Virtuele wielerkoers: uitleg en kalender 2020

Virtuele wielerkoers: uitleg en kalender 2020 Door de wereldwijde corona-crisis is een groot deel van de wielerkalender van 2020 komen te vervallen of opgeschoven naar latere data. Om toch bezig te blijven en renners zich met elkaar te laten meten zijn enkele koersen omgezet in virtuele koersen. Renners rijden dan thuis op de rollerbank een deel van het parcours. De getrapte wattages bepalen uiteindelijk de winnaar. Tijdens een virtuele koers kan een parcours nauwkeurig nagebootst worden. Doorgaans wordt wel maar een deel van dit parcours verreden.

Virtuele of digitale wielerkoers


Digitale wielerkoers geboren uit corona-crisis

De Tour de France, de Giro d'Italia, de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold race. Het zijn stuk voor stuk wielerkoersen waar de wielerliefhebber jaarlijks weer naar uitkijkt. Hoe anders werd dat in 2020? Als gevolg van de wereldwijde corona-crisis ging er door ronde na ronde een streep. Door de reisbeperkingen zouden ploegen hun renners niet aan de start kunnen krijgen en daarbij is het natuurlijk ook niet mogelijk om de geadviseerde anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren tijdens een wielerwedstrijd.

In de maanden januari, februari en maart 2020 zijn er nog enkele wielerkoersen verreden zoals de Tour Down Under, de Ronde van Valencia en de Omloop Het Nieuwsblad. De 78ste editie van Parijs-Nice was in het voorjaar van 2020 de laatste koers waarbij een gewoon deelnemersveld aan de start stond. Door de invoering van maatregelen om de verspreiding van het corona-virus in Frankrijk tegen te gaan is de ronde echter niet volledig uitgereden. De slotrit die voor 15 maart 2020 gepland stond is niet verreden. Diverse renners die in februari voor de Ronde van de VAE naar Dubai waren afgereisd hebben daar noodgedwongen een tijd in quarantaine moeten blijven in hun hotel.

Eind maart 2020 werd al duidelijk dat er een streep zou gaan door het grootste gedeelte van de wielerkalender in het voorjaar en de zomer. Vrij snel daarna kwam het plan van de grond om een deel van de geschrapte koersen digitaal te gaan verrijden.

Hoe werkt een virtuele wielerkoers?

In tegenstelling tot een normale koers is het bij een virtuele of digitale koers niet nodig dat de deelnemers bij elkaar komen op het parcours. Een digitale wielerkoers is een koers waarbij de deelnemers thuis of op een andere locatie meedoen op een soort moderne rollerbank. Zij zetten dan hun koersfiets zonder achterwiel op dit apparaat. Door het aan te sluiten op een computer met de juiste software kan heel nauwkeurig het getrapte wattage worden gemeten. Renners kunnen op die manier virtueel (een deel van) een echt parcours afleggen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de hoogteverschillen in het parcours, die worden aangegeven in hectometers. De prestaties worden met elkaar vergeleken waarna hier een rangorde uit rolt. In het wielrennen wordt dit al veel gebruikt in trainingsvorm, bijvoorbeeld wanneer het weer het niet toelaat om buiten te trainen.

Tijdens een virtuele race wordt nooit de hele afstand afgelegd. Zo werd bij de Ronde van Vlaanderen slechts de laatste 32 kilometer verreden met de Kruisberg/Hotond, Oude Kwaremont en Paterberg en de finish in Oudenaarde. Voor de virtuele Giro d'Italia van 2020 is gekozen voor zeven etappes van tussen de 15 en 33 kilometer lang. The Digital Swiss 5 bestaat uit vijf etappes waarvan de langste 46 kilometer meet. Om die reden zijn vooral tijdrijders kansrijk voor de overwinning.

