InfoNu.nl > Sport > Tennis > Davis Cup 2019: Tsjechië-Nederland live op tv en livestream

Davis Cup 2019: Tsjechië-Nederland live op tv en livestream

Davis Cup 2019: Tsjechië-Nederland live op tv en livestream Op vrijdag 1 februari en zaterdag 2 februari 2019 worden de kwalificatieduels gehouden van de Davis Cup. Hierin speelt Nederland tegen Tsjechië. De ondergrond waarop men deze tenniswedstrijden speelt is 'hardcourt'. De wedstrijden van Nederland tegen Tsjechië worden live op tv uitgezonden. Ook is de tennisinterland Tsjechië-Nederland online te bekijken via een livestream. De winnaar van deze playoff tussen Tsjechië en Nederland speelt in 2019 in het finaletoernooi van de Davis Cup.

Historie: Nederland in de Davis Cup

Nederland heeft geen extreem grote erelijst op het gebied van de Davis Cup, maar de Nederlandse tennissers hebben in de loop der jaren toch een aantal prachtige prestaties geleverd in dit WK tennis voor landenteams. Een aantal van die topprestaties werden in de oertijd van dit toernooi geleverd. Indertijd had de Davis Cup nog een andere opzet. De winnaar van het jaar daarvoor was automatisch geplaatst voor de finale. Alle andere toplanden streden in een 'uitdagerstoernooi' ervoor om uiteindelijk tegen de titelverdediger te mogen spelen.

Begintijd: succes, gevolgd door een conflict

Nederland deed in 1920 voor het eerst mee aan de Davis Cup. Ze bereikten dat jaar meteen de finale van het uitdagerstoernooi. Hierin had men in Londen tegen de Verenigde Staten moeten spelen. Uiteindelijk trok Nederland zich echter terug uit het toernooi en mochten de Verenigde Staten tegen de titelverdediger spelen. Het schijnt dat de absurde reden voor die terugtrekking van Nederland uit het Davis Cup-toernooi was, dat de tennisbond het NK tennis, dat op dezelfde datum plaatsvond, belangrijker vond dan de Davis Cup. De toptennissers moesten van de bond meedoen aan het NK tennis en niet aan de Davis Cup.

Die terugtrekking leidde tot een conflict in de bond, met als gevolg dat Nederland in 1921 en 1922 niet meedeed aan de Davis Cup. In 1923 keerde Nederland terug in dit toernooi en behaalde toen een mooie halve finaleplek in het uitdagerstoernooi. In 1925 werd voor een tweede keer de finale van het uitdagerstoernooi bereikt. Ditmaal speelde Nederland deze wedstrijd wel. De Nederlanders verloren echter kansloos met 0-4 van Frankrijk.

Tot en met 1933 bleef Nederland in de Davis Cup actief op het hoogste niveau. In 1934 daalde men voor één jaar af naar het één na hoogste niveau. Van 1935 tot en met 1980 bleef Nederland weer onafgebroken op het hoogste niveau (de wereldgroep). De grootste resultaten in die periode waren een aantal kwartfinaleplaatsen. Van 1981 tot en met 1989 ging het minder goed met het Nederlandse tennis en speelde men op het één na hoogste niveau. In 1990 keerde Nederland terug in de Wereldgroep, om dat jaar meteen weer te degraderen.

Succestijd

In 1992 maakte Nederland wederom zijn comeback in de wereldgroep en begon er een sterkere periode, waarin men tot en met 2006 onafgebroken op het hoogste niveau actief bleef. In die periode werd verschillende malen de kwartfinale bereikte, doch het grote hoogtepunt was het bereiken van de halve finale in 2001.

Zwakkere periode

In 2007 begon er weer een zwakkere periode voor Nederland, waarin men slechts één jaar op het hoogste niveau actief was (in 2009), maar toen meteen weer degradeerde. In 2013 versloeg Nederland zowel Roemenië en Oostenrijk met 5-0, met als gevolg dat Nederland met ingang van 2014 weer promoveerde naar het hoogste niveau.

Wederom was het verblijf van Nederland in de World Group van korte duur. In de eerste ronde van de Davis Cup 2014 werd door Nederland met 2-3 verloren van Tsjechië. Later dat jaar werd een promotie/degradatie-wedstrijd verloren van Kroatië, zodat Nederland wederom de World Group moest verloren.

Terugkeer in de wereldgroep

Eind 2017 kreeg het Nederlandse team weer de kans om terug te keren op het hoogste niveau. In de 'Playoffs for the World Group' speelde Nederland in Den Haag tegen Tsjechië. Nederland won deze tennisinterland met 2-3, met als gevolg dat Oranje in 2018 weer zijn opwachting mocht maken in de wereldgroep van dit WK tennis voor landenteams. Nederland speelde in februari 2018 in de eerste ronde van de Wereldgroep van de Davis Cup tegen Frankrijk. Nederland verloor deze strijd. Later dat jaar speelde Nederland nog een playoffwedstrijd tegen Canada. Daarin verloor Nederland met 3-1.

