InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestream

Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestream

Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestream De zesde editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 12 oktober 2019. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Bazel (België), wat een deelgemeente is van Kruibeke. Deze cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Polderscross via een livestream op het internet te zien. Deze Vlaamse cyclocross is een onderdeel van de wedstrijdserie 'Ethias Crossen'. Er staan weer veel prominente deelnemers op de startlijst van de Ethias Polderscross Kruibeke 2019.

Historie: Poldercross

De eerste editie van deze veldrit werd verreden in januari 2014. Deze wedstrijd was toen nog maar een nationale B-cross, waaraan geen profs mee konden doen. Die eerste editie werd gewonnen door Kevin Eeckhout. De tweede editie van de Poldercross werd verreden in oktober 2014. In de tussentijd had deze wedstrijd een grote sprong voorwaarts gemaakt, zowel qua financiën als qua sportieve prestige. Het werd een A-cross, zodat ook de profs van start konden gaan in de cyclocross. De tweede editie van de Poldercross had een erg sterk deelnemersveld. De wedstrijd werd gewonnen door het Belgische supertalent Wout van Aert. Tweede werd Sven Nys op 15 seconden achter Van Aert. Derde werd Klaas Vantornout op 38 seconden.

In 2015 pakte Wout van Aert wederom de zege in de Poldercross. Tweede werd Michael Vanthourenhout. Op de derde plek eindigde Laurens Sweeck. In 2016 won Michael Vanthourenhout deze cyclocross. Wout van Aert eindigde dat jaar op de tweede plek in de Brico Poldercross Kruibeke. In 2017 won de Nederlander Mathieu van der Poel de veldrit van Kruibeke, voor de Belg Wout van Aert.

Geen Poldercross in seizoen 2018-2019, wel het BK veldrijden

In het seizoen 2018-2019 werd er geen Poldercross Kruibeke georganiseerd. Het organisatiecomité van deze veldrit organiseerde in die winter het Belgisch kampioenschap veldrijden in Kruibeke en focuste zich daar volledig op. In het seizoen 2019-2020 is de Poldercross Kruibeke echter weer terug op de veldritkalender.

Polderscross of Poldercross?

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd de 'Poldercross'. Later is er echter een kleine naamswijziging doorgevoerd. De officiële naam is sindsdien de 'Polderscross', dus met een is middenin de naam. Doorgaans wordt deze veldrit door velen nog altijd de Poldercross genoemd.

Kruibeke en Bazel

Kruibeke ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, nabij de rivier de Schelde. Kruibeke is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Kruibeke telt circa 16.000 inwoners. De beroemdste inwoner uit de geschiedenis van dit gebied is zonder twijfel Gerardus Mercator (1512-1594). Hij is één van de belangrijkste, invloedrijkste en bekendste cartografen (landkaartenmakers) aller tijden.

In de gemeente Kruibeke liggen drie belangrijke woonkernen: Kruibeke, Rupelmonde en Bazel. De veldrit van Kruibeke (de Poldercross) vindt plaats in en bij Bazel, wat een dorp is van ruim 5000 inwoners. Nabij het parcours ligt het prachtige kasteel van Wissekerke, een waterburcht die grotendeels uit de 15e eeuw stamt. Dit kasteel was lange tijd een woonhuis van de familie Vilain XIIII. Deze adellijke familie leverde bijna anderhalve eeuw lang de burgemeesters van Bazel, wat toen nog een onafhankelijke gemeente was.

Brico Cross werd Ethias Cross

De Poldercross behoorde sinds het seizoen 2016-2017 tot de zogenaamde 'Brico Crossen'. Dit is een serie veldritten die allen door het bedrijf Brico werden gesponsord. Met ingang van 2019 is Ethias de nieuwe hoofdsponsor van deze serie. De naam van de wedstrijdserie is daarom veranderd in Ethias Crossen. Bij alle zes Ethias Crossen zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Er wordt echter niet een apart klassement opgemaakt van alleen de Ethias Crossen (zoals er wel aparte klassementen bestaan voor bijvoorbeeld de Superprestige-crossen en de DVV Trofee-crossen).

Programma Polderscross 2019 (Ethias Cross Kruibeke) op 12 oktober

 • 10u45: Nieuwelingen
 • 11u50: Junioren
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs) en beloften

Deelnemers: startlijst Polderscross Kruibeke op 12 oktober 2019

Welke deelnemers staan in 2019 op de startlijst van de veldrit in Kruibeke? Op de voorlopige deelnemerslijst staan veel prominente coureurs, zoals Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Het is nog onzeker of Wout van Aert deze wedstrijd rijdt. Mathieu van der Poel staat in 2019 niet op de deelnemerslijst van deze cross. Zodra de definitieve startlijst met rugnummers van de veldrit van Kruibeke bekend is, wordt die hier geplaatst.

