Tijdrit: materiaal, zitpositie en intervaltraining

Tijdrit: materiaal, zitpositie en intervaltraining De tijdrit geldt als meest ultieme discipline in het wielrennen. En ook bij triatlons strijden atleten meestal alleen tegen de wind. Waarop het aankomt in een individuele tijdrit.

Het juiste materiaal en gericht trainingsschema voor een tijdrit

Om bij een tijdrit een goede indruk achter te laten, is het juiste materiaal en een specifiek trainingsschema nodig. In het ideale geval bezit je een echte tijdritfiets met aerostuur. Maar dat alleen maakt je nog niet sneller. Je moet gericht trainen voor tijdritten.

Tijdrijden in aerodynamische zitpositie

Het geheim van snel fietsen, is vooral een goede aerodynamische houding. In het ideale geval bevindt zich het bovenlichaam parallel aan de grond. Daardoor wordt de luchtweerstand maximaal geminimaliseerd. Met een traditionele racefiets is zo'n positie moeilijk te realiseren, omdat je bij een voor racefietsen typische hoek van 73 tot 75 graden, met de dijen tegen de borst stoot.

De optimale zitbuishoek op tijdritfietsen is 78 graden. Daardoor schuift de zitpositie verder naar voren. Bovendien is het zadel bij tijdritfietsen duidelijk verhoogd en de stuurbouw verlaagd. Op die manier blijft de hoek die de heupen maken open en beperkt de prestaties niet.

Aerodynamische houding alleen mogelijk met aerodynamisch stuur

Een aerodynamische zitpositie werd pas mogelijk na introductie van het aerodynamische stuur, ook wel triatlonstuur genoemd. Dankzij de elleboogsteunen wordt het bovenlichaam ondersteund en kan de aerodynamische positie gemakkelijk gedurende een langere tijd worden volgehouden. Maar het is wel een kwestie van geleidelijke gewenning voor beginners. Vooral de nekspieren hebben aanvankelijk last van verkramping als men langere tijd in een aerodynamische houding fietst.

Houding van de knieën

Een ander punt van aandacht bij tijdritten is de houding van de knieën. De knie moet kort langs het frame bewegen om een gesloten eenheid te vormen en om de luchtweerstand te verminderen.

Spierkracht blijft nodig

Als materiaal en zitpositie kloppen, scheelt dat de fietser een hoop energie. Per slot van rekening neemt de luchtweerstand toe met de snelheid in het kwadraat. Bij een snelheid van 56 km per uur bijvoorbeeld, gaat 90 procent van de energie op aan het overwinnen van de luchtweerstand. Maar zulke snelheden worden natuurlijk niet alleen maar bereikt omdat het frame aerodynamisch gevormd is en de wielen van carbon gemaakt zijn. Je moet de fiets nog altijd met spierkracht voortbewegen.

Intervaltraining bij professionele triatleten

De optimale trainingsvorm voor tijdritten zijn intervaltrainingen. Die kan je op verschillende manieren in je trainingsschema opnemen. Bij professionele triatleten bestaat een typische tijdrittraining uit 10 intervallen van 5 minuten elk met hoge trainingsintensiteit, gescheiden door telkens 1 minuut rust. Een dergelijke belasting ligt ruim boven de pijngrens, maar maakt wel veel sneller.

Intervaltraining voor beginners

Navolging is voor beginners echter niet aan te raden. Het is beter om te beginnen met kortere intervallen om die geleidelijk te verhogen. Voor beginners worden in de voorbereiding voor wedstrijden bijvoorbeeld de volgende intervallen aangeraden: 20 min inrijden tegen basisuithoudingsvermogen niveau één en dan 5 maal 4 minuten tegen basisuithoudingsvermogen niveau 2, telkens met 3 minuten rust. Daarna 18 minuten uitrijden.

Zoek voor je tijdrittraining eerst een vlak parcours met een maximaal stijgingspercentage van 1 procent, waarop je ongeveer 5 km aan een stuk ongestoord “gas kunt geven”. Begin daarna bescheiden en voer dan elke week de belasting een beetje op.
© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdrijden: wie zijn de beste tijdrijders van het peloton?Tijdrijden: wie zijn de beste tijdrijders van het peloton?Tijdrijden wordt over het algemeen beschouwd als een van de meest prestigieuze onderdelen van het wielrennen. Een tijdri…
Tips voor wielrenners voor een betere tijdritTips voor wielrenners voor een betere tijdritTijdrijden is een van de mooiste disciplines in het wielrennen, maar ook een van de zwaarste. In een tijdrit is de renne…
De tijdrit binnen het wielrennenDe tijdritten in de Tour de France zijn bij iedereen wel bekend. Sinds dit discipline in de Tour van 1934 werd toegepast…
Wielrennen: de tijdrit ... een vak apartEen vast onderdeel in elke grote wielerronde is de individuele tijdrit. Een race tegen de klok, tegen je tegenstanders e…
Plastic Soup Surfer - Merijn TingaPlastic Soup Surfer - Merijn TingaMerijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, surfte langs de Noordzeekust om aandacht te vragen voor het plastic afval in de No…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.