Ronde van Catalonië - live op tv en livestream

Ronde van Catalonië - live op tv en livestream De Ronde van Catalonië wordt verreden in het voorjaar. De Volta Ciclista a Catalunya heeft een lange en rijke geschiedenis. Deze Catalaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De Ronde van Catalonië is live op tv te zien. Ook kan men deze Catalaanse wielerwedstrijd op het internet volgen via een livestream.

Geschiedenis: Ronde van Catalonië - Volta a Catalunya

De oertijd van de Volta Ciclista a Catalunya

De Ronde van Catalonië is een rittenkoers met een buitengewoon rijke historie. De eerste editie werd verreden in 1911. Van alle rittenkoersen die de profwielrenners tegenwoordig nog rijden, zijn er slechts twee nog ouder dan deze Catalaanse koers: de Tour de France (die wordt verreden sinds 1903) en de Giro d'Italia (die vond in 1909 voor het eerst plaats). Er zijn wel een behoorlijk aantal eendagswedstrijden (klassiekers zoals Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix) die nog ouder zijn. In de oertijd van de wielersport werden er veel meer eendagwedstrijden dan rittenkoersen werden verreden, mede doordat het indertijd organisatorisch vaak zeer ingewikkeld was om een rittenkoers plaats te kunnen laten vinden. Bij de eerste edities van de Tour de France kampten de organisatoren bijvoorbeeld met zo verschrikkelijk veel organisatorische problemen, dat men daardoor meermaals op het punt stond om te besluiten om het volgende jaar geen rittenkoers meer te organiseren. De allereerste editie van de Ronde van Catalonië (in 1911) werd gewonnen door de Spanjaard Sebastià Masdeu.

Mariano Cañardo

De recordhouder qua aantal zeges in de Ronde van Catalonië is de Spanjaard Mariano Cañardo (1906-1987). Hij won zeven keer het eindklassement van deze Spaanse rittenkoers. Cañardo kwam uit de regio Navarra (bij het Baskenland), maar hij was als wielrenner vaak actief in Catalonië. Zo reed hij voor diverse Catalaanse teams, waaronder ook het wielerteam van de voetbalclub FC Barcelona. Canardo werd vier keer Spaans kampioen wielrennen bij de profs. Ook won hij drie etappes in de Vuelta a Espana en één rit in de Tour de France. Zijn beste eindklassering in de Tour was de zesde plek in 1936. In 1935 werd Canardo tweede in het eindklassement van de allereerste Vuelta Ciclista a Espana. Dat zou uiteindelijk zijn beste klassering in het eindklassement van zijn nationale ronde blijven.

Recente winnaars

Welke coureurs hebben deze koers gewonnen in de jaren voorafgaand aan de Ronde van Catalonië 2022? Recente winnaars van de Volta Ciclista a Catalunya zijn onder meer Alejandro Valverde (2009, 2017 en 2018), Joaquim Rodriguez (2010 en 2014), Alberto Contador (2011), Michael Albasini (2012) en Daniel Martin (2013). In 2015 pakte Richie Porte de eindzege. In 2016 won Nairo Quintana het eindklassement. In 2019 werd deze Catalaanse rittenkoers gewonnen door Miguel Angel Lopez.

Datum

In het verleden werd deze wedstrijd doorgaans in juni verreden. Later verhuisde de wedstrijd naar de maand mei. Sinds 2010 wordt de Ronde van Catalonië echter in maart verreden. Het kreeg toen de oude plek op de kalender van een andere, inmiddels verdwenen Catalaanse wielerkoers: de Catalaanse Week.

Parcours Ronde van Catalonië

Hoe ziet het parcours van deze Catalaanse koers er doorgaans. Het parcours is doorgaans heuvelachtig en gaat deels door het middengebergte. Door dit parcours is het vaak een geliefde voorbereidingskoers voor zowel coureurs die zich op de Ardennenklassiekers richten, als voor ronderenners. Daardoor staan er vaak heel wat toppers op de deelnemerslijst.

Deelnemers: teams op de startlijst van de Ronde van Catalonië

Welke teams staan bij de Volta Ciclista a Catalunya op de startlijst? Alle teams met een UCI World Tour-licentie gaan automatisch van start gaan in de Ronde van Catalonië. Daarnaast deelt de organisatie van de Volta Ciclista a Catalunya wildcards uit aan P.C.T.'s (Professionele Continentale Teams).

Live op tv: Volta a Catalunya, welke zender?

De Ronde van Catalonië wordt door Eurosport live op tv uitgezonden. Doorgaans zenden zij de etappes van de Ronde van Catalonie live uit op hun hoofdnet Eurosport 1. Alleen als er concurrentie is van andere grote sportevenementen, waarvan Eurosport ook de uitzendrechten heeft, vinden de uitzendingen van sommige etappes plaats op de abonneezender Eurosport 2. Sowieso is elke rit van deze Spaanse koers online via een stream te bekijken. Hoe ziet het uitzendschema eruit? De uitzendingen van deze Volta Ciclista a Catalunya beginnen doorgaans om circa 15u15. De enige uitzondering daarop is vaak de slotrit, waarvan de live-uitzending doorgaans reeds om circa 12u30 begint.

