Ronde van Polen 2020 - live op tv en livestream

Ronde van Polen 2020 - live op tv en livestream De Ronde van Polen 2020 gaat van start op woensdag 5 augustus. De slotrit wordt verreden op zondag 9 augustus. Het is de 75e editie van deze Poolse rittenkoers. De Ronde van Polen is live op tv en online per livestream te volgen. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Ronde van Polen 2020? Hoe is de geschiedenis van de Ronde van Polen verlopen?

Historie van de Ronde van Polen

In 1928 vond de eerste editie van de Ronde van Polen plaats. Deze koers werd indertijd georganiseerd door de krant Przeglad Sportowy en een wielerclub uit Warschau. In de begintijd was deze ronde geen groot succes. De wedstrijd kon voor de Tweede Wereldoorlog vaker niet dan wel worden georganiseerd.

In 1947 werd de Ronde van Polen nieuw leven ingeblazen, door een samenwerking van onder meer de uitgeverij Czytelnik en de Poolse wielerbond. De wedstrijd kreeg zo een sterkere en stabielere organisatie. De Ronde van Polen groeide op den duur uit tot een prestigieuze koers voor amateurs. Toch bleef de Ronde van Polen in die amateurtijd wel altijd in de schaduw staan van een andere Oost-Europese koers: de Vredeskoers. Die rittenwedstrijd werd in die tijd namelijk beschouwd als de 'Tour de France van het Oostblok'.

Val van het IJzeren Gordijn: grote wijzigingen

Sinds eind jaren tachtig is er veel gebeurd. Het IJzeren Gordijn viel. Oost-Europese topsrenners konden eindelijk massaal prof worden. Binnen de wielerwereld verdween ook de strikte scheiding tussen profs en amateurs. De organisatoren van de Oost-Europese topkoersen moesten inspelen op al die veranderingen. De organisatoren van de Ronde van Polen deden dat duidelijk beter dan de organisatie van de Vredeskoers. De Ronde van Polen groeide op den duur uit tot de belangrijkste Oost-Europese wedstrijd en werd een vast onderdeel van de UCI World Tour. Met de Vredeskoers ging het daarentegen bergafwaarts en op den duur verdween deze ooit zo prestigieuze koers zelfs van de kalender.

Czeslaw Lang

De grote man achter de grote groei van de Ronde van Polen is Czeslaw Lang. Hij was in het verleden zelf een coureur. Ronde 1980 behoorde hij tot de beste renners uit Polen. Twee keer won hij een medaille op het WK ploegentijdrit. Ook won hij Olympisch zilver op de wegrit van 1980 in Moskou. In datzelfde jaar won hij het eindklassement van de Ronde van Polen. Jarenlang moest Lang onder het communistische regime verplicht 'staatsamateur' blijven. Uiteindelijk kreeg hij toch nog de kans om profwielrenner te worden. In de profrangen was hij echter minder succesvol dan bij de amateurs, al behaalde Lang nog wel enige mooie prestaties bij de profs, waaronder zeges in de prologen van de Ronde van Romandië en Tirreno-Adriatico.

Na zijn actieve wielercarrière raakte Lang betrokken bij de organisatie van de Ronde van Polen. Sinds 1993 leidde hij de organisatie. Onder zijn leiding groeide de wedstrijd uit, van een amateurronde, naar de grootste profwielerwedstrijd van Oost-Europa.

Erelijst Ronde van Polen

Feliks Wiecek was in 1928 de winnaar van de eerste editie van de Ronde van Polen. Drie renners slaagden erin om deze etappekoers drie keer te winnen: Marian Wieckowski in 1954, 1955 en 1956, Andrzej Mierzejewski in 1982, 1984 en 1988, en Dariusz Baranowski in 1991, 1992 en 1993. Recente winnaar van de 'Tour de Pologne' zijn Daniel Martin (2010), Peter Sagan (2011), Moreno Moser (2012), Pieter Weening (2013), Rafal Majka (2014), Jon Izagirre (2015), Tim Wellens (2016), Dylan Teuns (2017), Michal Kwiatkowski (2018) en Pavel Sivakov (2019).

