Tour de France 2020 live op tv en livestream

Tour de France 2020 live op tv en livestream In de zomer van 2020 is er op tv weer volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaanderen live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, Sporza (VRT) en Eurosport. Daarnaast zijn de etappes van de Tour 2020 ook via een livestream op het internet te volgen. Tijdens de Tour de France 2020 zijn er weer elke avond diverse talkshows over de Tour op tv. De NOS zendt weer het programma 'De Avondetappe' uit. Bij de Vlaamse omroep VRT (Sporza) is de talkshow 'Vive le Velo' te zien. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen van de etappes? Waar vindt men een livestream van de Tour 2020? Hoe ziet het rittenschema van deze Ronde van Frankrijk eruit?

Uitstel vanwege het coronavirus

De Tour de France zou eind juni van start gaan, maar vanwege het coronavirus is de start uitgesteld.

Nieuwe datum?

Wat is de nieuwe startdatum van deze Tour? Men hoopt deze Ronde van Frankrijk op 29 augustus te laten beginnen. Er zijn echter nog allerlei omstandigheden waardoor deze datum nog niet zeker is. Zodra de definitieve nieuwe data van deze Ronde van Frankrijk bekend zijn, worden die hier gemeld.

Tour de France en de media

Al sinds de oertijd van de wielersport bestaat er een sterke band tussen het wielrennen en de media. De Tour de France werd, zoals veel beroemde wielerkoersen, oorspronkelijk georganiseerd door een krant (L'Auto). Zware wielerwedstrijden leverden immers prachtige, heroïsche en smeuïge verhalen op voor de kranten. Toen het fenomeen radio opkwam, ging de Tour de France ook met dat medium een hecht verbond aan. Vele generaties Nederlanders hadden tijdens de zomervakanties hun oren vaak vlakbij de speakers van hun radio, waaruit het enthousiaste verslag van de Tour de France klonk van reporters zoals Jan Cottaar en Theo Koomen. Ook tussen het medium televisie en de Tour de France is er een sterke band ontstaan. Alle etappes van de Tour worden live op tv uitgezonden. Ook is er een aantal zeer populaire dagelijkse talkshows over de Tour de France ontstaan.

Tour de France 2020

Parcours Tour 2020

Hoe ziet het parcours van de Tour de France 2020 eruit? Het rittenschema van de Tour 2020 bestaat uit 21 etappes. De Ronde van Frankrijk 2020 begint op zaterdag 27 juni in Nice. Er wordt veel geklommen in deze Ronde van Frankrijk. Op de tweede dag staat er al een etappe over de Col d'Eze op het programma. Er zit slechts één tijdrit in het rittenschema: een klimtijdrit op de voorlaatste dag. De Tour eindigt op 19 juli in Parijs.

Deelnemers: startlijst Tour 2020

Op de startlijst zullen 22 teams van 8 renners staan. Tot de kanshebbers de Tourzege behoren onder meer Bernal, Froome, Simon Yates, Roglic, Pinot, Dumoulin, Landa en Bardet. Het totale prijzengeld dat te verdienen is in de Tour is ruim 2 miljoen euro.

Tour 2020 integraal op tv bij Eurosport en TV France

In de loop der jaren is men steeds meer Touretappes integraal op tv gaan uitzenden (dus letterlijk van start tot finish). Sinds 2017 worden door de tv-productiemaatschappij van de Tour voor het eerst integrale beelden aangeboden van alle etappes van de Tour. De Franse publieke omroep heeft aangegeven dat zij alle etappes integraal zullen uitzenden, wisselend op hun zenders France 2 en France 3.

In Nederland en Vlaanderen heeft Eurosport ook een contract om alle etappes ook integraal live op tv uit te zenden. Zij zullen inderdaad de Tour bijna helemaal op tv uitzenden, al is dit wel deels op de zender Eurosport 2. De Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen, NOS en Sporza, zenden veel etappes pas vanaf circa 14u10 live op tv uit, maar een aantal belangrijke etappes (bijvoorbeeld grote bergritten) zullen ze wel van start tot finish uitzenden.

