InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2018 live tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2018 live tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2018 live tv en livestream In de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 28 oktober 2018 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse veldrit telt mee voor de Telenet Superprestige Veldrijden. De Cyclocross Ruddervoorde 2018 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de veldrit van Ruddervoorde via een livestream volgen. Hoe ziet het programma van deze Belgische veldrit eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst van de Cyclocross Ruddervoorde 2018? Hoe is de geschiedenis van de Cyclocross Ruddervoorde verlopen?

Historie veldrit Ruddervoorde

De veldrit van Ruddervoorde wordt georganiseerd sinds 1988. In de beginjaren was dit een kleine veldrit, een zogenaamde 'b-cross'. In 1992 kreeg deze wedstrijd de status van 'a-cross'. Midden jaren negentig kreeg deze veldrit steeds meer prestige en kwamen er steeds meer vooraanstaande profs op de startlijst van de cyclocross van Ruddervoorde. In 1995 werd de wedstrijd bijvoorbeeld gewonnen door de toenmalige wereldtopper Paul Herygers.

De cross van Ruddervoorde beleefde in 1998 een grote promotie: dat jaar werd het een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. Anno 2018 is het nog steeds een onderdeel van dit prestigieuze klassement. Jarenlang was het de vaste openingswedstrijd van de Superprestige, maar die rol is sinds 2014 overgenomen door de cyclocross van Gieten.

Veruit de meeste zeges in de Cyclocross Ruddervoorde werden door Belgen behaald. Slechts vier maal werd de internationale profveldrit van Ruddervoorde door een niet-Belg gewonnen. De eerste die daarin slaagde was de Nederlander Richard Groenendaal in 2000. De tweede was de Tsjech Zdenek Stybar in 2010. Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2016 en 2017. De recordhouder qua aantal zeges in de Cyclocross Ruddervoorde is de Belg Sven Nys. Maar liefst tien maal won de 'Kannibaal van Baal' deze cyclocross. Recente winnaars van de veldrit van Ruddervoorde waren Klaas Vantornout (2013), Tom Meeusen (2014), Kevin Pauwels (2015) en Mathieu van der Poel (2016 en 2017).

Superprestige Veldrijden 2018-2019

De Cyclocross Ruddervoorde is dus in het seizoen 2018-2019 wederom een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. Er tellen acht crossen mee voor dit klassement. De openingswedstrijd van dit Superprestige-seizoen was de cross in Gieten. Dit regelmatigheidsklassement wordt in februari 2018 afgesloten met de veldrit van Middelkerke. Het bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige. Zij zenden daarom ook alle wedstrijden van de Superprestige Veldrijden live uit op tv en per livestream. Daarnaast worden de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross echter ook door diverse andere omroepen live op tv en online via een livestream uitgezonden.

Ruddervoorde

De plaatsnaam Ruddervoorde zou etymologisch afstammen van twee woorden: het woord 'ride' (een oude vorm van het werkwoord rijden, die mogelijk vooral op ‘paardrijden’ slaat) en het woord 'voorde' (een doorwaadbare plek in een rivier). Oorspronkelijk zou op de plaats waar later Ruddervoorde ontstond, waarschijnlijk dus een plek zijn geweest waar men te paard een rivier kon oversteken. Ruddervoorde is een dorp en een deelgemeente van Oostkamp. Ruddervoorde telt circa 6000. Het dorp ligt in de provincie West-Vlaanderen. Ruddervoorde is onder meer de geboorteplaats van de befaamde coureur Leon Vandaele (1933-2000). Deze klassiekerspecialist won Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem en Parijs-Brussel.

Programma veldrit Ruddervoorde: 28 oktober 2018

Programma wedstrijden Cyclocross Ruddervoorde:

 • 10u30: Nieuwelingen
 • 11u50: Junioren
 • 13u40: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Programma entertainment bij Cyclocross Ruddervoorde 2018:

 • 12u45: Optreden van Jettie Pallettie in de Feesttent
 • 16u45: Optreden van The Vicious in de Feesttent
 • 18u00: Afterparty

Parcours: locatie

De start en de finish van de veldrit van Ruddervoorde 2018 zijn te vinden aan de Vrijgeweidestraat, in de gemeente Oostkamp. Zowel aan de noordkant als aan de zuidkant van die straat bevinden zich ingangen. Het parcours bevindt zich in Baliebrugge (een dorp in de deelgemeente Ruddervoorde, wat een onderdeel is van de gemeente Oostkamp). Dit ligt ten westen van het dorp Ruddervoorde en ten oosten van de stad Torhout.

Deelnemers: startlijst

De meeste Vlaamse en Nederlandse topveldrijders hebben een vast contract met de Superprestige en gaan daarom automatisch ook van start gaan in de veldrit van Ruddervoorde. Prominente namen op de deelnemerslijst zijn onder meer de Belgen Wout van Aert, Laurens Sweeck, Toon Aerts en Tom Meeusen, en de Nederlanders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de herenwedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde 2018. De rugnummers 1 t/m 37 zijn voor de renners uit de categorie heren elite. De rugnummers vanaf 41 zijn bij deze veldrit voor de heren beloften (renners onder de 23 jaar).

