Veldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestream

Veldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestream Op zaterdag 5 oktober 2019 wordt in Meulebeke de vierde editie van de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze wedstrijd is Ethias en deze veldrit wordt daarom ook wel de Ethias Cross Meulebeke genoemd. De veldrit van Meulebeke wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Ethias Cross online te bekijken via een livestream. Er staan veel prominente deelnemers op de startlijst van de Ethias Berencross Meulebeke 2019. Hoe ziet het programma van deze West-Vlaamse veldrit eruit? Wat is de locatie van het parcours van deze cross? Wat is de oorsprong van de naam van deze veldrit, de ‘Berencross’?

Geschiedenis: Berencross en Ethias Cross Meulebeke

Op 15 december 2013 werd de eerste editie van de Berencross verreden. Dit was een nationale b-cross, waar dus geen profs aan mee mochten doen. Nadat de eerste editie een groot succes was, heeft de organisatie (vzw Cyclocross Meulebeke) ervoor gezorgd dat deze veldrit met ingang van het seizoen 2014-2015 een nationale a-cross is. Dit houdt onder meer in dat er ook profs aan deel mogen nemen. Klaas Vantornout pakte dat jaar de zege in de Berencross, voor Jim Aernouts en Kevin Pauwels. In 2015 werd de Berencross gewonnen door Tom Meeusen. Tweede werd Kevin Pauwels. Op de derde plek eindigde Rob Peeters. In 2016 won Mathieu van der Poel de Berencross, voor Bosmans en Iserbyt. In 2017 ging de zege in deze cyclocross wederom naar Mathieu van der Poel. Ook in 2018 won Mathieu van der Poel deze veldrit.

Brico Cross

Bij de eerste edities was de Berencross een onafhankelijke veldrit (een zogenaamde 'losse cross'). Met ingang van het seizoen 2016-2017 is het echter een onderdeel geworden van de wedstrijdreeks 'Brico Crossen'. Dit is een reeks van zes veldritten (vijf Belgische en één Nederlandse) die gesponsord worden door het bedrijf Brico en die live op tv (en online via een livestream) worden uitgezonden door de commerciële zender VTM. Eveneens worden deze veldritten allemaal per livestream uitgezonden door de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Ook de veldrit van Geraardsbergen en de Poldercross Kruibeke behoren bijvoorbeeld tot die Brico Crossen. Er bestaat geen apart klassement voor de Brico Crossen (zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de DVV Trofee en Superprestige-crossen), maar in alle Brico Crossen zijn wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Brico Cross werd Ethias Cross

De naam van de wedstrijdserie Brico Crossen is met ingang van het seizoen 2019-2020 veranderd in Ethias Crossen. Het bedrijf Ethias heeft in de zomer van 2019 namelijk de sponsoring van deze wedstrijden overgenomen van Brico. Voor de rest is deze wedstrijdserie qua opzet en regels grotendeels hetzelfde gebleven.

Historie en toekomst: BK in Meulebeke

In het verre verleden vonden er vaker topcrossen plaats in Meulebeke. In 1958 en 1966 werd zelfs het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke verreden. In de jaren zeventig verdween het topveldrijden echter uit Meulebeke. Dankzij de Berencross is het topveldrijden dus weer teruggekeerd in deze plaats. De organisatie heeft op de langere termijn grote ambities in de wereld van de cyclocross. Een onderdeel daarvan is dat in het jaar 2021 het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke plaats zal vinden.

Oorsprong: naam Berencross

Een bijnaam van Meulebeke is 'de Berengemeente'. Dit komt doordat de baronie van Meulebeke in het verleden (van de 15e tot en met de 18e eeuw) in het bezit was van de familie De Beer. De plaats Meulebeke heeft daarom ook een Beer in het wapenschild. Vandaar dat men besloten heeft om deze nieuwe veldrit als naam te geven 'de Berencross'.

Meulebeke

Meulebeke ligt in West-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die circa 11000 inwoners heeft. In de Middeleeuwen werd deze plaats Mulenbeca genoemd. De oorsprong van de plaatsnaam is waarschijnlijk simpel: indertijd ontstond deze nederzetting bij een molen die aan een beek lag (de Devebeek). Meulebeke is onder meer bekend van de zogenaamde Berenfeesten die daar ieder jaar in het eerste weekend van juli worden gehouden. Ook vindt in Meulebeke jaarlijks de zogenaamde 'Nacht van de Koude Voeten' plaats.

