InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Berencross: Brico Cross Meulebeke 2018 live tv en livestream

Berencross: Brico Cross Meulebeke 2018 live tv en livestream

Berencross: Brico Cross Meulebeke 2018 live tv en livestream Op zaterdag 6 oktober 2018 wordt in Meulebeke de vierde editie van de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze wedstrijd is Brico en deze veldrit wordt daarom ook wel de Brico Cross Meulebeke genoemd. De veldrit van Meulebeke wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Brico Cross online te bekijken via een livestream. Er staan veel prominente deelnemers op de startlijst van de Brico Cross Meulebeke 2018. Hoe ziet het programma van deze West-Vlaamse veldrit eruit? Wat is de locatie van het parcours van deze cross? Wat is de oorsprong van de naam van deze veldrit, de ‘Berencross’?

Geschiedenis: Berencross en Brico Cross Meulebeke

Op 15 december 2013 werd de eerste editie van de Berencross verreden. Dit was een nationale b-cross, waar dus geen profs aan mee mochten doen. Nadat de eerste editie een groot succes was, heeft de organisatie (vzw Cyclocross Meulebeke) ervoor gezorgd dat deze veldrit met ingang van het seizoen 2014-2015 een nationale a-cross is. Dit houdt onder meer in dat er ook profs aan deel mogen nemen. Klaas Vantornout pakte dat jaar de zege in de Berencross, voor Jim Aernouts en Kevin Pauwels. In 2015 werd de Berencross gewonnen door Tom Meeusen. Tweede werd Kevin Pauwels. Op de derde plek eindigde Rob Peeters. In 2016 won Mathieu van der Poel de Berencross, voor Bosmans en Iserbyt. In 2017 ging de zege wederom naar Mathieu van der Poel.

Brico Cross

Bij de eerste edities was de Berencross een onafhankelijke veldrit (een zogenaamde 'losse cross'). Met ingang van het seizoen 2016-2017 is het echter een onderdeel geworden van de wedstrijdreeks 'Brico Crossen'. Dit is een reeks van zes veldritten (vijf Belgische en één Nederlandse) die gesponsord worden door het bedrijf Brico en die live op tv worden uitgezonden door de commerciële zender VTM. Ook de veldrit van Geraardsberge en de Poldercross Kruibeke behoren bijvoorbeeld tot die Brico Crossen. Er bestaat geen apart klassement voor de Brico Crossen (zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de DVV Trofee en Superprestige-crossen), maar in alle Brico Crossen zijn wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Historie en toekomst: BK in Meulebeke

In het verre verleden vonden er vaker topcrossen plaats in Meulebeke. In 1958 en 1966 werd zelfs het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke verreden. In de jaren zeventig verdween het topveldrijden echter uit Meulebeke. Dankzij de Berencross is het topveldrijden dus weer teruggekeerd in deze plaats. De organisatie heeft op de langere termijn grote ambities. Een onderdeel daarvan is dat in het jaar 2021 het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke plaats zal vinden.

Oorsprong: naam Berencross

Een bijnaam van Meulebeke is 'de Berengemeente'. Dit komt doordat de baronie van Meulebeke in het verleden (van de 15e tot en met de 18e eeuw) in het bezit was van de familie De Beer. De plaats Meulebeke heeft daarom ook een Beer in het wapenschild. Vandaar dat men besloten heeft om deze nieuwe veldrit als naam te geven 'de Berencross'.

Meulebeke

Meulebeke ligt in West-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die circa 11000 inwoners heeft. In de Middeleeuwen werd deze plaats Mulenbeca genoemd. De oorsprong van de plaatsnaam is waarschijnlijk simpel: indertijd ontstond deze nederzetting bij een molen die aan een beek lag (de Devebeek). Meulebeke is onder meer bekend van de zogenaamde Berenfeesten die daar ieder jaar in het eerste weekend van juli worden gehouden. Ook vindt in Meulebeke jaarlijks de zogenaamde 'Nacht van de Koude Voeten' plaats.

In Meulebeke werd op 5 december 1985 Gianni Meersman geboren. Hij behoorde tot de betere Belgische profwielrenners. Meersman was met name een goede sprinter op geaccidenteerd terrein. In 2012 won hij een etappe in Parijs-Nice. In 2013 zegevierde hij in twee etappes in de Ronde van Catalonië en won hij eveneens twee etappes in de Ronde van Romandië. In 2016 won hij twee etappes in de Ronde van Spanje. Kort daarna moest hij echter zijn carrière beëindigen wegens hartproblemen.