NOS: Live-uitzendingen en de Avondetappe

Live-uitzendingen NOS

De live-uitzendingen van NOS Studio Sport vinden plaats op de zender NPO1. De commentatoren zijn Herbert Dijkstra en ex-prof Maarten Ducrot. De meeste doordeweekse uitzendingen van de NOS zullen 's middags rond 14u10 beginnen, maar soms wordt hier vanaf geweken, bijvoorbeeld wanneer men bij een bergetappe al eerder met de live-uitzending begint, of wanneer de uitzending pas later begint omdat simpelweg de start van de etappe pas later in de middag is. Na afloop van de etappes zal er op locatie een korte nabeschouwing plaatsvinden.

De Avondetappe 2020

In 2016 keerde, na een jaar afwezigheid, het programma De Avondetappe terug. Tot en met de Tour van 2014 werd dit succesvolle avondprogramma altijd door Mart Smeets gepresenteerd. In 2015 koos de NOS echter voor een ander type programma: NOS Studio Tour, dat veel vroeger op de avond werd uitgezonden. Sinds 2016 kiest men toch weer voor een late night-talkshow die, net als vroeger, de naam De Avondetappe krijgt. Ook in 2020 wordt weer De Avondetappe uitgezonden, met onder meer Dione de Graaff en Herman van der Zandt. De uitzendingen van de Avondetappe beginnen doorgaans rond 22u15. Mede vanwege het EK voetbal 2020 dat ook in deze periode wordt gehouden, kan het soms gebeuren dat de uitzendingen van de Avondetappe wat later zijn.

Ploegenvoorstelling Tour de livestream

Op donderdag 25 juni wordt de ploegenvoorstelling van de Tour de France online live uitgezonden door de NOS via een livestream. Dit is een gratis livestream, die echter wel geo-restricted is.

De Tour 2020 live bij Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) besteedt in 2020 ook weer uitgebreid aandacht aan de Tour de France. Behalve veel Belgen kijken ook veel Nederlandse dagelijks naar de Tour-uitzendingen van het wielerminnende Sporza. De hoofdcommentator bij de live tv-uitzendingen van de etappes in deze Tour is weer Michel Wuyts. De Touruitzendingen van Sporza gaan doorgaans van start op de Vlaamse zender één. Soms zal men tijdens de Tour-uitzending, bijvoorbeeld wanneer er op de zender één een journaal komt, tijdelijk uitwijken naar de zender Canvas.

Talkshow: Vive le vélo

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt tijdens de Tour de France 2020 weer elke avond de talkshow 'Vive le Velo' uit. De presentator van dit programma is Karl Vannieuwkerke.

RTL7: Tour du Jour 2020?

Bij RTL7 keerde in 2017, na een jaar afwezigheid, de talkshow Tour du Jour weer terug. Het programma was in 2017 duidelijk wat journalistieker en serieuzer van opzet dan bij voorgaande edities. Hoewel de Tour du Jour daardoor in 2017 positiever werd besproken door wielerliefhebbers en journalisten, dan in het verleden het geval was, vielen de kijkcijfers nogal tegen. Door velen werd verwacht dat er in 2018 geen nieuwe editie van Tour du Jour zou worden gemaakt, mede ook doordat presentator Wilfred Genee bij RTL vertrok. Tot verrassing van velen heeft RTL7 dat jaar toch besloten om door te gaan met deze wielertalkshow. De nieuwe presentator van Tour du Jour was Bart Nolles. Ook in 2019 werd Tour du Jour gepresenteerd door Bart Nolles. Bij dit programma waren er in 2019 ook weer hoofdrollen voor Michael Boogerd en Filemon Wesselink. Het is nog af te wachten of er in 2020 wederom een editie van dit programma komt; dit heeft mede te maken met de vraag of men hiervoor voldoende sponsoren vindt.

Eurosport: live Tour 2020

Integraal de etappes live op tv en livestream

In 2020 zal Eurosport bijna alle etappes van de Tour de France integraal (van start tot finish) live uitzenden op tv en per livestream. Helaas moet hierbij wel worden aangetekend dat in het eerste deel van de Tour de live tv-uitzendingen merendeels plaatsvinden op de zender Eurosport2, vanwege de concurrentiestrijd met andere grote evenementen, waaronder met name Wimbledon. In het tweede deel van de Tour vinden de meeste live tv-uitzendingen van de Tour wel weer plaats op de zender Eurosport1.

