InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour de France 2019 live op tv en livestream

Tour de France 2019 live op tv en livestream

Tour de France 2019 live op tv en livestream In de zomer van 2019 is er op tv weer volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaanderen live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, Sporza (VRT) en Eurosport. Daarnaast zijn de etappes van de Tour 2019 ook via een livestream op het internet te volgen.Tijdens de Tour de France 2019 zijn er weer elke avond diverse talkshows over de Tour op tv. De NOS zendt dagelijks het programma 'De Avondetappe' uit. Bij de Vlaamse omroep VRT (Sporza) is de talkshow 'Vive le Velo' te zien.

Tour de France en de media

Al sinds de oertijd van de wielersport bestaat er een sterke band tussen het wielrennen en de media. De Tour de France werd, zoals veel beroemde wielerkoersen, oorspronkelijk georganiseerd door een krant (L'Auto). Zware wielerwedstrijden leverden immers prachtige, heroïsche en smeuïge verhalen op voor de kranten.

Toen het fenomeen radio opkwam, ging de Tour de France ook met dat medium een hecht verbond aan. Vele generaties Nederlanders brachten hun zomers door, met hun oren vaak vlakbij de speakers van hun radio, waaruit de enthousiaste Tourcommentaren kwamen van reporters zoals Jan Cottaar en Theo Koomen.

Ook tussen het medium televisie en de Tour de France is er een sterke band ontstaan, die in de loop der jaren steeds maar verder en verder lijkt te groeien. Naast de live tv-uitzendingen is er ook een aantal zeer populaire dagelijkse talkshows over de Tour de France ontstaan.

Tour de France 2019

Parcours Tour 2019

Het rittenschema van de Tour 2019 bestaat uit 21 etappes. De Ronde van Frankrijk 2019 begint op zaterdag 6 juli. Een belangrijke rit in de eerste week is de tweede etappe op zondag 7 juli, dit is een ploegentijdrit in Brussel. Tijdens de tweede week van de Tour 2019 rijden de renners diverse etappes in de Pyreneeën. De renners rijden in die tweede week ook een indidividuele tijdrit. In de derde week staan onder meer diverse bergetappes in de Alpen op het programma. De slotrit van deze Ronde van Frankrijk is op zondag 27 juli.

Deelnemers: startlijst Tour 2019

Op de startlijst van de Tour 2019 staan 22 teams van 8 renners. Tot de kanshebbers de Tourzege behoren onder meer Froome, Dumoulin en Bardet. Het totale prijzengeld dat te verdienen is in de Tour is ruim 2 miljoen euro.

Tour 2019 integraal op tv bij Eurosport en TV France

In de loop der jaren is men steeds meer Touretappes integraal op tv gaan uitzenden (dus letterlijk van start tot finish). Sinds 2017 worden door de tv-productiemaatschappij van de Tour voor het eerst integrale beelden aangeboden van alle etappes van de Tour. De Franse publieke omroep heeft aangegeven dat zij alle etappes integraal zullen uitzenden, wisselend op hun zenders France 2 en France 3.

In Nederland en Vlaanderen heeft Eurosport ook een contract om alle etappes ook integraal live op tv uit te zenden. Zij zullen inderdaad de Tour bijna helemaal op tv uitzenden, al is dit wel deels op de zender Eurosport 2. De Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen, NOS en Sporza, zenden veel etappes pas vanaf circa 14u10 live op tv uit, maar een aantal belangrijke etappes (bijvoorbeeld grote bergritten) zullen ze wel van start tot finish uitzenden.

NOS: Live-uitzendingen en de Avondetappe

Live-uitzendingen NOS

De live-uitzendingen van NOS Studio Sport vinden plaats op de zender NPO1. De commentatoren zijn Herbert Dijkstra en ex-prof Maarten Ducrot. De meeste doordeweekse uitzendingen van de NOS zullen 's middags rond 14u10 beginnen, maar soms wordt hier vanaf geweken, bijvoorbeeld wanneer men bij een bergetappe al eerder met de live-uitzending begint, of wanneer de uitzending pas later begint omdat simpelweg de start van de etappe pas later in de middag is. Na afloop van de etappes zal er op locatie een korte nabeschouwing plaatsvinden.

