Vierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestream

Vierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestream De Vierschansentournee bestaat uit vier prestigieuze schansspringwedstrijden, die gehouden worden in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen. Het bekendste evenement van de Vierschansentournee is de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen, die traditioneel op 1 januari wordt gehouden. Hoe ziet de kalender van de Vierschansentournee in het seizoen 2019-2020 eruit? Door welke zenders worden deze wedstrijden live op tv uitgezonden? Waar kan men deze wedstrijden online per livestream bekijken? Hoe is de geschiedenis van de Vierschansentournee (of eigenlijk: het Vierschansentoernooi) verlopen?

Geschiedenis van de Vierschansentournee

De eerste editie van de Vierschansentournee vond plaats in 1953. De eerste wedstrijd werd in dat seizoen gehouden op 1 januari in Garmisch-Partenkirchen. Daarbij waren tussen de 20.000 en 30.000 toeschouwers aanwezig. De Noor Asgeir Dølplads won de eerste wedstrijd. Vervolgens won de Oostenrijker Sepp Bradl het eerste eindklassement van de Vierschansentournee. Die eerste Vierschansentournee was meteen een groot succes. De vier wedstrijden voor dit klassement meetellen worden sindsdien door velen in de wereld van het skischansspringen beschouwd als 'de vier Grand Slam Toernooien van het schansspringen'. Er werd bij die eerste Vierschansentournee overigens een vernieuwing doorgevoerd die later in de gehele wereld van het skispringen zou gaan gelden: meteen na elke sprong moest elk jurylid punten geven. Voorheen gaf de jury pas aan het einde van de wedstrijd de punten aan de deelnemers.

Erelijst

De recordhouder qua aantal eindzeges in de Vierschansentournee is de Fin Janne Ahonen. Hij won het eindklassement vijf keer. Twee op die ranglijst staat de Duitser Jens Weissflog. Hij won vier keer het eindklassement. Twee keer slaagde een schansspringer erin om alle vier de wedstrijden in één seizoen te winnen. De eerste was Sven Hannewald (Duitsland) in het seizoen 2001-2002. De tweede was Kamil Stoch (Polen) in het seizoen 2017-2018.

De vier wedstrijden

De Vierschansentournee begint met twee wedstrijden in Duitsland. De openingswedstrijd is doorgaans in Oberstdorf, op de Stattenbergschans. Deze wedstrijd vindt in de laatste week van december plaats. De tweede Duitse wedstrijd is de beroemdste skispringwedstrijd ter wereld, namelijk het Neujahrsspringen op de Grote Olympiaschans van de Zuid-Duitse plaats Garmisch-Partenkirchen. De finale van de wedstrijd in Garmis-Partenkirchen is altijd op 1 januari. De schans dankt zijn naam 'Grote Olympiaschans' aan het feit dat op deze locatie in 1936 het schansspringen plaatsvond tijdens de Olympische Spelen van Garmisch-Partenkirchen.

Na de twee Duitse wedstrijden staan er twee wedstrijden in Oostenrijk op het programma. De eerste Oostenrijkse wedstrijd is doorgaans rond 3 of 4 januari op de Bergiselschans in Innsbruck. De vierschansentournee wordt afgesloten met een wedstrijd op de Paul Ausserleitnerschans in Bischofshofen. Doorgaans wordt die slotwedstrijd gehouden op 'Driekoningen' (6 januari), maar soms ook een dag later.

Naam: 'der Vierschanzentournee' (Vierschansentoernooi)

In het Duits heet deze reeks wedstrijden 'der Vierschanzentournee'. De Nederlandse vertaling van deze wedstrijdreeks is letterlijk 'het Vierschansentoernooi', maar vaker gebruikt men in de Nederlandse sportmedia de benaming 'de Vierschansentournee'. De Duitse benaming voor de sport 'Schansspringen' is 'Skispringen'. In Nederland gebruikt men doorgaans de term 'Schansspringen', maar soms ook de term 'Skispringen' of 'Skischansspringen'.

