Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestream

Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestream De zesde editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 12 oktober 2019. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Bazel (België), wat een deelgemeente is van Kruibeke. Deze cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Polderscross via een livestream op het internet te zien. Deze Vlaamse cyclocross is een onderdeel van de wedstrijdserie 'Ethias Crossen'. Er staan weer veel prominente deelnemers op de startlijst van de Ethias Polderscross Kruibeke 2019.

Historie: Poldercross

De eerste editie van deze veldrit werd verreden in januari 2014. Deze wedstrijd was toen nog maar een nationale B-cross, waaraan geen profs mee konden doen. Die eerste editie werd gewonnen door Kevin Eeckhout. De tweede editie van de Poldercross werd verreden in oktober 2014. In de tussentijd had deze wedstrijd een grote sprong voorwaarts gemaakt, zowel qua financiën als qua sportieve prestige. Het werd een A-cross, zodat ook de profs van start konden gaan in de cyclocross. De tweede editie van de Poldercross had een erg sterk deelnemersveld. De wedstrijd werd gewonnen door het Belgische supertalent Wout van Aert. Tweede werd Sven Nys op 15 seconden achter Van Aert. Derde werd Klaas Vantornout op 38 seconden.

In 2015 pakte Wout van Aert wederom de zege in de Poldercross. Tweede werd Michael Vanthourenhout. Op de derde plek eindigde Laurens Sweeck. In 2016 won Michael Vanthourenhout deze cyclocross. Wout van Aert eindigde dat jaar op de tweede plek in de Brico Poldercross Kruibeke. In 2017 won de Nederlander Mathieu van der Poel de veldrit van Kruibeke, voor de Belg Wout van Aert.

Geen Poldercross in seizoen 2018-2019, wel het BK veldrijden

In het seizoen 2018-2019 werd er geen Poldercross Kruibeke georganiseerd. Het organisatiecomité van deze veldrit organiseerde in die winter het Belgisch kampioenschap veldrijden in Kruibeke en focuste zich daar volledig op. In het seizoen 2019-2020 is de Poldercross Kruibeke echter weer terug op de veldritkalender.

Polderscross of Poldercross?

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd de 'Poldercross'. Later is er echter een kleine naamswijziging doorgevoerd. De officiële naam is sindsdien de 'Polderscross', dus met een is middenin de naam. Doorgaans wordt deze veldrit door velen nog altijd de Poldercross genoemd.

Kruibeke en Bazel

Kruibeke ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, nabij de rivier de Schelde. Kruibeke is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Kruibeke telt circa 16.000 inwoners. De beroemdste inwoner uit de geschiedenis van dit gebied is zonder twijfel Gerardus Mercator (1512-1594). Hij is één van de belangrijkste, invloedrijkste en bekendste cartografen (landkaartenmakers) aller tijden.

In de gemeente Kruibeke liggen drie belangrijke woonkernen: Kruibeke, Rupelmonde en Bazel. De veldrit van Kruibeke (de Poldercross) vindt plaats in en bij Bazel, wat een dorp is van ruim 5000 inwoners. Nabij het parcours ligt het prachtige kasteel van Wissekerke, een waterburcht die grotendeels uit de 15e eeuw stamt. Dit kasteel was lange tijd een woonhuis van de familie Vilain XIIII. Deze adellijke familie leverde bijna anderhalve eeuw lang de burgemeesters van Bazel, wat toen nog een onafhankelijke gemeente was.

Brico Cross werd Ethias Cross

De Poldercross behoorde sinds het seizoen 2016-2017 tot de zogenaamde 'Brico Crossen'. Dit is een serie veldritten die allen door het bedrijf Brico werden gesponsord. Met ingang van 2019 is Ethias de nieuwe hoofdsponsor van deze serie. De naam van de wedstrijdserie is daarom veranderd in Ethias Crossen. Bij alle zes Ethias Crossen zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Er wordt echter niet een apart klassement opgemaakt van alleen de Ethias Crossen (zoals er wel aparte klassementen bestaan voor bijvoorbeeld de Superprestige Cyclocross en de DVV Trofee Veldrijden).

Programma Polderscross 2019 (Ethias Cross Kruibeke) op 12 oktober

 • 10u45: Nieuwelingen
 • 11u50: Junioren
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en beloften

Deelnemers: startlijst Polderscross Kruibeke op 12 oktober 2019

Welke deelnemers staan in 2019 op de startlijst van de veldrit in Kruibeke? Op de deelnemerslijst staan veel prominente coureurs, zoals Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Twee grote namen ontbreken op de startlijst van deze cyclocross. Mathieu van der Poel staat in 2019 niet op de deelnemerslijst van deze Ethias Cross (zijn eerste veldrit van het seizoen is pas de Nacht van Woerden op 22 oktober). Wout van Aert rijdt deze Ethias Cross op 12 oktober ook niet; hij herstelt nog van blessureleed.