De Avondetappe 2019

In 2016 keerde, na een jaar afwezigheid, het programma De Avondetappe terug. Tot en met de Tour van 2014 werd dit succesvolle avondprogramma altijd door Mart Smeets gepresenteerd. In 2015 koos de NOS echter voor een ander type programma: NOS Studio Tour, dat veel vroeger op de avond werd uitgezonden. Sinds 2016 kiest men toch weer voor een late night-talkshow die, net als vroeger, de naam De Avondetappe krijgt. Ook in 2019 wordt weer De Avondetappe uitgezonden, met onder meer Dione de Graaff en Herman van der Zandt.

De Tour 2019 live bij Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) besteedt in 2019 ook weer uitgebreid aandacht aan de Tour de France. Behalve veel Belgen kijken ook veel Nederlandse dagelijks naar de Tour-uitzendingen van het wielerminnende Sporza. De hoofdcommentator bij deze Tour is weer Michel Wuyts. In het uitzendschema ziet u de tijdstippen waarop de live-uitzendingen van Sporza beginnen. De Touruitzendingen van Sporza gaan meestal van start op de Vlaamse zender één. Soms zal men tijdens de Tour-uitzending, bijvoorbeeld wanneer er op de zender één een journaal komt, tijdelijk uitwijken naar de zender Canvas.

Talkshow: Vive le vélo

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt tijdens de Tour de France 2019 weer elke avond de talkshow 'Vive le Velo' uit. De presentator van dit programma is Karl Vannieuwkerke.

RTL7: Tour du Jour?

Bij RTL7 keerde in 2017, na een jaar afwezigheid, de talkshow Tour du Jour weer terug. Het programma was in 2017 duidelijk wat journalistieker en serieuzer van opzet dan bij voorgaande edities. Hoewel de Tour du Jour daardoor in 2017 positiever werd besproken door wielerliefhebbers en journalisten, dan in het verleden het geval was, vielen de kijkcijfers nogal tegen. Door velen werd verwacht dat er in 2018 geen nieuwe editie van Tour du Jour zou worden gemaakt, mede ook doordat presentator Wilfred Genee bij RTL vertrok. Tot verrassing van velen heeft RTL7 dat jaar toch besloten om door te gaan met deze wielertalkshow. De nieuwe presentator van Tour du Jour was Bart Nolles. Dagelijks was zijn vaste tafelgast Michael Boogerd. Het is nog niet zeker of in 2019 wederom deze talkshow wordt uitgezonden; dit is mede afhankelijk van de vraag of de financiering (sponsoring) van de Tour du Jour editie 2019 rond komt. Zodra daar info over bekend is, wordt dat hier gemeld.

Eurosport: live Tour 2019

In 2019 zal Eurosport, net als in 2017 en 2018, alle etappes van de Tour de France integraal (van start tot finish) live uitzenden op tv en per livestream. Helaas moet hierbij wel worden aangetekend dat in het eerste deel van de Tour de live tv-uitzendingen plaatsvinden op de zender Eurosport 2, vanwege de concurrentiestrijd met het tennistoernooi op Wimbledon dat ook door deze sportzender live wordt uitgezonden. Eurosport 2 is een zender die in Nederland en Vlaanderen doorgaans niet in de standaard tv-pakketten zit; men dient meestal een extra pakket te hebben om die extra sportzender te kunnen ontvangen. In de tweede en derde week (na afloop van Wimbledon) vinden de meeste live tv-uitzendingen van de Tour wel weer plaats op de zender Eurosport 1.

Uitzendschema: de live-uitzendingen van alle etappes

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van alle ritten in de Tour de France 2019? T.z.t. worden hier de uitzendschema's per Tourweek geplaatst van Eurosport, Sporza en NOS Studio Sport. Deze schema's worden regelmatig geüpdatet. De uitzendschema's van de live tv-uitzendingen zijn qua tijdstippen doorgaans gelijk aan hun schema's voor de livestream.