Ook Daniel Van Ryckeghem (1945-2008) was afkomstig uit Meulebeke. Van Ryckeghem had een mooie wielercarrière, waarin hij onder meer twee Tour-etappes, Kuurne-Brussel-Kuurne, twee keer Dwars door België, twee keer de E3-prijs, Rund um den Henninger-Turm een rit in de Ronde van Zwitserland, een rit in de Dauphiné Libéré en diverse ritten in de Ronde van Catalonië won. Hij maakte in mei 2008 zelf een eind aan zijn leven.

Parcours, locatie

De Berencross van 2018 wordt verreden op het domein Ter Borcht. De start en de finish van de Berencross zijn op de atletiekpiste van Ter Borcht, ter hoogte van het Dr. Leo Abeele stadion. De cross wordt dus verreden in de omgeving van het kasteel Ter Borcht, wat eeuwenlang de woonplek van de adellijke familie De Beer was, waardoor de naam ‘Berencross’ voor deze veldrit natuurlijk extra toepasselijk is. Het veldritparcours op het domein van het kasteel werd ontworpen mede dankzij adviezen van twee wielerlegendes: Lucien van Impe en Roger de Vlaeminck. Het parcours is circa 2500 meter lang. De wedstrijd van de profs duurt circa een uur.

Programma Berencross 2018

 • 11u00 Nieuwelingen
 • 12u00 Junioren
 • 12u30: Podiumpresentatie van de deelnemers
 • 13u45 Dames Elite
 • 15u00 Heren elite (profs) en beloften (U23)

Tickets

Toegangskaarten voor de 'Cyclocross Meulebeke - de Berencross' kosten twaalf euro. In de voorverkoop kosten de tickets tien euro. De voorverkoop vindt plaats op een groot aantal adressen in Meulebeke en omgeving, waaronder De Nieuwe Beer, Gouden Leeuw, 't Kapelhuis, Veldbloem, Sportman, De Gilde, 't Voske, De Kring, Peerdekens en Cafetaria Ter Borcht.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op zaterdag 6 oktober op de startlijst van de Brico Cross Meulebeke 2018? Op de deelnemerslijst van de Berencross 2018 staan veel grote namen, waaronder Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Dit is de eerste cross die Mathieu van der Poel rijdt in het seizoen 2018-2019. Eén van de toppers die ontbreekt op de deelnemerslijst is Toon Aerts. Hij rijdt op zondag 7 oktober wel de GP Mario de Clercq (Hotondcross Ronse). Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de Brico Cross Meulebeke 2018.
Deelnemers: startlijst heren elite, Brico Cross Meulebeke (Berencross) 2018
1. Wout van Aert (Bel)
2. Mathieu van der Poel (Ned)
3. Michael Vanthourenhout (Bel)
4. Laurens Sweeck (Bel)
5. Eli Iserbyt (Bel)
6. Nicolas Cleppe (Bel)
7. Gianni Vermeersch (Bel)
8. Tim Merlier (Bel)
9. Lars van der Haar (Ned)
10. Dieter Vanthourenhout (Bel)
11. Daan Soete (Bel)
12. Kevin Pauwels (Bel)
13. Clément Auvin (Fra)
14. Tom Meeusen (Bel)
15. Stan Godrie (Ned)
16. Robin Alderweireld (Bel)
17. Wietse Bosmans (Bel)
18. Edwin de Wit (Bel)
19. Niels Derveaux (Bel)
20. Anton Ferdinande (Bel)
21. Niels Koyen (Bel)
22. Gerben Kuypers (Bel)
23. Mikolaj Markiewicz (Pol)
24. Joris Nieuwenhuis (Ned)
25. Tijl Pauwels (Bel)
26. Diether Sweeck (Bel)
27. Dario Tielen (Bel)
28. Ingmar Uytdewilligen (Bel)
29. Kenneth van Compernolle (Bel)
30. Nick van de Kerckhove (Bel)
31. Victor Vandebosch (Bel)
32. Niels Vandenbroucke (Bel)
33. Brecht Vandenheede (Bel)
34. Niels Vandeputte (Bel)
35. Aaron Vandermeirsch (Bel)
36. Andres Verdonck (Bel)
37. Mathieu Willemyns (Bel)

Live op tv: Brico Cross Meulebeke 2018 op VTM

Net als alle andere wedstrijden van de reeks Brico Crossen wordt ook de Berencross Meulebeke 2018 live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. De uitzending begint om 13u35. VTM zendt zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv uit. De start van de dameswedstrijd is om 13u45, de herenwedstrijd begint om 15u00. De zender VTM is helaas door veel Nederlanders niet op tv te ontvangen. Zij kunnen de Berencross echter wel via een livestream online bekijken. (Meer info over de livestream van deze veldrit: zie verderop.)