Deelnemers Ethias Polderscross Kruibeke 2019: startlijst v.d. cyclocross voor heren elite en beloften
2. AERTS Toon
3. VANTHOURENHOUT Michael
4. HERMANS Quinten
5. MEISEN Marcel
6. POEL David van der
7. PIDCOCK Tom
8. ISERBYT Eli
9. ADAMS Jens
10. MEEUSEN Tom
11. AERNOUTS Jim
12. BENOIST Antoine
13. BAESTAENS Vincent
14. AERTS Thijs
15. SWEECK Diether
16. CLEPPE Nicolas
17. BOOM Lars
18. VANTHOURENHOUT Dieter
19. GODRIE Stan
20. PEETERS Yannick
21. VANDEBOSCH Toon
22. TULETT Ben
23. LIESSENS Jarno
24. GOOSEN Wouter
25. TICHELT Yorben van
26. TIELEN Dario
27. COMPERNOLLE Kenneth van
28. PEMEN Dolf
29. FERDINANDE Anton
30. KOYEN Niels
31. GOEMAN Andreas
32. ALDERWEIRELD Robin
33. GEYSELS Xander
34. MEIN Thomas
35. WIT Edwin de
36. VANDEPUTTE Niels
37. MERLIER Braam
38. VRACHTEN Arne
39. LEMMENS Sander
40. PEERS Nick
41. VERVOORT Wout
42. LAVERGE Maxim
43. VERDONCK Andres
44. STAEYEN Maarten van
45. TAKENOUCHI Yu
46. SWEECK Laurens
47. SIEBENS Gianni
48. MERLIER Tim
49. AGTERBERG Kyle
50. CHRISTENSEN Ryan
51. VET Sander de
52. DEWULF Maxim
53. EDHOFER Thomas
54. EHLERT Marco
55. FERNANDEZ Sergio I.
56. GOW Craig
57. KUYPERS Gerben
58. LAEVENS Justin
59. McLEOD Callum
60. MANSFIELD Finn
61. MASON Cameron
62. SIEMONS Julian
63. LOOVEREN Joachim van
64. WILLIAMS Joe
65. WUYTS Mathijs
66. WYSEURE Joran

Locatie: parcours Ethias Cross Kruibeke op 12 oktober 2019

De Poldercross Kruibeke 2019 wordt verreden in de Kruibeekse polders. De lengte van het parcours is circa 2645 meter. De start en de finish zijn nabij sporthal de Dulpop. Bezoekers van deze veldrit kunnen hun auto onder meer parkeren bij een parking aan de Houtenkruisstraat te Kruibeke. Met gratis shuttlebussen worden de toeschouwers vanaf die plek naar het parcours vervoerd.

Live op tv - Veldrit Kruibeke (Ethias Cross)

Deze Brico Cross in Kruibeke wordt in 2019 weer live op tv uitgezonden door de commerciële Vlaamse zender VTM. De uitzending van de Poldercross begint om circa 13u35 op VTM (na afloop van het één uur journaal). De start van de Poldercross voor dames elite is om 13u45, de start van de cyclocross voor heren elite (profs) is om 15u00.

Ook op Eurosport, maar niet live

In de namiddag van 12 oktober (vanaf circa 17u20) kan men bij Eurosport een uitgebreide samenvatting van deze veldrit bekijken.

Historie: Poldercross live op tv

De eerste twee edities van deze veldrit werden nog niet live op tv uitgezonden. De derde editie van deze veldrit was in 2015 wel live op tv te zien (en online per livestream). De cross werd dat jaar live uitgezonden door Telenet Play Sports. Helaas konden toen alleen abonnees van die dienst live op tv (of online via een livestream) naar de Poldercross kijken.

Sinds 2016 wordt de Poldercross, tot vreugde van veel Vlaamse veldritfans, live uitgezonden door VTM. Deze commerciële zender zit bij bijna alle Vlaamse tv-kijkers in hun zenderpakket. Helaas voor veel Nederlandse veldritfans is de zender VTM in de meeste Nederlandse huiskamers niet op tv te ontvangen. Deze cyclocross is gelukkig echter ook online te zien via eens livestream. (Meer info over die livestream van deze Ethias Cross: zie verderop.)

Veldrijden live op tv

Welke andere veldritten in de periode na deze cross live op tv (en via een livestream) uitgezonden? Op zondag 13 oktober kan men live kijken naar de Superprestige Cyclocross Gieten. Op zaterdag 19 oktober kan men live op tv en per livestream genieten van de Superprestige Cyclocross Boom Op zondag 20 oktober wordt de World Cup Cyclocross Bern (Zwitserland) live op tv en via een livestream uitgezonden.

Livestream Polderscross Kruibeke 2019

Livestream VTM bij Ethias Cross

De Ethias Poldercross Kruibeke is live te bekijken via een livestream van VTM. Met die livestream kunnen veldritfans de Poldercross 2019 live bekijken op de computer of smartphone. Deze livestream van de cyclocross van Kruibeke begint net als de tv-uitzending van deze cross om circa 13u35. Met deze livestream kan men bij de cyclocross van Kruibeke dus de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live bekijken.