Uitzendschema: de live-uitzendingen van alle etappes

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van alle ritten in de Tour de France 2020 op tv en via de livestream? Bij de NOS en Sporza beginnen de live tv-uitzendingen meestal rond 14u10. De uitzendschema's van hun live tv-uitzendingen zijn qua tijdstippen doorgaans gelijk aan hun schema's voor de livestream. Bij Eurosport worden alle etappes integraal per livestream uitgezonden en zijn de meeste ritten op tv ook helemaal vanaf de start tot en met de finish live te zien. T.z.t. vindt u hier de uitzendschema's per week van deze Tour de France.

Livestream Tour 2020: Eurosport, Sporza en NOS

Livestream NPO

De Tour de France 2020 is ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. Met zo'n livestream kan men dus online op bijvoorbeeld een smartphone of laptop of andere computer naar de etappes van de Tour de France 2020 kijken. De uitzendingen van de NOS zijn bij deze Tour bijvoorbeeld via een livestream te volgen op de website van deze omroep. Daarnaast kan men de livestream van de NOS de Tour 2020 ook bekijken via de NOS App. De livestream van NOS Studio Sport is bij deze Tour de France geheel gratis. Voor de livestream van de NOS geldt echter wel dat hij 'geo-restricted' is, wat inhoudt dat deze stream van de Tour niet in andere landen dan Nederland te bekijken is. Dit heeft te maken met het feit dat NOS Studio Sport bij de Tour de France 2020 alleen de online uitzendrechten voor een livestream in Nederland heeft. Voor andere landen is de livestream van de etappes van de Tour de France 2020 'geo-blocked' (geblokkeerd). Doorgaans begint de livestream van de NOS in de Tour de France tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Sporza (VRT)

Tijdens de Tour de France 2020 zijn de uitzendingen van de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) eveneens online per livestream te bekijken. De livestream van Sporza begint bij de Tour de France dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending van de etappe. Ook bij Sporza geldt echter ook dat de livestream van de Tour de France 2020 geo-restricted is. Dit houdt in dat men in verband met de uitzendrechten deze Vlaamse livestream van de Tour 2020 officieel alleen in België mag bekijken. (Voor andere landen, zoals Nederland, is deze livestream van de Tour dus officieel 'geo-blocked'. Dat is natuurlijk jammerlijk voor veel Nederlandse wielerfans die het liefst ook in Nederland de livestream van Sporza zouden willen bekijke.) De livestream van de VRT voor de Tour 2020 bevindt zich elke middag op de website van Sporza. Doorgaans geeft men 's middags op de hoofdpagina van deze site tijdens elke rit duidelijk aan hoe men bij die livestream van de Touretappe kan komen. Ook via de rubriek 'wielrennen' vindt men die livestream. Verder is de livestream van de Tour bij Sporza te vinden via de rubriek 'Nu Live'. Net als de stream van de NOS is ook de livestream van Sporza bij de Tour 2020 geheel gratis.

Livestream Eurosport

Bij Eurosport zijn alle etappes van de Tour de France 2020 live integraal (van start tot finish) te volgen via een livestream. De stream van hun is te vinden op de Eurosport Player App. Om de livestream van deze sportzender te kunnen bekijken dient men echter wel een betaald abonnement op die app te hebben. Eurosport profileert zich duidelijk als 'The Home of Cycling'. Op de Eurosport Player App zijn namelijk heel vaak livestreams te vinden van wielerwedstrijden. Bij diverse wedstrijd (zoals de Giro d'Italia) is deze sportzender zelfs de enige omroep die een officiële livestream in Nederland en België mag verzorgen. Bij de Tour de France zijn er wel andere officiële livestreams in de lage landen beschikbaar (de hierboven genoemde streams van de NOS en Sporza). Toch heeft ook livestream van de Eurosport Player hier een voordeel op die andere twee omroepen. Het is namelijk de namelijk de enige officiële livestream in de lage landen waarop alle ritten integraal te zien zijn, van start tot en met finish. Behalve de 'gewone' livestream, waarop men de live tv-uitzending van deze sportzender ziet, hebben de abonnees van de Eurosport Player App ook allerlei andere opties voor 'bonus streams'. Zo kan men via die app bijvoorbeeld ook naar de Tour kijken via een livestream zonder reclame-onderbreking. Verder is het ook mogelijk om via de livestream beelden van andere camera's te kiezen, dan de camerabeelden die op dat moment live op tv worden uitgezonden. Met zo'n livestream van de Eurosport Player kan men dus als wielerfan z'n eigen regisseur spelen tijdens de live-uitzendingen van Touretappes.