Parcours: rittenschema Ronde van Polen

Hoe ziet in 2020 het parcours van de Ronde van Polen eruit? Deze Poolse rittenkoers bestaat in 2020 uit vijf etappes. Op papier lijken de derde en vierde etappe het belangrijkst voor de klassementsrenners. De derde etappe is een heuvelrit waarbij de finish bovenop een heuvel ligt. De vierde etappe is een rit door het middengebergte, waarbij de finish bovenop een berg ligt.

Etappeschema Tour de Pologne 2020

 • Wo. 5 aug. rit 1: Stadion Slaski Spodek Katowice 195 km
 • Do. 6 aug. rit 2: Opole Zabrze 151 km
 • Vr. 7 aug. rit 3: Wadowice Bielsko Biala 203 km (heuvelop finish)
 • Za. 8 aug. rit 4: Bukovina Resort Bukowina Tatrzanska 152 km (bergop finish)
 • Zo. 9 aug. rit 5: Zakopane Krakau 188 km

Deelnemers: startlijst met rugnummers Ronde van Polen 2020

Welke teams staan bij deze Tour de Pologne op de startlijst? Alle 19 World Tour Teams staan bij deze Poolse rittenkoers automatisch op de deelnemerslijst. Daarnaast zijn er wildcards uitgedeeld aan Gazprom-Rusvelo, Novo Nordisc en de Poolse nationale selectie. In totaal staan er dus 22 teams op de startlijst van deze Word Tour-wedstrijd.

Startlijst met o.a. Remco Evenepoel en Simon Yates

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van deze Ronde van Polen? Op de deelnemerslijst staan onder meer Remco Evenepoel, Rafal Majka, Dylan Groenewegen, Pascal Ackermann, Simon Yates, Rohan Dennis, Richard Carapaz, Maximilian Schachmann, John Degenkolb, Mads Pedersen, Fabio Jakobsen en Jasper Stuyven.

Live op tv

De Ronde van Polen wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Helaas is deze koers doorgaans grotendeels alleen live te zien op hun abonneezender (Eurosport2). In 2020 worden zelfs alle etappes uitgezonden op die abonneezender en niet één op het hoofdnet Eurosport1. Dit komt mede door de grote populariteit van het WK snooker (dat daarom op het hoofdnet van die sportzender vaak de voorkeur krijgt). Het komt echter ook door diverse grote andere wielerkoersen die in deze periode live op het hoofdnet van die sportomroep worden uitgezonden (zoals Milaan-San Remo 2020). Hieronder vindt u het uitzendschema (live tv en livestream) van de Ronde van Polen voor Nederland en Vlaanderen.

Uitzendschema: Ronde van Polen 2020 live op tv en livestream

 • Woensdag 5 augustus, rit 1: 17u15 live op Eurosport2 (tv) en livestream
 • Donderdag 6 augustus, rit 2: om 17u15 op de livestream, om 19u00 op Eurosport2
 • Vrijdag 7 augustus, rit 3: 15u30 Eurosport2 en livestream
 • Zaterdag 8 augustus, rit 4: 17u45 op de livestream, 19u00 op Eurosport2
 • Zondag 9 augustus, rit 5: 17u45 op Eurosport2 en livestream

Wielrennen live op tv

Welke overige topkoersen zijn medio augustus 2020 live op tv of online via een livestream te volgen? Veel toprenners testen zich in deze periode voor de Tour de France. Op 6 augustus staat de klimkoers Mont Ventoux Dénivélé Challenge op het programma. Van 7 tot en met 9 augustus wordt de etappekoers Tour de L'Ain verreden, met op de deelnemerslijst wereldtoppers zoals Bernal, Froome en Dumoulin.