Deelnemers Cyclocross Ruddervoorde 2018: startlijst met rugnummers, heren elite (profs) en beloften (U23)
1. Wout van Aert (Bel)
2. Mathieu van der Poel (Ned)
3. Toon Aerts (Bel)
4. Laurens Sweeck (Bel)
5. Michael Vanthourenhout (Bel)
6. Lars van der Haar (Ned)
7. Tim Merlier (Bel)
8. Daan Soete (Bel)
9. Quinten Hermans (Bel)
10. David van der Poel (Ned)
11. Kevin Pauwels (Bel)
12. Michael Boros (Tsj)
13. Jens Adams (Bel)
14. Tom Meeusen (Bel)
15. Gioele Bertolini (Ita)
16. Gianni Vermeersch (Bel)
17. Thijs Aerts (Bel)
18. Adam Toupalik (Tsj)
19. Diether Sweeck (Bel)
20. Wietse Bosmans (Bel)
21. Nicolas Cleppe (Bel)
22. Dieter Vanthourenhout (Bel)
23. Stan Godrie (Ned)
24. Sieben Wouters (Ned)
25. Joris Nieuwenhuis (Ned)
26. Joshua Dubau (Fra)
27. Lucas Dubau (Fra)
28. Thomas Joseph (Bel)
29. Kenneth van Compernolle (Bel)
30. Yu Takenouchi (Jpn)
31. Gert Smets (Bel)
32. Jenko Bonne (Bel)
33. Kenny Roelandt (Bel)
34. Martin Eriksson (Zwe)
35. Brecht Vandenheede (Bel)
36. Henrik Jansson (Zwe)
41. Eli Iserbyt (Bel)
42. Thomas Pidcock (UK)
43. Jens Dekker (Ned)
44. Toon Vandebosch
45. Jakob Dorigoni (Ita)
46. Ben Turner (UK)
47. Loris Rouiller (Zwi)
48. Ryan Kamp (Ned)
49. Tomas Kopecky (Tsj)
50. Daniel Tulett (UK)
51. Thymen Arensman (Ned)
52. Nils Van de Putte (Bel)
53. Thomas Mein (UK)
54. Johan Jacobs (Zwi)
55. Niels Vandeputte (Bel)
56. Timo Kielich (Bel)
57. Andres Verdonck (Bel)
58. Roel van der Stegen (Ned)
59. Emil Lindgren (Zwe)
60. Bart Artz (Ned)
61. Yentl Bekaert (Bel)
62. Jonas Quartier (Bel)
63. Maik van der Heijden (Ned)
64. Pieter-Jan Vliegen
65. Guilian Demeyer (Bel)

Tickets

Toegangskaarten voor de Cyclocross van Ruddervoorde kosten op de dag van de wedstrijd 12 euro aan de kassa's bij het parcours. Voor leden van de Belgische wielerbond kost een ticket 11 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij deze cross gratis. Voor inwoners van de gemeente Oosterkamp gelden doorgaans overigens andere tarieven. Voor hen zijn de kaarten in de voorverkoop goedkoper.

Live op tv: Telenet, Poximus en Ziggo

Live op tv in België

Zoals alle veldritten van de Superprestige Veldrijden 2018-2019 wordt ook de Cyclocross Ruddervoorde live op tv uitgezonden. De live-uitzendrechten zijn in handen van Telenet (Play Sports en Playtime) en Proximus. De live tv-uitzending begint op zondag 28 oktober op de zender Telenet Play Sports 5 om 13u30. In het eerste deel van de live-uitzending is de dameswedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde te zien. Vanaf circa 14u30 beschouwt men voor op de herenwedstrijd, waarvan het startschot in Ruddervoorde om 15u00 klinkt. De finish van de herenwedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde is om circa 16u00.

In tegenstelling tot de voorgaande editie, behoort de Cyclocross Ruddervoorde in 2018 niet tot het beperkte aantal Superprestigewedstrijden dat door Sporza live (tv en livestream) wordt uitgezonden. Sporza zendt wel een uitgebreide samenvatting op tv uit van de Cyclocross Ruddervoorde. Die samenvatting is bij Sporza (VRT) te zien als onderdeel van de zondagmiddaguitzending op de Vlaamse tv-zender één (in de namiddag).

Live op tv in Nederland

In Nederland zijn de live uitzendrechten (tv en livestream) van de veldrit van Ruddervoorde in handen van Ziggo Sport Totaal. Op welke zender van hen is deze cross live te zien? Hun live tv-uitzending vindt plaats op de zender Ziggo Sport Extra. Dit is een abonneezender. Helaas vindt de live-uitzending van de veldrit van Ruddervoorde dus niet plaats op hun 'open net' (kanaal 14 van Ziggo Sport). Om de zender Ziggo Sport Extra op tv te kunnen bekijken, dient men een abonnement op het totale zenderpakket te hebben van Ziggo Sport Totaal. Men kan dit sportpakket kopen, doch het is ook mogelijk om dit zenderpakket te kiezen als een 'gratis optie' wanneer men klant is bij zowel Ziggo als Vodafone. De tv-zender Ziggo Sport Extra bevindt zich bij Ziggo op digitaal kanaal 406; in sommige gidsen heeft deze zender nog de (oude) naam 'Ziggo Sport Extra 2'.

