InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestream In de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 3 november 2019 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse veldrit telt mee voor de Telenet Superprestige Veldrijden. De Cyclocross Ruddervoorde 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de veldrit van Ruddervoorde via een livestream volgen. Hoe ziet het programma van deze Belgische veldrit eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst van de Cyclocross Ruddervoorde 2019? Hoe is de geschiedenis van de Cyclocross Ruddervoorde verlopen?

Historie veldrit Ruddervoorde

De veldrit van Ruddervoorde wordt georganiseerd sinds 1988. In de beginjaren was dit een kleine veldrit, een zogenaamde 'b-cross'. In 1992 kreeg deze wedstrijd de status van 'a-cross'. Midden jaren negentig kreeg deze veldrit steeds meer prestige en kwamen er steeds meer vooraanstaande profs op de startlijst van de cyclocross van Ruddervoorde. In 1995 werd de wedstrijd bijvoorbeeld gewonnen door de toenmalige wereldtopper Paul Herygers.

De cross van Ruddervoorde beleefde in 1998 een grote promotie: dat jaar werd het een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. Anno 2018 is het nog steeds een onderdeel van dit prestigieuze klassement. Jarenlang was het de vaste openingswedstrijd van de Superprestige, maar die rol is sinds 2014 overgenomen door de cyclocross van Gieten.

Veruit de meeste zeges in de Cyclocross Ruddervoorde werden door Belgen behaald. Vijf maal werd de internationale profveldrit van Ruddervoorde door een niet-Belg gewonnen. De eerste die daarin slaagde was de Nederlander Richard Groenendaal in 2000. De tweede was de Tsjech Zdenek Stybar in 2010. Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2016, 2017 en 2018. De recordhouder qua aantal zeges in de Cyclocross Ruddervoorde is de Belg Sven Nys. Maar liefst tien maal won de 'Kannibaal van Baal' deze cyclocross. Recente winnaars van de veldrit van Ruddervoorde waren Klaas Vantornout (2013), Tom Meeusen (2014), Kevin Pauwels (2015) en Mathieu van der Poel (2016, 2017 en 2018).

Superprestige Veldrijden 2019-2020

De Cyclocross Ruddervoorde is dus in het seizoen 2019-2020 wederom een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. Er tellen acht crossen mee voor dit klassement. De openingswedstrijd van dit Superprestige-seizoen was de cross in Gieten. Dit regelmatigheidsklassement wordt in februari 2019 afgesloten met de veldrit van Middelkerke. Het bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige. Zij zenden daarom ook alle wedstrijden van de Superprestige Veldrijden live uit op tv en per livestream. Daarnaast worden de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross echter ook door diverse andere omroepen live op tv en online via een livestream uitgezonden.

Ruddervoorde

De plaatsnaam Ruddervoorde zou etymologisch afstammen van twee woorden: het woord 'ride' (een oude vorm van het werkwoord rijden, die mogelijk vooral op ‘paardrijden’ slaat) en het woord 'voorde' (een doorwaadbare plek in een rivier). Oorspronkelijk zou op de plaats waar later Ruddervoorde ontstond, waarschijnlijk dus een plek zijn geweest waar men te paard een rivier kon oversteken. Ruddervoorde is een dorp en een deelgemeente van Oostkamp. Ruddervoorde telt circa 6000. Het dorp ligt in de provincie West-Vlaanderen. Ruddervoorde is onder meer de geboorteplaats van de befaamde coureur Leon Vandaele (1933-2000). Deze klassiekerspecialist won Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem en Parijs-Brussel.

Programma veldrit Ruddervoorde: 3 november 2019

 • 10u30: Nieuwelingen
 • 11u50: Junioren
 • 13u40: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Parcours: locatie

De start en de finish van de veldrit van Ruddervoorde 2019 zijn te vinden aan de Vrijgeweidestraat, in de gemeente Oostkamp. Zowel aan de noordkant als aan de zuidkant van die straat bevinden zich ingangen. Het parcours bevindt zich in Baliebrugge (een dorp in de deelgemeente Ruddervoorde, wat een onderdeel is van de gemeente Oostkamp). Dit ligt ten westen van het dorp Ruddervoorde en ten oosten van de stad Torhout.

Deelnemers: startlijst

De meeste Vlaamse en Nederlandse topveldrijders hebben een vast contract met de Superprestige en gaan daarom automatisch ook van start gaan in de veldrit van Ruddervoorde. Prominente namen op de deelnemerslijst zijn onder meer de Belgen Laurens Sweeck, Toon Aerts en Tom Meeusen, en de Nederlanders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. T.z.t. wordt hier de complete startlijst met rugnummers geplaatst.