Op zondag 8 augustus kan men Milaan-Sanremo 2020 live bekijken op tv of via een livestream. Van woensdag 12 augustus tot en met zondag 16 augustus is de Franse rittenkoers Critérium du Dauphiné live te zien op tv en per livestream. (Let op: bij die koers is in 2020 ook een gratis livestream voor Nederlandse kijkers beschikbaar.) Op zaterdag 15 augustus kan men live op tv en per livestream kijken naar de Italiaanse klassieker de Ronde van Lombardije.

Livestream Ronde van Polen 2020 (Tour de Pologne)

Livestream Ronde van Polen 2020 bij Eurosport

Men kan de Ronde van Polen 2020 ook online bekijken via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream is het mogelijk om elke etappe van deze wielerkoers op een computer of smartphone te bekijken. De officiële livestream van de Tour de Pologne 2020 voor Nederland en België bevindt zich van woensdag 5 augustus tot en met zondag 9 augustus elke wedstrijddag op de Eurosport player. Om deze livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. Doorgaans begint de livestream van de Ronde van Polen tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar deze Poolse wielerkoers te kijken. Men kan die livestream van de live tv-uitzendingen niet alleen in Nederland, maar in de hele EU bekijken. Zo kan men bijvoorbeeld als Nederlander op vakantie ook per livestream naar de Ronde van Polen 2020 kijken. Deze online streamingdienst is een service van VodafoneZiggo. Hoeveel men via die app per livestream kan bekijken, is echter wel afhankelijk van het tv-abonnement dat men heeft. Hierop zijn bijvoorbeeld de live tv-uitzendingen van de zender Eurosport 1 per 'gratis' livestream te bekijken voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo. Wie echter via een livestream op die app de live-uitzendingen van Eurosport 2 wil bekijken (en op die zender zijn de meeste ritten van deze Poolse koers live te zien), zal een aanvullend tv-pakket moeten hebben waar die zender ook een onderdeel van is. Wie alleen een standaard pakket bij Ziggo heeft, kan dus niet per livestream naar Eurosport 2 kijken op die app. Het gaat erom: welke zenders kunt u thuis op uw tv-toestel bij Ziggo ontvangen? Exact diezelfde zenders kunt u via die app ook per livestream in de hele EU bekijken op een smartphone of computer.

Livestream FloBikes? Ja, maar 'USA only'

Wordt er ook door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes een livestream geproduceerd bij deze 'Tour of Poland'? Ja, er is wel een livestream van hen, maar deze stream is alleen maar beschikbaar 'on demand' voor kijker in de Verenigde Staten van Amerika. Voor kijkers vanuit andere landen is deze livestream van de 'Tour of Poland' geo-blocked (geblokkeerd).

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Poolse World Tour-wedstrijd te bekijken via een livestream op de populaire tv-app van NLziet? Neen, hierop is niet een livestream van de Tour de Pologne beschikbaar. De uitzendrechten zijn in Nederland exclusief in handen van Eurosport en hun zenders zijn niet per livestream beschikbaar op die app.

Livestream iTV

Klanten van KPN kunnen de etappes van deze Tour de Pologne bekijken via een livestream op de iTV-app. Deze livestream heeft ongeveer dezelfde voorwaarden voor de KPN-klanten als de Ziggo Go-app livestream heeft voor de Ziggo-klanten. Klanten van KPN die een tv-pakket hebben waarin de zender Eurosport 2 zit, kunnen via die iTV-app dus per livestream naar de live-uitzendingen kijken. Klanten die alleen een basispakket hebben waarin slechts de zender Eurosport1 zit, kunnen via die app dus niet per livestream naar de uitzendingen kijken. Net als bij de Go App, kan men ook bij de iTV-app in de hele EU per livestream naar tv kijken.

Stream GCN

Het Global Cycling Network verzorgt ook een stream van deze koers. Deze stream is officieel wel geo-restricted.