Vierschansentournee en de wereldbeker

De Vierschansentournee had decennialang de status van een soort officieuze wereldbeker schansspringen. Eind jaren zeventig besloot de internationale skifederatie FIS echter om ook een officiële wereldbeker te gaan organiseren. Alle vier de wedstrijden van de Vierschansentournee werden met ingang van het eerste officiële wereldbekerseizoen (1979-1980) ook een onderdeel van de wereldbeker skispringen, die daarnaast ook nog bestond uit een groot aantal andere topwedstrijden. Sindsdien zijn er bij de wedstrijden van de Vierschansentournee dus zowel punten voor het klassement van de wereldbeker schansspringen te verdienen, als punten voor het aparte klassement van de Vierschansentournee.

Wedstrijdvorm van het Vierschansentoernooi

Bij de wedstrijden van de Vierschansentournee vindt er in de eerste ronde een schifting plaats via het zogenaamde knock-out systeem. Alle vijftig deelnemers die zich gekwalificeerd hebben voor de eerste ronde, moeten in die ronde tegen een andere deelnemer springen. Er zijn dan dus 25 duels. Alle 25 winnaars van die duels kwalificeren zich automatisch voor de finale. Daarnaast kwalificeren de vijf verliezers die het best hebben gesprongen zich ook nog voor de finale, waaraan in totaal dus 30 springers deelnemen.

Kalender vierschansentournee 2019 - 2020

  • Oberstdorf: kwalificatie op 28 december 2019, wedstrijd op 29 december 2019
  • Garmisch-Partenkirchen: kwalificatie op 31 december 2019, wedstrijd op 1 januari 2020
  • Innsbruck: kwalificatie op 3 januari 2020, wedstrijd op 4 januari 2020
  • Bischofshofen: kwalificatie op 5 januari 2020, wedstrijd op 6 januari 2020

Live op tv: Eurosport

De wedstrijden van de Vierschansentournee worden live op tv worden uitgezonden door Eurosport. Hieronder vindt u hier het voorlopige uitzendschema met de uitzendtijden van de wedstrijden op de zender Eurosport 1. Dit schema wordt in de aanloop naar de wedstrijden aangevuld en geüpdatet.

Oberstdorf live

Op zaterdag 28 december 2019 zijn de kwalificatiesessie van het skischansspringen in Oberstdorf vanaf 16u15 live te zien op Eurosport1 en op hun livestream. Op zondag 29 december 2019 kan men vanaf 17u15 bij Eurosport live op tv en via de livestream kijken naar de wedstrijd te Oberstdorf.

Garmisch-Partenkirchen live

Op dinsdag 31 december 2019 kan men de kwalificatiesessies van Garmisch-Partenkirchen vanaf 14u00 live bekijken op Eurosport1 en op hun livestream. Op woensdag 1 januari 2020 wordt voor het eerst sinds vele jaren de wedstrijd van Garmisch-Partenkirchen door Eurosport Nederland niet live op tv uitgezonden. Wel kan men die wedstrijd live op tv zien bij de NOS en online via een livestream (bij de NPO of bij Eurosport). Op Eurosport1 wordt op de avond van 1 januari vanaf 18u55 een uitgebreide samenvatting uitgezonden van het skischansspringen in Garmisch-Partenkirchen.

Innsbruck live

Op vrijdag 3 januari 2020 kan men op Eurosport1 vanaf 13u45 live kijken naar de kwalificatie voor de schansspringwedstrijd te Innsbruck. Ook kan men die kwalificatie via de livestream op hun Eurosport Player bekijken. Vervolgens kan men op zaterdag 4 januari de wedstrijd in Innsbruck op zowel Eurosport1 als op de livestream bekijken vanaf 13u45.

Bischofshofen live

Op zondag 5 januari 2020 kan men vanaf 16u10 live op Eurosport1 (en via de livestream) kijken naar de kwalificatie van het schansspringen in Bischofshofen. Op maandag 6 januari 2020 kan men vanaf 17u15 live op Eurosport1 (en de livestream) kijken naar deze laatste wedstrijd van de Vierschansentournee 2019-2020.

Live op tv bij de NOS: Skischansspringen in Garmisch-Partenkirchen op 1 januari

NOS Studio Sport zendt op dinsdag 1 januari 2020 de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen live uit op tv. Hun live tv-uitzending van het schansspringen begint op nieuwjaarsdag om 13u50 op de zender Nederland 1 (NPO1).