Gratis livestream

Om die livestream van de Ethias Cross te gebruiken dient men op de middag van 12 oktober in te loggen op de site van VTM. Dit inloggen kan onder meer met een account van Medialaan. Zo'n account kan men gratis aanmaken. Dit is onder meer mogelijk via de website van VTM. (Medialaan is namelijk het moederbedrijf van VTM.) Indien men echter niet zo'n profiel wil aanmaken en toch deze livestream wil bekijken, dan is daar een andere prima optie voor. Dan kan men namelijk deze gratis livestream van de Vlaamse cyclocross ook bekijken door op de site van VTM in te loggen met uw Facebook-account.

Als men ingelogd is op die site, kan men via de programmagids gratis de livestream van de Poldercross Kruibeke bekijken. De livestream van deze Vlaamse cyclocross is niet geo-restricted. Hierdoor kunnen ook veldritliefhebbers in Nederland en andere landen de cross van Kruibeke via deze livestream kunnen bekijken. Ook de overige veldritten die het predicaat 'Ethias Cross' dragen, zijn via een livestream op de website van de VTM te bekijken.

Livestream Ethias Cross Kruibeke via HLN

Het is ook mogelijk om op zaterdag 12 oktober de veldrit van Kruibeke via een livestream van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN) te bekijken. Hun livestream van deze Ethias Cross Kruibeke bevindt zich op die zaterdagmiddag op hun website. Ook dit is een gratis livestream. Via hun gratis livestream is zowel de heren- als de dameswedstrijd van deze cyclocross te bekijken. HLN biedt bij elke Ethias Cross zo'n gratis livestream aan. HLN is al langer een grote mediapartner van deze wedstrijdserie; voorgaande jaren boden zij ook een gratis livestream aan van elke Brico Cross.

FloBikes livestream cyclocross Kruibeke 2019

Er wordt ook een livestream van de veldrit van Kruibeke geproduceerd door FloBikes. Dit mediaplatform is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat heel veel sport per livestream uitzendt, waaronder elke Ethias Cross en dus ook de veldrit van Kruibeke. Om die livestream van de veldrit van Kruibeke te kunnen bekijken, dien men wel een abonnement op die dienst te hebben. Zij bieden ook bij veel andere veldritten een livestream aan. Het is echter geen grote aanrader voor veldritfans uit België of Nederland om bij hen een vast abonnement te nemen. Vaak is een livestream van FloBikes bij een veldrit namelijk geo-restricted (en als gevolg daarvan dus geo-blocked in veel landen). Zij hebben bij veel veldritten namelijk slechts de uitzendrechten om in een beperkt aantal landen een livestream aan te bieden. Zowel hun livestream van de Superprestige Cyclocross als van de Wereldbeker Veldrijden is bijvoorbeeld voor kijkers in België 'geo-blocked'. Bij FloBikes worden ook veel wegwielerwedstrijden per livestream aangeboden. Bij zo'n livestream van een wegkoers geldt dit praktische probleem nog vaker: Flobikes heeft dan alleen de uitzendrechten voor een livestream in Canada (of soms ook de USA). Het gevolg is dat kijkers uit Europese landen zo'n livestream niet mogen bekijken, ook niet als ze een vast abonnement op die dienst hebben. Op de dag van de veldrit van Kruibeke wordt bijvoorbeeld ook de wegwielerwedstrijd Ronde van Lombardije per livestream door FloBikes uitgezonden. Hierbij geldt ook weer: die livestream mag alleen in Noord-Amerika bekeken worden. Voor abonnees uit Nederland en België is die livestream van de Ronde van Lombardije 'geo-blocked'.

Uitslag Ethias Polderscross Kruibeke 2019

 1. Eli Iserbyt (Bel)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Quinten Hermans (Bel)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. Jens Adams (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Poldercross Kruibeke (Bazel) 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Quinten Hermans (Bel)
 4. Corné van Kessel (Ned)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. Kevin Pauwels (Bel)
 7. Tim Merlier (Bel)
 8. Michael Boros (Tsj)
 9. Tom Pidcock (UK)
 10. Daan Soete (Bel)
© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 5 oktober 2019 wordt in Meulebeke de vierde editie van de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze weds…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ethias Cross Eeklo 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Eeklo 2019, live op tv en livestreamDe 23e editie van de veldrit van Eeklo vindt plaats op zondag 8 september 2019. Deze veldrit is een onderdeel van de wed…

Veldrit: Grote Prijs Brabant 2019 afgelastVeldrit: Grote Prijs Brabant 2019 afgelastOp zaterdag 26 oktober 2019 zou op het terrein van Autotron Rosmalen de vijfde editie van de Grote Prijs van Brabant Vel…
Formule 1: GP van Abu Dhabi 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Abu Dhabi 2019, live op tv en livestreamOp zondag 1 december 2019 wordt de Grand Prix van Abu Dhabi gehouden. Dit is de elfde editie van deze Arabische Grand Pr…
Bronnen en referenties
 • http://competitie.dewielerbond.be/OnlineInschrijven/2015_VoorinschrijvingCyclocross.aspx?Disc=18
 • http://www.polderscross.com/images/2015/Affiche_Polderscross_2015_site_link.jpg
 • http://www.playsports.be/tv-gids/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Wissekerke

Reageer op het artikel "Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!