Livestream via Go App

Het is eveneens mogelijk om de Tour via een livestream op de Go App (online tv) te volgen. Via die app kan men live tv-uitzendingen online (via een livestream) bekijken. Daaronder zijn dus ook de live tv-uitzendingen van de Tour de France bij onder meer Sporza en de NOS. Deze app waarmee men per livestream tv kan kijken is een product van VodafoneZiggo. Klanten van digitale tv van Ziggo kunnen alle zenders die zij thuis op televisie kunnen ontvangen, met deze app ook op hun tablet, smartphone, laptop of desktop computer bekijken.

Met de app kan men in de hele Europese Unie per livestream tv kijken. Dit is dus een handige optie voor mensen die op vakantie zijn in een EU-land en de live tv-uitzendingen van de Tour de France, bijvoorbeeld van de NOS of Sporza, per livestream op hun vakantieadres willen bekijken. Dit is echter natuurlijk ook een mooie optie voor mensen die in Nederland zijn, maar graag per livestream de live-uitzending van Sporza willen zien. Men mag officieel vanuit Nederland immers niet naar de livestream van de Touretappes op de site van Sporza kijken. Men mag daarentegen wel geheel legaal per livestream naar die live-uitzendingen van de Ronde van Frankrijk van Sporza op de Go App kijken. Ook kan men via die app per livestream de live tv-uitzendingen van Eurosport1 bekijken, zonder dat men een abonnement op de Eurosport Player nodig heeft. Om via een livestream op die app ook de live-uitzendingen van Eurosport2 te kunnen bekijken, dient men wel een aanvullend tv-abonnement te hebben, waarmee men zowel op tv als via deze app naar die zender kan kijken. Wie klant van digitale tv bij Ziggo is, hoeft niets bij te betalen om zo'n livestream van bijvoorbeeld de Touretappes op deze app te mogen kijken. Met de Go App kan men niet allen per livestream naar de Touretappes kijken; deze dienst biedt ook een mogelijkheid om elke uitzending (en dus ook de Tourritten) een week lang terug te kijken.

Livestream via InteractieveTv of iTV bij de Tour de France 2020

Eveneens is het mogelijk om live tv-uitzendingen van de Tour de France 2020 via een livestream op de iTV-app te bekijken. Ook dit is een dienst waarmee men in de hele EU per livestream tv kan kijken. Dit is dus eveneens een goede optie voor Nederlanders die op vakantie in Europa per livestream de live tv-uitzendingen van de Tour per livestream willen bekijken. Zoals de Go App een product is van Ziggo, is dit een product van KPN. Vanwege de grote populariteit van de Go App, wilde KPN haar klanten ook een dienst aanbieden waarmee men per livestream tv kan kijken. Op deze app kan men dus ook alle zenders per livestream bekijken, die men ook thuis op tv kan bekijken. Bij de KPN kan men op twee manieren per livestream naar tv kijken: via de app iTV en via de site van InteractieveTv. De app van iTV is bedoeld voor per livestream op een smartphone of tablet naar tv kijken. Daarnaast heeft men dus ook de website van InteractieveTv, waarmee men als klant van digitale tv bij KPN op een desktop computer of laptop via een livestream naar de tv-uitzendingen van de Ronde van Frankrijk kan kijken.

Ook La Course 2020 per livestream (dameswedstrijd)

Niet alleen de wedstrijd voor de heren kan men live online bekijken. Ook de dameswedstrijd La Course per livestream uitgezonden. Die eendagswedstrijd voor dames wordt georganiseerd door de Tourorganisatie (ASO). Zodra bekend is hoe laat de live-uitzending van die koers begint, dan wordt het hier gemeld.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2020 zou van start gaan op zaterdag 14 augustus. Vanwege het coronavirus gaat deze koers echter wat…
Virtuele Tour de France via Zwift 2020, live tv & livestreamVirtuele Tour de France via Zwift 2020, live tv & livestreamVanwege het coronavirus kunnen veel wielerwedstrijden niet doorgaan in de eerste helft van het seizoen 2020. Daarom word…
BinckBank Tour 2020 - live op tv en livestreamBinckBank Tour 2020 - live op tv en livestreamOp dinsdag 29 september 2020 gaat de BinckBanck Tour van start. De slotrit van deze wielerkoers is op zaterdag 3 oktober…
Ploegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestreamPloegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestreamOp zondag 7 juli 2019 wordt de tweede etappe van de Tour de France verreden. Dit is een ploegentijdrit. Het parcours hee…