Locatie: parcours Ethias Cross Kruibeke op 12 oktober 2019

De Poldercross Kruibeke 2019 wordt verreden in de Kruibeekse polders. De lengte van het parcours is circa 2645 meter. De start en de finish zijn nabij sporthal de Dulpop. Bezoekers van deze veldrit kunnen hun auto onder meer parkeren bij een parking aan de Houtenkruisstraat te Kruibeke. Met gratis shuttlebussen worden de toeschouwers vanaf die plek naar het parcours vervoerd.

Live op tv - Veldrit Kruibeke (Ethias Cross)

Deze Brico Cross in Kruibeke wordt in 2019 weer live op tv uitgezonden door de commerciële Vlaamse zender VTM. De uitzending van de Poldercross begint om circa 13u35 op VTM (na afloop van het één uur journaal). De start van de Poldercross voor dames elite is om 13u45, de start van de Poldercross voor heren elite (profs) is om 15u00.

Historie: Poldercross live op tv

De eerste twee edities van deze veldrit werden nog niet live op tv uitgezonden. De derde editie was in 2015 wel live op tv te zien. De cross werd dat jaar live uitgezonden door Telenet Play Sports. Helaas konden toen alleen abonnees van die dienst live op tv (of online via een livestream) naar de Poldercross kijken.

Sinds 2016 wordt de Poldercross, tot vreugde van veel Vlaamse veldritfans, live uitgezonden door VTM. Deze commmerciële zender zit bij bijna alle Vlaamse tv-kijkers in hun zenderpakket. Helaas voor veel Nederlandse veldritfans is de zender VTM in de meeste Nederlandse huiskamers niet op tv te ontvangen. Deze cyclocross is gelukkig echter ook online te zien via eens livestream.

Livestream Polderscross Kruibeke 2019

Livestream VTM

De Ethias Poldercross Kruibeke is live te bekijken via een livestream van VTM. Met die livestream kunnen veldritfans de Poldercross 2019 live bekijken op de computer of smartphone. Deze livestream begint net als de tv-uitzending van deze cross om circa 13u35. Met deze livestream kan men bij de cyclocross van Kruibeke dus de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live bekijken.

Gratis livestream

Om die livestream van de Ethias Cross te gebruiken dient men op de middag van 12 oktober in te loggen op de site van VTM. Dit inloggen kan onder meer met een account van Medialaan. Zo'n account kan men gratis aanmaken. Dit is onder meer mogelijk via de website van VTM. (Medialaan is namelijk het moederbedrijf van VTM.) Indien men echter niet zo'n profiel wil aanmaken, dan kan men deze gratis livestream van de Vlaamse cyclocross ook bekijken door op de site van VTM in te loggen met uw Facebook-account.

Als men ingelogd is op die site, kan men via de programmagids gratis de livestream van de Poldercross Kruibeke bekijken. De livestream van deze Vlaamse cyclocross is niet geo-restricted, zodat ook veldritliefhebbers in Nederland en andere landen deze Belgische cross kunnen bekijken. Ook de overige veldritten die het predicaat 'Ethias Cross' dragen, zijn via een livestream op de website van de VTM te bekijken.

FloBikes livestream cyclocross Kruibeke 2019

Er wordt ook een livestream van deze veldrit geproduceerd door FloBikes. Dit is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat heel veel sport per livestream uitzendt (waaronder dus ook veel veldritten). Om die livestream van de veldrit van Kruibeke te kunnen bekijken, dien men wel een abonnement op die dienst te hebben.

Voorgaande editie: uitslag Poldercross Kruibeke (Bazel) 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Quinten Hermans (Bel)
 4. Corné van Kessel (Ned)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. Kevin Pauwels (Bel)
 7. Tim Merlier (Bel)
 8. Michael Boros (Tsj)
 9. Tom Pidcock (UK)
 10. Daan Soete (Bel)
© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 5 oktober 2019 wordt in Meulebeke de vierde editie van de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze weds…
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2019-2020Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2019-2020Veldrijden is een buitengewoon populaire sport in Vlaanderen. Veel veldritten worden live op tv uitgezonden door Vlaamse…
World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
BK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestreamBK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestreamOp zaterdag 12 januari en zondag 13 januari worden de Belgische kampioenschappen veldrijden 2019 gehouden. Het parcours…
Bronnen en referenties
 • http://competitie.dewielerbond.be/OnlineInschrijven/2015_VoorinschrijvingCyclocross.aspx?Disc=18
 • http://www.polderscross.com/images/2015/Affiche_Polderscross_2015_site_link.jpg
 • http://www.playsports.be/tv-gids/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Wissekerke

Reageer op het artikel "Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!