakken van de stang tot net boven de borst. Bij het trainen van kracht is het van belang dat bij het duwen, dus het begin van de herhaling, een flinke snelheid en kracht wordt geforceerd. Dit heet ook wel het explosief uitvoeren van een oefening. Het laten zakken van de stang gebeurt niet meer explosief, maar juist heel rustig en gecontroleerd. Vanwege de impact van de oefening kan er bij deze trainingsvorm ook tussen elke oefeningen enkele minuten rust worden gehouden.
© 2014 - 2024 Ravens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness - De basisprincipesFitness is geen exacte wetenschap, maar voor een juiste spieropbouw en ontwikkeling van kracht gelden er een aantal basi…
Kettlebell: de herkomst, voordelen en vetverbrandingKettlebell: de herkomst, voordelen en vetverbrandingVeel sterren gebruiken de kettlebell in hun workout. Onder andere Angelina Jolie, Jessica Biel, Jennifer Aniston en Matt…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Surfset FitnessSurfset Fitness is een fitness concept waarbij je op een intensieve, speelse manier naar het lichaam toe werkt van een s…

Van Trekkertrek naar Monstertruck en Monster JamVan Trekkertrek naar Monstertruck en Monster JamMonster Jam is een evenement waarbij enorme trucks, monstertrucks, trucs uithalen. Ze rijden over rijen auto’s heen en l…
Turnen: Sprong in de voorgeschreven oefenstof 2013-2017Turnen: Sprong in de voorgeschreven oefenstof 2013-2017Eén van de meest korte oefeningen in het turnen is de sprong. De oefening telt meestal nog geen 10 seconden en dit is vo…
Bronnen en referenties
  • http://www.fitness-island.com/
Ravens (16 artikelen)
Laatste update: 21-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.