Proximus? Telenet? Sporza? VOO? Eleven Sports? Neen

Wordt er bij de Ronde van Polen 2020 nog een livestream of live tv-uitzending verzorgd door Proximus, Telenet, VOO, Sporza of Eleven? Neen, al deze Belgische sportomroepen hebben niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Ronde van Polen.

Uitslagen 2020

In de slotfase van de openingsrit op woensdag 5 augustus 2020 vond er tijdens de massasprint een afschuwelijke crash plaats. Dylan Groenewegen kwam als eerste over de finish, maar werd gediskwalificeerd omdat hij de crash veroorzaakte. Als gevolg van het manoeuvre van Groenewegen kwam Fabio Jakobsen afschuwelijk ten val. De jury besloot daarop om Jakobsen tot ritwinnaar uit te roepen. De tweede etappe op donderdag 6 augustus eindigde in een massasprint, die werd gewonnen door wereldkampioen Mads Pedersen. Op vrijdag 7 augustus demarreerde Richard Carapaz tijdens de slotfase van de derde etappe. Hij bleef nipt het sprintende peloton voor en won zo deze rit. Op zaterdag 8 augustus won Remco Evenepoel de rit via een indrukwekkende solo. Op zondag eindigde de etappe in een massasprint, die gewonnen werd door Davide Ballerini. Het eindklassement werd gewonnen Remco Evenepoel.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van Polen 2019

Eerste etappes

De openingsrit op zaterdag 3 augustus eindigde in een massasprint, die gewonnen werd door Pascal Ackermann. Ook de tweede etappe op 4 augustus eindigde in een sprint, ditmaal ging de zege naar Luka Mezgec. In de etappe van maandag 5 augustus kwam de Nederlander Fabio Jakobsen als eerste over de finish. Hij werd echter gedeclasseerd wegens het geven van een duw in de massasprint; de dagzege ging daarom naar Ackermann.

Wielerwereld in rouw: Bjorg Lambrecht overleden

Na afloop van de derde rit werd de wielerwereld in rouw gedompeld. Tijdens de rit was het Belgische toptalent Bjorg Lambrecht ten val gekomen tegen een betonnen rioolbuis. Hij was ter plekke gereanimeerd en vervolgens met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht. Dit mocht niet baten; de 22-jarige Lambrecht is in dat ziekenhuis overleden.

Overige etappes

Op dinsdag 6 augustus werd de etappe geneutraliseerd (gezamenlijk) afgelegd, als eerbetoon aan Lambrecht. Er was die dag dus geen ritwinnaar. Op woensdag 7 augustus werd de etappe gewonnen door Mezgec. Op donderdag 8 augustus werd de koninginnenrit van deze Ronde van Polen gewonnen door Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Op vrijdag 9 augustus werd de slotrit van deze Ronde van Polen gewonnen door Mohoric. Het algemeen klassement werd gewonnen door Sivakov.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursGiro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursOp vrijdag 11 september 2020 begint de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit is de belangrijkste rittenkoers…
Gran Piemonte 2020, live op tv en livestreamGran Piemonte 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 12 augustus 2020 wordt de Italiaanse klassieker Gran Piemonte verreden. Op de startlijst van Gran Piemonte 2…
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…
Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursGooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursOp zondag 20 september 2020 wordt de Gooikse Pijl verreden. Deze wielerkoers wordt verreden in de plaats Gooik die in de…

Racefiets kopen? Kosten en tipsRacefiets kopen? Kosten en tipsWielerwedstrijden zoals de Tour de France zetten menigeen aan om zelf ook een racefiets te kopen. De racefietsen waarop…
Criteriums in Nederland en BelgiëCriteriums in Nederland en BelgiëTraditioneel worden er in Nederland en België in de weken na de Tour de France veel wielercriteriums verreden. Vanwege d…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_Tour_de_Pologne
 • http://www.touretappe.nl/ronde-van-polen-2015/
 • http://www.tourdepologne.pl/

Reageer op het artikel "Ronde van Polen 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!