Livestream Ronde van Catalonië

Livestream Ronde van Catalonië bij Eurosport

De Ronde van Catalonië is in ook live online te volgen via een livestream van Eurosport. Met die livestream kan men de Volta a Catalunya online bekijken op een computer (of smartphone). De officiële livestream voor Nederland en België bevindt zich op de Eurosport Player. Om deze livestream te gebruiken, dient met een betaald abonnement op de Eurosport Player app te hebben. Dagelijks kan men via de livestream van Eurosport Player live de tv-uitzending van de Ronde van Catalonië op een smartphone, laptop, tablet of andere computer bekijken. Deze livestream van Eurosport 1 begint op de Player App doorgaans tegelijk met de live tv-uitzending.

Het mediabedrijf Eurosport profileert zich sterk als 'The Home Of Cycling', niet alleen op de televisie, maar ook online via livestreams op de Eurosport Player. De Ronde van Catalonië is geen uitzondering, ook bij veel andere internationale wielerwedstrijden heeft Eurosport anno 2021 de officiële exclusieve livestream voor de Benelux. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook de Giro d'Italia en veel andere topwedstrijden van het Italiaanse organisatiebureau RCS. Ook zijn op de livestream van deze sportzender tijdens de Tour alle etappes van start tot finish te volgen.

Livestream Ronde van Catalonië, alternatief: Go App

Men kan de live tv-uitzendingen van de Ronde van Catalonië ook via de Go App (Online Tv) via een livestream volgen. Deze app heeft als functie dat men per livestream naar tv kan kijken. Men kan Eurosport via een livestream op die applicatie bekijken. Deze livestream-dienst is bedoeld voor Ziggo-klanten. Met de Go App kan men niet alleen live via de livestream de uitzendingen volgen van de Ronde van Catalonië, ook is het mogelijk om de uitzendingen van de Volta a Catalunya op die applicatie online terug te kijken op een smartphone of computer.

NLziet? Nee, geen livestream

Is het ook mogelijk om deze Catalaanse rittenkoers via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Nee, de mediabedrijven die meewerken aan die app, zenden deze Spaanse wedstrijd niet live uit op tv, dus op die app kan men ook niet via een livestream naar deze etappekoers kijken. Bij NLziet kan men slechts een zeer beperkt aantal tv-zenders per livestream bekijken. Dit in tegenstelling tot de Go App die een heel groot aanbod heeft qua zenders die per livestream te bekijken zijn. (De zenders die men bij NLziet wel per livestream kan bekijken, zijn zenders van NPO Start, Talpa en RTL XL. Die hebben anno 2022 niet de live-uitzendrechten van deze koers, maar zijn ook niet van plan om die in 2023 of 2024 wel te verkrijgen.)

Livestream Ronde van Catalonië via iTV-app?

Voor klanten van KPN is het mogelijk om de live tv-uitzendingen van Eurosport bij deze Ronde van Catalonië per livestream te bekijken op de iTV-app. Om via die app naar televisie te kunnen kijken, dient men wel een abonnement bij KPN te hebben op het pakket 'Interactieve Tv'. Men kan dan alle zenders uit het tv-pakket per livestream op die app bekijken, waaronder dus ook de uitzendingen op Eurosport 1 bij deze Ronde van Catalonië.

Live op Sporza (VRT) of de NOS (tv of livestream)? Nee

Is het ook mogelijk om de Volta Ciclista a Catalunya live op televisie of per livestream te bekijken bij Sporza (VRT) of de NOS? Neen, deze omroepen hebben niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze Spaanse rittenkoers. De Ronde van Catalonië is overigens ook niet via een livestream te bekijken bij FloBikes. Zij zenden heel veel wielerwedstrijden online via een livestream uit, waarbij ze zich met name op de Noord-Amerikaanse markt richten. De Ronde van Catalonië behoort echter dus niet tot de koersen die zij via een livestream uitzenden.

Livestream Ronde van Catalonië bij Discovery+

Nederlandse abonnees van Discovery+ kunnen deze koers live met een stream op die app volgen.

Livestream Ronde van Catalonië bij GCN

Deze Spaanse rittenkoers is ook live te bekijken via een livestream van GCN. Hun livestream is op elke wedstrijddag te vinden op de GCN-app. Is dit een gratis livestream? Neen, zo'n livestream is alleen te bekijken door abonnees. De livestream van GCN begint doorgaans tegelijkertijd met de stream van Eurosport.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Ronde van Burgos live op tv en livestreamRonde van Burgos live op tv en livestreamDe Ronde van Burgos wordt jaarlijks in de zomer verreden. Deze Spaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI Europe To…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…

Ronde van het Baskenland - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland - live op tv en livestreamDe Ronde van het Baskenland is een onderdeel van de UCI World Tour. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' wordt verreden in…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=149876&c=3
  • www.voltacatalunya.cat/
  • www.twitter.com/voltacatalunya
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Cataloni%C3%AB
  • http://www.touretappe.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 17-03-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.