Livestream Tour 2019: Eurosport, Sporza en NOS

Livestream NOS

De Tour de France 2019 is ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. Met zo'n livestream kan men dus online op bijvoorbeeld een smartphone of laptop of andere computer naar de etappes van de Tour de France 2019 kijken. De uitzendingen van de NOS zijn bij deze Tour bijvoorbeeld via een livestream te volgen op de website van deze omroep. Daarnaast kan men de livestream van de NOS de Tour 2019 ook bekijken via de NOS App. De livestream van NOS Studio Sport is bij deze Tour de France geheel gratis. Voor de livestream van de NOS geldt echter wel dat hij 'geo-restricted' is, wat inhoudt dat deze stream van de Tour niet in andere landen dan Nederland te bekijken is. Dit heeft te maken met het feit dat NOS Studio Sport bij de Tour de France 2019 alleen de online uitzendrechten voor een livestream in Nederland heeft. Voor andere landen is de livestream van de etappes van de Tour de France 2019 'geo-blocked' (geblokkeerd). Doorgaans begint de livestream van de NOS in de Tour de France tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Sporza (VRT)

Tijdens de Tour de France 2019 zijn de uitzendingen van de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) eveneens online per livestream te bekijken. De livestream van Sporza begint bij de Tour de France dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending van de etappe. Ook bij Sporza geldt echter ook dat de livestream van de Tour de France 2019 geo-restricted is. Dit houdt in dat men in verband met de uitzendrechten deze Vlaamse livestream van de Tour 2019 officieel alleen in België mag bekijken. (Voor andere landen, zoals Nederland, is deze livestream van de Tour dus officieel 'geo-blocked'. Dat is natuurlijk jammerlijk voor veel Nederlandse wielerfans die het liefst ook in Nederland de livestream van Sporza zouden willen bekijke.) De livestream van de VRT voor de Tour 2019 bevindt zich elke middag op de website van Sporza. Doorgaans geeft men 's middags op de hoofdpagina van deze site tijdens elke rit duidelijk aan hoe men bij die livestream van de Touretappe kan komen. Ook via de rubriek 'wielrennen' vindt men die livestream. Verder is de livestream van de Tour bij Sporza te vinden via de rubriek 'Nu Live'. Net als de stream van de NOS is ook de livestream van Sporza bij de Tour 2019 geheel gratis.

Livestream Eurosport

Bij Eurosport zijn alle etappes van de Tour de France 2019 live integraal (van start tot finish) te volgen via een livestream. De stream van hun is te vinden op de Eurosport Player App. Om de livestream van deze sportzender te kunnen bekijken dient men echter wel een betaald abonnement op die app te hebben. Eurosport profileert zich duidelijk als 'The Home of Cycling'. Op de Eurosport Player App zijn namelijk heel vaak livestreams te vinden van wielerwedstrijden. Bij diverse wedstrijd (zoals de Giro d'Italia) is deze sportzender zelfs de enige omroep die een officiële livestream in Nederland en België mag verzorgen. Bij de Tour de France zijn er wel andere officiële livestreams in de lage landen beschikbaar (de hierboven genoemde streams van de NOS en Sporza). Toch heeft ook livestream van de Eurosport Player hier een voordeel op die andere twee omroepen. Het is namelijk de namelijk de enige officiële livestream in de lage landen waarop alle ritten integraal te zien zijn, van start tot en met finish. Behalve de 'gewone' livestream, waarop men de live tv-uitzending van deze sportzender ziet, hebben de abonnees van de Eurosport Player App ook allerlei andere opties voor 'bonus streams'. Zo kan men via die app bijvoorbeeld ook naar de Tour kijken via een livestream zonder reclame-onderbreking. Verder is het ook mogelijk om via de livestream beelden van andere camera's te kiezen, dan de camerabeelden die op dat moment live op tv worden uitgezonden. Met zo'n livestream van de Eurosport Player kan men dus als wielerfan z'n eigen regisseur spelen tijdens de live-uitzendingen van Touretappes.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2018, eerste etappe: live tv en livestreamTour de France 2018, eerste etappe: live tv en livestreamDe Tour de France 2018 gaat op zaterdag 7 juli van start. Er is geen proloog; de openingsrit is een zogenaamde 'rit in l…
Tour 2018: 9e etappe (kasseienrit), live op tv en livestreamTour 2018: 9e etappe (kasseienrit), live op tv en livestreamOp zondag 15 juli 2018 wordt de negende etappe verreden van de Tour de France. De start van deze rit is in Arras. De fin…
Tour de France 2017, live op tv bij de NOS op NPO1 en SporzaTour de France 2017, live op tv bij de NOS op NPO1 en SporzaDe 104de editie van de Tour de France 2017, oftewel de Ronde van Frankrijk 2017, wordt van 1 tot en met 23 juli 2017 ver…
Tour 2018: rit 12 naar Alpe d'Huez, live tv en livestreamTour 2018: rit 12 naar Alpe d'Huez, live tv en livestreamOp donderdag 19 juli wordt de twaalfde etappe verreden van de Tour de France 2018. Deze Alpenetappe gaat van start in Bo…
Tour 2018: 20e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamTour 2018: 20e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamOp zaterdag 28 juli wordt de 20e etappe verreden van de Tour de France 2018. Dit is een tijdrit. De start is in Saint Pé…
Bronnen en referenties
  • http://over.nos.nl/voor-de-pers/persdossiers/81/alles-over-de-tour-de-france-bij-de-nos
  • http://www.rtl.nl/rtl-7-tour-du-jour/#!/342918/nieuws/
  • http://www.een.be/programmas/vive-le-velo
  • http://tv.eurosport.nl/
  • http://nos.nl/artikel/2074455-nos-brengt-avondprogramma-tour-2016-vanuit-frankrijk.html