Tsjechië-Nederland: Opstellingen, selecties, programma, wedstrijden, uitslagen

Nieuwe opzet: geen wedstrijden meer op zondag

Op 1 en 2 februari 2019 speelt Nederland in de kwalificatieronde van de Davis Cup tegen Tsjechië. Hoe ziet het programma van dit tennisweekend eruit? Op vrijdag 1 februari worden er twee enkelspelen gespeeld. Op zaterdag 2 februari wordt eerst het dubbelspel gespeeld. Daarna volgen op die zaterdag twee enkelspelen. Dit is dus een andere opzet dan men in het verleden gewend was bij de Davis Cup. Vroeger werden namelijk die laatste twee enkelspelen op zondag gespeeld.

Tomas Berdych ontbreekt

In de selectie van Tsjechië ontbreekt de bekendste Tsjechische speler: Tomas Berdych.

Programma Davis Cup 2019: Tsjechië-Nederland

Programma vrijdag 1 februari:

 • Jiri Vesely - Tallon Griekspoor 5-7 6-4 6-4
 • Lukas Rosol - Robin Haase 2-6 4-6

Programma zaterdag 2 februari:

 • Vesely/Pavlasek - Middelkoop/Rojer 6-7 6-3 6-7
 • Jiri Vesely - Robin Haase 4-6 6-2 3-6
 • Lukas Rosol - Tallon Griekspoor (werd niet meer gespeeld)

Uitslag Tsjechië-Nederland: 1-3

Het Nederlands team won deze wedstrijd en plaatste zich hiermee voor het Davis Cup-eindtoernooi 2019.

Live op tv: Ziggo Sport Totaal

Op welke zender is Tsjechië-Nederland te zien? Hoe laat beginnen de tv-uitzendingen? De Davis Cup wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Op vrijdag 1 februari zijn de wedstrijden live te zien op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Dit is de zender die alle abonnees van digitale tv bij Ziggo automatisch 'gratis' kunnen bekijken. De live-uitzending van zaterdag 2 februari vindt plaats op een abonneezender van Zigggo Sport Totaal. Om de tenniswedstrijden op die zenders te kunnen bekijken, dient men een abonnement op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Dit pakket aan sportzenders kan men bij Ziggo kopen, maar het is ook mogelijk om dit zenderpakket te kiezen als 'gratis' bonus, wanneer men abonnementen combineert van Vodafone en Ziggo.

Uitzendschema: Davis Cup 2019, Tsjechië-Nederland live op tv

 • Vr. 1 februari: live vanaf 15u00 op Ziggo Sport (kanaal 14)
 • Za. 2 februari: live vanaf 13u00 op Ziggo Sport Extra (abonneezender)

Livestream Davis Cup 2019: Tsjechië - Nederland

Livestream Ziggo Sport Totaal

De wedstrijden van Nederland tijdens de Davis Cup zijn ook via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Met zo'n livestream kan men de tenniswedstrijden van Nederland tegen Tsjechië op 1 en 2 februari online bekijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De livestream van deze wedstrijden bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. (Deze app dient men overigens niet te verwarren met een andere streamingdienst van Ziggo, de Ziggo Go App. Via die andere streamingdienst is alleen de live-uitzending van vrijdag per livestream te bekijken. Op de reguliere Go App kan men immers elke zender uit het standaardpakket van Ziggo per livestream te bekijken. Zo kan men dus ook op de middag van 1 februari via hun livestream naar Ziggo Sport kijken, aangezien dit in hun standaardpakket een open net is op kanaal 14.)

Livestream PPV of abonnees

Is het een gratis livestream die zich op de Ziggo Sport Totaal Go App bevindt? Nen, e livestream van de Nederlandse wedstrijden bij de Davis Cup 2019 is automatisch beschikbaar voor betalende abonnees van de Ziggo Sport Totaal Go App. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor mensen die geen abonnement op die app hebben, om die livestream via PPV (Pay Per View) te verkrijgen. Dit bekent dat men de livestream voor een aantal euro's koopt via de site van Ziggo Sport Totaal. De livestream van de tennisinterland Tsjechië-Nederland begint telkens tegelijk met de live tv-uitzending.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Finale WK vrouwenvoetbal 2019, live op tv en livestreamFinale WK vrouwenvoetbal 2019, live op tv en livestreamOp zondag 7 juli 2019 wordt de finale gespeeld van het WK vrouwenvoetbal. De WK-finale gaat tussen Nederland en de Veren…
EK voetbal 1996In 1996 is het een feestje voor de UEFA, het EK wordt dit jaar voor de 10e keer gehouden, Engeland is gastland. Er zijn…
WK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Vuelta 2019 - live op tv en livestreamVuelta 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2019 gaat van start op zaterdag 24 augustus. Dit is de 74e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
Bronnen en referenties
 • http://www.sportenzo.nl/boek/meer-dan-een-tennisboek.htm
 • http://www.daviscup.com/en/draws-results/tie/details.aspx?tieId=100021076
 • http://www.atpworldtour.com/
 • http://tennis.matchstat.com/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Davis Cup 2019: Tsjechië-Nederland live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!