Livestream schansspringen vierschansentournee 2019-2020

Livestream Eurosport

De wedstrijden van de Vierschansentournee zijn ook online live te bekijken, onder meer via de Eurosport Player App. Om die livestream van Eurosport te bekijken moet men wel een abonnement op deze dienst hebben. Via die Eurosport Player App zijn, behalve de vier wedstrijden van de Vierschansentournee (en de kwalificatiesessies) ook de overige wereldbekerwedstrijden van het schansspringen via livestreams te bekijken.

Livestream NOS

Op 1 januari 2020 heeft NOS een livestream online voor de wedstrijd in Garmis-Partenkirchen. Die livestream van de NOS begint om 13u50. Dit is een gratis livestream. De livestream bevindt zich op de website van de NOS. Deze livestream van het schansspringen van de NOS is echter wel geo-restricted: buiten Nederland mag men officieel niet naar de stream van de NOS kijken. De livestream van Eurosport mag men daarentegen in de gehele EU bekijken, doch die stream is dus alleen beschikbaar voor abonnees van de Eurosport Player App.

Livestream via tv-app

Het is ook mogelijk om de live tv-uitzendingen van het skischansspringen online te bekijken via een livestream van een Nederlandse tv-app, zoals de Go App of de iTV-app.

Livestream Go App

Met de Go App (online tv) kan men per livestream naar diverse zenders kijken. Daaronder is ook Eurosport1 waarop het merendeel van de wedstrijden live te zien is. Ook kan men naar de live-uitzending van de NPO van Garmisch-Partenkirchen op 1 januari kijken. De Go App is beschikbaar voor alle klanten van Ziggo. Met die app kan men niet alleen in Nederland, maar in de hele EU via een livestream naar deze tv-uitzendingen van het skischansspringen kijken.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN kunnen de uitzendingen op Eurosport1 per livestream op de iTV-app kijken. Ook de tv-uitzending op 1 januari van de NPO van Garmisch-Partenkirchen is per livestream op die app te bekijken. Elke livestream op die app is ook in elk land van de Europese Unie te zien. Om per livestream op die app naar het schansspringen te kunnen kijken, dient men wel een abonnement te hebben op Interactieve Tv bij KPN.

Livestream NLziet?

Via de tv-app van NLziet kan men als abonnee alleen de tv-uitzending van de NPO op 1 januari per livestream bekijken. De tv-uitzendingen van Eurosport zijn op die app niet per livestream te zien.

Uitslagen Vierschansentournee 2019-2020

De eerste wedstrijd in Oberstdorf werd gewonnen door de Japanner Ryoyu Kobayashi. Vervolgens werd de tweede wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen gewonnen door Marius Lindvik (Noorwegen). Diezelfde Lindvik won in Innsbruck ook de derde wedstrijd. De Pool Dawid Kubacki won de slotwedstrijd in Bischofshofen. In het eindklassement zegevierde Kubacki, voor Lindvik en Geiger.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Verplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesWat zijn in 2020 en 2021 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…
Veldrit Baal: Slag om de Balenberg 2020 op tv en streamVeldrit Baal: Slag om de Balenberg 2020 op tv en streamOp zondag 21 juni 2020 wordt de Slag om de Balenberg uitgezonden op televisie. Ook is dit evenement via een stream op he…

Beginnen met turnenBeginnen met turnenOp televisie heb je vast turner Epke Zonderland al eens gezien. Hij zwaait met grote zwaaien om de rekstok en laat de re…
Ronde van Vlaanderen 2020 live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen 2020 live op tv en livestreamDe Ronde van Vlaanderen 2020 wordt verreden op zondag 18 oktober. De start van deze Vlaamse voorjaarsklassieker is in An…
Bronnen en referenties
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Vierschanzentournee_1953
  • http://www.vierschanzentournee.com/
  • http://www.skispringen.com/content,421,weltcup-2014-2015-herren.html
  • http://nl.eurosport.com
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Four_Hills_Tournament
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Vierschanzentournee

Reageer op het artikel "Vierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!