Fitness; Budokon, van Cameron Shayne

In Nederland is deze variatie binnen de Body & Minds sporten nog niet bekend. In Amerika, Canada en de United Kingdom zweren vele sterren bij deze vorm van sport. Volgens de beoefenaars bereik je in korte tijd een slanker lichaam en voelt men zich heel veel energieker.

Algemeen

Tot op heden is Yoga nog altijd de basis van de Body & Minds sporten. Ondertussen is er een opkomst van allerlei nieuwe variaties binnen deze sport. Eén van deze variaties is Budokon.

Deze vorm van sport is nog niet naar Nederland overgewaaid. Wel zijn er in Japan, United Kingdom en Canada al sportleraren die hun opleiding van Shayne hebben gehad.

Budokon

Het woord is afkomstig vanuit Japans en betekend:
  • Bu = strijder
  • Do = de weg
  • Kon = geest (oftewel spirit)

Budokon betekend dan ook “De weg van de geestelijke strijder”. De sport is opgericht in 2000 door Cameron Shayne. Volgens de geestelijk vader van Budokon is het lichaam na één maand beoefenen slanker en voelt men zich energieker.

Het is een combinatie van yoga, oosterse vechtsport en meditatie en is volgens diverse Amerikaanse BN’ers de sport, omdat men er een strak lichaam van zou krijgen. Bij de oefeningen draait het om onder andere controle van het lichaam en evenwicht. Ook spelen snelheid en kracht een rol. De twee actieve delen van Budokon zijn gebaseerd op vloeiende bewegingen (soepelheid, controle, vaardigheid) en de interactie (snelheid, macht en evenwicht) met een ander.

Binnen deze sport wordt het lichamelijk gebruik opgedeeld in twee thema’s, de Yoga en Budo. Bij Yoga gaat het om zowel het bereik van de beweging en kracht te verbeteren, als het onderzoek van de bekwaamheid van het lichaam om het lichaamsgewicht van nog een persoon te ondersteunen. Bij de Budo gaat het om een combinatie van positie en grondtechniek van Okinawan, Karate-Dot, Cracie, JiuJitsu en Tae Kwon Do (dus eigenlijk soepelheid, macht, focus en stroom in het lichaam en geest)

Cameron Shayne Johnson

Hij is zowel een filosoof, schrijver, yoga beoefenaar en bewegingspionier. Hij heeft het Budokon bedacht.

Cameron is geboren in Charlotte (Noord Carolina) op 11 december 1971, als 1e in een gezin met 3 kinderen. Zijn ouders zijn James Walter Johson (artiesten en muzikanten achtergrond) en Blanch Virginia Nelson (een politieke en militaire achtergrond). Toen hij 10 jaar was gingen zijn ouders uit elkaar. Hij bezocht de Indian Trail Elementary en de Piedmont High School in Union County.

Toen hij 12 jaar was mocht hij de Moo Duk Kwan sport beoefenen (een Koreaanse stijl van Karate). De atletische Cameron werd daar getraind door de broers Paul en Dan Harmon. Wanneer hij 19 is trouwt hij met Jill Clarke, maar na 3 jaar gaat het stel uit elkaar. Cameron is werkzaam als een bartender, bank medewerker en paarden trainer.

In 1996 komt hij in contact met yoga, wat gegeven werd door een oude vriendin van hem. Hier in New York maakte hij kennis met de stijlen Vinyasa flow en Ashtanga. Hij wordt de persoonlijke trainer van onder andere:
  • Charlie Sheen
  • Courteney Cox
  • Jeffifer Anniston
  • Sean Penn
  • Sugar Ray Leonard

In 2001 leert hij zijn tweede vrouw kennen, Audra Hawkinson. Met haar krijgt hij dochter Phoenix Shane. Dit huwelijk houdt 5 jaar stand.

Lees verder

© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness VoorspellingenFitness VoorspellingenFitness was vroeger alleen voor de zeer actieve jonge volwassenen, tegenwoordig kan iedereen deelnemen aan fitnessprogra…
Surfen en Yoga: De Kus van GodSurfen en yoga hebben veel gemeen. Surfen kent een met yoga vergelijkbare spirituele kant. Wereldberoemd surfer wijlen A…
Vormen van groepslessen bij fitnessSportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepsle…
Trend: Barre FitnessEen vrouwelijke fitnesstrend mag het zeker genoemd worden, de barre fitness. Doutzen Kroes doet aan barre fitness en hee…

BodyPump Choreografie: Hoe maak ik mijn eigen Pump les!Ben jij instructeur en wil je graag BodyPump geven, maar heeft je club geen licentie? Wat is dan het alternatief? Zelf e…
Het succes van NikeHet succes van NikeNike, wie kent het niet. Nike is een van de bekendste merken ter wereld. Dit artikel gaat over het succes van Nike.
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 17-04-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.