Darts: Welke toernooien tellen mee voor de Order of Merit?Darts: Welke toernooien tellen mee voor de Order of Merit?De Order of Merit, oftewel de volgorde van verdiensten, is een rankingsysteem dat sinds 2007 wordt gehanteerd in de dart…
Paardrijden met een bodyprotector of airbagvestSteeds meer mensen dragen bij het paardrijden een bodyprotector of airbagvest. Heel verstandig want hiermee worden de we…
Bronnen en referenties
  • http://over.nos.nl/voor-de-pers/persdossiers/81/alles-over-de-tour-de-france-bij-de-nos
  • http://www.rtl.nl/rtl-7-tour-du-jour/#!/342918/nieuws/
  • http://www.een.be/programmas/vive-le-velo
  • http://tv.eurosport.nl/
  • http://nos.nl/artikel/2074455-nos-brengt-avondprogramma-tour-2016-vanuit-frankrijk.html

Reageer op het artikel "Tour de France 2020 live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Leo Thomas, 24-07-2019 15:38 #5
Ik weet niet of dit de juiste plaats is maar wil een opmerking maken over de commentatoren.
Complimenten voor Herbert en Maarten. Ik luister graag naar hen en snap de rolverdeling.
De laatste dagen hoor ik ook Stef Clement.
Hij is echt een toegevoegde waarde.
Hij is een recente ‘inside’ man met fantastische Info. Althans info die mij aanspreekt.
Mag van mij een grotere rol krijgen.
Ik vind hem nog beter als Maarten.

Herman Sol, 07-07-2018 23:07 #4
Beste redactie. Wij gaan volgende week de tour een weekje volgen in Frankrijk. Is er een overzicht van de locaties van de avondetappe? Reactie infoteur, 09-07-2018
Helaas beschikken wij niet over zo'n overzicht. Mogelijk kunt u meer info hierover verkrijgen bij de NOS, bijvoorbeeld via een e-mail naar hun communicatie-afdeling: reacties@nos.nl

Jai Broek, 24-07-2016 17:40 #3
Alweer en zoals al veel te veel jaren het geval: de zogenaamde favoriet behaalt ergens in de Tour (nu dus alweer halverwege) de gele trui en daarna gebeurt er dus niks meer! Geen enkele aanval, noch van een ploeg, noch individueel.

De saaiheid ten top! En uiteraard speelt geen enkele Nederlander een rol van betekenis, ook al leek Mollema iets te kunnen betekenen, maar ook dit jaar dus weer niks! Waar zijn de tijden van Jan Janssen en Joop Zoetemelk? Toch alweer 36 jaar geleden, ik word oud…

Van mij mag de Tour worden opgeheven, als alles zo voorspelbaar blijft!

E. de Koning, 04-07-2016 14:40 #2
Ik hoor onder andere Maarten Ducrot regelmatig pleiten voor korte live-uitzendingen overdag, bijvoorbeeld alleen de laatste 20 km want dan heb je spannende tv. Een etappe van 4,5 uur lang op tv brengen is saai. Beste Maarten en anderen, juist de finish is helemaal niet spannend, het zijn namelijk altijd dezelfde wielrenners die winnen. Vroege ontsnappingen eindigen altijd op een paar 100 m voor de finish. Waarom ik wel een etappe van 4,5 uur wil zien? Juist omdat de ontwikkeling naar de finale, of juist het gebrek daaraan, veel interessanter is om te volgen dan alleen die finale zelf. Wie durft het toch aan om een vroege ontsnapping te doen? Wanneer? Waarom? Ik wil live de opkomst en ondergang van renners in de etappe zien. Omdat ik wil kijken naar renners die worstelen met doorgaan, of toch opgeven, die een tweede, derde en vierde adem vinden, die mentaal zo sterk zijn dat ze na een valpartij doorfietsen met gebroken ribben, polsen en sleutelbenen. Of juist volledig ontgoocheld stoppen. Daarom, zoveel mogelijke live-uitzendingen van complete etappes. Met alleen wat commentaar in die laatste 20 km.

Chrit Goossens, 08-07-2015 16:46 #1
Niet cynisch bedoeld; indrukwekkend college van Maarten Ducrot in uitzending van woensdag. Moest dit even kwijt, weet niet goed waar waardering te uiten…

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 5
Schrijf mee!