In Meulebeke werd op 5 december 1985 Gianni Meersman geboren. Hij behoorde tot de betere Belgische profwielrenners. Meersman was met name een goede sprinter op geaccidenteerd terrein. In 2012 won hij een etappe in Parijs-Nice. In 2013 zegevierde hij in twee etappes in de Ronde van Catalonië en won hij eveneens twee etappes in de Ronde van Romandië. In 2016 won hij twee etappes in de Ronde van Spanje. Kort daarna moest hij echter zijn carrière beëindigen wegens hartproblemen.

Ook Daniel Van Ryckeghem (1945-2008) was afkomstig uit Meulebeke. Van Ryckeghem had een mooie wielercarrière, waarin hij onder meer twee Tour-etappes, Kuurne-Brussel-Kuurne, twee keer Dwars door België, twee keer de E3-prijs, Rund um den Henninger-Turm een rit in de Ronde van Zwitserland, een rit in de Dauphiné Libéré en diverse ritten in de Ronde van Catalonië won. Hij maakte in mei 2008 zelf een eind aan zijn leven.

Parcours, locatie

De Berencross van 2019 wordt op 5 oktober verreden op het domein Ter Borcht. De start en de finish van de Berencross zijn op de atletiekpiste van Ter Borcht, ter hoogte van het Dr. Leo Abeele stadion. De cross wordt dus verreden in de omgeving van het kasteel Ter Borcht, wat eeuwenlang de woonplek van de adellijke familie De Beer was, waardoor de naam ‘Berencross’ voor deze veldrit natuurlijk extra toepasselijk is. Het veldritparcours op het domein van het kasteel werd ontworpen mede dankzij adviezen van twee wielerlegendes: Lucien van Impe en Roger de Vlaeminck. Het parcours van deze cross is circa 2500 meter lang. De wedstrijd van de profs duurt circa een uur.

Programma 5 oktober: Berencross 2019

 • 10u45 Nieuwelingen
 • 11u50 Junioren
 • 13u45 Dames Elite
 • 15u00 Heren elite (profs) en beloften (U23)

Tickets Cyclocross Meulebeke

Toegangskaarten voor de 'Cyclocross Meulebeke - de Berencross' kosten twaalf euro. In de voorverkoop kosten de tickets tien euro. De voorverkoop vindt plaats op een groot aantal adressen in Meulebeke en omgeving, waaronder De Nieuwe Beer, Gouden Leeuw, 't Kapelhuis, Veldbloem, Sportman, De Gilde, 't Voske, De Kring, Peerdekens en Cafetaria Ter Borcht. Het is ook mogelijk om online tickets te kopen voor deze veldrit. De online verkoop voor deze Ethias Cross verloopt via Tickoweb. De online tickets voor deze Ethias Cross kosten in de voorverkoop 10,50 euro (aangezien hierbij 50 cent aan servicekosten wordt gerekend).

Deelnemers Ethias Cross Meulebeke: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op zaterdag 5 oktober op de startlijst van de Ethias Cross Meulebeke 2019? Op de deelnemerslijst van de Berencross 2019 staan weer heel wat namen van prominente crossers, waaronder Toon Aerts, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, David van der Poel, Eli Iserbyt en Daan Soete. Ook Lars Boom staat op de deelnemerslijst van deze cyclocross. Bij de dameswedstrijd is Sanne Cant de grote publiekstrekker op de startlijst van deze cyclocross.

Startlijst: geen Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Helaas ontbreekt Mathieu van der Poel op de startlijst van deze cyclocross. De veelvoudige winnaar van de Berencross begint in de winter van 2019-2020 zijn veldritseizoen iets later dan voorgaande jaren, als gevolg van z'n lange en drukke zomerseizoen (op de weg en de mountainbike). De eerste cyclocross die hij rijdt is Nacht van Woerden (22 oktober). Helaas ontbreekt Wout van Aert ook bij de veldrit van Meulebeke in 2019; hij is herstellende van zijn blessureleed.