Reageer op het artikel "Tour de France 2019 live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Herman Sol, 07-07-2018 23:07 #4
Beste redactie. Wij gaan volgende week de tour een weekje volgen in Frankrijk. Is er een overzicht van de locaties van de avondetappe? Reactie infoteur, 09-07-2018
Helaas beschikken wij niet over zo'n overzicht. Mogelijk kunt u meer info hierover verkrijgen bij de NOS, bijvoorbeeld via een e-mail naar hun communicatie-afdeling: reacties@nos.nl

Jai Broek, 24-07-2016 17:40 #3
Alweer en zoals al veel te veel jaren het geval: de zogenaamde favoriet behaalt ergens in de Tour (nu dus alweer halverwege) de gele trui en daarna gebeurt er dus niks meer! Geen enkele aanval, noch van een ploeg, noch individueel.

De saaiheid ten top! En uiteraard speelt geen enkele Nederlander een rol van betekenis, ook al leek Mollema iets te kunnen betekenen, maar ook dit jaar dus weer niks! Waar zijn de tijden van Jan Janssen en Joop Zoetemelk? Toch alweer 36 jaar geleden, ik word oudů

Van mij mag de Tour worden opgeheven, als alles zo voorspelbaar blijft!

E. de Koning, 04-07-2016 14:40 #2
Ik hoor onder andere Maarten Ducrot regelmatig pleiten voor korte live-uitzendingen overdag, bijvoorbeeld alleen de laatste 20 km want dan heb je spannende tv. Een etappe van 4,5 uur lang op tv brengen is saai. Beste Maarten en anderen, juist de finish is helemaal niet spannend, het zijn namelijk altijd dezelfde wielrenners die winnen. Vroege ontsnappingen eindigen altijd op een paar 100 m voor de finish. Waarom ik wel een etappe van 4,5 uur wil zien? Juist omdat de ontwikkeling naar de finale, of juist het gebrek daaraan, veel interessanter is om te volgen dan alleen die finale zelf. Wie durft het toch aan om een vroege ontsnapping te doen? Wanneer? Waarom? Ik wil live de opkomst en ondergang van renners in de etappe zien. Omdat ik wil kijken naar renners die worstelen met doorgaan, of toch opgeven, die een tweede, derde en vierde adem vinden, die mentaal zo sterk zijn dat ze na een valpartij doorfietsen met gebroken ribben, polsen en sleutelbenen. Of juist volledig ontgoocheld stoppen. Daarom, zoveel mogelijke live-uitzendingen van complete etappes. Met alleen wat commentaar in die laatste 20 km.

Chrit Goossens, 08-07-2015 16:46 #1
Niet cynisch bedoeld; indrukwekkend college van Maarten Ducrot in uitzending van woensdag. Moest dit even kwijt, weet niet goed waar waardering te uitenů

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 4
Schrijf mee!