5 kilometer hardlopen – hoe houd je het vol?

5 kilometer hardlopen – hoe houd je het vol? Hardlopen is een van de populairste sporten in Nederland. Wekelijks stappen miljoenen Nederlanders in hun hardloopschoenen voor een stukje joggen, een rondje van drie kilometer of een pittige training van anderhalf uur. Bij veel grote, ‘officiële’ hardloopevenementen is 5 kilometer de kortste afstand. Niet verwonderlijk dus dat veel beginnende hardlopers deze afstand als een mooi trainingsdoel beschouwen. Hoe lang doe je over 5 kilometer hardlopen? De snelste atleten lopen deze afstand ruim binnen een kwartier, terwijl sommige beginners er minimaal drie keer zo lang over doen. Minimaal 30 minuten aan een stuk hardlopen betekent voor een beginnend hardlopen: trainen!

Trainingsschema’s voor 5 kilometer hardlopen

Zoek in Google op ‘trainingsschema 5 kilometer hardlopen’ en je vindt tientallen hardloopschema’s die je in acht, tien, twaalf of twintig weken klaarstomen voor een loop over 5 kilometer. Deze hardloopschema’s hebben veel overeenkomsten:
  • Twee trainingen per week wordt meestal aanbevolen, drie of een hardlooptraining per week kan ook.
  • De eerste training bestaat vrijwel altijd uit een aantal keer afwisselend 1 minuut wandelen en 1 minuut hardlopen.
  • In de weken daarop bouwt het hardloopschema langzaam op van blokken van twee minuten hardlopen, vervolgens drie, vier etc., meestal tot aan de dertig of vijfendertig minuten zonder pauze.

5 kilometer hardlopen - tips om de trainingen vol te houden

Moeilijker nog dan beginnen met hardlopen is het volhouden, vooral in het begin. Als je geen ervaring met hardlopen hebt, gaan de eerste trainingen meestal niet vanzelf. Motivatie en (zelf)discipline zijn dan belangrijke factoren om de trainingen vol te houden om uiteindelijk 5 kilometer achter elkaar te kunnen hardlopen. Hieronder een aantal tips om gemotiveerd te blijven.

1. Blijf de positieve aspecten van hardlopen in je achterhoofd houden

  • Lichamelijke gezondheid: regelmatig sporten is goed voor je lichaam en verlaagt het risico op allerlei aandoeningen en ziekten
  • Afvallen: met hardlopen verbrand je veel energie, afhankelijk van je gewicht en inspanningsniveau tussen de 500 en 1200 kilocalorieën per uur.
  • Geestelijke gezondheid: veel mensen die regelmatig hardlopen, geven aan dat hardlopen “hun hoofd leegmaakt” of “stress doet verdwijnen”. Beroemd is ook de ‘runner’s high’, een gemoedstoestand die menig hardloper ervaart, waarin je het gevoel hebt te zweven en alles aan te kunnen.

2. Zoek een trainingsmaatje

Veel ervaren lopers geven aan dat ze minder makkelijk een training overslaan als ze met een of meerdere andere personen hardlopen. Samen regelmatig trainen voor een hardloopevenement kan bovendien leiden tot een hechte vriendschap.

3. Wees gedisciplineerd…maar overdrijf niet

Een trainingsschema is een leidraad, een steuntje in de rug om een bepaald doel te bereiken. Sommige hardlopers laten zich – met de beste bedoelingen overigens – echter te veel sturen door het hardloopschema. Als je je lichamelijk en geestelijk goed voelt, is er op zich geen reden om een training over te slaan. Overweeg echter wel van je hardloopschema af te wijken als:
  • Je koorts hebt
  • Je al meer dan drie dagen spierpijn hebt en deze niet minder wordt
  • Je met gewoon lopen last hebt van gewrichten als enkel, knie of heup
  • Je er (herhaaldelijk) zeer belangrijke afspraken voor moet afzeggen

Af en toe een hardlooptraining afzeggen of uitstellen is helemaal niet erg. Sterker nog, het kan je helpen om niet dwangmatig het schema te volgen, relaxter te lopen en uiteindelijk de trainingen voor je 5 kilometer hardlopen makkelijker kunt volhouden.
© 2011 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trainingsschema 10 km hardlopenTrainingsschema 10 km hardlopen10 kilometer hardlopen is voor veel beginnende hardlopers een pittige, maar haalbare uitdaging. Afhankelijk van je basis…
Afvallen met hardlopen (tips)Afvallen met hardlopen (tips)Steeds meer mensen willen graag afvallen, dit kan onder andere door te hardlopen. Bij het afvallen met hardlopen dien je…
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…
Hardlopen voor gevorderdenHardlopen voor gevorderdenAls hardlopen je hobby is (geworden), wil je wellicht een langere afstand kunnen hardlopen of juist dezelfde afstand ste…

De Brazil Butt Lift Workout, voor mooie strakke billenDe Brazil Butt Lift Workout, voor mooie strakke billenHeb jij altijd al gedroomd van mooie strakke billen, benen en buik? Dan is de Brazil Butt Lift Workout waarschijnlijk we…
Tips om het wandelen en fietsen gemakkelijker vol te houdenTips om het wandelen en fietsen gemakkelijker vol te houdenIedereen die probeert af te vallen moet eraan geloven; men moet meer gaan bewegen. Ook voor mensen die reeds een goed ge…
Michielonline (80 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.