Deelnemers Cyclocross Meulebeke 2019: startlijst met rugnummers, heren elite (profs) en beloften
1 AERTS Toon
2 LAEVENS Justin
3 GYS Jens
4 LAVERGE Maxim
5 SALOMEZ Ydris
6 GOEMAN Andreas
7 WILLEMYNS Mathieu
8 ISERBYT Eli
9 PEMEN Dolf
10 BEKAERT Yentl
11 MEELBERGHS Pieter
12 BONNE Jenko
13 SWEECK Hendrik
14 PEIRENS Yente
15 HEYMES Gauthier
16 AGTERBERG Kyle
17 WIT Edwin de
18 GROENEN Klaas
19 BELLENS Jarno
20 GODRIE Stan
21 VERDONCK Andres
22 VERHEYEN Thomas
23 DIJKE Tim van
24 KOPECKY Tomas
25 ROELANDT Kenny
26 WILLIAMS Joe
76 VANLUCHENE Maxim
27 ALDERWEIRELD Robin
28 SMISSEN Lennic van der
29 TIELEN Dario
30 TORMANS Siebe
31 LEMMENS Sander
32 COMPERNOLLE Kennet van
33 CAS Stijn
34 VREESWIJK Noah
35 WYSEURE Joran
36 VANDENBORRE Mathias
37 JOT Hugo
38 COMPERNOLLE Jason van
39 MEIN Thomas
40 UPTEGROVE Pete
41 SMET Nicolas de
42 DEBEIR Arno
43 TURNER Ben
44 GOOSEN Wouter
45 PEERS Nick
46 BROECK Arno van den
47 VERBURG Luke
48 CLAUWAERT Maarten
49 SMETS Gert
50 GAGNAIRE Maxime
51 DEWULF Maxim
52 FERDINANDE Anton
53 CAMPS Jelle
54 DUBAU Lucas
55 DUBAU Joshua
56 VANDEBOSCH Toon
57 GEYSELS Xander
58 VERVOORT Wout
59 VLIEGEN Pieter-Jan
60 VANDENHEEDE Brecht
61 OGER Vincent
62 TICHELT Yorben van
63 AERNOUTS Jim
64 VANTHOURENHOUT Dieter
65 BENOIST Antoine
66 BOOM Lars
67 CLEPPE Nicolas
68 KAMP Ryan
69 KOYEN Niels
70 SOETE Daan
71 SWEECK Laurens
72 SWEECK Diether
73 HAAR Lars van der
74 POEL David van der
75 VANTHOURENHOUT Michael

Live op tv: Ethias Cross Meulebeke 2019 op VTM (5 oktober)

Net als alle andere wedstrijden van de reeks Ethias Crossen wordt ook de Berencross Meulebeke 2019 live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. De uitzending begint op zaterdag 5 oktober 2019 om 13u35. VTM zendt zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van deze cyclocross live op tv uit. De start van de dameswedstrijd is om 13u45, de herenwedstrijd begint om 15u00. De zender VTM is helaas door veel Nederlanders niet op tv te ontvangen. Zij kunnen de Berencross echter wel via een livestream online bekijken. (Meer info over de livestream van deze veldrit: zie verderop.)

Niet live op Eurosport (wel een samenvatting)

Door verschillende sites werd het nieuws gemeld dat de Ethias Crossen ook allemaal live op tv (of per livestream) te zien zouden zijn bij Eurosport. Dat is echter niet het geval. De Ethias Cross Meulebeke wordt door hen niet live uitgezonden. Wel zenden zij in de namiddag van 5 oktober (vanaf circa 17u30) een uitgebreide samenvatting van de cyclocross op tv uit. Via hun Eurosport Player kan men ook geen livestream van deze cyclocross bekijken. Wel kan men als abonnee van die dienst in de namiddag (vanaf 17u30) die tv-uitzending van Eurosport van deze cyclocross integraal op die app via een stream bekijken.

Veldrijden live op tv

Welke andere crossen zijn in deze periode live op tv (of online via een livestream) te bekijken? Op zondag 6 oktober kan men live op tv en per livestream kijken naar de GP Pelt (Cyclocross Neerpelt) 2019. Vervolgens wordt op zaterdag 12 oktober de Ethias Polderscross Kruibeke 2019 live op tv en per livestream uitgezonden. Op zondag 13 oktober wordt de eerste manche van de Superprestige Cyclocross verreden: de Cyclocross Gieten 2019. Ook die cross is live op tv en per livestream te bekijken.

Livestream Ethias Cross Meulebeke 2019 (5 oktober)

VTM zendt deze Ethias Cross ook live op het internet uit via een livestream. Met zo'n livestream kan men de Ethias Cross Meulebeke op een computer of smartphone bekijken. Deze livestream is beschikbaar zijn op de website van VTM. Doorgaans is de livestream van de Ethias Crossen niet geo-restricted voor andere kijkers in de EU. Hierdoor kan men deze livestream van deze cyclocross ook buiten België gewoon bekijken. Dat is vooral goed nieuws voor de vele veldritfans uit Nederland die de livestream van de Berencross willen bekijken.