Tickets

Toegangskaarten voor de Cyclocross van Ruddervoorde kosten op de dag van de wedstrijd 12 euro aan de kassa's bij het parcours. Voor leden van de Belgische wielerbond kost een ticket 11 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij deze cross gratis. Voor inwoners van de gemeente Oosterkamp gelden doorgaans overigens andere tarieven. Voor hen zijn de kaarten in de voorverkoop goedkoper.

Live op tv: Telenet, Poximus en Ziggo

Live op tv in België

Zoals alle veldritten van de Superprestige Veldrijden 2019-2020 wordt ook de Cyclocross Ruddervoorde live op tv uitgezonden. De live-uitzendrechten zijn in handen van Telenet (Play Sports en Playtime) en Proximus. De live tv-uitzending begint op zondag 3 november op de zender Telenet Play Sports 5 om 13u30. In het eerste deel van de live-uitzending is de dameswedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde te zien. Vanaf circa 14u30 beschouwt men voor op de herenwedstrijd, waarvan het startschot in Ruddervoorde om 15u00 klinkt. De finish van de herenwedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde is om circa 16u00.

In tegenstelling tot diverse voorgaande edities, behoort de Cyclocross Ruddervoorde in 2019 niet tot het beperkte aantal Superprestigewedstrijden dat door Sporza live (tv en livestream) wordt uitgezonden. Sporza zendt wel een uitgebreide samenvatting op tv uit van de Cyclocross Ruddervoorde. Die samenvatting is bij Sporza (VRT) te zien als onderdeel van de zondagmiddaguitzending op de Vlaamse tv-zender één (in de namiddag).

Live op tv in Nederland

In Nederland zijn de live uitzendrechten (tv en livestream) van de veldrit van Ruddervoorde in handen van Ziggo Sport Totaal. Op welke zender van hen is deze cross live te zien? Hun live tv-uitzending vindt plaats op de zender Ziggo Sport Extra. Dit is een abonneezender. Helaas vindt de live-uitzending van de veldrit van Ruddervoorde dus niet plaats op hun 'open net' (kanaal 14 van Ziggo Sport). Om de zender Ziggo Sport Extra op tv te kunnen bekijken, dient men een abonnement op het totale zenderpakket te hebben van Ziggo Sport Totaal. Men kan dit sportpakket kopen, doch het is ook mogelijk om dit zenderpakket te kiezen als een 'gratis optie' wanneer men klant is bij zowel Ziggo als Vodafone. De tv-zender Ziggo Sport Extra bevindt zich bij Ziggo op digitaal kanaal 406.

Hoe laat begint de live tv-uitzending op zondag 3 november 2019? De live tv-uitzending begint op Ziggo Sport Extra om 14u55. Dit houdt in dat men op deze Nederlandse zender dus alleen de herenwedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde live uitzendt en niet de damescross.

Livestream Cyclocross Ruddervoorde 2019 (3 november)

Livestream België

De veldrit van Ruddervoorde is ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële livestream voor België van de Cyclocross Ruddervoorde 2019 wordt beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports.

Daarmee is de veldrit van Ruddervoorde dus live op een computer of smartphone te volgen. De livestream van de veldrit van Ruddervoorde begint bij Telenet Play Sports tegelijk met hun live tv-uitzending. Dat houdt in dat deze livestream bij Telenet Play Sports dus om 13u30 begint. Om deze officiële livestream van de Cyclocross Ruddervoorde bij Telenet Play Sports te volgen, dient men wel een abonnement bij Play Sports te hebben. De livestream van de Cyclocross Ruddervoorde 2019 bevindt zich op de middag van zondag 3 november op de website van Play Sports, voor hun tv-klanten. Zij kunnen op die site inloggen om deze livestream van de Superprestige Cyclocross te bekijken. Het is echte rook mogelijk om een puur digitaal abonnement op de Play Sports Go App te nemen, zodat men hun uitzendingen dus niet op tv niet, maar alleen per livestream. Elke livestream op die app kan men in de hele Europese Unie bekijken. Dat geldt dus ook voor de livestream van deze cross op 3 november 2019. Het is ook mogelijk om een dagpas bij hen te kopen, waarmee men één etmaal elke livestream van hen kan bekijken. Eveneens is het mogelijk om een weekend lang elke livestream bij hen te bekijken, door een weekendpas te kopen. Behalve cyclocross zenden zij onder meer ook formule 1, voetbal, motorcross en hockey via hun livestream uit.

