Fitness; Skiken, een total body workout

Een combinatie van langlaufen en (mountain)biken levert een nieuwe manier van bewegen op, namelijk Skiken. Waar men met langlaufski's niet kan komen, lukt wel met de skike. Het is een soort skate, maar dan op luchtkussens. De beweging blijft hetzelfde als bij het langlaufen en men traint hierbij al de spieren.

Algemeen

Het wordt uitgesproken als “Skaiken” en is een nieuwe vorm van sport. Het lijkt wel op langlaufen, maar dan niet in de sneeuw. Men “skiet” op luchtbandjes. Vergelijkbaar dus als een combinatie van langlaufen en biken.

Skiken

Heeft iets weg van langlaufen, niet op ski’s maar op een soort skates. Het grote voordeel is dat men niet hoeft te wachten op sneeuw, maar deze manier van bewegen kan overal worden toegepast, namelijk:
  • Asfalt; op zowel ruw als glad asfalt, maar zorg dan wel voor scherpe punten aan de stokken
  • Klinkers; op deze ondergrond juist de punten van de stokken in de gaten houden, wees voorzichtig
  • Gruisweg; het is mogelijk op deze ondergrond te skiken, maar niet op te grote stenen
  • Zandweg; heerlijk skiken, vooral na een regenbui, dan is de ondergrond hard
  • Schelpenpaden; opletten of het pad niet net is aangelegd, dan skiked het niet prettig
  • Gras-/Bosweg; prettig om te gebruiken, maar niet na te veel regen. Dan ligt er teveel modder

Dus: Overal waar men met een mountainbike kan komen, kan men ook skiken. De wegen c.q. paden dienen breed genoeg te zijn.

Door middel van twee stokken duwt men zich in beweging en er kan worden geremd door op het achterwiel(tje) te drukken. Het zorgt voor een gebruik van bijna alle spieren (90%), een hoog calorieënverlies en ook voor gewichtsverlies, en versterkt zowel botten als spieren.

Bewezen is inmiddels dat deze manier van bewegen, een mindere belasting op de enkels legt dan bijvoorbeeld wandelen of skaten zelf.

Doelgroep

Skiken is niet voor een speciale leeftijdscategorie toegankelijk. Iedereen kan deze manier van bewegen leren en beoefenen. Juist omdat het hele lichaam wordt gebruikt is het een gezonde sport.

De bekende langlaufer Mark Mayer is één van de personen die deze skikes al gebruikt, hij traint er namelijk op.

Materiaal

De skikes kosten ongeveer € 250,-- per paar. Het is heel erg belangrijk dat de stokken die men nodig heeft de juiste zijn en goed in de hand liggen. Zij dienen 0,9x de lichaamslengte te hebben, oftewel het bandje van de grip dienen op neushoogte te zitten wanneer de skikes uit staan. De handvaten van de skike stokken zijn licht voorovergebogen. IJzeren punten slijten heel snel af, dus bij aanschaf wordt aangeraden daar wel goed naar te kijken.

Dan hoort een helm ook nog bij de uitrusting, alsmede schoenen. De ervaring heeft geleerd dat (berg)wandelschoenen of sportschoenen het prettigste zitten. Dan natuurlijk ook kleding, alles kan als het de beweging maar niet hindert.

De uitvinder: Otto Eder

Skiken komt uit Oostenrijk en is ontwikkeld door Otto Eder. Hij was het 3e kind (van de 6) van Karl en Leopoldin Eder. Hij is geboren in Pogendorf in de buurt van Sarleinsbach in Oostenrijk. Als kind ontwierp hij al onder andere zeepkisten. Hij ging in de machinebouw werken, natuurlijk als technicus. Hij was vrachtwagenchauffeur en had in Arnreit een eigen pottenbakkerij.

In 1991 trouwde hij met Maria en samen kregen ze drie kinderen. Toen hij Maria net leerde kennen, begonnen beide met pottenbakken als hobby. Dit is inmiddels uitgelopen tot een goedlopende bakkerij.

In 1997 ontwikkelde hij Skike, omdat hij ervaren had dat skates niet alle terreinsoorten aankonden. In de beginstadia gebruikte hij namen als “Mountainskate”,” M-Wheels” (waarbij de M stond voor Mega, Multi, More). “Skatebike” en uiteindelijk “Skike”. Skike is een combinatie van de woorden “Skate” en “biken”. Skaten vanwege de langlauftechniek en biken vanwege de luchtbanden en remtechniek (waardoor het een veilige sport is).

In 2001 en 2002 werden kleine series van 25 paar skikes geproduceerd.
In 2003 werd er al 100 paar geproduceerd.
In 2006 heeft “Four Ace International Ltd” het Licentie recht, ook wel “Skike sport International Ltd” genoemd.

Skiken anno 2008

In Nederland is skiken nog niet doorgebroken. Op de Fiets- en Wandelbeurs van 2 en 3 februari 2008 konden ze naar hartelust worden uitgeprobeerd.

Meer informatie over trainers en opleidingen zijn te vinden op www.skiken.nl

Lees verder

© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Wii spellenAfvallen met Wii spellenDe Wii is een spelcomputer waarbij je op een actieve manier aan het gamen bent. De Wii richt zich ook op het gezond leve…
Voldoende bewegen om te kunnen afvallenVoldoende bewegen om te kunnen afvallenOm uw gewichtsverlies te versnellen is het belangrijk om voldoende te sporten. Afhankelijk van ieder zijn tijd dient hie…
Afvallen door te gamen?Afvallen door te gamen?De laatste jaren zijn games steeds populairder geworden als echt afvalmethodes. Wil jij afvallen? Dan is het helemaal ni…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…

BodyPump Choreografie: Hoe maak ik mijn eigen Pump les!Ben jij instructeur en wil je graag BodyPump geven, maar heeft je club geen licentie? Wat is dan het alternatief? Zelf e…
Het succes van NikeHet succes van NikeNike, wie kent het niet. Nike is een van de bekendste merken ter wereld. Dit artikel gaat over het succes van Nike.
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 17-04-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.