Tv-crossen

In het weekend van de Berencross staat er ook een andere tv-cross op het programma: op zondag 7 oktober 2018 wordt in Ronse de GP Mario de Clercq (DVV) gehouden. In het daaropvolgende weekend staan er wederom twee Vlaamse tv-crossen op de kalender: op zaterdag 13 oktober de Brico Cross Rapencross Lokeren en op zondag 14 oktober de Superprestige Cyclocross in Gieten.

Wielrennen live op tv

Behalve veldritten, zijn er in oktober 2018 ook nog diverse wegwielerwedstrijden live op tv en via een livestream te bekijken. Op 7 oktober staat bijvoorbeeld nog de klassieker Parijs-Tours op de kalender. Op zaterdag 13 oktober wordt de Italiaanse klassieker de Ronde van Lombardije verreden.

Livestream Brico Cross Meulebeke 2018

VTM zendt deze Brico Cross ook live op het internet uit via een stream. Met zo'n livestream kan men de Brico Cross Meulebeke op een computer of smartphone bekijken. Deze livestream is beschikbaar zijn op de website van VTM. Doorgaans is de livestream van de Brico Crossen niet geo-restricted voor andere kijkers in de EU. Hierdoor kan men deze livestream ook buiten België gewoon bekijken. Dat is vooral goed nieuws voor de vele veldritfans uit Nederland die de livestream van de Berencross willen bekijken.

Gratis livestream Berencross 2018

De livestream van de Brico Cross Meulebeke (Berencross) 2018 is geheel gratis. Om de livestream te bekijken, kan men overigens een gratis profiel aanmaken op de website van VTM. Zodra men vervolgens heeft ingelogd, kan men via de programmagids naar de livestream kijken. Daarnaast is het ook mogelijk om bij deze livestream van de Berencross Meulebeke bij VTM in te loggen met een Facebook-profiel. De livestream van deze Vlaamse veldrit begint bij VTM online om 13u35. Daarnaast wordt er overigens ook een gratis livestream van deze veldrit beschikbaar gesteld op de website van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN).

Livestream FloBikes

Daarnaast biedt men bij deze Brico Cross ook een specifieke livestream voor deze veldrit aan, die bedoeld is voor kijkers in Noord-Amerika. Deze livestream van de Brico Cross Meulebeke wordt beschikbaar gesteld door het bedrijf FloBikes. Men dient echter wel een abonnement op die livestream-dienst van FloBikes te hebben, om deze Engelstalige livestream van deze Vlaamse veldrit te kunnen bekijken. FloBikes is een bedrijf dat zich duidelijk focust op de groeiende populariteit van het veldrijden in Noord-Amerika; zij bieden zeer regelmatig een livestream van een topveldrit aan voor kijkers in Amerika en Canada. Sowieso bieden zij bij elke 'Brico Cross' een livestream aan.

Uitslag Brico Cross Meulebeke (Berencross) 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Quinten Hermans (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Brico Cross- Berencross Meulebeke 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel
 3. Wout van Aert (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Eli Iserbyt (Bel)

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamRapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober 2018 wordt de Brico Cross Lokeren verreden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross Lo…
Brico Cross Geraardsbergen 2018, live tv en livestreamBrico Cross Geraardsbergen 2018, live tv en livestreamOp zondag 16 september wordt de cyclocross van Geraardsbergen 2018 verreden. Deze veldrit is de openingswedstrijd van he…
Veldrit Hulst: Brico Vestingcross 2019 live tv en livestreamVeldrit Hulst: Brico Vestingcross 2019 live tv en livestreamOp zondag 17 februari 2019 wordt in de Nederlandse stad Hulst (Zeeland) de derde editie van de Brico Vestingcross verred…
Brico Cross Parkcross Maldegem 2019 live op tv en livestreamBrico Cross Parkcross Maldegem 2019 live op tv en livestreamIn Maldegem wordt op woensdag 6 februari 2019 de Brico Cross - Parkcross verreden. Dit is de dertiende editie van deze c…
Poldercross Kruibeke (Bazel) 2017, Brico Cross - live op tvPoldercross Kruibeke (Bazel) 2017, Brico Cross - live op tvDe vijfde editie van de Poldercross wordt verreden op zaterdag 14 oktober 2017. Het parcours van deze veldrit bevindt zi…
Bronnen en referenties
 • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-meulebeke/berencross-wordt-professionele-veldrit-a1818145/
 • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20131203_00869548
 • http://www.kfcmeulebeke.be/belangerijk/berencross-met-nys-op-2610/
 • http://www.veldritkrant.be
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.meulebeke.be

Reageer op het artikel "Berencross: Brico Cross Meulebeke 2018 live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!