In 2017 werd de Cyclocross Ruddervoorde nog live uitgezonden door Sporza op tv en had deze omroep ook een gratis livestream van deze veldrit. Bij de editie van 2019 heeft Sporza echter niet de live-uitzendrechten en wordt deze cross dus ook niet live door hen per livestream of op tv uitgezonden.

Livestream Nederland

Voor Nederlandse veldritfans is er een livestream beschikbaar via de Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream begint op 28 oktober 2018 om 14u55. Alleen de herenwedstrijd is dus per livestream te zien bij Ziggo. (Net als op tv wordt ook op de livestream niet de dameswedstrijd van de Cyclocross Ruddervoorde door Ziggo uitgezonden.) Is deze stream van Ziggo voor deze veldrit een gratis livestream? De livestream van de Cyclocross Ruddervoorde 2019 is bedoeld voor abonnees van deze app. Voor niet-abonnees is het ook mogelijk om deze livestream middels 'pay per view' te bekijken. Deze officiële livestream van de Cyclocross Ruddervoorde voor Nederland is dus niet een gratis stream.

Internationale livestream: FloBikes

Naast de bovengenoemde officiële livestreams voor België en Nederland, is er ook een officiële internationale (Noord-Amerikaanse) livestream van de Cyclocross Ruddervoorde. Deze Engelstalige livestream van de veldrit van Ruddervoorde wordt geproduceerd door het bedrijf FloBikes. Zij focussen zich met deze livestream van de Cyclocross Ruddervoorde 2018 vooral op veldritliefhebbers uit de Verenigde Staten en Canada. Is dit een gratis livestream van de Cyclocross Ruddervoorde 2018? Evenmin als de voorgenoemde officiële streams is ook dit niet een gratis livestream. De livestream die FloBikes op zondag 28 oktober 2018 aanbiedt bij de veldrit van Ruddervoorde, is alleen maar te bekijken door betalende abonnees van deze dienst. FloBikes biedt ook veel andere profwielerwedstrijden (wegkoersen en veldritten) per livestream uit. Behalve grote crossen (zoals de Superprestige-wedstrijden) zendt men ook wat kleinere profcrossen (zoals de Brico Crossen) via een livestream uit. Ook grote Europese wegklassiekers en rittenkoersen op de weg zijn bij hen op een livestream te volgen. Daarbij dient echter wel te worden aangetekend, dat hun livestream soms wel geo-restricted is. Met name bij veel wegwedstrijden is hun livestream slechts beperkt tot Canada. (Voor andere landen is die livestream van die Europese wegkoersen dan geo-blocked, oftewel geblokkeerd.) FloBikes is een onderdeel van FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via een livestream uitzendt.

Livestream Go App?

Deze Superprestige Cyclcoross is ook te bekijken op de Go App op 3 november 2019. Indien de wedstrijd alleen op de zender Ziggo Sport Extra wordt uitgezonden, dan kan men deze wedstrijd alleen maar per livestream op die app bekijken, indien men een aanvullend abonnement heeft op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal.

Livestream iTV?

De iTV-app is een dienst voor klanten van KPN waarmee zij per livestream naar tv kunnen kijken. Is het ook mogelijk om deze Superprestige Cyclocross per livestream te bekijken op de iTV-app? Het is alleen mogelijk om deze wedstrijd op die app per livestream te bekijken, indien men naast het abonnement voor interactieve tv bij KPN ook een aanvullend abonnement heeft op het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. De iTV-app is vooral bedoeld om per livestream tv te kijken op een smartphone. Als men een livestream wil bekijken op een desktop computer, dan kan men als klant van KPN hiervoor inloggen op hun site voor Interatieve Tv.

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Ruddervoorde 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Eli Iserbyt (Bel)
 5. Michael Vanthourenhout (Bel)
 6. Tom Meeusen (Bel)
 7. Laurens Sweeck (Bel)
 8. Lars van der Haar (Ned)
 9. Tom Pidcock (UK)
 10. Kevin Pauwels (Bel)
© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
Veldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestreamOp zondag 27 oktober 2019 wordt de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere (België) telt mee voor de Superpre…
Veldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de 44e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamOp zondag 9 februari 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aardbe…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Ruddervoorde
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-09-29/hansgrohe-superprestige-stelde-in-diegem-zijn-34ste-editie-voor
 • http://sporza.be/cm/sporza/tv
 • http://www.cyclocrossruddervoorde.be/site2015/programma.php

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!