Gratis livestream Berencross 2019

De livestream van de Ethias Cross Meulebeke (Berencross) 2019 is geheel gratis. Om de livestream te bekijken, kan men overigens een gratis account aanmaken op de website van VTM, van het bedrijf Medialaan. (Dat is het moederbedrijf van VTM.) Zodra men vervolgens heeft ingelogd met dat account, kan men via de programmagids naar de livestream kijken. Daarnaast is het ook mogelijk om bij deze livestream van de Berencross Meulebeke bij VTM in te loggen met uw Facebook-profiel. Dit is natuurlijk handig als men al een Facebook-profiel heeft en geen extra profiel (bij Medialaan) wil aanmaken. De livestream van deze Vlaamse veldrit begint bij VTM online om 13u35. Via hun livestream kan men zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van de Ethias Berencross live bekijken op 5 oktober 2019. De start van de herenwedstrijd kan men op die gratis livestream om 15u00 zien.

Livestream HLN

Behalve door VTM, wordt er overigens ook een livestream van deze veldrit beschikbaar gesteld door de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN). Hun livestream van deze cyclocross bevindt zich op de site van dat dagblad. Dit is eveneens een gratis livestream. Via hun livestream van deze veldrit zijn ook zowel de heren- als de dameswedstrijd live te zien. Hun gratis livestream bij deze Ethias Cross begint net als de stream van VTM om circa 13u35. Ook bij andere veldritten uit deze wedstrijdserie bieden zij een gratis livestream aan.

Livestream FloBikes voor Ethias Cross

Daarnaast biedt men bij deze Ethias Cross ook een specifieke livestream voor deze veldrit aan, die bedoeld is voor kijkers in Noord-Amerika. Deze livestream van de veldrit van Meulebeke wordt beschikbaar gesteld door het bedrijf FloBikes. Men dient echter wel een abonnement op die livestream-dienst van FloBikes te hebben, om deze Engelstalige livestream van deze Vlaamse veldrit te kunnen bekijken. FloBikes is een bedrijf dat zich duidelijk focust op de groeiende populariteit van het veldrijden in Noord-Amerika; zij bieden zeer regelmatig een livestream van een top-cyclocross aan voor kijkers in Amerika en Canada. Sowieso bieden zij bij elke 'Brico Cross' een livestream aan. Ook bij heel wat crossen uit de Superprestige Cyclocross en de Wereldbeker Veldrijden bieden zij een (geo-restricted) livestream aan waarop men in Noord-Amerika live naar zo'n veldrit kan kijken.

Uitslag Ethias Cross Meulebeke 2019

 1. Michael Vanthourenhout (Bel)
 2. Eli Iserbyt (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Daan Soete (Bel)
 5. Lars van der Haar (Ned)

Voorgaande editie: uitslag Brico Cross Meulebeke (Berencross) 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Quinten Hermans (Bel)

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Veldrit: Ethias Cross Eeklo 2021, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Eeklo 2021, live op tv en livestreamDe 24e editie van de veldrit van Eeklo vindt plaats op zaterdag 13 februari 2021. Deze veldrit is een onderdeel van de w…
Ethias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamDe zevende editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 10 oktober 2020. Het parcours van deze veldrit bevindt…
Veldrit: Ethias Cross Bredene 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene 2019, live op tv en livestreamOp maandag 30 december 2019 wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit i…

Tour de France 2017: parcours en rittenschemaTour de France 2017: parcours en rittenschemaDe Tour de France 2017 startte op 1 juli 2017 in Düsseldorf met een tijdrit. In Duitsland dus, maar slechts op 50 kilome…
Afvallen door hardlopen: 10 tipsAfvallen door hardlopen: 10 tipsAfvallen door hardlopen kan heel effectief zijn. Hardlopen in het juiste tempo en de juiste hartslag zorgt namelijk voor…
Bronnen en referenties
 • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-meulebeke/berencross-wordt-professionele-veldrit-a1818145/
 • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20131203_00869548
 • http://www.kfcmeulebeke.be/belangerijk/berencross-met-nys-op-2610/
 • http://www.veldritkrant.be
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.meulebeke.be

Reageer op het artikel "Veldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!