Geen gelijke omstandigheden

In een virtuele wielerkoers 'rijden' alle deelnemers hetzelfde parcours. Waar in een normale koers de omstandigheden voor alle renners gelijk zijn is dit bij een digitale koers natuurlijk niet het geval. Wie zich bijvoorbeeld op hoogte bevindt zal te maken hebben met minder zuurstof in de lucht. Een renner die zich op zeeniveau bevindt zal het dan een stuk makkelijker hebben. Met dit soort zaken wordt geen rekening gehouden bij het bepalen van de uitslag. Als een renner wil winnen moet hij daarvoor zelf de beste omstandigheden creëren. De digitale koersen worden door veel renners dan ook vooral gezien als vermaak en niet als serieuze krachtmeting.

Commerciële beperkingen

Veel Nederlandse wielerliefhebbers zullen Mathieu van der Poel hebben opgeschreven als één van de kanshebbers voor de Ronde van Vlaanderen. De virtuele versie van deze wedstrijd - die een prooi werd voor Greg van Avermaet - zag Van der Poel echter niet aan de start verschijnen. Er deden slechts dertien deelnemers mee. Dit heeft ermee te maken dat veel wielerploegen samenwerkingen hebben met bedrijven die software voor digitale koersen leveren. Als een digitale koers wordt verzorgd door een andere aanbieder dan belet dit ploegen vaak om deel te nemen. Zo werd de digitale Ronde van Vlaanderen mogelijk gemaakt door het Spaanse Bkool, terwijl Van der Poel's ploeg Alpecin samenwerkt met Zwift. Het deelnemersveld wordt samengesteld op basis van invitatie. Voor de Ronde van Zwitserland ontvingen alle teams die normaal aan de start zouden staan een uitnodiging om drie renners 'af te vaardigen' voor de virtuele variant van de wedstrijd.

Virtuele wielerkalender 2020

De virtuele wielerkalender van 2020 ziet er als volgt uit:
DatumRonde
5 april 2020Ronde van Vlaanderen
18 april - 10 mei 2020Giro d'Italia
19 april 2020Amstel Gold Race
22 april - 26 april 2020Ronde van Zwitserland
4 juli - 19 juli 2020Tour de France

Virtuele koersen op tv

Ook al kunnen er geen mooie berglandschappen getoond worden en staan er geen toeschouwers langs de kant, een deel van de virtuele koersen kan door de fans wel live gevolgd worden. Zo werd de virtuele Ronde van Vlaanderen op 5 april 2020 live uitgezonden door Sporza. De virtuele Ronde van Zwitserland is live uitgezonden door de NOS op hun digitale kanaal NOS.nl.
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Ronde van Vlaanderen live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen live op tv en livestreamDe Ronde van Vlaanderen behoort tot de grootste monumenten van de wielerwereld. De finish van deze mythische voorjaarskl…
Wielrennen: UAE Tour live op tv en livestreamWielrennen: UAE Tour live op tv en livestreamIn de Verenigde Arabische Emiraten wordt jaarlijks de UAE Tour verreden. Deze wielerkoers is het resultaat van een fusie…

Gibraltar Open snooker 2020: opzet en televisieGibraltar Open snooker 2020: opzet en televisieVan 11 tot en met 15 maart wordt het Gibraltar Open gespeeld bij het snooker. Het is het vierde en laatste toernooi in d…
WK Allround en Sprint schaatsen 2020: kampioenschap in HamarWK Allround en Sprint schaatsen 2020: kampioenschap in HamarOp 29 februari tot en met 1 maart worden in het Noorse Hamar de wereldkampioenschappen allround schaatsen gehouden. Bij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 272447, Pixabay
  • https://www.touretappe.nl/uci/wielerkalender-2020/
  • https://www.ad.nl/wielrennen/dit-is-wat-je-moet-weten-over-de-virtuele-ronde-van-vlaanderen~ab52a43a/?referrer=https://www.google.com/
  • https://www.wielerflits.nl/nieuws/velon-lanceert-virtuele-competitie-voor-profrenners/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 03-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.