Hoe laat begint de live tv-uitzending op zondag 28 oktober 2018? De live tv-uitzending begint op Ziggo Sport Extra om 14u55. Dit houdt in dat men op deze Nederlandse zender dus alleen de herenwedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde live uitzendt en niet de damescross.

Veldrijden live op tv

De eerstvolgende cross die hierna live op tv en online per livestream wordt uitgezonden, is op 1 november de Koppenbergcross (DVV Trofee), die live te zien is bij Sporza op tv en livestream. Daarna volgt op 4 november het EK veldrijden 2018 in Rosmalen, die door diverse omroepen live op tv en via de livestream wordt uitgezonden.

Livestream Cyclocross Ruddervoorde 2018

Livestream België

De veldrit van Ruddervoorde is ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële livestream voor België van de Cyclocross Ruddervoorde 2018 wordt beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports.

Daarmee is de veldrit van Ruddervoorde dus live op een computer of smartphone te volgen. Om deze officiële livestream van de Cyclocross Ruddervoorde bij Telenet Play Sports te volgen, dient men wel een abonnement op Play Sports te hebben. De livestream van de Cyclocross Ruddervoorde 2018 bevindt zich op de middag van zondag 28 oktober op de website van Play Sports. De livestream van de veldrit van Ruddervoorde begint bij Telenet Play Sports tegelijk met hun live tv-uitzending. Dat houdt in dat deze livestream bij Telenet Play Sports dus om 13u30 begint.

In 2017 werd de Cyclocross Ruddervoorde nog live uitgezonden door Sporza op tv en had deze omroep ook een gratis livestream van deze veldrit. Bij de editie van 2018 heeft Sporza echter niet de live-uitzendrechten en wordt deze cross dus ook niet live door hen per stream of op tv uitgezonden.

Livestream Nederland

Voor Nederlandse veldritfans is er een livestream beschikbaar via de Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream begint op 28 oktober 2018 om 14u55. Alleen de herenwedstrijd is dus per livestream te zien bij Ziggo. (Net als op tv wordt ook op de livestream niet de dameswedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde door Ziggo uitgezonden.) Is deze stream van Ziggo voor deze veldrit een gratis livestream? De livestream van de Cyclocross Ruddervoorde 2018 is bedoeld voor abonnees van deze app. Voor niet-abonnees is het ook mogelijk om deze livestream middels 'pay per view' te bekijken. Deze officiële livestream van de Cyclocross Ruddervoorde voor Nederland is dus niet een gratis stream.

Internationale livestream: FloBikes

Naast de bovengenoemde officiële livestreams voor België en Nederland, is er ook een officiële internationale (Noord-Amerikaanse) livestream van de Cyclocross Ruddervoorde. Deze Engelstalige livestream van de veldrit van Ruddervoorde wordt geproduceerd door het bedrijf FloBikes. Zij focussen zich met deze livestream van de Cyclocross Ruddervoorde 2018 vooral op veldritliefhebbers uit de Verenigde Staten en Canada. Is dit een gratis livestream van de Cyclocross Ruddervoorde 2018? Evenmin als de voorgenoemde officiële streams is ook dit niet een gratis livestream. De livestream die FloBikes op zondag 28 oktober 2018 aanbiedt bij de veldrit van Ruddervoorde, is alleen maar te bekijken door betalende abonnees van deze dienst. FloBikes biedt ook veel andere profwielerwedstrijden (wegkoersen en veldritten) per livestream uit. Behalve grote crossen (zoals de Superprestige-wedstrijden) zendt men ook wat kleinere profcrossen (zoals de Brico Crossen) via een livestream uit. Ook grote Europese wegklassiekers en rittenkoersen op de weg zijn bij hen op een livestream te volgen. Daarbij dient echter wel te worden aangetekend, dat hun livestream soms wel geo-restricted is. Met name bij veel wegwedstrijden is hun livestream slechts beperkt tot Canada. (Voor andere landen is die livestream van die Europese wegkoersen dan geo-blocked, oftewel geblokkeerd.) FloBikes is een onderdeel van FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via een livestream uitzendt.

Uitslag Cyclocross Ruddervoorde 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Eli Iserbyt (Bel)
 5. Michael Vanthourenhout (Bel)
 6. Tom Meeusen (Bel)
 7. Laurens Sweeck (Bel)
 8. Lars van der Haar (Ned)
 9. Tom Pidcock (UK)
 10. Kevin Pauwels (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Ruddervoorde 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Lars van der Haar (Ned)
 4. Toon Aerts (Bel)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Ruddervoorde
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-09-29/hansgrohe-superprestige-stelde-in-diegem-zijn-34ste-editie-voor
 • http://sporza.be/cm/sporza/tv
 • http://www.cyclocrossruddervoorde.be/site2015/programma.php

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2018 live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!